NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
@ NickFreak
Iskreno ne bih ozbiljino uzimao izvode iz knjige koju si postirao. Knjiga je ako se ne varam iz one edicije "Srbi narod najstariji" a sve u skladu sa svjetlosnom formulom Spasoja Vlajića...Sve u svemu to ima veze sa istorijom koliko i rubrika horoskopa u enigmatskom časopisu.
Da bih ilustrovao kako pisac knjige koju si postavio izvodi zaključke iskopiraću samo jednu rečenicu iz gornjeg teksta:
"за Конавле, рецимо од коњ , опет не можемо порећи да топоним Колан на Пагу, макар да и не потиче од основе кола, може својом гласовном сличношћу да асоцира на натоварена кола. На натоварена кола са рудом подсећа и облик самог острва Пага. Нису ли, према овоме, Пагани житељи Пага?"
Znači onaj ko je u dalekoj istoriji davao ime ostrvu Pagu imao je u rukama avionski snimak ( možda i sa Google Eartha) pa mu se učinilo da to liči na natovarena kola sa rudom pa je zbog toga dao ime Pag (?).Ima li glupost granice, pitam se ja. Ovo je jedan od većih bisera koje sam imao prilike pročitati u ovoj nacionalno fantastičnoj literaturi.
Ja poštujem istoriju kao nauku koja ima svoju metodologiju i kad sam postavio temu gore nadao sam se da će i se i rasprava kretati u tim okvirima, no ne lezi vraže...
Ne ne radi se o istoj literaturi već o dve za sada različite radi se oistoričaru koji traga na osnovu podataka , narodnih predanja , toponomastike i arheologije.
Knjiga se zove Porfirogenitova Bojka a čovek traži Bojku a ne Srbe narod najstarije na svetu već Srbe iz Porfirogenitove Bojke koliko si mogao da vidiš daje marke Srpskog naseljavanja i dolaska na Balkan.
taj detalj Paga je toliko nebitan u celoj priči već obična predpostavka toponomastika je čudo ja ne verujem isto da se Viline Vode zovu po nekoj Vili Raviojli ali se ipak zovu Viline Vode!
Da li je Vračar dobio ime po vraču?
da li je Beograd beo?
Da li su na Dedinju živele dede?
ako sudiš po jednoj rečenici o.k. to je tvoje pravo..........