rdeki:
STAJIC:
U knjizi proroka Isaije 40:22 pise sledece:
"Ta on je koji sedi nad krugom od zemlje a njeni su stanovnici kao skakavci."
Isaija je ziveo pre 2800 godina. Sta mislis kako je isaija znao da je zemlja okrugla? Nauka je pre stotinak, dvesta godina to otkrila!
Gde to Isaija kaze da je Zemlja zapravo lopta? Krug je jedno, a lopta nesto sasvim drugo.
Jos jedan detaljcic nalazimo u knjizi Jova 26:7 gde je zapisano:
"On je sever nad prazninom razastro, on je zemlju ni za cemu obesio."
Sta kazes, naucnik, za ovaj impresivan opis sile gravitacije pre 3500 godina, bez teleskopa?
O kojoj gravitaciji ovde pricas? Jov kaze da je Bog Zemlju ni o cem obesio, a ne kaze kog je oblika ta zemlja, niti prica o tome da je Zemlja tek treca od devet planeta Suncevog sistema i da je ta istina suprotna opisu stvaranja gde je Zemlja stvorena prvog dana (kada dan i noc) a Sunce, Mesec i ostale planete i zvezde tek cetvrtog dana.
Pozdrav Deki, prijatelju! Mi smo o ovim temama razgovarali i ja nemam nameru da ponovo otvaram diskusiju o tome. Veoma jasno Isaija govori o krugu sto se, naravno odnosi na zemlju i misli na loptasti oblik zemlje, sto je sekularna nauka skoro otkrila. Do juce su, da tako kazem, govorili o zemlji koja je ravna kao ploca i koja stoji na ledjima slonova i slicne gluposti-to je bio stav tadasnje nauke. Stari izraelci su tacno znali oblik zemlje i planeta i bili svesni velicanstvenog nebeskog prostora koji je kreacija Jehove Boga ,nadahnuti Bozjom aktivnom silom-svetim duhom.
Kako bi ti opisao stanje u svemiru u kom se nalazi zemlja? Sad kad nauka takvu jednu silu naziva gravitacijom, znam da je lako opisati, ali Jov koji nije znao sta je gravitacija, jasno opisuje posledicu te sile-zemlja se nalazi u prostoru stabilna i "visi obesena ni za sta"! Za mene i mnoge to je impresivan opis sile gravitacije. Ako si ocekivao da ce Jov govoriti sadasnjim modernim jezikom kojim se ti i ja izrazavamo, onda si mnogo ocekivao od Jova koji je ziveo pre oko 3500 godina.
Da li si pokusao da citas Sekspira u originalu? Ako nisi, probaj pa mi onda kazi koliko si od procitanog razumeo. Mozda je bolji primer srpski jezik kojim je govorio Karadjordje, Milos Obilic ili Milos Obrenovic-sigurno ga ne bi razumeo.
Isto je i sa starim hebrejskim, naime, imam priliku da cujem i razgovaram sa Jevrejima sa kojima radim i za koje radim. Sadasnji hebrejski se mnogo, mnogo razlikuje od hebrejskog jezika kojim su govorili stari izraelci iz vremena Mojsija koji je pisao prve knjige Biblije. I nije iznenadjujuce da je prevod pojedinih reci nepravilan i razlicit od izvornog teksta tako da ukazuje na nesto sto se ne uklapa u danasnji moderan jezik kojim mi govorimo.
Jedan primer: mnogi imaju prigovor na Bozje ime Jehova i mnogi kritikuju izgovor tog imena, jer niko ne zna originalan izgovor Bozjeg imena, jer su poznata samo 4 slova jevrejskog alfabeta JHVH dok Jevreji nisu imali znake za samoglasnike. Niko ne zna kako su Mojsije, Avraham ili Isus Hrist izgovarali Bozje ime, ali to ne znaci da ga nisu izgovarali. Usvojen je oblik Jehova ili Jahve sto u prevodu znaci
onaj koji prouzrokuje da postaje i neodvojivo oznacava Stvoritelja kao jedinog nameravaoca kome niko ne moze da se protivi kad su u pitanju njegove namere. Jehova kaze da kada rec izadje iz njegovih usta ne vraca se ona njemu prazna a da nije njegovu volju i nameru ispunila.
Isusa Hrista Jevreji sigurno nisu zvali imenom kakvim ga danas nazivaju ljudi, ali kada se govori o Bozjem Sinu, zna se da je to Isus Hrist a ne Vuk Draskovic ili Bil Klinton.
Da li je velika razlika kad tebe neko zove imenom Dejan ili skracenim nazivom Deki koji je veoma cesto u upotrebi, zatim Dejo itd? Nije, naravno, jer se svi ti nazivi odnose na tebe. Kad bi te neko pozvao imenom Robijas, Ubico ili Lopove, svakako se ne bi odazvao i takve optuzbe bi smatrao klevetom, lazima najgore vrste i uvredom.
Isto to oseca i nas Stvoritelj koji ima svoje licno ime koje ga odvaja od laznih bogova kojima ljudi ukazuju paznju i obozavanje koje pripada samo pravom i istinitom Bogu Jehovi.
Izgleda da sam se malo udaljio od teme ali mislim da si razumeo cilj navedenog-hebrejski, engleski, srpski i mnogi drugi jezici nisu isti kao sto su bili pre 100, 300 ili 1000 godina!
Jov kaze da je Bog Zemlju ni o cem obesio, a ne kaze kog je oblika ta zemlja, niti prica o tome da je Zemlja tek treca od devet planeta Suncevog sistema i da je ta istina suprotna opisu stvaranja gde je Zemlja stvorena prvog dana (kada dan i noc) a Sunce, Mesec i ostale planete i zvezde tek cetvrtog dana.
Nisam ni govorio o tome da je Jov opisivao oblik zemlje, vec da je dao opis sile gravitacije. Biblija ne govori o 6 doslovnih dana stvaranja vec govori o
danima stvaranja koji se odnose na
periode stvaranja koji su mogli da se odnose na milijarde godina, tako da prvi dan stvaranja moze da obuhvata period od 1000 godina pa do nekoliko milijardi godina. U Bibliji nalazimo takav izvestaj na vise mesta, recimo
Psalam 90:4, 2.Petrova 3:8 itd.
Recimo da smo cesto culi da se govori o danima Hitlerove diktature, koja sigurno, nije trajala nekoliko dana! Zatim o danima turske vladavine koja je trjala oko 500 godina, 1. Sv. Rata, 2. Sv. Rata, predsednika Tita ili Milosevica ili o danima Noja pre Potopa, o danima kraja ovog sistema stvari itd.
Primetio sam, a znam da si i ti, da se ljudi cesto kada im to odgovara, prave mnogo naivni i, toboze, ne razumeju mnoge stvari, karikiraju i izvrcu istinu koja je jednostavna i prosta. Apostol Petar je upozorio takve jos za vreme njegovog zivota, znaci pre oko 2000 godina recima: " Medjutim, u njima ( pismima apostola Pavla) su neke stvari tesko razumljive, koje nepouceni i nepostojani izvrcu, kao sto to rade i s ostalim Pismom,
na sopstveno unistenje." 2.Petrova 3:16
Zaista je smesno i neozbiljno da se izvestaj o stvaranju shvati doslovno, sto ne kazem da nije slucaj, jer mnogi shvataju doslovno dane stvaranja sto upravo i degradira i sramoti pravu istinu o Stvoritelju.
:wink:
Vidimo se Cane!