Darvinova teorija izbačena iz nastavnog plana za 8. razred

• Začetnik teme Začetnik teme Razum
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E slatki moj, pa ne visim ja ceo dan ispred monitora! Mnogo posla ovih dana, a svaki slobodan trenutak upijam sunce u nekoj basti. Pa, sta ti mislis, da cu da provedem pola dana citajuci tvoj post sa sve linkovima??? Znam da je umece izraziti se u par recenica i da to ne moze svako, al' ti brate nisi ni pokusao!
I za ovog gosta koji ne sme ni da se predstavi: sve knjige na faxu su mi bile na engleskom tako da taj jezik znam mnogo bolje nego sto mislis; a ako Den ne moze da preprica to sto mu se toliko dopalo vec koristi copy/past fazone, onda ni ja ne mogu da se trudim to da citam! Pogotovo sto pretpostavljam sta tu pise, i ne volim da smaram mozak glupostima u slobodno vreme. Ako zaista postoji neki dokaz o tom Stvaraocu koji je sacinio coveka, onda je to nesto fundamentalno i nije potrebno toliko reci da bi se isto i opisalo!

LepaJeka:
E slatki moj, pa ne visim ja ceo dan ispred monitora! Mnogo posla ovih dana, a svaki slobodan trenutak upijam sunce u nekoj basti. Pa, sta ti mislis, da cu da provedem pola dana citajuci tvoj post sa sve linkovima??? Znam da je umece izraziti se u par recenica i da to ne moze svako, al' ti brate nisi ni pokusao!
I za ovog gosta koji ne sme ni da se predstavi: sve knjige na faxu su mi bile na engleskom tako da taj jezik znam mnogo bolje nego sto mislis; a ako Den ne moze da preprica to sto mu se toliko dopalo vec koristi copy/past fazone, onda ni ja ne mogu da se trudim to da citam! Pogotovo sto pretpostavljam sta tu pise, i ne volim da smaram mozak glupostima u slobodno vreme. Ako zaista postoji neki dokaz o tom Stvaraocu koji je sacinio coveka, onda je to nesto fundamentalno i nije potrebno toliko reci da bi se isto i opisalo!

8)

To su fazoni neznalica i pricalica sa velikim ustima, kao sto rekoh. Tvoja foliranja o tome kako si bila na faksu i o tvom engleskom smo culi i citali
na radio Zagajici preko puta tri kaputa. Idi bre begaj, mozda si prosla nekoliko puta pored VESA ili Ekonomskog koji je pored autobuske stanice kad si dolazila iz Borce ili iz Malog Bavanista.

gost5:
LepaJeka:

8)

To su fazoni neznalica i pricalica sa velikim ustima, kao sto rekoh. Tvoja foliranja o tome kako si bila na faksu i o tvom engleskom smo culi i citali
na radio Zagajici preko puta tri kaputa. Idi bre begaj, mozda si prosla nekoliko puta pored VESA ili Ekonomskog koji je pored autobuske stanice kad si dolazila iz Borce ili iz Malog Bavanista.

Idi bre begaj :shock: ?? Pa, gde si mi ti pokupio ove postapalice??
Mora da te je stvaratelj naucio ovako da zboris. Pravi argument da doticni (ne)postoji...

Samo se licimeri plase da se potpisu!

Ajd' sad ZBOGOM!

:?

Prilicno dugo sam na Krstarici i obilazio sam dosta podforuma, elem, zakljucio sam da ima mnogo onih koji pricaju sta znaju, samo da bi nesto rekli, a nemaju blage veze o onome sto govore, niti znaju i nisu ni upoznati sa onim sto kritikuju! Dok, na drugoj strani, ima onih, na zalost vrlo malo, mogu se izbrojati na prste, koji znaju sta pricaju i na forumu su ne da bi se svadjali i prepirali, dokazivali da su u pravu, koji ne vredjaju iako kritikuju i ne slazu se s misljenjem sagovornika, koji su vrlo korektni u odnosima s drugim ucesnicima na forumu, bez obzira sto trpe i podnose vredjanja drugih, klevete i lazi svake vrste, nekorektan odnos drugih ucesnika, bljuvotine i mnogo drugih vrlo neprijatnih stvari na njihov racun.

Verujem da mnogi dele moje misljenje!

:wink: :wink:

Кулиража:
E vidis to se desava kad u zemlji imamo takvog kretena, idiota, imbecila i sta vec ne za ministra.
Jao sta bih dao da mi dopadne saka.
Posuo bi je katranom i perjem, zavezao na sred Trga Republike da je pljuje ko god tuda prolazi, a onda kao vesticu u srednjem veku zapalio i usput unistio svaki trag postojeceg ministarstva, pa bi im onda bilo jasno sta je to dogmatsko ucenje.
OK yebena Crkva se izborila da uvedu veronauku u skole, a sad oce da ukinu pola predmeta. Pa i onog patrijarha bi zapalio na istoj lomaci gde i 'poboznog' ministra nase propale prosvete.
A sta sad oce? Da ukinu vojnu geografiju, da ukinu fiziku, jer Bog je stvorio Zemlju, da se istorija uci od Adama i Eve.
Pa najbolje bi bilo da na bacamo pare na knjige vec svi lepo Biblije u ruke, pa u manastir i uci dok se ne prosvetlis. A kad se prosvetlis onda budi samo dobar sluga bozji (citaj: rob nekog kretena kome se digo **** da zayebava neduzan naro).
I neka mi sad neko kaze da imamo najbolje obrazovanje na svetu.

valjda je dosta od mene.
Kuliraza je znam da si ti sisao sa planine ali ipak nije lepo da vradjas crkvu

Odgovor na tvoje drugo pitanje: ko je stvorio Stvoritelja?

Pitanje ko je stvorio Stvoritelja je vrlo zanimljivo i ima duboke implikacije? Recimo, ako ga je neko stvorio taj neko ima vecu moc od njega. To automatski znaci da On nije savresen. To za sobom povlaci gomilu nelogicnosti u bibliji a takodje i gomilu pitanja o verodostojnosti svega onoga sta pise u bibliji. Ako je pocetna pretpostavka tacna to znaci da je Bog namerno izostavio ovo da pomene u bibliji i eto nam ga novo pitanje, Zasto? Da li je On to pokusao da nas prevari? Da li On mozda nije uopste to zasta se iskazuje da jeste? Mozda je nas stvorilo to drugo mocnije bice? Treba li Njega uopste onda da oslovljavamo velikim slovom? Ako nije hteo to da pomene u bibliji onda On dobija jos jednu osobinu: da je podmukao, zaverenicki i spreman da zaobidje istinu kada mu to odgovara. Srecom, da ovo nije tacno pise u bibliji (ne znam tacno gde ali ocekujem da ce vec neko navesti tacan navod). Ali cekaj malo, kako mi mozemo sada verovati onome sta pise u bibliji. Ah, pa da, tu na scenu stupa vera. Mi verujemo da je to sve istina iako nemamo pravih garancija sem onoga sta pise u bibliji sto mozada nije tacno ali mi verujemo da jeste (i tako u krug). Vidite kolege evolucionisti da smo sve ove godine mi zapravo bili u zabludi. Mi kao pokusavamo da fosilima, eksperimentima, zakljucivanjem, proucavanjem genetike, morfologije, fiziologije pa na kraju krajeva i fizike i hemije obezbedimo dokaze za nase teorije a dokazi izgleda i nisu potrebni. Potrebno je imati samo malo vere. :wink:

Malo sam mozda karikirao ali u principu tako stoje stvari. Zato se i kaze da nauka i religija ne stoje u opoziciji. Religija se zasniva na veri i nista joj drugo nije potrebno dok se nauka mora zasnnivati jedino na cinjenicama. Problem nastaje kada se vernici pozivaju na bibliju kao na dokaz. Ja stvarno ne vidim kako mozemo biti sigurni da je ona u celosti dosla od boga i da je istinita mada su mi vec naveli nekoliko, recimo dokaza.

STAJIC:
U knjizi proroka Isaije 40:22 pise sledece:

"Ta on je koji sedi nad krugom od zemlje a njeni su stanovnici kao skakavci."

Isaija je ziveo pre 2800 godina. Sta mislis kako je isaija znao da je zemlja okrugla? Nauka je pre stotinak, dvesta godina to otkrila!

Gde to Isaija kaze da je Zemlja zapravo lopta? Krug je jedno, a lopta nesto sasvim drugo.

Jos jedan detaljcic nalazimo u knjizi Jova 26:7 gde je zapisano:

"On je sever nad prazninom razastro, on je zemlju ni za cemu obesio."

Sta kazes, naucnik, za ovaj impresivan opis sile gravitacije pre 3500 godina, bez teleskopa?
O kojoj gravitaciji ovde pricas? Jov kaze da je Bog Zemlju ni o cem obesio, a ne kaze kog je oblika ta zemlja, niti prica o tome da je Zemlja tek treca od devet planeta Suncevog sistema i da je ta istina suprotna opisu stvaranja gde je Zemlja stvorena prvog dana (kada dan i noc) a Sunce, Mesec i ostale planete i zvezde tek cetvrtog dana.

Den:
Tvoj pas Zuks je zivotinja koja nema razum, vodjen je instiktom, verovatno da poseduje izvesnu meru inteligencije, ali nije sposoban da planira, da se priseca stvari iz proslosti, da cita, pise a jos manje da govori i sto je najvaznije, zivotinje nisu svesne svog postojanja. Jednostavan eksperiment koji pokazuje da zivotinje nisu svesne svog postojanja jeste eksperiment sa ogledalom, naime, kada se postavi zivotinja ispred ogledala ona sama pomisli da je odraz u ogledalu druga zivotinja a ne ona sama. To se zakljucuje na osnovu reakcija koje zivotinja pokazuje u tim momentima.

Velika greska.
Zivotinje imaju razum, svesna su bica, zive duse. Umeju da planiraju, da se dogovaraju. Ne kao ljudi, ali sto je zivotinjska vrsta razvijenija sve se manje ponasa instiktivno, a sve vise rezonski, sto je jedan od dokaza da Darvinova teorija nije bez osnove. Cak se i ljudi ponekad ponasaju instiktivno, nerezonski.

Merkatsi.
Divan primer. Vrsta slicna mungosima. Hrane se insektima i larvama. Kada krenu u potragu za hranom odrede tri strazara koji se nameste u temenima zamisljenog trougla i sve vreme osmatraju nebo i zemlju. I dok oni budno strazare ostali se hrane. Naravno, za tako nesto potreban je dogovor ko ce strazariti, jer ne mogu uvek jedni te isti.
I sada, ako neki od strazara na primer primeti kojota on to javi ostalima. Svi se onda usprave na noge i svi su pogledi okrenuti prema kojotu. Ako kojot krene prema njima oni se razbeze svaki u svoju rupu. Ali, obicno biva da je kojot posto mu je iznenadjenje propalo svestan da su merkatsi brzi i ubrzo se okrece na drugu stranu.
Ako strazar primeti orla i to javi ostalima, svi oni kao munje polete prema svojim jazbinama ne cekajuci nista, jer znaju da je orao brzi.
Znaci, moraju imati razvijen jezik, moraju se dogovarati ko ce strazariti i moraju tacno znati sta im to strazar govori, koja je vrsta opasnosti i odakle dolazi.

Kokoske.
Radjen je eksperiment gde su prvo petla zatvorili u jednu komoru gde su mu pustali video snimke orla i lisice, snimajuci njegovo ponasanje i zvuke koje je ispustao. Zatim su u istu komoru zatvorili kokicu kojoj su pustali samo snimljen glas petlica. Kokica se ponasala potpuno isto kao petlic i u slucaju lisice i u slucaju orla. U slucaju orla legne na zemlju i scucuri se, a u slucaju lisice pokusava da pobegne na drugu stranu.

Vukovi.
Kada krenu u lov na bizone vodja copora odredi vodju lova koji bira plen i odredjuje tacno ulogu svakog vuka kako bi plen bio odvojen od krda, opkoljen i savladan. Fenomenalna organizacija lova, bez koje vukovi nikako ne bi uspeli da savladaju daleko vecu i snazniju zivotinju kao sto je bizon.

Africki bivoli.
Kada lavovi krenu u lov na njih bitna je stvar hoce li uspeti da izazovu paniku ili ne. Ono krdo koje pocne panicno da bezi olaksava posao lavovima koji lako odvoje i savladaju zrtvu. Ali, ako se krdo dobro organizuje, ne uspanici se, vec slabije zivotinje odu u krug koji okruze najsnazniji muzjaci, onda lavovi nikako ne mogu da ih ugroze.
Lavovi imaju obicaj da kada krenu u lov odrede lavice koje budu zaduzene da se za to vreme staraju o mladuncima. Desilo se da je grupa bivola naisla na to lavlje obdaniste. Brzo se izdvojila grupa od nekih 5-6 najjacih muzjaka koja je napala te lavove ubijajuci mladunce. Ocigledan primer da su te zivotinje svesne ko im je neprijatelj.

Test sa ogledalom na koji protivnici Darvinove teorije toliko polazu je zapravo pao sa testom jedne simpanze. Naime, stavili su na njenu glavu snalu stipaljku sasvim neprimetno. Ona se pogledala u ogledalo i tacno masila rukom za snalu da je skine.
To sto pojedine zivotinje misle da je to druga zivotinja nije dokaz toga da nisu svesne svog postojanja, vec znaci da ne znaju da je to ogledalo. Pitanje je veliko i kako bi se ponasao covek koji prvi put u svom zivotu vidi ogledalo. Koliko bi mu vremena trebalo da shvati da je to zapravo njegov lik?

I ima toliko primera iz zivotinjskog sveta da se zivotinje ne ponasaju samo instiktivno, vec da razmisljaju i da su potpuno svesne svog postojanja.
Na kraju krajeva, ko je nagovorio Evu da proba zabranjeni plod?

rdeki:
STAJIC:
U knjizi proroka Isaije 40:22 pise sledece:

"Ta on je koji sedi nad krugom od zemlje a njeni su stanovnici kao skakavci."

Isaija je ziveo pre 2800 godina. Sta mislis kako je isaija znao da je zemlja okrugla? Nauka je pre stotinak, dvesta godina to otkrila!

Gde to Isaija kaze da je Zemlja zapravo lopta? Krug je jedno, a lopta nesto sasvim drugo.

Jos jedan detaljcic nalazimo u knjizi Jova 26:7 gde je zapisano:

"On je sever nad prazninom razastro, on je zemlju ni za cemu obesio."

Sta kazes, naucnik, za ovaj impresivan opis sile gravitacije pre 3500 godina, bez teleskopa?
O kojoj gravitaciji ovde pricas? Jov kaze da je Bog Zemlju ni o cem obesio, a ne kaze kog je oblika ta zemlja, niti prica o tome da je Zemlja tek treca od devet planeta Suncevog sistema i da je ta istina suprotna opisu stvaranja gde je Zemlja stvorena prvog dana (kada dan i noc) a Sunce, Mesec i ostale planete i zvezde tek cetvrtog dana.

:D

Pozdrav Deki, prijatelju! Mi smo o ovim temama razgovarali i ja nemam nameru da ponovo otvaram diskusiju o tome. Veoma jasno Isaija govori o krugu sto se, naravno odnosi na zemlju i misli na loptasti oblik zemlje, sto je sekularna nauka skoro otkrila. Do juce su, da tako kazem, govorili o zemlji koja je ravna kao ploca i koja stoji na ledjima slonova i slicne gluposti-to je bio stav tadasnje nauke. Stari izraelci su tacno znali oblik zemlje i planeta i bili svesni velicanstvenog nebeskog prostora koji je kreacija Jehove Boga ,nadahnuti Bozjom aktivnom silom-svetim duhom.

Kako bi ti opisao stanje u svemiru u kom se nalazi zemlja? Sad kad nauka takvu jednu silu naziva gravitacijom, znam da je lako opisati, ali Jov koji nije znao sta je gravitacija, jasno opisuje posledicu te sile-zemlja se nalazi u prostoru stabilna i "visi obesena ni za sta"! Za mene i mnoge to je impresivan opis sile gravitacije. Ako si ocekivao da ce Jov govoriti sadasnjim modernim jezikom kojim se ti i ja izrazavamo, onda si mnogo ocekivao od Jova koji je ziveo pre oko 3500 godina.

Da li si pokusao da citas Sekspira u originalu? Ako nisi, probaj pa mi onda kazi koliko si od procitanog razumeo. Mozda je bolji primer srpski jezik kojim je govorio Karadjordje, Milos Obilic ili Milos Obrenovic-sigurno ga ne bi razumeo.

Isto je i sa starim hebrejskim, naime, imam priliku da cujem i razgovaram sa Jevrejima sa kojima radim i za koje radim. Sadasnji hebrejski se mnogo, mnogo razlikuje od hebrejskog jezika kojim su govorili stari izraelci iz vremena Mojsija koji je pisao prve knjige Biblije. I nije iznenadjujuce da je prevod pojedinih reci nepravilan i razlicit od izvornog teksta tako da ukazuje na nesto sto se ne uklapa u danasnji moderan jezik kojim mi govorimo.

Jedan primer: mnogi imaju prigovor na Bozje ime Jehova i mnogi kritikuju izgovor tog imena, jer niko ne zna originalan izgovor Bozjeg imena, jer su poznata samo 4 slova jevrejskog alfabeta JHVH dok Jevreji nisu imali znake za samoglasnike. Niko ne zna kako su Mojsije, Avraham ili Isus Hrist izgovarali Bozje ime, ali to ne znaci da ga nisu izgovarali. Usvojen je oblik Jehova ili Jahve sto u prevodu znaci onaj koji prouzrokuje da postaje i neodvojivo oznacava Stvoritelja kao jedinog nameravaoca kome niko ne moze da se protivi kad su u pitanju njegove namere. Jehova kaze da kada rec izadje iz njegovih usta ne vraca se ona njemu prazna a da nije njegovu volju i nameru ispunila.

Isusa Hrista Jevreji sigurno nisu zvali imenom kakvim ga danas nazivaju ljudi, ali kada se govori o Bozjem Sinu, zna se da je to Isus Hrist a ne Vuk Draskovic ili Bil Klinton.

Da li je velika razlika kad tebe neko zove imenom Dejan ili skracenim nazivom Deki koji je veoma cesto u upotrebi, zatim Dejo itd? Nije, naravno, jer se svi ti nazivi odnose na tebe. Kad bi te neko pozvao imenom Robijas, Ubico ili Lopove, svakako se ne bi odazvao i takve optuzbe bi smatrao klevetom, lazima najgore vrste i uvredom.

Isto to oseca i nas Stvoritelj koji ima svoje licno ime koje ga odvaja od laznih bogova kojima ljudi ukazuju paznju i obozavanje koje pripada samo pravom i istinitom Bogu Jehovi.

Izgleda da sam se malo udaljio od teme ali mislim da si razumeo cilj navedenog-hebrejski, engleski, srpski i mnogi drugi jezici nisu isti kao sto su bili pre 100, 300 ili 1000 godina!

Jov kaze da je Bog Zemlju ni o cem obesio, a ne kaze kog je oblika ta zemlja, niti prica o tome da je Zemlja tek treca od devet planeta Suncevog sistema i da je ta istina suprotna opisu stvaranja gde je Zemlja stvorena prvog dana (kada dan i noc) a Sunce, Mesec i ostale planete i zvezde tek cetvrtog dana.

Nisam ni govorio o tome da je Jov opisivao oblik zemlje, vec da je dao opis sile gravitacije. Biblija ne govori o 6 doslovnih dana stvaranja vec govori o danima stvaranja koji se odnose na periode stvaranja koji su mogli da se odnose na milijarde godina, tako da prvi dan stvaranja moze da obuhvata period od 1000 godina pa do nekoliko milijardi godina. U Bibliji nalazimo takav izvestaj na vise mesta, recimo Psalam 90:4, 2.Petrova 3:8 itd.

Recimo da smo cesto culi da se govori o danima Hitlerove diktature, koja sigurno, nije trajala nekoliko dana! Zatim o danima turske vladavine koja je trjala oko 500 godina, 1. Sv. Rata, 2. Sv. Rata, predsednika Tita ili Milosevica ili o danima Noja pre Potopa, o danima kraja ovog sistema stvari itd.

Primetio sam, a znam da si i ti, da se ljudi cesto kada im to odgovara, prave mnogo naivni i, toboze, ne razumeju mnoge stvari, karikiraju i izvrcu istinu koja je jednostavna i prosta. Apostol Petar je upozorio takve jos za vreme njegovog zivota, znaci pre oko 2000 godina recima: " Medjutim, u njima ( pismima apostola Pavla) su neke stvari tesko razumljive, koje nepouceni i nepostojani izvrcu, kao sto to rade i s ostalim Pismom, na sopstveno unistenje." 2.Petrova 3:16

Zaista je smesno i neozbiljno da se izvestaj o stvaranju shvati doslovno, sto ne kazem da nije slucaj, jer mnogi shvataju doslovno dane stvaranja sto upravo i degradira i sramoti pravu istinu o Stvoritelju.

:wink:

Vidimo se Cane!

rdeki:
Den:
Tvoj pas Zuks je zivotinja koja nema razum, vodjen je instiktom, verovatno da poseduje izvesnu meru inteligencije, ali nije sposoban da planira, da se priseca stvari iz proslosti, da cita, pise a jos manje da govori i sto je najvaznije, zivotinje nisu svesne svog postojanja. Jednostavan eksperiment koji pokazuje da zivotinje nisu svesne svog postojanja jeste eksperiment sa ogledalom, naime, kada se postavi zivotinja ispred ogledala ona sama pomisli da je odraz u ogledalu druga zivotinja a ne ona sama. To se zakljucuje na osnovu reakcija koje zivotinja pokazuje u tim momentima.

Velika greska.
Zivotinje imaju razum, svesna su bica, zive duse. Umeju da planiraju, da se dogovaraju. Ne kao ljudi, ali sto je zivotinjska vrsta razvijenija sve se manje ponasa instiktivno, a sve vise rezonski, sto je jedan od dokaza da Darvinova teorija nije bez osnove. Cak se i ljudi ponekad ponasaju instiktivno, nerezonski.

I ima toliko primera iz zivotinjskog sveta da se zivotinje ne ponasaju samo instiktivno, vec da razmisljaju i da su potpuno svesne svog postojanja.
Na kraju krajeva, ko je nagovorio Evu da proba zabranjeni plod?

Dje si Deki druze!?

Iz tvog priloga se vidi da volis zivotinje i ja cenim to. Ja takodje neizmerno volim zivotinje i od malena sam imao razne zivotinje i zivotinjice i najdraza mi je bila Lara, koja nije bila cist nemacki ovcar ali je bila neizmerno pametna, znala je da ugasi i upali TV!

To ne znaci da je moja Lara bila svesna svog postojanja i ne znaci da je bila svesna svojih momenata kada je bila kuce, kada se igrala kao kuce, kada se radovala zajedno samnom, kada je bila tuzna ili kada je gledala TV i Branka Kockicu ili Smekera, Ko to tamo peva itd.

To sto pojedine zivotinje misle da je to druga zivotinja nije dokaz toga da nisu svesne svog postojanja, vec znaci da ne znaju da je to ogledalo.

To si dobro rekao i zapazio. Zivotinje ne znaju nista jer nisu svesne svog postojanja i sve sto rade, rade nagonski, zato i ne znaju sta je ogledalo i ne samo ogledalo. Nihova sposobnost je limitirana.

Pitanje je veliko i kako bi se ponasao covek koji prvi put u svom zivotu vidi ogledalo. Koliko bi mu vremena trebalo da shvati da je to zapravo njegov lik?

Ovo nije prikladno pitanje, ali sam veoma zadovoljan da si ga postavio jer odgovor daje osnovu ljudske superiornosti nad svim zivim bicima na zemlji! Covek koji ne zna sta je ogledalo, naucio bi. I upravo je zato covek daleko, daleko superiorniji (zaista nema smisla govoriti o ovome) i ispred zivotinja zato sto covek ima sposobnost da uci sto nijedna zivotinja nema, jer da ima moja Lara bi do sad bila profesor fizike u gimnaziji Branko Radicevic.

Zivotinje ne mogu da dozovu secanja, ne mogu da planiraju, ne mogu da komuniciraju recima, da pisu, govore, crtaju. I sve je ovo, bez sumnje, besmisleno sto pisem i sam se sebi cudim zasto to pisem kad je toliko jasno da su sve radnje koje zivotinje izvode instiktivne i da su neke, kao sto je paljenje i gasenje TV-a koju je izvodila moja Lara, zaista impresivne i zahtevaju izvestan stepen inteligencije, ali opet je sve to instikt, jer one to ne rade planski, namerno, s logikom, vec nagonski. I postoje mnoge druge stvari koje zivotinje cine, ali je sve to pokazatelj mudrosti i velicanstvenosti onoga ko je stvorio zivi svet i velika je zabluda svih onih koji misle i poistovecuju razum ljudi i mozak koji je tako kompleksan organ, mocniji od bilo kog superkompjutera i sposoban da primi neograniceni broj informacija sa razumom zivotinja.

Ljudi su razumna bica i stvoreni su na sliku i po oblicju Stvoritelja, Kreatora svega vidljivog i nevidljivog sposobni da ga imitiraju u potpunosti jer poseduju osobine koje je Bog usadio u ljude. Ljudi su stvoreni s potencijalom da zive zauvek, da nikada ne umru (to je drugo pitanje o kome mozemo da razgovaramo drugi put). Zivotinje su nizi oblik zivota i nemaju svest o svom postojanju jer nisu stvorene da zive zauvek, u protivnom bilo bi veoma okrutno od strane Stvoritelja da je zivotinjama dao razum i svest o postojanju i da im je namenio smrt.

Toliko za sada Deki!

Den:
To sto pojedine zivotinje misle da je to druga zivotinja nije dokaz toga da nisu svesne svog postojanja, vec znaci da ne znaju da je to ogledalo.

To si dobro rekao i zapazio. Zivotinje ne znaju nista jer nisu svesne svog postojanja i sve sto rade, rade nagonski, zato i ne znaju sta je ogledalo i ne samo ogledalo. Nihova sposobnost je limitirana.
Zar i ljudska sposobnost nije limitirana? Postoji samo jedan Bog cije su sposobnosti neogranicene.
Zivotinje jesu svesne, ne rade sve nagonski i upravo sam u prethodnom postu dao dosta takvih primera.

Pa hajde jos jedan. Da li lav ubija nagonski? Kako ces onda objasniti pojavu da pored sitog lava prolazi zebra, a on je samo isprati pogledom. On nema nagon da je ubije. On lovi kada je gladan.

Ovo nije prikladno pitanje, ali sam veoma zadovoljan da si ga postavio jer odgovor daje osnovu ljudske superiornosti nad svim zivim bicima na zemlji! Covek koji ne zna sta je ogledalo, naucio bi. I upravo je zato covek daleko, daleko superiorniji (zaista nema smisla govoriti o ovome) i ispred zivotinja zato sto covek ima sposobnost da uci sto nijedna zivotinja nema, jer da ima moja Lara bi do sad bila profesor fizike u gimnaziji Branko Radicevic.]
Zivotinje umeju da uce. Znas li kako mama gepard uci svoje mladunce lovu? Znas li kako rode uce svoje mladunce da lete? Znas li kako majmunce uci sta jeste za jelo a sta nije? Pa isto kao i dete. I dete sve mora da pipne, stipne, stavi u usta i ukapira da li je ili nije za jelo.
Jesi li gledao mozda film "Ta divna stvorenja"? Malo lane i mali vucic su se lepo izigrali. Jos su mali i ne znaju, pa se nevino igraju jedno sa drugim. Ali, kad porastu naucice, lane da je vuk opasan po zivot, a vuk da je lane hrana.

Zivotinje ne mogu da dozovu secanja, ne mogu da planiraju, ne mogu da komuniciraju recima, da pisu, govore, crtaju. I sve je ovo, bez sumnje, besmisleno sto pisem i sam se sebi cudim zasto to pisem kad je toliko jasno da su sve radnje koje zivotinje izvode instiktivne i da su neke, kao sto je paljenje i gasenje TV-a koju je izvodila moja Lara, zaista impresivne i zahtevaju izvestan stepen inteligencije, ali opet je sve to instikt, jer one to ne rade planski, namerno, s logikom, vec nagonski. I postoje mnoge druge stvari koje zivotinje cine, ali je sve to pokazatelj mudrosti i velicanstvenosti onoga ko je stvorio zivi svet i velika je zabluda svih onih koji misle i poistovecuju razum ljudi i mozak koji je tako kompleksan organ, mocniji od bilo kog superkompjutera i sposoban da primi neograniceni broj informacija sa razumom zivotinja.
Opet, obrni nazad i procitaj mnostvo primera kako zivotinje umeju da planiraju. Sto se secanja tice, u vojsci smo imali jednu zenku sarplaninku. Nju je dok je bila stene sutnuo jedan lovocuvar. Ona je to zapamtila i kada god bi se priblizio neki varburg ona bi pocinjala da laje besno i da pokusava da se otrgne, da iskoci iz boksa. Nije reagovala na zvuk nekog drugog automobila, vec samo na varburg.

Ljudi su razumna bica i stvoreni su na sliku i po oblicju Stvoritelja, Kreatora svega vidljivog i nevidljivog sposobni da ga imitiraju u potpunosti jer poseduju osobine koje je Bog usadio u ljude. Ljudi su stvoreni s potencijalom da zive zauvek, da nikada ne umru (to je drugo pitanje o kome mozemo da razgovaramo drugi put). Zivotinje su nizi oblik zivota i nemaju svest o svom postojanju jer nisu stvorene da zive zauvek, u protivnom bilo bi veoma okrutno od strane Stvoritelja da je zivotinjama dao razum i svest o postojanju i da im je namenio smrt.

Ljudi pokusavaju da sebe izdignu iznad ostalih bica. Ljudi se ne prilagodjavaju svetu koji je Bog stvorio, vec izigravaju bogove i menjaju ga po svom cefu.
Pogresno je tvrditi da ljudi mogu isto sto i Bog. Daleko smo mi od Njega, i mnogo smo blizi (sto ne zelimo da priznamo) tim divnim stvorenjima koja imaju razum, osecanja, dusu, nego Bogu ciju velicinu nikada ne mozemo ni naslutiti, a kamoli dostici.

Smatram da veoma gresis Dene. Previse si se dao u uzdizanje coveka na zlatni piedastal. Nismo mi bas toliko superiorni u odnosu na zivotinje. Jedino u cemu mi prednjacimo je mozak koji jeste bitan ali nije i jedini faktor. Ja superiornost gledam kroz prizmu opstanka a covek iako pomocu svog uma moze da prebrodi mnoge poteskoce moze i vrlo lako da nestane. Nase telo je inferiorno u odnosu na mnoge zivotinje. Pogledajmo samo sta je kuga uradila u srednjem veku. Malo infektivniji i rezistentniji oblik toga danas i bicemo desetkovani. Uz sav svoj kapacitet mi i dalje ne mozemo da nadjemo lek za sidu dok je tamo neki majmun iz Afrike potpuno imun na njega. Par minuta bez vazduha i odosmo mi, a bakterije se dele pa dele. Sve zavisi od ugla gledanja.

Sto se tice mentalnih sposobnosti zivotinja hajde da to pogledamo sa morfoloskog stanovista. Ptice i sisari imaju neophodnu mozdanu strukturu da mogu da ispoljavaju vise mozdane funkcije. Kod sisara je to korteks neopalijuma a kod ptica neostrijatum koji ima analognu strukturu korteksu sisara. Kod ptica su doduse sve ove funkcije slabije izrazene. Neke slicne strukture postoje i kod gmizavaca ali da ne ulazimo dublje (ostavicemo ih primitivnim bezumnim zivotinjama). Necu pokusati nikoga da ubedim da jedna rovcica koja cak nema ni naboran korteks ima slicne mentalne funkcije kao covek ali primati generalno a posebno covekoliki majmuni imaju strukturu mozga veoma slicnu covekovoj. Imajuci to u vidu i podatak da se smatra da je odrasli simpanza na intelektualnom stupnju deteta od 3 godine ne moze a da se ne pretpostavi da i majmuni imaju slicne misaone procese kao covek (dete=covek). Pored toga zivotinje su itekako sposobne da uce i da na osnovu prethodnog iskustva menjaju svoje ponasanje. Zar ti nisi tako svoju Laru naucio da ne sme da kaki po tepihu, grize namestaj... Sve ovo ne mozes pripisati instinktu. Zivotinje (i mi) radimo instinktivno ono sto ima neku biolosku funkciju; kao sto je potraga za hranom, odbrana potomstva, parenje. Paljenje i gasenje TV ne mozes nazvati instiktivnim jer tvoj pas nije kada je prvi put video TV automatski krenuo ka prekidacu. Jos jedan od dokaza da zivotinje uce je i pojava in-printing-a. Primeceno je, a onda su radjeni i ogledi da mladunci pojedinih zivotinja (cuo sam sigurno za ptice) imaju kratak period po radjanju kada se u njih "odstampava" koje su oni vrste (ne u genetskom vec u bihevioristickom smislu). Drugim recima, nije bitno da li su mladunci kokoske (navodim primer ne znam tacno koje su vrste ispitivane) ako prvo sto oni vide po izleganju bude patka ili covek oni ce misliti da su to i prihvatace ponasanje roditelja. To nedvosmisleno znaci da oni zapravo uce kako da se ponasaju od roditelja.

Zivotinje su takodje sposobne da planiraju i da se organizuju. Mozda ne na tako kompleksnom i zaverenickom nivou kao covek ali u odredjenom smislu ipak mogu. U vezi sa ovim je i komunikacija medju zivotinjama. Zivotinje nece sedeti pre napada i dogovarati se koja ce gde ali kada krene napad one ce se "glasom" koordinirati tako da cak mogu da navedu plen tacno pred "dzelata". Samo jedna digresija, primeceno je da i cak neki pauci koji jure plen pokazuju slozene obike ponasanja kao sto je vrlo veliko zaobilazenje oko plena da bi mu se prislo sa ledja. (prilicno pametno za nesto sto ima par ganglija) Komunikacija ne mora da bude govor koji ce se sastojati od slogova ili reci to mogu da budu i "prosti" krici. Zar bebe upravo tako ne oglasavaju da su gladne? Pored oblika tog oglasavanja bitna je i intonacija i glasnoca kao i propratno ponasanja (mimika lica, mlataranje ekstremitetima, repom, ili pak celim telom). Uzvik upozorenja mungosa se moze gotovo smatrati recju koja se prenosi sa kolena na koleno uceci od reditelja. Necu ni da pominjem ptice pevacice kojima je pesma jedna od bitnih faktora zivota ili kitove i delfine koji imaju vrlo slozene pesme koje zavise od situacije u kojoj se nalaze.

Nemoj sebe (ljude) toliko izdizati. Zar nije preterana sujeta greh??? :wink:

Insect:
Zivotinje nece sedeti pre napada i dogovarati se koja ce gde ali kada krene napad one ce se "glasom" koordinirati tako da cak mogu da navedu plen tacno pred "dzelata".
Nece sedeti, ali pojedine vrste tacno pre napada odrede polozaj i ulogu svake jedinke koja ucestvuje u lovu.
Na primer lavovi i vukovi tacno pikiraju plen, u krdu koje broji i vise desetina jedinki oni koordiniraju svoj napad na jednu odredjenu jedinku. Da bi tako nesto uspelo svi koji ucestvuju u lovu moraju znati sta je cilj, odnosno pre nego sto se rasporede na svoja mesta svi oni znaju koja zivotinja je odabrana kao plen. Tako nesto je nemoguce bez prethodnog dogovora.
A vec sam naveo primer merkatsa koji je po meni najlepsi primer kako se jedna zivotinjska grupa organizuje.

8)

Pitanje: kako mladunci lososa znaju da se vrate na mesto gde su se izlegli iz jaja koje je polozila zenka? Da li su zapamtili, bili kasnije nauceni ili je instinkt u pitanju?

Drugo pitanje: Arkticka morska lasta je sampion u maratonu kad je letenje u pitanju, naime, gnezde se iznad severnog polarnika, a pri kraju leta lete na jug da bi provele antarkticko leto na masama nagomilanog leda blizu Juznog pola. One mogu kruziti oko citavog Antarktickog kopna pre nego sto se upute na sever da bi se vratile na Arktik. One tako zavrsavaju godisnju seobu od oko 35.000 km. Bogate zalihe hrane na raspolaganju su u oba polarna regiona i zato jedan naucnik postavlja pitanje:"Kako su one uopste otkrile da takve zalihe postoje tako daleko?"(Life on Earth, Dejvid Atenboro, 1979,str.184) Da li su laste poucene od starijih lasti, zapamtile su i prenele znanje na mladji narastaj ili je to instinkt? Evolucija nema odgovor.

Sledece pitanje: Seoba severnoamericke crnoglave grmuse je enigma za evoluciju. Ona tezi samo 20-ak grama (koliki li je tek njen mozak?). Ona u jesen putuje od Aljaske do istocne obale Kanade ili Nove Engleske, nasiti se hrane, nakupi sala i zatim ceka na hladan front. Kad on dodje, ptica krece. Njeno konacno odrediste je Juzna Amerika, ali ona se najpre upucuje ka Africi. Iznad Atlanskog okeana, leteci na visini i od oko 6.000 metara, ona hvata preovladjujuci vetar koji je okrece ka Juznoj Americi.

Kako ta grmusa zna da ceka na hladan front, i da on znaci dobre vremenske prilike i vetar u ledja? Kako ona zna da se penje sve vise i vise, gde je vazduh redak i hladan, i ima 50% manje kiseonika?Kako ona zna da samo na toj visini duva bocni vetar koji ce je odneti do Juzne amerike? Kako ona zna da leti prema Africi da bi omogucila da je taj vetar skrene na jugozapad? I mogli bismo da postavimo jos 1000 kako i zasto, ali odgovor je jednostavan-ta crnoglava grmusa ne zna svesno nista od toga. Na tom putovanju od 4.000 km., preko pustog mora, dok leti tri ili cetiri dana i noci, nju vodi samo instikt.

Covek koji ima uvid u mnoge stvari nije u stanju da izvede ovakav podvig!

Ovakvih bisera naseg Stvoritelja ima nebrojeno mnogo i svi oni ukazuju na jedno: covek je stvoren da vlada nad zivotinjama koje su stvorene da ulepsavaju zivot ljudima. Covek je daleko superiorniji od zivotinja jer je stvoren po Bozjem oblicju!

Den:
8)

Pitanje: kako mladunci lososa znaju da se vrate na mesto gde su se izlegli iz jaja koje je polozila zenka? Da li su zapamtili, bili kasnije nauceni ili je instinkt u pitanju?

Drugo pitanje: Arkticka morska lasta je sampion u maratonu kad je letenje u pitanju, naime, gnezde se iznad severnog polarnika, a pri kraju leta lete na jug da bi provele antarkticko leto na masama nagomilanog leda blizu Juznog pola. One mogu kruziti oko citavog Antarktickog kopna pre nego sto se upute na sever da bi se vratile na Arktik. One tako zavrsavaju godisnju seobu od oko 35.000 km. Bogate zalihe hrane na raspolaganju su u oba polarna regiona i zato jedan naucnik postavlja pitanje:"Kako su one uopste otkrile da takve zalihe postoje tako daleko?"(Life on Earth, Dejvid Atenboro, 1979,str.184) Da li su laste poucene od starijih lasti, zapamtile su i prenele znanje na mladji narastaj ili je to instinkt? Evolucija nema odgovor.

Sledece pitanje: Seoba severnoamericke crnoglave grmuse je enigma za evoluciju. Ona tezi samo 20-ak grama (koliki li je tek njen mozak?). Ona u jesen putuje od Aljaske do istocne obale Kanade ili Nove Engleske, nasiti se hrane, nakupi sala i zatim ceka na hladan front. Kad on dodje, ptica krece. Njeno konacno odrediste je Juzna Amerika, ali ona se najpre upucuje ka Africi. Iznad Atlanskog okeana, leteci na visini i od oko 6.000 metara, ona hvata preovladjujuci vetar koji je okrece ka Juznoj Americi.

Kako ta grmusa zna da ceka na hladan front, i da on znaci dobre vremenske prilike i vetar u ledja? Kako ona zna da se penje sve vise i vise, gde je vazduh redak i hladan, i ima 50% manje kiseonika?Kako ona zna da samo na toj visini duva bocni vetar koji ce je odneti do Juzne amerike? Kako ona zna da leti prema Africi da bi omogucila da je taj vetar skrene na jugozapad? I mogli bismo da postavimo jos 1000 kako i zasto, ali odgovor je jednostavan-ta crnoglava grmusa ne zna svesno nista od toga. Na tom putovanju od 4.000 km., preko pustog mora, dok leti tri ili cetiri dana i noci, nju vodi samo instikt.

Covek koji ima uvid u mnoge stvari nije u stanju da izvede ovakav podvig!

Ovakvih bisera naseg Stvoritelja ima nebrojeno mnogo i svi oni ukazuju na jedno: covek je stvoren da vlada nad zivotinjama koje su stvorene da ulepsavaju zivot ljudima. Covek je daleko superiorniji od zivotinja jer je stvoren po Bozjem oblicju!

komentar jednog evolucioniste: zivotinje se prilagodjavaju zivotnim uslovima, i svi ti primeri su odlicni primeri prilagodljivosti zivotinjskih vrsta svom okruzenju, i kako npr te pticice poznaju klimu na zemlji veoma dobro je mozda stvar kojoj su ih naucili njeni roditelji, i za sta su imali genetske predispozicije, posto za te struje znaju verovatno generacijama unazad.
kao npr kako to da ti i ja razgovaramo preko racunara a ne neke dve inteligentne zivotinje npr simpanze koje su odlucile da kupe racunar i dopisuju se.
prvo, nisu navikli da barataju novcem, i roditelji ih nisu naucili da pisu, a posebno ne da koriste racunar, stoga mi smo genetski predodredjeni da naucimo da komuniciramo a ovaj ili slicne nacine, posto vec hiljadama godina postoji pismo(od kad su ljudi poceli da se sporazumevaju znakovima ovog tipa), i to je vremenom postalo deo genetskog nasledja, delimicno, i zato ljudi mnogo lakse uce da se tako sporazumevaju, ali npr i neke inteligentne simpanze mogu da nauce da koriste neke primitivne racunare tipa pritisni zeleno dugme ako hoces da dobijes kolacic, i posle nekog vremena on ce zavoleti najvise to zeleno dugme..........

Back