gost 41715
Elita
- Poruka
- 17.690
Jeste li znali da je Danilo Kish Cetinjanin?
Ja sam oduvek naslucivao da jeste, valjda zbog prezimena.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jeste li znali da je Danilo Kish Cetinjanin?
Interesantno je da samo pripadnici nacija koje su politički slabe i brojčano male imaju ovakve ideje, dok oni moćni nemaju strah da kažu da su nacionalisti. Nacionalista sam. Volim svoju zemlju i smatram da treba da se razvija. Ne mislim da su drugi loši, ne želim zlo i propast drugima. Smatram da možemo da učimo i od prijatelja i od neprijatelja, i od onih što čine dobro i onih što čine loše. Nisam šovinista, ali jesam nacionalista. Mislim da svako mora biti nacionalista zato što ljudska svest i opšti društveni razvoj nije odbacio nacije i države, pa ni težnja ka ignorisanju nacija i država ne može biti dobra, već može samo dovesti do uništenja te nacije i države koja se gnuša ovakvih podela. Svet je sastavljen od više naroda i država i tako je najbolje. Različitosti podstiču napredak a ne koče. Koči zli um i neznanje. Samo zla i neobrazovana osoba može da mrzi nekoga zato što nije "njegov" ili da radi na uništenju onoga ko nije "sa njim". Zdrava konkurencija je neophodna za razvoj. Previše je ljudi, i to različitih, da se ne bismo delili prema državama i nacijama, ali to ne znači da treba da se isključujemo i ignorišemo. Nacionalizam je neophodan i pozitivan. Šovinizam je zlo.
Hm, Kish je u pravu, postoji samo jedan problem... ko ce prvi da se odrekne nacionalizma? ... bilo bi malo glupo da to budemo mi...... to ti je kao da recimo imash gomilu ljudi sa pishtoljima... i sada, znamo da su pishtolji losha stvar, jelte... al' problem je shto onaj ko ga spusti prvi rizikuje da ga ostatak bande isprangija.
![]()
Upravo tako. Ovde ljudima smeta što je to rekao Kiš. Kiš je Srbin mađarskog porekla a još i Jevrejin. Taman posla da neko takav govori o nacionalizmu.Pogrešno postavljena tema i u tom pravcu će se i odvijati. Ono što je Kiš napisao stoji, ali kada to budu pričali Amerikanci, Englezi, Nemci, Francuzi, onda i mi manji imamo pravo i slobodu da prihvatimo. Do tada....
p.s. Postavljač je mogao da napiše Kišov tekst, ali da ne napiše ko je pisao, ili da ga prepriča. Tada bi, možda, dobio razgovor na temu. Ovako će se pretvoriti u pljuvanje čoveka koji je bio značajan, ali eto nije bio čistokrvni Srbin, pa će ga mnogi bednici time diskvalifikovati. Tužno. To o čemu njegovi kritičari ovde govore jeste šovinizam, a ne nacionalizam i, naravno, nisu shvatili suštinu teksta i da nije on govorio Srbima, već svetu. Idealista čovek.
Jedan je Danilo Kis![]()
Sve možete, ali osporavati književni rad Danila Kiša...!
Da ne dajete sebi previše za pravo????
Na vest o smrti gospođe M.T.
Kakav dobro obavljen posao, Smrti,
kakav uspeh,
srušiti takvu tvrđavu!
Požderati toliko mesa, skrckati toliko kostiju
za tako kratko vreme.
Potrošiti toliku energiju,
brzo, kao kad se ispuši cigareta.
Kakav je to bio posao, Smrti,
kakva demonstracija sile.
(Kao da ti ne bismo
verovali na reč.)
D.Kiš
pesma posvećena Miri Trailović / avgust 1989.
A gde je tu šovinizam?...Danilo je bio potpuno u pravu, velika je razlika izmedju partiotizma, rodoljublja i nacionalizma...samo sto usled neznanja dobar deo naseg naroda nije u stanju da uoci tu razliku i diferecira osecanja na osnovu nje...
Aj priznaj da si izvalio glupostNjima je bilo ''ispod ponosa'' da odu odande kao da im je ta zemlja vekovima pripadala,kao mi sa Kosovom:eek:...Zato su i hteli da ubiju De Gola iako je on bio umereni nacionalista...To je još jedan primer zloupotrebe nacionalizma od strane polu-kriminalaca što smo i mi imali 90.-tih godina![]()

Commie form Munich od*ebi u poskocimaAj priznaj da si izvalio glupost![]()

Ja sam oduvek naslucivao da jeste, valjda zbog prezimena.
Pa samo majka mu je crnogorka...Otac mu je odbjegli Jevrej iz Madjarske, a majka mu je Cetinjanka dje posa da zivi sa 9 godina.

Otac mu je odbjegli Jevrej iz Madjarske, a majka mu je Cetinjanka dje posa da zivi sa 9 godina.
Pa samo majka mu je crnogorka...![]()
Otac mu je poveden u Ausvic kad je ima 9 godina, tako da je porasta i posta covjek na Cetinje. Svi ga Cetinjani znaju. A zato sto mu je majka sa Cetinja odje su na njega gledali ka na svoga, a ne ka na dosljaka. Drugim rijecima se ne moze rec bez da je on gradjanin svijeta, kosmopolita, ali i Cetinjanin.
Није ми позната Мира Траиловић, али она објашњава параноју Д. Киша.

Pametan covek taj Kis...Mnogo pametan...Nije ni cudo sto je poznatiji u svetu od onog Nobelovca.

Pametan covek taj Kis...Mnogo pametan...Nije ni cudo sto je poznatiji u svetu od onog Nobelovca.
Nije ti/Vam poznata Mira Trailović.
Blam.![]()
![]()
To objašnjava i zašto ne razumeš Kiša.
Nikad nije kasno za sesti i obrazovati se.
Preporučujem.
"....Довела је у Београд: Семјуела Бекета, Јежија Гротовског, Питера Брука, Ливинг театар, Еуђенија Барбу, Боба Вилсона, Ричарда Шекнера, Петера Штајна, Пину Бауш, Ла Маму, као и многе друге. ....."
http://sr.wikipedia.org/wiki/Мира_Траиловић
Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo od zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.
Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se “izrazi”, ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne slobodnozidarske skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, za zadatak i cilj probleme epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih itd.
Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu.
“To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan sasvim da je priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili u anonimnosti gomile; nezadovoljnik koji se ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune”
Danilo Kiš, Po-etika, knjiga druga, 1974. (intervjui)
Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo od zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.
Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se “izrazi”, ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne slobodnozidarske skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, za zadatak i cilj probleme epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih itd.
Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu.
“To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan sasvim da je priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili u anonimnosti gomile; nezadovoljnik koji se ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune”
Danilo Kiš, Po-etika, knjiga druga, 1974. (intervjui)

Otac mu je odbjegli Jevrej iz Madjarske, a majka mu je Cetinjanka dje posa da zivi sa 9 godina.
..ali od "onog" nobelovca...koliko se ovim nashim cifutima gadi sve sto je srpsko...neverovatno..