Danilo Kiš o nacionalizmu

Nista ti nisi razumeo iz Kisovog teksta...:mrgreen:
Kakvi crni crogorci, bolivijanci, srbi , turci.....pa covek je iznad vaseg "milo - boris" , shvatanja politike, , sveta i zivota ...:mrgreen:

ajde, probaj ponovo...imas ceo tekst , pa polako ....rec po rec, slovo po slovo :rotf:

Ti bi trebao prvo da shvatis sta ja pisem,pa tek njega.

Da je iznad mene ti ga ne bi kapirao,tako da je to nemoguce.

Isto vazi za tebe,ali za moj post......rec po rec,polako.....:bye:

A jel znas , bre , ti , olimpijakos, za koga je igrao Leon Uris , i na kojoj poziciji??
Jel bio golman ili levi bek???:rotf:

Josh ce i da ispadne kako se razumes u sport:hahaha1:

Poslednja izmena:
Kada zivis izmedju ratova i odgajan si u komunistickom dobu,a nisi disident,pa jos i mesanog nasledja, nacionalizam stvarno deluje kao ala sa devet glava,al` kao i uvek pogresna interpretacija ne dovoljno pametnih srozava ideju koja je stvorila Evropu kakvu je danas poznajemo.

Hm, Kish je u pravu, postoji samo jedan problem... ko ce prvi da se odrekne nacionalizma? ... bilo bi malo glupo da to budemo mi... :) ... to ti je kao da recimo imash gomilu ljudi sa pishtoljima... i sada, znamo da su pishtolji losha stvar, jelte... al' problem je shto onaj ko ga spusti prvi rizikuje da ga ostatak bande isprangija. :)

Upravo tako. Ovde ljudima smeta što je to rekao Kiš. Kiš je Srbin mađarskog porekla a još i Jevrejin. Taman posla da neko takav govori o nacionalizmu. :lol: Pogrešno postavljena tema i u tom pravcu će se i odvijati. Ono što je Kiš napisao stoji, ali kada to budu pričali Amerikanci, Englezi, Nemci, Francuzi, onda i mi manji imamo pravo i slobodu da prihvatimo. Do tada....
p.s. Postavljač je mogao da napiše Kišov tekst, ali da ne napiše ko je pisao, ili da ga prepriča. Tada bi, možda, dobio razgovor na temu. Ovako će se pretvoriti u pljuvanje čoveka koji je bio značajan, ali eto nije bio čistokrvni Srbin, pa će ga mnogi bednici time diskvalifikovati. Tužno. To o čemu njegovi kritičari ovde govore jeste šovinizam, a ne nacionalizam i, naravno, nisu shvatili suštinu teksta i da nije on govorio Srbima, već svetu. Idealista čovek.

A raspali Danilo Kis se nije setio da se bori protiv najveceg zla svog doba - komunizma? To mu nije palo na pamet? Nije primetio da su Srbija i Jugoslavija pod komunistickom diktaturom? Toliko o snazi i objektivnosti njegovih stavova. Jos jedan u nizu smrdljivih komunista u borbi protiv srpskog nacionalizma, i on je kao i svi ostali izgubio u toj borbi.
Pljuc

ma jok....

tema je neverovatno intrigantna i zahvalna za diskusiju....

doduse , nije vasa omiljena tipa ::rtfm:

kada cemo u rat??
putin , car sveta
srbi , narod najpametniji
podrska severnoj koreji
kinezi nasa braca ........:mrgreen:

a i da vas prebrojim jos jednom .....:hahaha::hahaha::hahaha:

...:think:...kakve veze sve to gore pobrojano ima sa pojmom nacija?..i koja to nasha..ja nisam legija..ja sam 1..

Upravo tako. Ovde ljudima smeta što je to rekao Kiš. Kiš je Srbin mađarskog porekla a još i Jevrejin. Taman posla da neko takav govori o nacionalizmu. :lol: Pogrešno postavljena tema i u tom pravcu će se i odvijati. Ono što je Kiš napisao stoji, ali kada to budu pričali Amerikanci, Englezi, Nemci, Francuzi, onda i mi manji imamo pravo i slobodu da prihvatimo. Do tada....
p.s. Postavljač je mogao da napiše Kišov tekst, ali da ne napiše ko je pisao, ili da ga prepriča. Tada bi, možda, dobio razgovor na temu. Ovako će se pretvoriti u pljuvanje čoveka koji je bio značajan, ali eto nije bio čistokrvni Srbin, pa će ga mnogi bednici time diskvalifikovati. Tužno. To o čemu njegovi kritičari ovde govore jeste šovinizam, a ne nacionalizam i, naravno, nisu shvatili suštinu teksta i da nije on govorio Srbima, već svetu. Idealista čovek.

Upravo... :ok:

Ја бих да изразим своје неслагање са Кишом иако тиме ризикујем да будем нападнут од стране постављача теме !

I ja se takodje ne slazem sa ovom ocenom nacionalizma. Mislim da je preterana.

Ono....znam i mogu donekle da prihvatim da je "patriotizxam poslednje utociste propalica", ali ako zaboravis svoju tradiciju, obicaje, istoriju (kakvu - takvu), veru, pa sta si onda ti? Krpa?

Cak i Tibetanci i plemena Nepala cuvaju svoju veru i obicaje.

Типујем да је овај Мајкл Мајерс уствари наш стари познаник Иди Дада Амин (ака. инагадада).

Tekst patetičan?

I nije mogao biti nacionalista zato što je mješanac - pa takvi obično i budu najveći nacionalisti.
Anti Starčeviću je majka bila Srpkinja, a šta je o Srbima sve pisao.

С тим што је Старчевић по пореклу пола Србин, пола покатоличени Србин. Дакле није имао мултирасно порекло. Киш је имао мултирасно порекло и био је разапет између та два идентитета, а није могао ни на једну, ни на другу страну, па је, са осећањем одбачености и од једних и од других, изабрао да игра улогу анти-националисте.

Тај Кишов текст је помодарство једног времена. Заправо и није о национализму него о малограђанштини. Неодољиво ме подсећа на "Филозофију паланке", написано 10-ак година раније, а и Вук Драшковић је у првој половини 70-их имао нека своја опширна просеравања о малограђанину.

Размишљам на кога се тај текст могао односити у времену у коме је изречен. Шта је Кишов мотив да говори о национализму? На кога је мислио?

Да ли нам то нешто говори и о опортунизму? Киш грми као Робеспјер, али речи шупље одзвањају. На кога мисли? Ко је прозван? Нико? Рођак Жил?

Што рече неко, која ми је па то храброст да се у Титовој држави бориш против национализма. А чак не кажеш ни ко су националисти.

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo od zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.

Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se “izrazi”, ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne slobodnozidarske skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, za zadatak i cilj probleme epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih itd.

Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu.

“To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan sasvim da je priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili u anonimnosti gomile; nezadovoljnik koji se ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune”

Danilo Kiš, Po-etika, knjiga druga, 1974. (intervjui)

:dash: е баш је он нашао да ми приповеда "о национализму", а зна се да су НАЈВЕЋИ НАЦИОНАЛИСТИ НА ПЛАНЕТИ... или се то односи само на друге национализме на оне који нису јеврејски...

Poslednja izmena od moderatora:
A raspali Danilo Kis se nije setio da se bori protiv najveceg zla svog doba - komunizma? To mu nije palo na pamet? Nije primetio da su Srbija i Jugoslavija pod komunistickom diktaturom? Toliko o snazi i objektivnosti njegovih stavova. Jos jedan u nizu smrdljivih komunista u borbi protiv srpskog nacionalizma, i on je kao i svi ostali izgubio u toj borbi.
Pljuc

Vidim da si citao "Grobnicu za Borisa Davidovica" :hahaha::hahaha::hahaha:

:dash: е баш је он нашао да ми приповеда "о национализму", а зна се да су Чивути НАЈВЕЋИ НАЦИОНАЛИСТИ НА ПЛАНЕТИ... или се то односи само на друге национализме на оне који нису јеврејски...

" Sto nije dozvoljeno coveku, majmunu je urodjeno "

Samuel L. Burnes :rtfm:

Danilo Kis nije mogao da bude nacionalista iz jednog prostog razloga - nije bio bolid :mrgreen:
Izgleda da su bolidi bili i Karađorđe, knjaz Miloš, Vuk Karadžić i mnogi drugi nosioci nacionalnog pokreta zbog čijeg nacionalizma danas postojimo i kao država i kao narod.

Ne znam dokle će se pojmovi "nacionalizam" i "šovinizam" izjednačavati i jednako prikazivati kao nešto što je loše?

С тим што је Старчевић по пореклу пола Србин, пола покатоличени Србин. Дакле није имао мултирасно порекло. Киш је имао мултирасно порекло и био је разапет између та два идентитета, а није могао ни на једну, ни на другу страну, па је, са осећањем одбачености и од једних и од других, изабрао да игра улогу анти-националисте.

mmmmmmm.......'obozavam miris rasizma ( napalma ) u zoru " :mrgreen:

Back