Dr.Jekyll
Elita
- Poruka
- 16.708
Prvo sam spot nabavio pa sad maxi od tebe
Pazi,imaš spot urađen u dve verzije
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Prvo sam spot nabavio pa sad maxi od tebe
stize i link za Savage
http://gapuleros.blogspot.com/2009/09/savage-twothousandnine-2009.html
tu je i pass
Hvala za link. Odlicna je stvar.
Pozdrav!
E kad se i tebi ova stvar sviđa,dobijaš reputaciju![]()
Hehe, hvala, bice uzvraceno doglednom prilikom.
Elem meni se svidja Savagova produkcija, inace lik je jako talentovan producent. Malo sam analizirao njegovu produkciju iz 80 (sta, gde, kako i koji instrumenti). Ovu noviju italodisco scenu slabije pratim, al po ovome novome sto je izbacio, dosta je poboljsao zvuk, nove farbe, semplovi, naravno aranzman je ostao klasicni italo, sto daje nade da ovaj stil moze da zazivi.
Ovo nema veze sa italom,neka teška glupost.Closed - Don't Stop (Moving) (Electrodance '09)
Ovo nema veze sa italom,neka teška glupost.
lepo pise electrodance nisi ni mogao da ocekujes pure italo
Pozdrav svim ljubiteljima disco muzike, a posebno italo disco fanovima.
Tema zaista obiluje diskografijom raznih izvodjaca, iako italo disco mozda i nema zvanicno status posebnog muzickog pravca, za svoju vernu slusalacku publiku on je i daleko vise od toga.Ono sto medjutim nedostaje je opis licnog dozivljaja, kao i izvlacenje nekih generalnih obelezja ove muzike, pri tom ne mislim na istorijat ili nesto slicno sto se moze procitati u vec spominjanoj italo disco enciklopediji ili slicnim blogovima na netu.
Dao bih sebi za pravo, kao visedecenijskom slusaocu ove muzike, da iznesem neka zapazanja:
1.Istinski dozivljaj italo disco muzike bila je privilegija, pardon, privilegija je generacija 1960-75.god. grubo govoreci naravno.(neko na Forumu je vec spominjao 1975.kao granicnu godinu).Ovo govorim iz razloga sto je "Italo" zvuk 80-tih, a krajem istih je relativno naglo i zamro, mada ima i drugacijih misljenja narocito vezanih za drugi zivot kroz euro..dance..disco.., a za prozivljavanje svakog subkulturnog fenomena pa i ovog neophona je emocionalna zrelost odnosno neprezrelost u datom vremenskom odredjenju.
2. Ovaj pravac pored audio pratila je i video produkcija.Rec je obicno o niskobudzetskim spotovima (neki su prava groteska, Den Harrow-Catch the Fox npr.) pracenih muzikom potpuno drugacijeg dozivljaja u ambijentu diskoteke ili kvalitetnog kucnog Hi-Fi-ja,mada ima i pozitivnih primera (Sandra-Secret land itd.). Jednom recju kvalitet muzike je daleko iznad kvaliteta videa, mada ovu opasku treba shvatiti sasvim uslovno jer je kostimografija cak i jedne ABBE iz tog vremena prava smehotresna olimpijada.
3.Postoji tendencija da se u Italo disco "trpaju" razni izvodjaci, cesto marketinski vrlo uspeli pocev od gore pominjane ABBE, Boney M, Modern Talking...namerno sam ih stavio u ovom poretku, ali "hardkor" italo po pravilu je predstavljen od izvodjaca slabijeg ili ogranicenog marketinskog domasaja i karakteristicnog izvodjenja (pustite Chiquititu i npr.Jabdah jedno za drugim i sve je jasno).Cesto se uz italo disco vezuju i tadasnje pevacice izrazenog seksipila.(Sabrina, Samantha Fox..Kim Wilde...dobro, dobro, ne ovde Kim Wilde).
4.Tematika je generalno ljubavna, ali prisutne su i teme poput natprirodnih pojava, misterija, istorijskih licnosti pa cak i nacionalnih (Mike Mareen-Germany npr.), mada je jedno od ukupnih obelezja disco muzike uopste, potisnutost teksta u odnosu na ritam.Bio bih slobodan da primetim da su upecatljivije izvedbe koje nisu usko vezane za musko-zenske odnose, ako tako nesto uopste postoji, primetili bi Frojdovci.
5.Jezik koji apsolutno dominira je engleski (cast izuzecima Desireless-Voyage,Voyage i sl.), a apsolutni kuriozitet pravca, koji ga i cini europolitskim, je Italo u nazivu, enleski u izvodjenju, a najslusaniji izvodjaci su nemacke nacionalnosti.
6.Jedno od tezih pitanja je interna klasifikacija Italo disco muzike. S' obzirom da se poklapa sa zlatnom erom "sinth" zvuka izdvajaju se instrumentalna ostvarenja (Koto, Laser dance,Proxyon...) koja imaju vazan uticaj na dalji razvoj elektronske muzike uopste i po mom vidjenju mogu "rame uz rame" da stanu sa najvecim ostvarenjima ovog zanra.Naravno sinth. je nezaobilazan insrument i u vokalnim italo disco ostvarenjima (Scotch, Savage, Atrium itd. posledenji su narocito interesantni jer imaju slusane hitove i do pre par godina I'm in love with you-2007 po mom vidjenju bez narocite veze sa italo disco zvukom). Drugu veliku grupu izvodjaca nazvao bih "dieterbohlenovskom", ne bi ih posebno nabrajao jer mi nisu narocito na srcu, uz svo uvazavanje lika i dela Dietera Bohlena i njegovog doprinosa evropskoj i nemackoj popularnoj muzici (preko 20 najuspesnijih izvodjaca vodjeno je njegovom producentskom palicom). Trecu grupu, usudicu se reci "mainstream" italo disco muzike, nazvao bih italijanskom (zbog naklonjenosti Mauro Farini, malo pristrasnosti ne skodi, a o pomenutom svaka rec je suvisna), a naziv je pomalo nepravedan jer je zapravo rec o miksturi "zabarskih" i "svapskih" izvodjaca ( svi oni nezaobilazni u svakom ozbiljnijem boot mixu ili kompilaciji: Radiorama, Mike Mareen, Fancy odnosno Grant Miller-inace interesantno-Amerikanac, Miko Mission, Silent Circle,Albert One, Ken Laszlo i brojni drugi). U cetvrtu grupu stavio bih sve ostale, previse raznovrsne da bi' im nasao zajednicki imenitelj, najcesce zbog male produkcije svedene na 1-2 singla ili "izletima" u druge zanrove. Narocito bih tu izdvojio dva izvodjaca: grupu "OFF" i namerno isticem- britanska- grupa "M.A.R.R.S",.Prvog zato sto je,po mom slobodnom uverenju, singlom "Electrica salsa" najavio, a drugog zato sto je singlom "Pump up the volume" definitivno i oznacio kraj ere italo disca, bar onakvog kakav je postojao usvom izvornom obliku, udarajuci kamen temeljac nadirucoj "house" muzici.Interesantno je da je ovu numeru kao takvu prepoznao,uz svoj komentar, i g.Kozlica u emisiji "Disco susret" 202, cim se pojavila na top listi.Time su simbolicki kraj italo disco ere "odsvirali" Englezi iako se u Engleskoj on zapravo nikad nije ni "zapatio".
7.Jedno od obelezja italo disco muzike su miksovanja iste u dugotrajne kompilacije bez pauze izmedju numera.To je radjeno u tolikoj meri da bih mogao slobodno nazvati Italo disco majkom sveg miksovanja. Miksovi su oznacavani raznim imenima uz obavezni Italo u nazivu, uz manje ili vise ukusno stilizovane pocetke, prelaze ili dzinglove tokom reprodukcije.
8.Jos jedno zapazanje vezano za pitanje na cemu italo najbolje zvuci.Potpuno subjektivno ja ga vezujem za zvucne kutije sa kompresionim basom , na kojima je tih godina najcesce i slusan, a vecina proizvodjaca zvucnika je tu tehnologiju i napustila krajem 80-tih.U kucnoj izvedbi najcesci izvor zvuka su bili kaset-dekovi, najcesce u zalosnim pokusajima da oponasaju dinamiku magnefotonske trake, a ako bih trebao da dam konacan zakljucak on bi bio: vinyl+kompresioni zvucnici.
Jos jednom pozdrav svima, a za posvecenost koju imaju Psihologue, Laser dance i Dr.Jekyll u kolekcionarstvu i promovisanju italo disco muzike imam samo najbolje reci.