Danas pola interneta nije radilo jer je pao Cloudlfare.

SRB, HR, BH, CG, MKD.

1000026384.jpg

Nažalost mnogo mračnije..... DDoS napad na infrastrukturu, sa 500 hiljada IP adresa, ukupne jačine preko 17 terabita.
Преведено на српски језик ово значи шта?
Nekome su se gadno zamerili čim je platio ovakav napad.
Ко платио коме да нема интернета,како је то могуће?

Nažalost mnogo mračnije..... DDoS napad na infrastrukturu, sa 500 hiljada IP adresa, ukupne jačine preko 17 terabita.

Nekome su se gadno zamerili čim je platio ovakav napad.
Pa smetaju mnogim, znas koliko je teze dopreti do neke stranice koja stoji iza CF. CF ima tako mocne alate, bukvalno snifaju sve zivo. Imas apsolutnu statistiku svega sto se desavalo u proteklom x periodu, koliko napada na stranicu..itd..itd… Hakovati jednu stranicu koja stoji iza CF je danas bas, bas ozbiljan posao. Opteretiti neku stranicu DDoS napadima da ona pukne je prakticno nemoguce. I, ovo sto se desilo juce je zaista bas mracno, ne znam uopste da li ovakvu infrastrukturu poseduje bilo koja grupa hakera na svetu, eventualno mozda kineski ili ruski hakeri i to sa velikim upitnikom, pre bih rekao da je ovo drzavna igra, i da nekoj sluzbi koja vadi podatke sa raznih stranica CF bas smeta.

Nejasno je da se ne navode zemlja i lopacija iz koje je napad došao te koji sve serveri sa kojim sajtovima nisu radili. Tada bi moglo da se uveže ko je i šta radio ovako možemo da filozofiramo u prazno. Ja sam imao manje napade i uvek sam ih rešavao apdejtom, skidanjem tačaka koje su ranjive i naravno blokiranjem servera sa kojih napadi dolaze. Još tada pre više od 10 godina je konkurencija u srbiji plaćala hakere iz inostranstva.

Nejasno je da se ne navode zemlja i lokacija iz koje je napad došao te koji sve serveri sa kojim sajtovima nisu radili. Tada bi moglo da se uveže ko je i šta radio ovako možemo da filozofiramo u prazno. Ja sam imao manje napade i uvek sam ih rešavao apdejtom, ukidanjem ili modifikacijom tačaka koje su ranjive i naravno blokiranjem servera sa kojih napadi dolaze. Još tada pre više od 10 godina je konkurencija u srbiji plaćala hakere iz inostranstva. Toliko dobre sajtove i portale sam pravio da su mi i generalni uvoznici slali advokate sa predtužbama iako je sve bilo po zakonu. Tu vidiš svu snagu gluposti i nebuloze koja se valja srbijom- strah da im nešto ne ukradeš a ne znaju ni šta :lol:

Nejasno je da se ne navode zemlja i lokacija iz koje je napad došao te koji sve serveri sa kojim sajtovima nisu radili. Tada bi moglo da se uveže ko je i šta radio ovako možemo da filozofiramo u prazno. Ja sam imao manje napade i uvek sam ih rešavao apdejtom, ukidanjem ili modifikacijom tačaka koje su ranjive i naravno blokiranjem servera sa kojih napadi dolaze. Još tada pre više od 10 godina je konkurencija u srbiji plaćala hakere iz inostranstva. Toliko dobre sajtove i portale sam pravio da su mi i generalni uvoznici slali advokate sa predtužbama iako je sve bilo po zakonu. Tu vidiš svu snagu gluposti i nebuloze koja se valja srbijom- strah da im nešto ne ukradeš a ne znaju ni šta :lol:
A šta misliš da se samo nešto pokvarilo u tom oblaku?
Ili stvarno misliš da se ne zna odakle su bili “napadi” (ukoliko ih je bilo)?

Преведено на српски језик ово значи шта?
Kreneš u radnju pored zgrade da kupiš hleb i mleko, a ono zatekneš 500 ljudi koji čekaju u redu ispred radnje. I to neće ništa da kupuju nego samo da razgledaju, ali prave gužvu pa oni koji su krenuli stvarno u kupovinu odustanu i vrate se kući.

Problem nije bio sa sajtovima samo u Srbiji. Ali, normalno, oko nas se sve vrti, protiv toga se ne mre :lol:
Ko prica uopste o nasoj maloj Srbiji u moru velikih riba!? Ne znam da li si uopste svesna kakve se sve stranice hostaju na CF. Imam oko 20 domena kod Namechap(koji ne jebu zivu siku kada je u pitanju DMCA i slicne gluposti) koje su proxy hostane na CF, nijedna juce nije radila, odredjeni broj nije free vec je placen na CF na godisnjdm nivou. Kada sam napisao bukvalno pola interneta nije radilo, nisam mislio na pola interneta u Srbiji, vec na globalnom nivou.

Nejasno je da se ne navode zemlja i lopacija iz koje je napad došao te koji sve serveri sa kojim sajtovima nisu radili. Tada bi moglo da se uveže ko je i šta radio ovako možemo da filozofiramo u prazno. Ja sam imao manje napade i uvek sam ih rešavao apdejtom, skidanjem tačaka koje su ranjive i naravno blokiranjem servera sa kojih napadi dolaze. Još tada pre više od 10 godina je konkurencija u srbiji plaćala hakere iz inostranstva.
Pa ako je istina da je bilo 500 hiljada ip adresa onda je to bukvalno iz celog sveta, razni proxy serveri i slicno, tu ne postoje lokacije koje se mogu ustanoviti, vec blokiranje servisa odakle to stize. Jos jednom za ovo su mogli biti sposobni a i to je veliko pitanje kinezi ili rusi. Arapi i turci su mocni u nekim drugim stvarima, video sadrzaju i slicno oni nisu sigurno, cela EU i uopste evropa osim rusa nije sposobna za ovo, SAD isto tako, zato verujem da je neka mnogo dublja igra u pitanju, naravno postoji opcija da su oni imali problem. Nama recimo sa balkana, DC u Becu od CF nije dozvoljavao prolaz, direktno sa nekih hosting servisa drugi DC od CF nisu davali prolaz, bukvalno svi DC su im bili u banani punih tri sata. Povremeni prolaz u tim DC govori o tome da je lako moguce da je bio napad jer da je do njihovog sistema ne bi bilo ni tih prolaza.
Inace vrlo zanimljiva stvar se juce desila, verujem da ce u narednim danima biti vise informacija o tome.

Ko prica uopste o nasoj maloj Srbiji u moru velikih riba!? Ne znam da li si uopste svesna kakve se sve stranice hostaju na CF. Imam oko 20 domena kod Namechap(koji ne jebu zivu siku kada je u pitanju DMCA i slicne gluposti) koje su proxy hostane na CF, nijedna juce nije radila, odredjeni broj nije free vec je placen na CF na godisnjdm nivou. Kada sam napisao bukvalno pola interneta nije radilo, nisam mislio na pola interneta u Srbiji, vec na globalnom nivou.
Pa smetaju mnogim, znas koliko je teze dopreti do neke stranice koja stoji iza CF. CF ima tako mocne alate, bukvalno snifaju sve zivo. Imas apsolutnu statistiku svega sto se desavalo u proteklom x periodu, koliko napada na stranicu..itd..itd… Hakovati jednu stranicu koja stoji iza CF je danas bas, bas ozbiljan posao. Opteretiti neku stranicu DDoS napadima da ona pukne je prakticno nemoguce. I, ovo sto se desilo juce je zaista bas mracno, ne znam uopste da li ovakvu infrastrukturu poseduje bilo koja grupa hakera na svetu, eventualno mozda kineski ili ruski hakeri i to sa velikim upitnikom, pre bih rekao da je ovo drzavna igra, i da nekoj sluzbi koja vadi podatke sa raznih stranica CF bas smeta.
Evo sam si napisao, boldovano je.
Koje države igra? Pišeš da ne veruješ da su Kinezi ili Rusi.

Moje mišljenje (a nisam iz te struke ni približno, dakle, mišljenje jednog laika) bi bilo da su igre upravo iz ruske ili kineske kuhinje. Naravno ideja je jedna, realizatora i učesnika je tu bilo iz mnogo zemalja sa ove kugle.

Što je Cloudflare i zašto je važan?​

Cloudflare pruža ključne internet usluge, uključujući zaštitu od sajber napada i alate za održavanje stabilnosti veb stranica pod velikim opterećenjem.

A tom većem opterećenju smo u lancu učesnika doprineli svi mi u tim trenucima.

Back