Dalimilova Hronika

Наравно, знамо како други зову Немце:
Поpфирогенит помиње име "Nemitzoi" у Dе Cermoniis.
Bероватно се мисли на Швабе и Саксонце који су били у сталном контакту са словенским племенима.

Znamo za druge, ali ne znamo kako su ih zvali Vendi. Najverovatnije su ih razlikovali po plemenima, sa fokusom na one sa kojima su bili u kontaktu...

Marko Gavrilović - O Srbima u Dalimilovoj hronici (2020) - nastavak:

ShSEwGl.png

OQH8o0q.png

54IDxaF.png

Ово уопште није тачно – пошто је у 7. веку дошло до словенског кретања од југа ка северу (други талас досељеника из Паноније у чешке и пољске земље)
Nemoj da zbunjuješ ljude (korisnike). Kad okače kartu na zid, velike seobe idu isključivo u pravcu Zemljine sile teže (odozgo prema dole). :lol:

Ово уопште није тачно – пошто је у 7. веку дошло до словенског кретања од југа ка северу (други талас досељеника из Паноније у чешке и пољске земље)

Kretanje je jedno, ali mi ovde pričamo o divljoj obali Severnog mora i Vendima koji su u to vreme bili na otprilike istom stepenu razvoja kao i skandinavska plemena, a to znači izolovani od ostatka sveta. Da ne govorimo kako u to doba i među nepismenim narodima nije bilo nikakve kulturne razmene, a svakako ne rasprava o udaljenim carstvima koja se nalaze na neuporedivo višem stepenu društvenog razvoja.

Kretanje je jedno, ali mi ovde pričamo o divljoj obali Severnog mora i Vendima koji su u to vreme bili na otprilike istom stepenu razvoja kao i skandinavska plemena, a to znači izolovani od ostatka sveta. Da ne govorimo kako u to doba i među nepismenim narodima nije bilo nikakve kulturne razmene, a svakako ne rasprava o udaljenim carstvima koja se nalaze na neuporedivo višem stepenu društvenog razvoja.
Ма које Северно море! Реч је о другом пресељавању Словена у доњем току Лабе и Одре. Језик се најчешће преноси миграцијом људи.

Мешаш појмове хронолошки – ти говориш о Плинијевим Венетима из 2. века на Балтичком мору. А ја говорим о Вендима из 7-8. века.

Ne, ja govorim o onim Vendima koji su se bavili piratstvom, a ne kulturnom razmenom sa drugim narodima. Ti su Vendi bili u kontaktu ne samo sa današnjim Nemcima, već i sa Dancima i Skandinavcima, ali svakako nisu bili sa Vizantincima. Da ne pričamo da, čak i da je bilo selidbe sa severa na jug, to nije išlo i obrnutim smerom, pa stoga Vendi nisu dobijali informacije od ostalih slovenskih naroda koji su išli tamo.

ali svakako nisu bili sa Vizantincima. Da ne pričamo da, čak i da je bilo selidbe sa severa na jug, to nije išlo i obrnutim smerom, pa stoga Vendi nisu dobijali informacije od ostalih slovenskih naroda koji su išli tamo.
Пази сада – ово је веома широка географска област коју су насељавали Словени и у 7. веку је дошло до кретања из Паноније у правцу Елбе. Штавише, већ смо у франачким летописима приметили да је латинска реч за сва посебна словенска племена груписана под једним општим именом „Склави “ – од подунавске Паноније до доњег тока Висле.
Немци су после 9. века ова племена и народе звали једноставно Венди.

Poslednja izmena:
Пази сада – ово је веома широка географска област коју су насељавали Словени и у 7. веку је дошло до кретања из Паноније у правцу Елбе. Штавише, већ смо у франачким летописима приметили да је латинска реч за сва посебна словенска племена груписана под једним општим именом „Склави “ – од подунавске Паноније до доњег тока Висле.
Немци су после 9. века ова племена и народе звали једноставно Венди.

U redu je to, ali ja se referišem isključivo na Vende koji su živeli na obalama Severnog mora, prosto zato što su oni imali najviše kontakata ne samo sa Nemcima, već i sa ostalim germanskim narodima, a za razliku od ostalih Slovena koji su imali kontakte samo sa Nemcima.

Jel vas dvojica napredujete ka nečemu ili ste nakon iskucane strane tamo gde ste bili na početku?

Svaki moj pokušaj diskusije sa BorisomT završava totalnim nesporazumom pri čemu Boris to predstavlja kao da je on u pravu. :mrgreen:
Ја и даље седим на становишту да је "немец" словенска реч која је ушла у византијску, а касније и арапску употребу. Бесмислено је наводити пример са етимолошким речником Макса Фасмера, свако га може наћи на интернету.

Ја и даље седим на становишту да је "немец" словенска реч која је ушла у византијску, а касније и арапску употребу. Бесмислено је наводити пример са етимолошким речником Макса Фасмера, свако га може наћи на интернету.

Meni je iskreno to malčice čudno.

шта је чудно?

Pisao sam nešto više o tome na odgovarajućoj temi, ne da mi se opet: https://forum.krstarica.com/threads...ermanizama-zasto-nemce-zovemo-nemcima.819346/

Jednostavno čudno. Jedan slavizam da dospe u grčki jezik, pa potom u arapske.

A ti si - autoritet iz oblasti? Dakle, ne muti vodu. Reč Nemec-Nemac nema odakle da bude nego iz slovenskog. I Grk je, ali otom potom. :mrgreen:

Dakle, pošto nisam autoritet ni iz jedne oblasti nemam pravo da iznese svoje mišljenje, dok ga ti redovno izbacuješ non-stop bukvalno šta ti prvo padne na pamet 14 godina, nekada vidno i bez ikakve trunke razmišljanja?

Ako ti izbaciš 10.000 stvari koje ti padnu na pamet, ja sam grešan ukoliko izbacim 1?

Pisao sam nešto više o tome na odgovarajućoj temi, ne da mi se opet: https://forum.krstarica.com/threads...ermanizama-zasto-nemce-zovemo-nemcima.819346/

Jednostavno čudno. Jedan slavizam da dospe u grčki jezik, pa potom u arapske.
Погледао сам.
Сам Фасмер је одбацио „немети” као извор речи "немац" из фонолошких и географских разлога, иако је ту претпоставку изнео Шахматов. Углавном, словенских позајмљеница у грчком нема много, ако не рачунамо известан број топонима. Вероватно реч "немац" није се дуго задржала у грчком после 11. века. Али ако нам после тога византијски извори ништа о томе не говоре, у арапском се та реч помиње у вези са Словенима.
Чак и ако оставимо Фасмера и погледамо мало пре њега, постоји етнолошка студија једног од познатих немачких оријенталиста Маркварда из 1903. године, која је веома детаљно приказала већину арапских извора за Словене. Маркварт доноси исти закључак: реч „немац” припада словенском етникону.
Наравно, ово може и не би требало да звучи као пресуда...ако се нађу довољно добри разлози за оповргавање ове тезе, па добро, томе служи наука.

1659750023241.png

1659750382274.png

Back