Dalimilova Hronika

ДА, тако је записано – дакле где су старе грчке земље – значи од Егејског мора па чак до самог Рима. Мени ово не личи на српско, већ на словенско племе. Ово је мишљење скоро свих чешких историчара који су анализирали хронику.
Па Срби су већином Славени који су примили туће име, као
Хрвати, Бугари, Руси, Македонци.
Чеси изгледом одскачу од свих Славена као ми, Бугари и Хрвати.

Па којим језиком су говорили слвени кад су дошли?
Вуковим? Немојмо се заебавати.
Сигурно много сличнијим црквенословенском него данашњем.
Време Светог саве је време заласка старог језика који је стигао
са Славенима јер мало по том креће епика, усвојена, Хомеровска
домородачка, тројанска епика.
Ајде, како ти замишљаваш долазак Словена на Балкан? Пар стотина хиљада Словена су сви заједно ишли у исту основну школу на Припјату и сели у аутобус за Јадран?

Hajde, znaš vrlo dobro kakav organski osećaj mi prouzrokuje kada vidim njegove objave i količine nebuloza koje potpuno kontradiktorno sa neverovatnom dozom samopouzdanja prosipa ovde (i to uz svu nepristojnost). Zanimljivo mi je do te mere da prikažem koliko je čovek operisan od istorije i koliko njegove insinuacije nemaju veze sa životom, dobrim delom i zato što je strašno lako pobiti ga. Nazovi to sujetom i osvetoljubivošću, ako hoćeš, a zasigurno ima i toga (i to ne malo), ali to je cela suština.
Исцрпели сте скоро све познате изворе и до решења историјске
колизије података о Славенима који се Готима зову и Србима који
се Хрватима зову, Трибалима који су Срби ...
И нема напретка. Зато се мора прећи на изналажења најлогичније
теорије а мислим да је то ова моја.
Знаш да сам одувек заговарао неславенско порекло Срба иако се
присуство Славена у српској генези не може негирати.
Мало ми се та идеја искристалисала.

Poslednja izmena:
Ајде, како ти замишљаваш долазак Словена на Балкан? Пар стотина хиљада Словена су сви заједно ишли у исту основну школу на Припјату и сели у аутобус за Јадран?
Ниси пратио. Причамо о дијалекту са којим су се сусрели Ћирило и Методије.
Он је постојао, Срби сигурно нису говорили као данас.
Нисам ни тврдио да су сви Славени говорили индентичним говором
али сам убеђен да су ти говори били кудикамо ближи него данас.

Kako tudje ime kad je ime nastalo ovde kod nas, u vrijeme pada rima, sa nazivima koji postoje specificno kod nas, i ime Srbiji je dao srpski Car? Kako tudje?
Како знаш којим су језиком говорили ти Срби?
То су ти који су дали име и измешали свој језик
са придошлим Славенима уводећи латинску граматику
а могуће и да су је латини посудили од њих у ранијем периоду.
Тако нестају ти фамозни Илири, Трачани, Трибали, Дардани...
Појављују се Славени, Бугари, Хрвати...

Браво за први део.
Што се другог дела тиче, тај утицај на српски је миноран.
Епика и гусларска традиција је доказ тога
.
Хрвати имају много више русизама јер су их пабирчили
у потрази за различитости.
Па, ово што кажеш није баш могуће – народни језик се не може изоловати од општих друштвено-културних процеса и остати нетакнут 150-200-годишњим утицајем рускословенске језичке доминације на Балкану.
Руски језик, као најмоћнији у словенској језичкој породици у последњих 500 година, имао је и има велики утицај на друге језике (нарочито на језике словенске групе). Тако је из руског у српски језик ушао веома велики број речи – значајан број сачуваних језичких јединица део је лексичке структуре савременог српског језика и активно их користе његови говорници. Русизме који данас постоје, српски језик је позајмио уз ствар, појаву и сл., који се овим речима означавају. Већину русизама, говорници српског не доживљавају као елементе страног језика. Због системске и генетске блискости руског и српског језика, позајмљенице су се лако уклапале у српски лексички систем и постале његов саставни део.

Како знаш којим су језиком говорили ти Срби?
То су ти који су дали име и измешали свој језик
са придошлим Славенима уводећи латинску граматику
а могуће и да су је латини посудили од њих у ранијем периоду.
Тако нестају ти фамозни Илири, Трачани, Трибали, Дардани...
Појављују се Славени, Бугари, Хрвати...

Nije to tako. Duga je to prica, i svako ime ima svoju posebnu pricu, tako da treba mnogo postaljato. Ali da krenemo pomalo.

Sto se tice Hrvata, naziv ima dvije mogucnosti i obe iz naseg jezika. Prvi je da su dobili ime po Gorju, planinski narod, kao Crna Gora, Cernohorje. To je nas jezik. Drugo, u DAI, car Konstantin kaze da Hrvati znaci Horobahati, ili zemljom bogati. I to su nase rijeci.
Sto se tice Bugara, oni su Blgari ili Blogori. I to su nase rijeci. Bel Ogori, Bijeli Hrvati.

Da se vratimo na Serblje. I Ser Boi, ili Ser Bli, su kod nas nastali i naziv je nas. to su nase rijeci, posvjedocene u istoriji ovdje kod nas od posvjedocenog naseg naroda.

Najprije da krenemo od Herodota oko 500. godine stare ere, Pel aski u grkoj koji su kasnije zvani Janjani, su zasluzni za rijec Krok Hodilo, krokodilo. https://forum.krstarica.com/threads/herodot-otac-istorije-ili-otac-lazi.941422/post-45081747

Drugo, u 1. vijeku u Panoniji narod robu zove Ponjava. https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari-ii.950089/post-44716209

Trece, i to rimsko vrijeme, kod nas posvjedoceni su Paioni i Panoni i Boii u panoniji. U DAI, car Konstantin izricito kaze da su Srbi dosli u Solun iz Srbije, sa vladarom Srbije, i to iz zemlje koju "zovu" Boiika, a to je zemlja Boiia po definiciji Festusa.

Cetvrto, ne samo da su Srbi Boii po caru Konstantinu, nego je prilog Ser zabiljezen kod nas za narode u rimsko vrijeme, za SiroPaione, o za Serrapulle, za Serretes i panoniji, za SarMeze juzno od Save i Dunava, unikantno kod nas i nigdje vise. A to je vrijeme upravo prije gotskog perioda i stvaranja Velike Moravske i Srbije kod nas.

I da zavrsim sa vaznom stvari, Peto: Dinastija i vojska su dosli sa sjevera, iz Panonije, to su Boii. A sa juzne strane Save i Dunava u to gotsko prelomno vrijema pada Dalmacije su zivjel Sar Mezi, Sarmati, i Dal Mezi, Dalmati. Drugim rijecima Mezi. I oni su Srbi po ukljucenju u srpsku velikomoravsku Carevinu. Dakle od postanka, Srbi su Boii i Mezi u rimskim izvorima, a Mezi su i Sarmati i Dalmati.

Poslednja izmena:
Ниси пратио. Причамо о дијалекту са којим су се сусрели Ћирило и Методије.
Он је постојао, Срби сигурно нису говорили као данас.
Нисам ни тврдио да су сви Славени говорили индентичним говором
али сам убеђен да су ти говори били кудикамо ближи него данас.
Константин (тек касније је примио име Ћирил) је користио словенски говор у околини Солуна да би створио књижевни језик на који је превео Библију. Срби нису споменути.

Константин (тек касније је примио име Ћирил) је користио словенски говор у околини Солуна да би створио књижевни језик на који је превео Библију. Срби нису споменути.

Niti moraju da budu, jer su jedini Sloveni na ovim prostorima Srbi. Ukoliko, naravno, u Slovene ne računamo onaj ogromni deo današnjeg rumunskog naroda koji nosi taj genetski kod :kafa:

Niti moraju da budu, jer su jedini Sloveni na ovim prostorima Srbi. Ukoliko, naravno, u Slovene ne računamo onaj ogromni deo današnjeg rumunskog naroda koji nosi taj genetski kod :kafa:
Пази сад , одговорићу у твом духу.
Па Срби се не помињу јер је требало да прође још 100 година да их неко стави на мапу...ајде не лупетај ....

Опет ти измиче моја поента. Ти Славени још увек нису Срби, они ће
настати тек мешањем тих Славена са потомцима ратничких народа
Балкана.
Зашто се нико никада није питао око проблема кориштења назива
Славено-Срби? Још нисам наишао на назив Славено-Руси или
Славено-Пољаци.

Пази сад , одговорићу у твом духу.
Па Срби се не помињу јер је требало да прође још 100 година да их неко стави на мапу...ајде не лупетај ....

Ne baš, s obzirom da su Srbi zauzimali svaki deo mape. Kao što rekoh, drugi Sloveni na ovim prostorima ne postoje. O postojanju Hrvata još uvek se raspravlja, a oni su svakako živeli zapadnije odavde. Bugari nisu Sloveni, a ostali poput Čokalija, Crnogoraca ili muslimana su produkt novijeg doba :kafa:

Зар Далимилова хроника управо не помиње језик и генезу пар славенских
народа чији оснивачи долазе из српског језика и племена?

Уосталом ти и Мркаљ сте започели језичке расправе а сад ти није занимљиво.
Upravo tako. Dalimilova hronika počinje Vavilonskom kulom i pričom o 70 jezika od kojih je jedan srpski, a da to znači slovenski (jezik tj. narod) vidimo po tome što su u njegovom sastavu i Česi.

Ne baš, s obzirom da su Srbi zauzimali svaki deo mape. Kao što rekoh, drugi Sloveni na ovim prostorima ne postoje. O postojanju Hrvata još uvek se raspravlja, a oni su svakako živeli zapadnije odavde. Bugari nisu Sloveni, a ostali poput Čokalija, Crnogoraca ili muslimana su produkt novijeg doba :kafa:
Па прву независну српску кнежевину створио је полубугар и плаћеник Симеона - Часлав, који је некако "окупио" пребегле Србе из Хрватске и Бугарске. Питање је да ли прва самостална српска творевина 10. века није позајмила стару прабугарску традицију, пошто је Часлав, изгледа, на копљу носио старoбугарски коњски реп...

Poslednja izmena:
Па прву независну српску кнежевину створио је полубугар и плаћеник Симеона - Часлав, који је некако "окупио" пребегле Србе из Хрватске и Бугарске. Питање је да ли прва самостална српска творевина 10. века није позајмила стару прабугарску традицију, пошто је Часлав, изгледа, носио прабугарски коњски реп на копљу......

Osim što je srpski narod pre toga svakako postojao i imao svoje oblike državnosti. Što se razlike između Srba i Bugara tiče, pogledaj još jednom ovaj klip iz bugarske produkcije, gde se Časlavov prethodnik Mutimir zaklinje Perunu, a vaš car Tengriju. Jasna je razlika u poreklu jednih i drugih :kafa:

Koga zanima malo više na temu, može pročitati ovaj završni rad Antona Lisjaka, koji je dobrim delom pobrojao i analizirao poznosrednjovekovne hronike slovenskog sveta: Slavenski identiteti u kronikama razvijenog srednjeg vijeka.

Nešto malo više sažetije Lisjak je izneo u ovom radu sa međunarodnog filološkog naučnog skupa u Rusiji: Tragovi razvoja slavenskog identiteta u povijesnim izvorima srednjega vijeka.

Preporuka svakome koga ova tema ozbiljno interesuje. O Dalimilovoj hronici Lisjak piše od 92. stranice diplomskog rada.

Osim što je srpski narod pre toga svakako postojao i imao svoje oblike državnosti. Što se razlike između Srba i Bugara tiče, pogledaj još jednom ovaj klip iz bugarske produkcije, gde se Časlavov prethodnik Mutimir zaklinje Perunu, a vaš car Tengriju. Jasna je razlika u poreklu jednih i drugih :kafa:

Па овај Мутимир ми личи на руског бојарина, не знам, али ти мени показујеш бугарски филм да ми докажеш шта?
каква је то државност код Мутимира? жупанија ?

Па, ово што кажеш није баш могуће – народни језик се не може изоловати од општих друштвено-културних процеса и остати нетакнут 150-200-годишњим утицајем рускословенске језичке доминације на Балкану.
Руски језик, као најмоћнији у словенској језичкој породици у последњих 500 година, имао је и има велики утицај на друге језике (нарочито на језике словенске групе). Тако је из руског у српски језик ушао веома велики број речи – значајан број сачуваних језичких јединица део је лексичке структуре савременог српског језика и активно их користе његови говорници. Русизме који данас постоје, српски језик је позајмио уз ствар, појаву и сл., који се овим речима означавају. Већину русизама, говорници српског не доживљавају као елементе страног језика. Због системске и генетске блискости руског и српског језика, позајмљенице су се лако уклапале у српски лексички систем и постале његов саставни део.
Речи из многих језика су ушле у српки језик па тако и руске.
Међутим чини ми се да је турских ипак више.
О либералности српског по том питању сам и почео дијалог о овоме.

Poslednja izmena:
Upravo tako. Dalimilova hronika počinje Vavilonskom kulom i pričom o 70 jezika od kojih je jedan srpski, a da to znači slovenski (jezik tj. narod) vidimo po tome što su u njegovom sastavu i Česi.
Зар није очигледно да се Чеси физиономијом разликују од осталих
Славена као ми, Бугари и Хрвати.

Па овај Мутимир ми личи на руског бојарина, не знам, али ти мени показујеш бугарски филм да ми докажеш шта?
каква је то државност код Мутимира? жупанија ?

To na šta on tebi liči je irelevantno, a pokazao sam ti video da bih ti dočarao bugarsku perspektivu po ovom pitanju. Kao što možeš da vidiš, ne razlikuje se od moje, slažemo se da Bugari poreklom nisu Sloveni :kafa:

To na šta on tebi liči je irelevantno, a pokazao sam ti video da bih ti dočarao bugarsku perspektivu po ovom pitanju. Kao što možeš da vidiš, ne razlikuje se od moje, slažemo se da Bugari poreklom nisu Sloveni :kafa:
Можда нису ни Срби? Како су Бугари наметнули своје име одређеним
племенима тако су можда и Срби успели са неким другим племенима.

Увек ме копкао назив Славено-Срби.
Ни један други славенски народ се не представља тако дуално.
Сви остали Славени имају проблема са изговором слоготворног
’Р’ и сугласничких група мрк, црн, трк, тврд, крв, грм, црв...
Само Срби баштине гусле и хомеровску епику, остали славенски
језици онемогућавају такав задивљујући стих.
Само Срби славе славу.
Та различитост мора имати своје извориште.

Па нису прабугари Словени - ту нема дилеме - питање је одакле су Срби....као што сам већ овде поделио - слажем се са Седовом теоријом о изласку кроз северне черморске степе, где су Анти живели у римско доба у условима словено-иранске симбиозе.

Па нису прабугари Словени - ту нема дилеме - питање је одакле су Срби....као што сам већ овде поделио - слажем се са Седовом теоријом о изласку кроз северне черморске степе, где су Анти живели у римско доба у условима словено-иранске симбиозе.

Pa, očigledno nije pitanje za Bugare (osim za tebe), jer kao što si takođe mogao da primetiš u videu, Mutimir se kune Perunu, a Perun je vrhovno slovensko božanstvo. Mada ti o tome ne bi znao ništa, budući Bugarinom :kafa:

Back