Dajem sve za ljubav

Takodje zene vise promene sebe ka mediokritetskom tumacenju i ponasanju zena....tako da individualac zena , sa stvaranjem kompromisa postaje "Lisa" zena, "prakticna zena" zena itd...
Slažem se sa ovim, ali ja nisam znala kako da se izborim da ne upadnem u ovu zamku. malo zbog toga što se očekuje, a malo zbog toga što žene žele da stvore gnezdo, žele da imaju skuvan ručak (ako nema ko drugi da skuva, ili ne mogu da priušte restoran, skoro svaka će da se pretvori u kuvaricu), žele da imaju udoban dom, da kupe na rasprodaji krpice (Bazar, Joy is sl.). Mislim da ovo važi i za žene intelektualce, umetnice, jer je teško odupreti se klišeu, ne samo zato što postoji pritisak, već se nekad to čini i lakše i podrazumeva se.
Eto, prestala sam da pišem pesme, a počela da pišem recepte u svesku:brus:
Dobro, ovo nema puno veze sa ljubavlju, ne mora da ima...
Ali neminovno je da se izgubi deo sebe kad se uđe u zajednicu, jer onda se rade neke zajedničke stvari, a manje ostaje vremena za nešto samo vaše.

Nisam siguran da li si ozbiljna ili se rugas....

Posto obaveze i poslovi jesu zajednicki, ali nisam na to mislio vec na nacin razmisljanja...iskljucivo...
A sta se radi i ponasanje , to naravno da mora da bude zajednicko , osim ako su partneri po izboru, svako svoje...

Sklonost ka mediokritetskom je ono cuveno "vidis ti kako je to uradila vesna","kako lepo gordana moze svaki mesec da ode u soping u Veliko mesto , makar i nemali da jedu sledeca tri dana"...."kako je pazljiv milin muz, mnogo je pazi" i te poluistine...
Sklonost ka mediokritetskom je i ono "sta da mu prebacim pa da mora da prihvati ovo sto ja hocu", "moja greska je mala, a tvoja je uvreda za mene" i tako igranje na neke drustveno prihvatljivije ili stereotipne zakonitosti...
Pa ono dok su tinejdzerke , kako mastaju o holivudskoj zakrpi, okrecuci se sve ka dominantnom muzjaku u okruzenju , pa skoro da namerno idu na svoju stetu (ali nije steta, jer pola njih zeli da ispadne zrtva sebi u glavi, a pola se nada da ce im se svi skloniti i uciniti zamisljeno)...Kako vecina ne mogu da same zakljuce sta ce se desiti vec coporativno suskaju i onda donesu zakljucke koji su servirani iz nekog od casopisa Lisa, Zena, ili neki treci....

Inace odgovornost u porodici nije tema ovde, to uzimam kao normalni deo porodice u starom smislu reci porodica....

Znate li razliku izmedju realne zene i skoro realne zene...?
Znate li razliku izmedju samokriticne osobe i samokriticne radi kompenzacije osobe....?

Ne znam da li na ovoj temi da ubacujem medjusobno uslovaljavanje, posto je ono deo prilagodjavanja i slaganja.....?

Medjusobno uslovljavanje , ne kao izmedju nje i njega , vec izmedju muskaraca i zena pre i u toku smuvavanja , upoznavanja, i kasnije, ali ne izmedju nje i njega kao vec oblikovanih osoba i 1-1komunikacija....

Npr, ako zene u jednom periodu forsiraju novac i novcanu podrsku muskarca , da bi u javnosti , na javnim mestima i kulturoloski znacajnim mestima (gde se i formiraju kulturni fenomeni i svi medjuodnosi bilo polova bilo jedne generacije) bile sa takvim muskarcem, onda ce taj uslov postati nesto sto utice na ponasanje dobrog dela , ako ne i vecine muskaraca tog perioda...
Sa druge strane , nasilje moze vrlo puno oblikovati ponasanje devojaka jednog vremena....oblik prihvatanja i postavljanja prema situaciji je razlicit za razlicite zene, ali gledano po razlicitim tipovima zena odgovor je pod uticajem tog faktora vrlo uslovljeno....

Ovo ima veze sa ovom temom posredno i udaljava je od sustine koju sam hteo da naglasim...tu neprimetnu sustinu gubljenja poneceg pojedinacnog (individualnog) u vezi, ne kroz odustajanja od svog , vec kroz zivot u istom okruzenju u kojem vladaju odnosi koji vladaju , postavljeni od strane jednog ili drugog, vise jednog ili drugog ili cak i nekog sa strane....

Posto je ukinuto menjanje /editovanje posta posle pola sata od postavljanja, a ne znam zasto , hteo bih da Galateji kazem da me je njeno razmisljanje i varijanta koja je delom slicna mediokritetu kao mediokritetu, a delom slicna mediokritetu jer su okolnosti i potrebe slicne mediokritetnim tj zivotnim i povukla da razmislim kako preciznije da objasnim sta je to davanje i gubljenje individualnog u vezi...tj u vezi teme....

Iako se cini da je odustajanje od svog isto sto i zivot pod dominantnim uticajem tudjeg, to nije isto....
I bas ta razlika je bila nerafinisana u mojoj percepciji u vezi teme....
Slicno se desava u srbiji, onima koji ne odustaju od svog, desava se da zivot pod dominantnim uticajem tudjeg pocinje da ih menja, i pretvara u nesto , sto jesu novi oni, ali to nije to....i vremenom sve vise nije to....

Moj odgovor njoj je izgledao potpuno pase, jer je vise bio upucen drugima, tako da je bio oblikovan ocekivanim banalizacijama drugih , a ne sustinom onog sto je ona rekla, i to stereotipno ocekivanje (nije predrasuda, ali jeste predpostavka, predubedjenje) je poruznelo moj odgovor i tipican je primer bas ovog "delovanja dominantnog na individualno" tj konformno u manjem ili vecem smislu....svesno ili nesvesno....

Zato zahvaljujem Galateji....

Mala digresija:
Realna kvalitetna zena ocekuje adekvatnog, ali cim da blagu prednost lepoti i estetici, gubi vreme i daje javni znak podrske sminkerima , a ne adekvatnima, i kasnije se i ispostavi da mentalno nije adekvatan....kasnije sebe stavlja u kompromisni polozaj....zena zenka ili zena kvalitet.
Muskarac je cak vise u poziciji da procenjuje prvo kroz kriterijum estetske lepote, stim sto pri tumacenju lepote, nekako ubacuje i sredinu izmedju svog mentalnog ocekivanja...Prednost postavljanja i situacije gde zena bira....pa moze i pajser da ukapira kako da se izvuce .....
Zena pristane cesto na tu igru, pa tolerise svinjarije, ali to je kasnije njen problem , on je pravilno ocenjivao i naglasavao...

Obracunavanje sa istim polom je drasticnije kod muskaraca nego kod zena....bar u smislu javne podrske....
Muskarci obicno , kad nije ugrozen fizicki zivot (pravni sistem 0) se obracunavaju sa drugim muskarcima, namecuci, blokirajuci , praveci hijararhiju, i ocenjujuci i osudjujuci drugi nivo ili zene koje imaju posla sa drugim nivoima....
Ali je njihov kvalifikator vrednosti jasno ispoljen, i oseca se....osim kad je fizicka prisila i zivot ugrozen , tu nema vise mesta za poravnjanje.....

Kod zena toga nema , odavno , niti ima sada....Prebacivanje na licnom polju , ona salterusa, sponzorusa, bimbusa, itd, su samo licni pokusaji omalovazavanja i umanjivanja...a ne javno pozicioniranje kvaliteta koji se ceni i promovise....

Time je demagoski zena dobila, slatka je sa svima, a u dubini se kolje sa kim se kolje....
Medjutim onda javno postaje amorfna masa, i onda dominantno u drustvu postaje reper i slika cele populacije....

To danas mnogo utice na M Z odnose....a ima veze bas preko konformnog u temi....sa samom temom....

Ovako nabacano...
Hendikep estetike bi se ublazio da je moguce kvalitetno okupljanje bez kvalifikacija koje trenutno postoje, a to je obavezno neki novcani limit, ne od strane same partnerske osobe vec radi stimunga i mesta komunikacije....
Medjutim kapital to ne dozvoljava u vecem obliku da se promovise kao javni stil ili ponuda....a bolja reklama , uspesnije nametnuto misljenje i usmerenje....

Poslednja izmena:
Ako se nadju dvoje naivnih, neiskusnih i "u oblacima", oni imaju mogucnost da stvarno prozive zivot u iskrenoj i nesebicnoj ljubavi.

Mi "iskusni" smo osakaceni cinjenicom da sve posmatramo kroz interes, a ono "pozrtvovanje", "nesebicna ljubav", "mir, radost i porodicna sloga" su postale mislene imenice.

Poslednja izmena:
Ja mislim da nije to obavezno....eto ja sam blesav....znaci znam mahinacija i mahinacija, znam i da procitam kad osoba proba trt mrt, ali kao i pisac kad ide u prirodu , ne zeli sve da gleda kroz ljudske oci....
Nego kroz oci pisca za decu, nevine oci....

Ali si u pravu za mnogo, mnogo ljudi....ne moze prosecan da se otme svojim strahovima i zeljom da sebi izgleda pametan...hijararhijskom u sebi...i samim tim ne moze da ne asocira "mirise" koje oseti....

Back