Da se ja pitam, ja bih...

Mislila sam na uslove,oni su već takvi. A papire moraju da donesu .

Моја идеја је сасвим другачија.

Соц. помоћ добија свако ко дође и напише изјаву:

Немам од чега да живим, треба ми социјална помоћ, не радим, не остварујем приходе, немам вишак стамбеног простора, немам уштеђевину, другу имовину од које могу да остварујем приходе, нити луксузне ствари попут аутомобила, телевизор од 120 инча уместо оног од 17 инча, кућу на мору. Имам нормалан лап топ, а не ај ти машину од 9 000 евра, не лепим плочице на црно, нити поправљам аутомобиле у радионици непријављен.

Дакле, поента је у поједностављеној процедури. Само напише овакву изјаву и добије социјалну помоћ.

Ништа више.

Е сад, ако је било шта слагао, одузима му се вишак имовине за коју је слагао, а контрола се врши рандом, али озбиљна контрола.

Savršen sistem već postoji. Kada svako radi ono za šta ga je Bog dao, za šta je inspirisan i što ga raduje, u skladu sa prirodnim, univerzalnim zakonima.

Mi pravimo kopiju zakona i kopiju sistema, kopiju sebe i očekujemo da to bude savršeno. Pa ne može biti savršeno nikada.

Pokusao bih da napravim sistem u kome pomoc ide tamo gde treba, bez kradje, i sa minimalnim mogucnostima za manipulaciju.
Jer potreban je dobar sistem. Ljudi ce uvek biti kvarni i pokusati da smuljaju nesto, i da deo pomoci namenjene onima kojima treba, uzmu za sebe.

Inace, pitanja ovakvog tipa impliciraju ono protiv cega se borim ceo zivot, a to je kult licnosti - gde jedan covek, zahvaljujuci poziciji moci, moze da donosi odluke koje se ticu mnogih, onako kako on zeli. To uvek vodi u diktaturu, i nije nikako dobra stvar.

Zato i kazem da bih dao sve od sebe da napravim sistem koji je pravedan, i u kojem niko ne moze da na svoju ruku radi sta mu se cefne, nebitno na kakvoj je poziciji.
👏

Savršen sistem već postoji. Kada svako radi ono za šta ga je Bog dao, za šta je inspirisan i što ga raduje, u skladu sa prirodnim, univerzalnim zakonima.

Mi pravimo kopiju zakona i kopiju sistema, kopiju sebe i očekujemo da to bude savršeno. Pa ne može biti savršeno nikada.

Овакве ставове заступају либертаријанци и класични либерали.

Ипак, већина људи мисли да је најбоље да држава направи милион правила и прописа са милион папира.

Uh šta bih ja sve, ihaaaaj.
Ukinula pink i hepi , ugasila Informer i sve medije koji lažu, truju i rugaju se zdravom razumu.
Onda naravno lustracija pod obavezno da preletačka bagra ne može ponovo da se uhlebi.
Veći fond za zdravstvo, mnogo više ulaganja u škole, obrazovanje, razvoj nauke i tehnologije, istraživnja itd., jer bez toga nema napretka.
Onda dalje, jedna državna građevinska firma da se napravi i gradi stanove po nižim cenama od privatnika koji su alavi pa smo došli do toga da ne može 90% mladih da se odvoji od roditelja. Naravno građevinska mafija bi me ubila brzinom svetlosti (jer im obaram cenu kvadrata i potražnju ovime) ali pokušala bih.
Zatim dalje, reforma obrazovanja: više kvalitetnog i realnog praktičnog znanja u srednjim školama i fakultetima. Dosta više teoretisanja do besvesti.
Zatim dalje, MOMENTALNO ukidanje ugovora o povremenim i privremenim poslovima ili barem izmena zakona tako da se apsolutno onemogući njihova zloupotreba koja sada svuda postoji.
Veća prava i zaštita prava radnika.
Mnogo više pažnje i državnog ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine i stroga primena svih propisa iz te oblasti i subvencije za ekološka rešenja.
Subvenvionisanje domaćih preduzetnika a ne stranih agenfi sa kojima se posle deli plen.
I tako svašta nešto, mogu do sutra. Nastaviću.

Popravila sve onkoloske klinike, uvezla nove lekove koji bi nam svima pomoglo da živimo bolje i duže. Zaposlila samo izuzetno stručne medicinske sestre, koje neće vikati na pacijente i praviti se da ih ne čuju kad ih ovi dozivaju. Popravila bi kvalitet ishrane u svim bolnicama, i da nikom ne treba niko da donosi jer nemamo svi nekog ko moze i ima od čega da nam donosi obroke na dnevnom nivou. Da se podrazumeva da svaki pacijent koji ima malignu (neizlecivu) bolest samim tim ima i TNP koja će mu koliko toliko popraviti uslove života. Da se uvedu besplatna kombi ili kakva već vozila koja bi sve nas koji nemamo ko da bas vozi i dovodi od i ka kući dok traju terapije, jer bolje da niko nikad ne sazna kako je kad si pod hemoterapijom a moraš prevozom na novu ili si je već primio pa moraš kući. Da svi pacijenti kad su u bolnici bilo dan ili 5 imaju pravo na doručak ili i ručak ako je potrebno jer se terapija ne može primati na prazan želudac, a ako iz bilo kog razloga tog jutra nemaš obrok od kuće teško da ces obrok dobiti, jer to zavisi samo od volje i raspoloženja servisne koja radi tog jutra. Sve je verovali ili ne više nego strasno, i nije do lekara, oni rade najbolje što mogu u uslovima koji su strašni, već do nekih zakona i mislim države koja određuje neka prava i pravila po kojima živimo mi neki, ali samo neki, oni drugi kojima trebaju takvi lekari idu privatno jer im se može i blago njima, ne zavidim i nije mi krivo sto imaju ali mi povremeno krene suza što ja nemam i nikad neću imati ni blizu tome, a opet verujem biće bolje....MORA 😞

Zamislite da ste na položaju da možete bitno da utičete na pomoć drugim ljudima,kako biste to osmislili,šta biste promenili,šta dodali, da život bude normalniji i da što manje ljudi pati ?
Postovna Violeta, moze mnogo da se uradi, i upravo je to jedan od razloga zasto sam ovde.

Moj brat i ja se bavimo humanim radom, uglavnom pomazemo deci, ako ima interesenata mozemo nase ideje samo da prosledimo ovde da ih i drugi slede.
Mnogo je veca lepota u davanju nego uzimanju, kada vidite te iskrene osmehe dece koja su na rubu egzistencije, kada im pomognete a za uzvrat dobijete iskren osmeh onda je ceo svet vas, to znaju samo oni koji su iskreno pomagali.

Ne moramo biti na polozajima da bi pomogli, svako u svojoj firmi gde radi moze da organizuje humanitarnu akciju, i necete verovati koliko su ljudi dobri, cak i oni za koje se mislilo da im je empatija davno nestala.

Pa spojili smo jedan trio.
Nase kolege na poslu, decu i roditelje iz jedne osnovne skole i vrtica.Organizovali smo razne humanitarne akcije za decu a i pojedince.
Za svratise, za decu bez roditelja, za neke siromasne skole na jugu Srbije, za decu u nasoj skoli i vrticu, posebno smo ponosi na akciju ZA HEROJE KOJI SE NICEGA NE BOJE.

Evo jedne od akcije.
Saznali smo da na Institutu za majku i dete, odeljenje hematoonkologoje( deca obolela od karcinoma) postoji jedna kutija gde decica nakon terapije koja je jako bolna zavuku rucicu i izvuku igrackicu, to je ono prvo sto im izmami osmeh, medjutim ta kutija se ispraznila, kada sam to saznao osetio sam se jako porazavajuce.Stupamo odmah u kontakt sa medicinskim sestrama na tom odeljenju da nam objasne sta sme sta ne sme...
Na poslu skupljamo novac, u skoli donosimo jednu ogromnu kutiju gde deca donose iskljucivo nove igracke a kasnije tu kutiju selimo u vrtic, to smo i medijski propratili,mogu i snimak da posaljem...skupili smo preko 10.000 igrackica i preko 130.000din za te novce opremili smo kompletno odeljenje posteljinom, stocicima na rasklapanje, toplomerima, dekubitis dusekom koji je jako skup, inhalatorima...i postali prijatelji, jer ta deca su nasi najvei heroji.

Ovo je ukratko, za novu godinu nosimo im paketice...osoba koja je zasluzna za sve ovo zna da se presvuce u Deda Mraza pa pred novu godinu deci ulazi u autobus i deli slatkise....

U vrticu recimo 5 dana skupljamo igracke koje nam ne trebaju, idealna prilika da se ociste tavani ,sobe, napravi mesta za nove igracke...a onda naredna 3 dana to prodajemo na vidnom mestu u gradu, nema cene nego ko koliko da, za tri dana zna da se zaradi i do 2000eu, jedna akcija je bila za dete koje je obolelo od karcinoma pljuca pa je trebao novac za lecenje, akciju smo nazvali ZAJEDNO DO POBEDE, istu akciju smo ponovili ali smo novac dali za uredjenje vrtica nazvali smo je SADA SE DOKAZI HUMANOST POKAZI....
Mogu vam pisati o raznim akcijama i davati ideje, formirali smo viber grupu Super Tim , koja nije brojna ali dobri su ljudi u njoj voljni da pomognu.
Misljenja sam kad se grupa dobrih ljudi kao recimo ovde okupi oko istog cilja da se pomogne nekom mislim da se moze sve.

U skoli smo napravili jedan humani kutak, nazvali smo ga ,,Ako imas donesi, ako nemas ponesi'' mislim da naziv sve govori, deca koja imaju garderobu, pernice, sveske...oni to donose, a koja nemaju oni to uzimaju, kutak je jako lepo, veselih bolja, vestacka trava, kukuce dobrote, napravili smo im djacko sanduce zelja, recimo oni sto se stide da nekom kazu nesto ili imalu neki problem oni to napisu ubace u sanduce, a psiholog, pedagog...imaju kljuc pa im zajedno ispunjavamo zelje...za ovo delo nagradjeni smo kao najhumanija skola, i sto nam je posebno drago videli smo da cini mi se u Krusevcu neko je napravio to isto samo je to ispred zgrade i osrtavlja se hrana za beskucnike, to nam je i bio cilj da drugi vide , cuju i slede nas primer.

Kad naucim kako se ovde postavljaju slike poslacu.
Slika 18.jpg

Da li je dolazilo do zloupotrebe?
Pa da mi znamo nije, tu su blizu tetkice koje vode racuna da je to sve uredno...da li je neko nesto uzeo pa onda prodao...to ne znam ali i da jeste za te novce je ili kupio nesto drugo da nosi, jede...mi smo se vise pribojavali da se to ne slomi, odvali, deca ko deca ali za divno cudo tu znaju da sede, pricaju, slikaju se...postoje upustva, pribojavali smo se hrane pa da se ne napravi smece ali za divno cudo sve funkcionise za sada (od septembra) fenomenalno.

Da li si to bile polovne ili nove stvari ili mešano?
Ja pitam svašta :D
Ali, me interesuje, jer i sami pravimo neke radionice i akcije, ali za drugu kategoriju dece, pa možda bi moglo da se nešto i iskoristi od iskustva koje imate

I nove i polovne dobro ocuvane, pogotovo zenska deca, dva puta nose i ne svidja im se hahaha, svi mi imamo pune ormane tih stvari, zasto ih bacati.
Ranceve za skolu, sveske...koliko puta ti je bilo zao da bacis a nemas kome da das., jakne, cizme...ali glavna poenta price je da deca to donose da se osecaju lepo kada pomazu nekome, pa saznajemo da su tu pala i neka poznanstva...aham, podsticamo tu empatiju kod dece i ima je samo je treba pokrenuti.
:prstic:

Back