Da pitam

gost 224104

Elita
Poruka
20.630
Moram paziti da se nespetljam u tom sto zelim da pitam!

sinoc sam gledala jedan film koji me mnogo potreso, izmedjuostalog juce se u njemackoj obelezavao toleranc day u ime tog obelezavanja sinoc je bio nemacki film koji je snimljen 2008 i zove se "Die Welle", film igra u ovom vremenu modernom i tolerantnom

radnja filma ---> na gimnaziji se obelezava projektweek i omladina moze da bira Anarhiju ili Autokratiju! Omladina tvrdi da se jedan treci rajh u ovom modernom i naprednom drustvu vise nemoze dogoditi prosto jer su ljudi (drustvo) svjesno tih odigravanja i prezire ista na sve to ucitelj gimnazije predlozi eksperiment svi uz smeh pristaju! Najprije se rasvjetljava sta u ovom drustvu "nije ok" dakle nemanje posla, losa politika koja nezadovoljava narod itd. zatim ucitelj uvodi disciplinu treba da se sjedi ispravne kicme u klupi, treba da se jave ako imaju sta da kazu i da ustanu odgovore da iskazu u kratkim pregnantnim recenicama, zatim je pored svakog dobrog djaka seo jednog loseg da ovaj dobri pomogne ovom losem jer oni su sad jedna grupa jedno drustvo!

Treci dan je uveo uniformu (bela kosulja ii farmerke) i odabrali su znak tog novog pokreta (tu sam se vec opasno prepala), ta djeca su svoja druzenja prebacili i u privatni deo zivota nekadasnji luzeri su sada bili pod okom svojih kolega branili su luzere od drugih osoba koji su hteli da ih prebiju ili gnjave! Noci su lepili po gradu svoj znak pokreta! samo je jedan devojka hrabro ustala i rekla ---> stop ovo nije ok
ta devojka je odbila da nosi i belu kosulju i farmerke kao sto je non stop kritikovala desavanja u tom kursu na kraju je novi pokret tu devojku mobovao "kao nije ti ovde mesto zasto neces da se povijes pokret je super bla bla bla" ipak je sve vise i vise clanovao brojio taj pokret

da ne duzim ja sam stvarno mislila i bila ubijedjena da se na ovom svijetu nemoze desiti ili ti doci do neke diktature makar ne u njemackoj gde su ljudi siti, imaju platu ako nemaju platu drzava ti plati stan, struju i da ti nesto malo para da ne crknes od gladi, zdravstveno osiguranje je uredno mozes da se kreces da zivis itd.

eksperiment je poceo sasvim uredan jer malo discipline i respekta nije na odmet i to da jaci djaci pomazu slabijim takodje nije na odmet

zar je ljudski mozak stvarno tako lako manipulisati? ocito da jest! Zar je ljudsko bice (der mensch) zaista los, gubav, hrdjav i zvjer!? Sta je odlucujuci da li ces postati zvjer ili ostati u istinu humana osoba? da li je poenta odgoju i formiranju licnosti i zasto ta licnost nikad nije stabilna jer ocito nije ako moze neko da upravlja sa nama i da postajemo nesto sto ustvari ne zelimo i nikad nebismo hteli postati!

a?

Gledao sam ovaj film, dobar je.
Elem, čovekom je lako manipulisati onoliko koliko on to dozvoli. Neobrazovane ljude (pritom ne mislim na stepen obrazovanja) je lako kontrolisati zbog njihovog neznanja. Ili ljude uskih pogleda takođe. Ipak, neko ko je svestran, otvorenog uma i jakog karaktera - kod takvog bilo kakve manipulacije neće proći u 99% slučajeva... pogotovo ne neke velike.

Чему паника?

Људи радије прихватају уређене системе. Нико не жели да живи у ентропичном систему без икакве друштвене кохезије. Човек је социјално биће и неможе живети изоловано од других. Да би такав живот имао смисла, систем мора бити добро организован. Човек је део природе и тежи њеним законима. Као што то у природи раде мрави или пчеле или вукови. Тако исто жели да ради и човек. Сваки уређен систем је нека врста диктатуре, а сваки неуређени систем је нека врста демократије. Људско друштво није скуп појединаца већ сложена целина коју чине и односи међу тим појединцима.

Људи диктатуру из неких моралних разлога не схватају као прихватљиво решење.

Ви данас у свакој компанији имате неку врсту диктатуре. Имате чак и кодексе облачења док сте на послу. Морате да се уклопите у имиџ компаније.
Имате диктатуру тржишта... Не можете да одете у макси и да купите Зајечарско пиво. Јер га нема. Можда је оно најбоље пиво по вама али 95% потрошача воли Лав и Јелен па се у продавницама продају само та два пива.
Имате диктатуру новца. Имате новац, лечићете се, немате новац умрећете.
Дакле престаните да се жалите на холокауст и Трећи Раих. Погледајте мало око себе шта се догађа и где живите.

svi oblici vladavine do sada su se pokazali kao promasaji uronjeni u lazi.anarhija nikad nije ozbiljno sagledana iz razloga sto ljudi o tome imaju pogresno misljenje.uz anarhiju se obicno vezuje utopija drustva a to je daleko od prave istine.prava istina je ta da su sve strukture moci i vladavine koje su ikad postojale izazivale haos u drustvima a taj haos koji je nastao iz pogresne vladavine nazivali bi anarhija.ja nisam kinez da posvetim zivot ponizno sluzeci drzavi...za 50g. izbledece granice izmedju drzava kako god da se okrene..mislite o tome..

sta je politicka paradigma nego opsta bolest i bolestina?da bi shvatio sta je zakon moras prvo da razumes zakone prirode,jedino tako se dolazi do istinith i ispravnih zakona.

Elem, čovekom je lako manipulisati onoliko koliko on to dozvoli. Neobrazovane ljude (pritom ne mislim na stepen obrazovanja) je lako kontrolisati zbog njihovog neznanja. Ili ljude uskih pogleda takođe. Ipak, neko ko je svestran, otvorenog uma i jakog karaktera - kod takvog bilo kakve manipulacije neće proći u 99% slučajeva... pogotovo ne neke velike.
Potpisujem.:ok:
Sta je onda anarhija ako nije haos, bezvlasce i opste rasuleo?
Bojim se da ovakvim pitanjem ubacujes sebe u kategoriju "neobrazovanih ljudi". Probaj malo vise citati. ;)

:think::think:

na prvi pogled se slazem

al na drugi pogled treba jos nesto da pitam -----> jedan adolf hitler je dugo godina cackao dok se nije uspeo procackati na celo njemacke, isprva na putu osvajanja sopstvenog naroda cak je bio i u zatvoru jer je imao svojih kriticara ili protivnika.

opet on nije odustao kad je njemacku inflacija potresla kad narod nije imalo posla i kad nije znao kako dalje on se opet pojavljuje sa istom pricom i perfidnom planu i sad je imao kriticara i protivnika ali znatno manji broj

sta se desilo!?

Hitler je bio odličan po nemačku ekonomiju. Nemačka je tad odlično napredovala i ljudi su bili zadovoljni - zato je imao sve više i više pristalica...

cekaj

i zbog toga su svi ostali mozgovi u njemackoj podrzavali i tolerisali masineriju smrti!? otreznili se uz pomoc bombi koji su sejani po njihovim glavama i cinjenicom da je isti taj adolf slao djecake od 15 godina na put pobjede a ustvari ih slao u smrt

ja se sve vise pitam da li je covek ustvari ----> zvijer

takodje sam se prepala cinjenice da je coveku jedino potreban dobar manipulator ili majstor i on ce da slijedi put kakav god da je taj put, istorija je zapisala zvjerstva covecanstva

Pa pazi... Hitler je na vlast došao 1933. godine, a Drugi svetski rat je počeo 1939. godine... To je 6 godina razmaka, i on je za to vreme dobrom politikom (pritom prvenstveno mislim na otvaranje mnogo novih fabrika, a samim tim i radnih mesta) pridobio ogromnu podršku u narodu. Posle mu je bilo lako da ih izmanipuliše kad je krenuo rat jer su imali veliko poverenje u njega. Nije problem manipulisati već hipnotisanim ljudima...

Pa pazi... Hitler je na vlast došao 1933. godine, a Drugi svetski rat je počeo 1939. godine... To je 6 godina razmaka, i on je za to vreme dobrom politikom (pritom prvenstveno mislim na otvaranje mnogo novih fabrika, a samim tim i radnih mesta) pridobio ogromnu podršku u narodu. Posle mu je bilo lako da ih izmanipuliše kad je krenuo rat jer su imali veliko poverenje u njega. Nije problem manipulisati već hipnotisanim ljudima...

hitler je i prije nego sto je dosao na vlast (nazovimo to godine uspona) mnogo otpadno govorio o Jevrejima (i ostalima ali prvenstveno o jevrejima), taj covek niti je izgledao normalan a iz njega je govorila cista mrznja

Imao je harizmu i energiju koja se očigledno dopadala ljudima, bukvalno ih je hipnotisao (ili manipulisao njima, kako god). A i u to vreme je bilo mnogo lakše manipulisati ljudima nego sada... a o nekim starijim vremenima i da ne pričamo... pa evo, Krstaški ratovi su najbolji primer totalne manipulacije...

P.S. Nemoj samo da neko pomisli da podržavam Hitlera ili nešto slično...

Imao je harizmu i energiju koja se očigledno dopadala ljudima, bukvalno ih je hipnotisao (ili manipulisao njima, kako god). A i u to vreme je bilo mnogo lakše manipulisati ljudima nego sada... a o nekim starijim vremenima i da ne pričamo... pa evo, Krstaški ratovi su najbolji primer totalne manipulacije...

P.S. Nemoj samo da neko pomisli da podržavam Hitlera ili nešto slično...

dakle komotno se moze opet tako sta desiti bilo gde na ovom svetu? pa i u njemackoj!? moze

Ko se usuđuje da misli kako je Hića bio fenomen jednog određenog doba? I usuđuje se da to misli u zemlji Srbiji?

:think:

Naravno, 6 miliona Jevreja je 6 miliona Jevreja; retko se ko primakao Nemcima s tom cifrom.

Mislite da ih je ( neke druge) sprečavao moral, ili nedostatak mogućnosti?

Ova se tema direktno dotiče mojih izjava na nekim drugim temama. Da, čovek je vrlo malo od zverinja; a preduslov za evoluciju (ukoliko je išta takvo realno potrebno); jeste da tu činjenicu shvati.

Pri tom ne mislim nikakvu pokudu, štaviše.

Kad bi ljudi bili svesni do koje mere na njih može uticati bilo koji i kakav nestabilni fanatik s dovoljno harizme i razumevanja sopstvenog naroda i njegovih strahova - ubeđena sam da ove teme ne bi ni bilo. Kao ni Trećeg Rajha; a ni skorijih činjenica iz srpske istorije.

A ni filma, koji je, apropo teme; stvarno odličan. :)

Back