Da li?

• Začetnik teme Začetnik teme y0d4
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

y0d4

Početnik
Poruka
3
Preispitujete sebe po svim pitanjima?

Pocevsi od npr. zasto na taj nacin secete lubenicu ili zasto imate potrebu da se takmicite sa drugima (npr. sport) ili zivite u uverenju da Bog (kako ga religija predstavlja) postoji ili bilo koje vase uverenje/navika da li je realna i da li je to bas ono sto TI kao jedinka misli/oseca/hoce... ?!
A ne "nametnuta" (ako si mlad i ne izgradjena licnost il` usled nedostatka kritickog misljenja) od strane staratelja/drustva i drustvenih "normi"...

glup primer (al` da bi priblizo malo pogled): u nekim drustvima pas je hrana u nekima ljubimac..
sta je normalno?!

Otvorio sam ovu temu pod filozofijom, s`nadom da ovde ima razumnih ljudi, kao i otvorenog uma (koji se ne vode dogmama i nametnutim stvarima od strane drustva) ...

Izgleda da ima malo razumnih ljudi...naravno ni sebe ne izuzimam iz te pretpostavke...

Preispitujem neke svoje odluke ali recimo znam zašto lubenicu sečem baš tako kako je sečem...zato što sam videla da je neko tako seče
pa mi se dopalo što ne znači da neću promeniti način sečenja ako mi se prohte..Dakle to nije preispitivanje već navika o kojoj je apsurdno razmišljati..

Nemam potrebu da se takmičim ali imam potrebu da budem bolja. To je prirodna potreba, ničim uslovljena.

...a postoje i nametnute stvari, uslovljene društvom, društvenim normama itd..

ne
kada bi se preispitivali po svim pitnjima , kada bi ziveli ili jos bolje..kako ?

..osim tu i tamo i po nekom pitanjcetu..preslisam sebe na kratko

Sablon je najbolja stvar, nista ne mislis sto je neko vec smislio. :)
Preispitujem se svaki put kada menjam navike, a to dodje povremeno s razlogom ili bez njega.

Poslednja izmena:
Ja sam jedan stalno zapitani subject!
Od kako sam shvatio faličnost I neobuhvatnost komkluzija-oko svega imam pitanja...
Naravno ,u praktičnom životu to I pomaže da iskoči I najkorisniji odgovor...
Odavno sam svestan da su svi odgovori kreket žaba...Naravno.odgovori rečima...
Moje saznanje da sam himera u nekom rasplinutom batrganju koje zovem postojanje
je najpribližniji moj utisak o svetu I nama o šta .ja gde I kako...:sad2:

Preispitujem se kad se odgovor i njegova implementacija u životnoj praksi ne poklapaju. Mogu da se zapitam i zašto sečem lubenicu tako, ali tu nema dileme - sečem je kako je najpraktičnije i najlakše za moju dobrobit. Kad izostane dobrobit počinju i pitanja, čovek se buni - zašto mi nije dobro? To je valjda logičan sled.

jesam ranije preispitivao sve i svašta a sad sam više u "go with the flow" fazonu. ne valja mng ni razmišljati, gubiti se u apstrakcijama... kad me baš nešto zanima postavim negde neku temu da čujem razna mišljenja, argumente, uverenja... ako mi se nešto od toga učini istinitim, onda usvojim to uverenje... i tako

Back