Quantcast

Da li znate

Luda Srpska Druzina

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.042
Prva slika ikada napravljena iz vazduha izašla je iz objektiva Gaspara Feliksa Turnačona (Gaspar Felix Tournachon), francuskog fotografa. Bio je pasionirani letač balonom, pa je verovatno tako i došao na ideju da napravi sliku u vazduhu.

Diliš Pareh je ime Indijca koji drži apsolutni svetski rekord u sakupljanju kamera antikviteta. Od 1977. godine ovaj čovek je sakupio 4.425 antikviteta, od kojih je najstarija kamera iz 1906. godine.

Najstarija fotografija na kojoj je zabeležen čovek, napravljena je u Parizu davne 1838. godine. Čovek na slici polira svoje cipele.Statistika kaže da je danas broj fotografija koje se naprave na svaka dva minuta, ekvivalent broju fotografija koje je napravilo celo čovečanstvo u XIX veku.


Prva digitalna kamera ikada napravljena, pojavila se na tržištu 1975. godine. Imala je samo 0,1 piksel i trebalo joj je tačno 23 sekunde da napravi fotografiju. Beležila je samo crno bele slike, a bila je teška neverovatnih 3,5 kilograma.
 

ChristopherWalken

Veoma poznat
Poruka
13.156
… da će Raskosmos do 2023. godine omogućiti svemirskim turistima da, po za sada nepoznatoj ceni, prošetaju kosmosom van svemirske stanice?!

… da je NASA raspisala konkurs za idejno rešenje toaleta na Mesecu koji treba normalno da funkcioniše u uslovima bestežinskog stanja i Mesečeve gravitacije?!

… da je jedan Nemac zbog informatičke greške u programu online kupovine „kupio“ umesto jednog čak 27 električnih automobila Tesla vrednih 1,4 miliona evra?!
... Zar to već nije počelo da se radi?

... Radovan Treći je svojevremeno dao odličnu ideju. Tunel u kom će u jednom smeru da pliva kanalizacija a u drugom da ide voz sa putnicima :mrgreen:

... Šta ga briga. Gde ima za 1 ima i za 27!
 

Luda Srpska Druzina

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.042
Mlečnu čokoladu je izumeo Danijel Piter (Daniel Peter), a koncept je prodao svom komšiji Henriju Nestleu (Henri Nestlé).

Da bi napravile jedan kilogram meda, pčele moraju da posete četiri miliona cvetova, pri čemu pređu takvu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta.

Posle paradajza, banana je najpopularnije voće u svetu.

Godišnje širom sveta pojede se oko milijardu puževa.

Svih 13 minerala potrebnih čovjeku za život mogu se naći u alkoholnim pićima.

Kečap se u 19. veku koristio kao lek protiv dijareje, između ostalog.

Veruje se da je čaj slučajno otkrio kineski car 2737. godine pre nove ere, kada je vetar naneo lišće u lonac ključale vode.

Amerikanci jedu duplo više mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.

Luk, jabuka i krompir imaju isti ukus. Razlike koje osetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnim mirisima.

Jabuke plutaju, jer u sebi sadrže 25% vazduha.

Kupus sadrži 91% vode.

Za varenje celera potrebno je više kalorija nego što sam sadrži.

Kukuruz uvek ima neparan broj zrna.

Med je jedina hrana koja se nikada neće pokvariti.

Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita.

Kastoreum, koji se u proizvodnji slatkiša i peciva koristi da da aromu vanile, zapravo je materija koju dabrovi ispuštaju kroz analni otvor, a služi da obeleže teritoriju.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.