DA LI ZIVOT IMA SMISLA? APEL ZA POMOC!!!!!

kako neko moze da zivi a da se plasi smrti?

Spoznaja o sopstvenoj smrtnosti je najstrašnija informacija sa kojom se svaki čovek susreće.
Svako od nas se negde seća perioda kada je tu informaciju razumeo.
Bilo da mu je uginuo kućni ljubimac, bilo da mu je umro deka, ili da je video baku kako fikari kokoški glavu na panju, kako bi unucima skuvala supu.
Od tog momenta, pa do kraja života (neki uspešnije, neki ne) - ta se informacija neprestano ignoriše, kako bi se nastavilo sa životom.

Od stepena tog ignorisanja, zavisi i stepen lepote življenja.

Neki tu informaciju potpuno potisnu, neki su je uvek svesni, neki koketiraju sa njom, neki žive u neprestanom grču.

Mnogi imitiraju smrt svojim "neživljenjem", pasivnošću, dovođenjem pod apsurd svega i svačega, po sistemu "zašto da živim kad ću ionako umreti?"
Oni mrze život jer ih podseća na gubitak, na konačnost, na iksušenje. Kao neko ko bi rado smazao celu tortu, ali zna da će se primiti na njen ukus i poželeti još, pa se kontroliše, uzdržava.
Torta (život) postaje izazov, muka, problem..i iz te muke se lako sklizne u prezir i mržnju - a mozak razume da je jedino rešenje problema kada - problema nema.

Zato ne žive, provlače se kroz život..mrze boje, mrze galamu, graju, preziru ljubav, radost, kikot - i čekaju smrt (pa da već jednom završimo s tim cirkusom)

Neki su tu informaciju prihvatili i ne ignorišu ni nju, ni svoj strah, već se intenzivno plaše smrti.
U svakoj sekundi svog postojanja oni imaju utisak da im "vreme curi", ističe.
Zato grabe svaki momenat da prožive što više.
Jurcaju s mesta na mesto, puni su pundravaca, putuju, gledaju, uzimaju žuvot na lopate..bežeći od užasnog i izvesnog mraka i gašenja koji ih čekaju.
Oni znaju da je ovo (vrlo verovatno) jedna jedina igra.
Ne interesuju ih mnogo priče o životima pre i posle, jer znaju da su kada spavaju - zaspali i da kompjuter, kada ga iskključiš iz utičnic - ne radi.

Neki žure toliko da uteknu vremenu, zgaze nogom 300 na sat..i zakucaju se u betonski zid.
Bežeći od smrti, dolaze do nje.
Neki žele da ovu igru provedu što više uživajući, ne pitajući kada če to uživanje da se završi, samo nek ima dovoljno heroina.

Hoću da kažem, strah od smrti je naš Operativni sistem.
Od toga kako ćemo da koristimo taj OS, zavisi koji su nam programi instalirani.

Te programe nam instaliraju vaspitači (roditelji, škola, rodbina, društvo)

Još bih nešto dodao na temu samoubistva.

Možda pre na temu "prisilnih misli", jer je postavljačica teme neko ko kaže da ima te misli, te da ne može da ih kontroliše.

Možda ne može da kontroliše misli, ali ona svakako može da kontroliše Život, na taj način.
Konačno od nje nešto zavisi.
Konačno je ona gospodar svog života (a ne npr nekakav bog) (zato se crkve i protive samoubistvu)

Svaki put, kada odluči da se ne ubije (uvek se nađe način da se nekome da do znanja, da hitna stigne na vreme, da se umesto otrova popiju tablete za proliv isl) - svaki put, ona je uzela svoju "sudbinu" u svoje ruke.

Ta igra "JA sam gospodar svog života", je igra koju igraju samoubice.
Ona je često zapakovana u svakakva razočaranja, bolove, besmislove, patetike, ranjavanja isl..ali je suština igre ta "psihološka dobit".

Kada konačno uveri sebe da je gospodar svog života, ostaje da se suoči sa pitanjem - šta ćeš da uradiš dalje sa svojim životom.
Oni koji na to pitanje dobiju odgovor - "jednostavno, da živim " su izlečeni.
Oni koji dobiju neke druge odgovore, nastaviće da se ubijaju celog života, pa makar cigaretama ili prežderavanjem, a nekima se i omakne pa zaista i odu u večna lovišta.

Ne treba "tražiti" smisao postojanja-smisao treba smisliti!!!
Lep hobi,dobar posao su samo delovi onog šta se može smisliti...Prirodni smisao več postoji u prirodnom algoritmu
zasnivanja porodice i održanju vrste...Dovoljno je uči u ritam tog algoritma...
Depresija ukazuje da valja kod psihijatra...Bar preventivno...
Đe si ga ti smislio? U Kovilju možda. Pa ti otuda i onaj nick? :lol:

kako neko moze da zivi a da se plasi smrti?
Može da se plaši ili ne plaši i jednog i drugog a da se niti živi niti mrtvi. I koliko mi se čini to je prisutno kod nekih na ovoj temi. :( A rešenje? Život zahtijeva pravila tj. disciplinu. Jeste, dat nam je život ali da ga živimo po unaprijed zacrtanim pravilima. Dakle, ko neće životno da se disciplinuje upadaće u sve veće i veće nevolje. Sve do bezizlaza. To je hod ka suicidu.

Sve je tu lepo receno,my dear.Sve ja to postujem ,redovno se pricescujem,postim svaki post.Inace zivim u takvoj porodici u kojoj je proslo pet generacije svestenika,,brat mi je bogoslov,zavrsava bogoslovski fakultet....tata mi je bio veliki asketa ,upokojio se iznenada na jedan od najvecih praznika...i....onda sve je prestalo,,zelja za samopovredjivanjem ,kaznjavanjem i mrznjom prema sebi,osecaj krivice i non stop u glavi misli o suicidu...dva pokusaja...sebicno ili ne,,,to je jace od mene,prosto me to kontrolise.
Misljenja sam da onaj koji nema ovakav problem u glavi ,ne moze ni da zamisli taj vulkan koji neprestalno preti da eksplodira i jednog dana unisti bice u kome pociva..Lecim se ,,na najbolje moguce nacine ,ali vapim za pomoc...konkretnije molim....Gde pronaci motiv kad je sve crno oko tebe?????

Hm, kidaš se zato što nisi (ili ne možeš da budeš) ono što porodica (okruženje) očekuje od tebe.
Neko mi jednom reče: "Ti si čoveče kao neka pokretna antena koja sakuplja sve moguće negativne talase iz okruženja!"
E tu sam se zamislio. Istina. To je bilo pre cca desetak godina. Još uvek to pokušavam da pobedim, uspeo sam većim delom, ali ne sasvim.
Počni sa jednostavnim upoznavanjem okoline. Pozitivnu energiju stvaraš ti, ne tražiš je od drugih, ne očekuješ da ti je neko da. To ti je kao onaj fazon sa pecanjem, znaš ono, naučiš da pecaš pa ne čekaš da ti neko donese ribu. Kada prvi put uspeš da stvoriš pozitivnu energiju, svoju, umećeš i da je ceniš.
Stvori nešto! Šta si stvorila do sada? Stvori osmeh na licu nekome, na primer. Stvori pesmu, muziku, kolače, nešto što će se nekome svideti. Da vidiš kako to ume da prodrma...

Inače, stihovi za uvek :
...ljute dane provodim sam, sam ližem svoje rane...
hvala Cane :)

naravno
materijalne stavri kao što je gramatika nemaju nikakav smisao u životu
a opet mene nešto kljucne kad vidim da neko ne stoji sa gubljenjem suglasnika
istina cirkus je što mesto da nas tera da živimo ta svest o smrti ko da nas tera da joj pohitamo u susret
potencijalni ubica je nažalost u stanju dizanja ruke
njemu ništa niej bitno, presuđeno mu je, zna da će završiti na cešalima i onda se i ne trudi da ulaže napor ni u šta, pa ni u razmišljanje
a dovoljno je, za početak, zamisliti se
šta ej to loše i zašto stavri merimo kao loše? setiti se jedne lepe stavri u životu, banalne i pomisliti - da to nikad više nećeš osetiti?
neikad više neću probati saher tortu, niakd se više napiti, nikad se više poljubiti, nikad više uživati u nečijoj lepoti? užas, grozota, nezamislivo
a toliko drugih će nastaviti da uživa u tim privilegijama a ničim ih posebno nisu zaslužili...

Spoznaja o sopstvenoj smrtnosti je najstrašnija informacija sa kojom se svaki čovek susreće.
Svako od nas se negde seća perioda kada je tu informaciju razumeo.
Bilo da mu je uginuo kućni ljubimac, bilo da mu je umro deka, ili da je video baku kako fikari kokoški glavu na panju, kako bi unucima skuvala supu.
Od tog momenta, pa do kraja života (neki uspešnije, neki ne) - ta se informacija neprestano ignoriše, kako bi se nastavilo sa životom.

Od stepena tog ignorisanja, zavisi i stepen lepote življenja.

Neki tu informaciju potpuno potisnu, neki su je uvek svesni, neki koketiraju sa njom, neki žive u neprestanom grču.

Mnogi imitiraju smrt svojim "neživljenjem", pasivnošću, dovođenjem pod apsurd svega i svačega, po sistemu "zašto da živim kad ću ionako umreti?"
Oni mrze život jer ih podseća na gubitak, na konačnost, na iksušenje. Kao neko ko bi rado smazao celu tortu, ali zna da će se primiti na njen ukus i poželeti još, pa se kontroliše, uzdržava.
Torta (život) postaje izazov, muka, problem..i iz te muke se lako sklizne u prezir i mržnju - a mozak razume da je jedino rešenje problema kada - problema nema.

Zato ne žive, provlače se kroz život..mrze boje, mrze galamu, graju, preziru ljubav, radost, kikot - i čekaju smrt (pa da već jednom završimo s tim cirkusom)

Neki su tu informaciju prihvatili i ne ignorišu ni nju, ni svoj strah, već se intenzivno plaše smrti.
U svakoj sekundi svog postojanja oni imaju utisak da im "vreme curi", ističe.
Zato grabe svaki momenat da prožive što više.
Jurcaju s mesta na mesto, puni su pundravaca, putuju, gledaju, uzimaju žuvot na lopate..bežeći od užasnog i izvesnog mraka i gašenja koji ih čekaju.
Oni znaju da je ovo (vrlo verovatno) jedna jedina igra.
Ne interesuju ih mnogo priče o životima pre i posle, jer znaju da su kada spavaju - zaspali i da kompjuter, kada ga iskključiš iz utičnic - ne radi.

Neki žure toliko da uteknu vremenu, zgaze nogom 300 na sat..i zakucaju se u betonski zid.
Bežeći od smrti, dolaze do nje.
Neki žele da ovu igru provedu što više uživajući, ne pitajući kada če to uživanje da se završi, samo nek ima dovoljno heroina.

Hoću da kažem, strah od smrti je naš Operativni sistem.
Od toga kako ćemo da koristimo taj OS, zavisi koji su nam programi instalirani.

Te programe nam instaliraju vaspitači (roditelji, škola, rodbina, društvo)

dao si vrlo racionalan odgovor na pitanje kako si ga ti razumeo.
medjutim nije to bilo moje pitanje i svi ti nacini zivota koje si naveo ispadaju imitacije zivota. jer akcije koje dolaze iz straha su delimicno ili jos cesce potpuno pogresne..
jedna od najcescih zabluda medju ljudima je da je mrznja suprotnost od ljubavi..ali nije..suprotan kraj ljubavi je strah..odnosno stanje zaljubljenosti na jednoj strani potpuno je suprotno sa stanjem koje nazivamo napadom panike ( udri ili bezi odgovor ) te dve emocije ljubav i strah medjusobno se iskljucuju tj nemoguce ih je osecati istovremeno.tako da covek koji se plasi smrti je covek koji ne oseca ljubav prema zivotu..covek koji se ceo zivot plasio smrti nikad zapravo nije ni ziveo..
previse je referenci na ovo u recimo bibliji da bi covek ignorisao..da uzmemo da je bog izmisljen i zagrobni zivot i raj koji ceka umrele duse tamo iza smrti..je laz..ima svoju svrhu..da smiri ljudski strah od smrti..i time pomogne ljudima ( u to vreme uglavnom nepismenima ) da ziasta zive svoje zivote nemotivisani strahom od smrti vec ljubavlju prema zivotu a to je sasvim drugacija perspektiva na zivot i zivljenje istog..i sta je u zivotu zaista vazno a sta obicno tracenje vremena koje je i onako kratko da bi se trosilo na gluposti zar ne?

Da li zivot ima smisla????????? APEL ZA POMOC!!!!!!!!!!

Pitanje na koje mnogi od nas nemaju odgovor je :U cemu je smisao postojanja?
Znaju li to oni koji smisao svog zivota pronalaze u stvarima koje ih ispunjavaju I cine sretnim I koje ih vode kroz zivot? Verovatno,,jer je njima zivot trnovit put, pun izazova sa kojima se znaju suociti.Ali sta je sa onim koji smisao ne pronalaze nikuda I vecito tragaju za nalazenjem smisla?U besmislenom traganju smisla?
I…naravno,,kad nema smisla traganju ,,nema ni smisla zivljenju I postojanju.!
Brojna samoubistva su posledica odluke mnogo ljudi da na ovom svijetu ne mogu pronaći nikakvo rešenje. Tih mnogobrojnih priča o neuspehu tih naših komšija, prijatelja, poznanika, kolega sa fakulteta ili posla... da se izbore sa nakupljenom tenzijom ili da se adaptiraju u surovim okolnostima u kojima živimo. Ali to su price o nepažnji, zaboravu, ignorisanju apela koje su nam upućivali dok su bili živi. To su priče o neosjetljivosti na nepodnošljivu bol, patnju i osjećaju beznađa koji su ih, kako tvrde stručnjaci, morili pre nego su donijeli odluku zbog koje ih jedni smatraju kukavicama, a drugi - najhrabrijim

"U stvarnosti, ono što može doprinijeti razvoju samoubistva ili ubistva nije činjenica što se o njima govori, već način na koji se o njima govori." Kada je prije više od stotinu godinu napisao ovu rečenicu, francuski sociolog Emile Durkheim verovatno nije ni maštao o tome da će i u 21. vijeku samoubistvo ostati ne samo nerešiva enigma nego i jedan od najvećih tabua ljudskog društva. Nemoć da se odgovori na pitanje zašto se naš sused, prijatelj, bliski rođak, kolega sa studija ili posla odlučio da svesno i namerno prekine vlastiti život, za rezultat ima poraznu činjenicu: danas je, ne samo kod nas nego i u svetu, nepopularno pisati i govoriti o neposrednim uzrocima suicida i suštinskim razlozima odluke da se prekrate "muke ovozemaljskog života".
Dete,mladić devojka ili starica ,da stvari budu i gore, nepopularno je uopće raspravljati o tome kako prepoznati potencijalnog samoubicu i šta učiniti da ga se odvrati od pokušaja da si oduzme najvrednije što ima - vlastiti život. Tako samoubice dobijaju etiketu mentalno oboljelih (mada najveći broj samoubica spada u kategoriju psihički zdravih osoba), njihove porodice su , "obilježene", a vrhunac cinizma svakog modernog društva, pa tako i ovog naseg, spram ljudi koji su si oduzeli život, precizna je statistika broja samoubica u kojoj je zabeležen svaki skok sa visine, vešanje, trovanje, utapanje, pucanje iz vatrenog oružja... Istovremeno, medijsku pažnju (veću minutažu na televiziji ili veći prostor u novinama) zavređuju jedino oni čija su samoubistva, na neki način, spektakularna i posebno atraktivna za probirljivu, trača i senzacija gladnu publiku

Odgovor postoji Odgovor na samoubistvo međutim postoji i definitivno je moguće sprečiti suicid u mnogim slučajevima, preokrenuvši tok misli i emocija onih koji autodestrukciju smatraju jedinim mogućim izlazom. On leži u dve "magične" riječi: predikcija i prevencija. Srž predikcije ili, jednostavnije, predviđanja je u obraćanju pažnje na znakove koji ukazuju na moguću odluku da neko iz naše najbliže okoline oduzme sebi život. Iako se iz brojnih slučajeva samoubistava da zaključiti kako se radi o neočekivanom, iznenadnom i po najintimnije poznanike samoubice šokantnom koraku, verovatnija je mogućnost da oni koji "dobro poznaju" ličnost potencijalnog samoubice ne znaju primijetiti nagovještaje kobne odluke.
Nekada je i jedna najobičnija reč tas na vagi odluke da se život prekrati ili da se pronađe nova energija za borbu sa somatskim (tuberkuloznim oboljenjima, karcinomom, srčanim ili veneričnim bolestima...) ili psihičkim oboljenjem (depresijom, alkoholizmom ili narkomanijom, shizofrenijom, poremećajem ličnosti ili epilepsijom); sa emocionalnim teškoćama (u čijem korenju su ljubavni, bračni ili porodični nesporazumi), sa ekonomskim nedaćama (vezanim za osiromašenje, dugotrajnu nezaposlenost, gubitak posla i materijalnu besperspektivnost) ili pak moralnim motivima (čija podloga su, najčešće, osecaj uvređenosti, osramoćenosti, oklevetanosti...).
Nepodnošljiva bol koja dominira u ličnosti potencijalnog samoubice može se ublažiti i telefonskim razgovorom sa nekim ko pokaže interes da ga sasluša i da autodestruktivnu energiju preoblikuje u motivaciju za mijenjanjem okolnosti i osećanja koji prouzrokuju bol. Tim prije jer je u naučnoj klasifikaciji motiva za suicid, kao jedan od dominantnih, naveden i tzv. apel za pomoć. Radi se, zapravo, o pokušaju samoubistva koji nije usmjeren ka smrti, nego ka boljem životu, odnosno ponovnom uspostavljanju statusa u društvu.
U teoriji, dakle, nije teško pronaći motiv ukoliko se samoubistvo promatra kao individualni čin koji ima svoju dinamiku, teško shvatljivu i procjenjivu za bilo koga drugog do potencijalnog samoubice. U praksi, ne treba trošiti reči na bezbroj mogućih načina na koje društvo može potaknuti suicidogene motive u svakoj ranjivijoj ličnosti, bez obzira da li se radi o zemlji u tranziciji, ili visokorazvijenoj zemlji Zapada. Ali i u teoriji i u praksi, jedno od najzastupljenijih tumačenja samoubistva je ono u kojem pojedinac za svoju egzistencijalnu ugroženost okrivljuje užu i širu okolinu. "Svojim samoubistvom uništavam sve, ceo ovaj nesretni svet koji me okružuje dok sam u životu", kaže samoubica u oproštajnom pismu. Kažnjavajući društvo tako što će se ubiti, čovek ne samo da svedoči o dubini vlastitog beznađa nego i o društvu koje ga je, sasvim sigurno, odbacilo ili mu bar nije pružilo priliku da iskaže bol koju oseća.
Zato, primijetimo svakog od tih ljudi koji oko nas pate. Oni zaslužuju da žive, njihove teškoće nisu neprolazne, nesavladive i nerešive. A neko im zaista moze pomoci
Misljenja sam da faktori suicidnog rizika mnogima nisu poznati,,,ili ako jesu uvek su relativni..
I na kraju da zavrsim svoje izlaganje na ovu veoma bitnu po meni temu sa molbom I apelom svima vama koji mozete biti potencijalna osoba koja moze spreciti necije samoubistvo da malo vise razmisljate o tome I otvoreno,,zdravorazumski razgovarate na pomenutu temu.
Ponavljam ,iz svog licnog iskustva,,nije pogresno govoriti o suicidu,,,treba otvoriti tu temu I postaci na razmisljanje sve vas, koji mozda mozete pomoci potencijalnim samoubicama.Njima ce ,opet ponavljam, biti lake kada se o tome govori kako ne bi svoj trenutak slabosti iskoristili za sopstveno samounistenje!
Svima vama koji ste procitali ovaj tekst veliko hvala,,uz ocekivanje da cu dobiti vase sugestije I komentarena pomenutu temu..JOS JEDNOM APELUJEM ZA POMOC!!!!!!!!

SRNA RANJENA!!!!
Pojedini material je upotrebljen od vec postojecih tekstova sa neta

Smisao postojanja čoveka je da ostavi potomke iza sebe, ljude koji su njegova(njena) krv. Znači smisao života ti je napraviš i odgajiš decu. Broj dece po tvom izboru. To je to.

Mene je ta "disciplina" zivljenja,proizvela misli o suicidu
Bezpotrebni osecaj grize savesti???????
Uzrok sam uspela da pronadjem,,ili bar tako mislim,ali pitanje je da li na pravi nacin delujem na zaristu koje proizvodi ,,posledice ovakvog "Zivota"",,ako to moze da se nazove zivot
Nego...ako neko zaista misli da je poziv na pomoc u ovakvim situacijama,zelja za paznjom i potreba da budes primecen...onda sta reci:JA SAM SVOJ CILJ POSTIGLA!!!!:(

....poljubac za Caneta,,,hocu reci da ja sve to radim ,,ali opet tragam za smislom...Pa valjda je to i neoboriva zivotna istina:Svaki covek do kraja,,,divim se onima koji svoj zivot ne zavrsavaju ovde,,dakle, ne veruju u kraj i u tome pronalaze smisao, a mozda jos vise onima koji iako znaju da ih ceka kraj umeju da zive....
Ovaj ""kraj"',zvuci jako tesko i pesimisticki,,ipak verujem da ima zivota i posle smrti....koji ce citiram"trba zasluziti"...
A sta cu ja?????

odlično.
vreme je da odeš na groblje.
Prošetaj malo onim alejama i vidi kako je onima koji više nisu tu gde si ti.
Među njima ima sigurno i onih koji su kao i ti tražili smisao i nisu ga našli.

Sada bi im međutim, jedini smisao bio da opet budu živi.

Kada si živ i zaljubljen, sve postaje lepo i lako. Nema više nepotrebnih preispitivanja o smislu života, nema sumnji i tumaranja. Naravno, ako nije bolest u pitanju, što je vrlo čest slučaj. A i tada izlaz treba tražiti u lečenju, koje je danas vrlo uspešno i to više nije filozofsko, nego medicinsko pitanje.

I…naravno,,kad nema smisla traganju ,,nema ni smisla zivljenju I postojanju.!

Ko kaze da nema smisla traganju? :zblesav: Sta mislis gdje bi ti i svi mi danas bili da nasi predci nijesu nasli neki smisao u zivotu. Danasnji se zivot dosta razlikuje od zivota nasih predaka ali je u svojoj biti jos uvijek neizmjenjen tako da se moze uzeti pouka iz same prestave koji smisao o zivotu su nasi preci imali kada su nas pravili. Smisao zivota ne znaci imati konkretan odgovor nego trazenje za samim tim tokom citavog zivotnog vijeka i to se zove vjera u postojanje na cijim osnovama su i zivjeli nasi preci kao inteligentna bica, a to znaci dokle uzrastas i stasas kako tjelesno tako i duhovno ces postajati sve svjesniji kako svoje svijesti svoje osobnosti tako i okoline. Dok se god zivot zivi pa sve do svog vijeka zivot je velika zagonetka za neke lagana a za neke teska svejedno smo zivi zbog predaka a zivimo zbog potomstva. Da li bi neko svojim namjernim nestankom i gasenjem sopstvenog zivota napravio ustupak svojim predcima? Ja sam siguran da ih ne bi usrecio jer bi citav njihov trud i smisao za zivot bio unisten i time besmislen. Takva smrt bila bi besmislena. Da nasi oci nisu vidjeli smisla u potomstvu ne bi ni mi postojali sto ima smisla, ali posto su nasli smisla mi postojimo tako da imamo smisla da postojimo a samim tim i zivimo jer zivot je vrijeme kroz koje tecemo mi postojeci. Ako je zivot imao pocetak i dok god traje bice jedna prava sa rastojanjem do sledece tacke koja predstavlja novi pocetak novo produzenje i tako nastavlja gledano u matematickom pogledu, mozda ovo nekom daje smisao za zivljenje.

Kada covjek u dubokoj starosti naslonjen na ogradicu u nekom selu i predosjeca da ce uskoro da napusti zive gledajuci na svoje sinove koji oru njive volovima kaze : "E imadoh za sta da zivim" . Zar nema ljepseg osjecaja??? Naci smisao zivota traje dugo a to se zove spokojnost.

:heart2::cvet::cmok2::tease:

Poslednja izmena:
Kada si živ i zaljubljen, sve postaje lepo i lako. Nema više nepotrebnih preispitivanja o smislu života, nema sumnji i tumaranja. Naravno, ako nije bolest u pitanju, što je vrlo čest slučaj. A i tada izlaz treba tražiti u lečenju, koje je danas vrlo uspešno i to više nije filozofsko, nego medicinsko pitanje.

zaljubljenost je vrhunac egoizma
baš kao i samoubistvo
i bojim se da to nema mnogo veza sa smislom života

život se prihvata kada se ego smanji
otud i potreba za psihijatrima tj šrinkovima (to shrink - smanjti, skupiti, engl)

Ko kaze da nema smisla traganju? :zblesav: Sta mislis gdje bi ti i svi mi danas bili da nasi predci nijesu nasli neki smisao u zivotu. Danasnji se zivot dosta razlikuje od zivota nasih predaka ali je u svojoj biti jos uvijek neizmjenjen tako da se moze uzeti pouka iz same prestave koji smisao o zivotu su nasi preci imali kada su nas pravili. Smisao zivota ne znaci imati konkretan odgovor nego trazenje za samim tim tokom citavog zivotnog vijeka i to se zove vjera u postojanje na cijim osnovama su i zivjeli nasi preci kao inteligentna bica, a to znaci dokle uzrastas i stasas kako tjelesno tako i duhovno ces postajati sve svjesniji kako svoje svijesti svoje osobnosti tako i okoline. Dok se god zivot zivi pa sve do svog vijeka zivot je velika zagonetka za neke lagana a za neke teska svejedno smo zivi zbog predaka a zivimo zbog potomstva. Da li bi neko svojim namjernim nestankom i gasenjem sopstvenog zivota napravio ustupak svojim predcima? Ja sam siguran da ih ne bi usrecio jer bi citav njihov trud i smisao za zivot bio unisten i time besmislen. Takva smrt bila bi besmislena. Da nasi oci nisu vidjeli smisla u potomstvu ne bi ni mi postojali sto ima smisla, ali posto su nasli smisla mi postojimo tako da imamo smisla da postojimo a samim tim i zivimo jer zivot je vrijeme kroz koje tecemo mi postojeci. Ako je zivot imao pocetak i dok god traje bice jedna prava sa rastojanjem do sledece tacke koja predstavlja novi pocetak novo produzenje i tako nastavlja gledano u matematickom pogledu, mozda ovo nekom daje smisao za zivljenje.

Kada covjek u dubokoj starosti naslonjen na ogradicu u nekom selu i predosjeca da ce uskoro da napusti zive gledajuci na svoje sinove koji oru njive volovima kaze : "E imadoh za sta da zivim" . Zar nema ljepseg osjecaja??? Naci smisao zivota traje dugo a to se zove spokojnost.

:heart2::cvet::cmok2::tease:

E, ali taj je doziveo duboku starost. Pa zivi na selu gde mu ne kukuriche budilnik nego petao. Pa ima njive i livade. Pa ima sinove koji oce da ostanu u selo. Jos i volove...jasta da je imao za sta da zivi.
Sta ako moji sinovi nece da teraju volove nego toyotu yaris ili porshe 911 GT3 pa mi se josh uvale u gajbu sa sve zenama i klinchadijom? A nemam ni njivu, u stvari imam ali nemam pojma u kakvom je stanju, moze li iz toga i pritka kukuruza da iznikne. Kakvo spokojstvo je tu? Gde mu je tu smisao??

E, ali taj je doziveo duboku starost. Pa zivi na selu gde mu ne kukuriche budilnik nego petao. Pa ima njive i livade. Pa ima sinove koji oce da ostanu u selo. Jos i volove...jasta da je imao za sta da zivi.
Sta ako moji sinovi nece da teraju volove nego toyotu yaris ili porshe 911 GT3 pa mi se josh uvale u gajbu sa sve zenama i klinchadijom? A nemam ni njivu, u stvari imam ali nemam pojma u kakvom je stanju, moze li iz toga i pritka kukuruza da iznikne. Kakvo spokojstvo je tu? Gde mu je tu smisao??

O tome i govorim ljudi koji si postavljaju takva pitanja o zivotu pretezno zele da im se odma sve prosvjetli, u vecini ljudi koji nisu zadovoljni sa svojim nacinom zivljenja koji bi zeljeli da je sve u skladu sa njihovim zeljama sto je nemoguce i zbog toga traze izgubljeni smisao. To stanje u kome se trazi smisao je beznadje zivota i jedina povratna mogucnost u zivot je nada. U uporedbi s beznadjem je nada optimizam u suprotno, to je taj antagonist onaj koji tjera koji pokrece koji pregovara za zivot. Ako se posmatra beznadje kao jedno klatno, ono ce uvijek naginjati ka pogorsanju i vise ce se gubiti smisao zivota. Na drugoj strani nalazi se nada, medjutim ona ce kroz vlastiti trud biti ograniceno prevagnuta. Ko je toliko tesko depresivan da je izgubio volju za zivotom i samo jedan nacin vidi da se rjesi unutranje patnje kroz eleminisanje samoubijstvom taj se moze samo udovoljiti nadom i pouzdanjem da samo uzbrdo i moze i hoce. Jedini izlaz tome beznadju je pregovaranje sa nadom... Pitanje znacenja zivota i dovodi do toga da se trazi smisao zivota. Nada je usko povezana sa pitanjem smisla. Sta je smisao zivota? Da li on uopste postoji? Jeli pogresno traziti smisao zivota? Moze li zivot nas zapitati o smislu, onda ono sta mi ocekivamo od nas, koji mi smisao dajemo zivotu, umjesto da se nadamo da nasemu zivotu smisao dolazi iz vana ?

To zvuci komplikovano, ali nije. Moglo bi se reci, da se ne smije pitati sta zivot za jednoga moze uciniti, nego pitajte se sta vi sami za zivota i time smisao zivota mozete uraditi. Smisao se povlaci iz testa koji se zove zivot. To udara tesko, ali to predstavlja priliku za osobne izazove, koje se zove zivot u skaldu sa dostojanstvom. Osobni izazov je Zivot !!! Zivot, a time i smisao zivota je zivjeti svoj osobni zivot, unutar kojeg se sve pojavljuje kao izazov. Stoga, treba se suzdrzati koliko je to moguce, zlostavljati se s samim neprikladnim usporedbama osobito s trece strane.

Sreca i radost su teziti ciljevi u zivotu. Ne treba se misliti o tome da je nesto nemoguce ako shvatis da jos uvijek postoji vjerovanje u to.

Strpljenje i upornost. Pretvaranje ciljeva zahtjeva vremena i strpljenja i upornost i istrajnost. Prepreke se moraju trpjeti. A zivot se moze kontrolirati izravno ili neizravno. Vazno je samo da se uzme i uzda u svoj zivot i tu nema sumnje da postoje i usponi i padovi.
Zivotna snaga protiv beznadja se uzima iz okoline i razmjenjivanjem s onima koji pate izravno ili neizravno. Rijeci obicno vise pokrecu no djela. Svaka osoba je posebna i nikada ne treba napustiti nadu.

zaljubljenost je vrhunac egoizma
baš kao i samoubistvo
i bojim se da to nema mnogo veza sa smislom života

život se prihvata kada se ego smanji
otud i potreba za psihijatrima tj šrinkovima (to shrink - smanjti, skupiti, engl)
Zašto je zaljubljenost vrhunac egoizma i šta ima egoistično u samoubistvu? Zaljubljenost je u službi seksualnog nagona i održavanja vrste, što je prosto biološka činjenica, a samoubistvo je poništavanje nagona za samoodržanjem, i ako nije posledica bolesti(što je najčešće slučaj), može biti i visoko moralni ili herojski čin.

Zašto je zaljubljenost vrhunac egoizma i šta ima egoistično u samoubistvu? Zaljubljenost je u službi seksualnog nagona i održavanja vrste, što je prosto biološka činjenica, a samoubistvo je poništavanje nagona za samoodržanjem, i ako nije posledica bolesti(što je najčešće slučaj), može biti i visoko moralni ili herojski čin.

Održavanje vrste može da se sporvede i bez zaljubljenosti.
Zaljubljenost je nešto drugo.
Ljudi se ne zaljubljuju slučajno jedni u druge, već prema utvrđenim psiho-šemama.
Sve te šeme nemaju veze sa onima u koje se zaljubljujemo, već sa nama.

U svakom zaljubljivanju, čovek se zaljubljuje u svoju projekciju.
U svoje ideale, u svoja očekivanja. (čim nešto odudara od te slike, nema ni zaljubljivanja)

Zašto nam je neko interesantan? Zašto volimo da kažemo "ti i ja samo slični", a ne dopada nam se kad je neko različit.

Pored toga, postoji jedan krajnje sebičan momenat, a to je - ulazak u nečiji život.
Sa kojim pravom? Sa pravom na razmnožavanje?
Sa kojim opravdanjem? Šta nudimo tom nekom?

Celokupna svetska književnost se zasniva na patetici u kojoj "on pati" jer ga "ona neće" , i eto..kad bi samo znala kako je voli..(a kad sazna, neka se baci pod voz)

Egoistično je očekivati, da samo zato što Ti želiš da budeš sa nekim - taj Neko treba da ti bude zahvalan zbog toga.

Pre neku godinu je neki mladić ispred škole izbo nožem devojku koja ga nije htela. "Njega", njegovu ljubav.
Mora da je mislio kako je njegova ljubav vrednija od njenog života.

To je dobar primer, gde ego pravi salto mortale. Neretko se takvi likovi i sami ubiju jer se njihov ego pistovetio sa egom žrtve (slučaj one pevaljke i onog vaterpoliste)
a sve po sumanutom ego tripu: "ako te nemam je, neće te imati niko"

Zaljubljenost je humana samo kada je bezuslovna i kada nema očekivanja.

Kaže se - ako nešto daš a očekuješ da ti se vrati, onda nisi poklonio nego prodao.

Zaljubljenost je upravo egoistična jer u sebi sadrži taj momenat trgovine.
Prava zaljubljenost ne očekuje ništa i usmerena je samo u jednom pravcu.
Onog momenta kada postane dvostrano, igra prestaje i postaje borba kompromisa, odricanja, prilagođavanja, stapanja ili razdvajanja.

Back