Da li živimo u patrijahalnom društvu?

Da li živimo u patrijahalnom društvu

• Da

• Ne

• Djelimicno

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
:lol:ma nisam naprotiv ali nekako je zeni to dovoljno da misli kako je glava kuce..i onda se pogubi nema vremena da obrati paznju sta se van nje radi..sad se kao razvodi nesto vec par godina

E, to sam htela da čujem. On je njoj dozvolio da misli da je glava kuće, i sad više nisu zajedno, priznaćeš, na obostranu štetu.
Smatram da najbolje prolaze brakovi gde žena pusti mužjaka da misli da je dominantan, a ona radi šta hoće. To mu nekako uliva samopouzdanje, i oni su srećni.
U svakom slučaju, nemoj da se lažemo, dominacija jednog mora da postoji, priznali mi to ili ne. Pri tom, najteže pada intelektualna dominacija, mnogo više nego finansijska. I to samo zato što živimo u patrijarhalnom društvu, gde je žena vekovima sputavana.

Pa to i jeste problem sto se podele tako stvari..on tim novcem mnogo vise kupuje od zatucanog patrijarha koje je i dalje itekako prisutan u nasem drustvu..ona radi s njegovim novcem sta zeli ali to sto ona kontrolise kucu je i njemu cilj da se ne bakce s tim..i deca se tako zapostavljaju s njegove strane..ne mislim da tu ima srece samo su tako vaspitani da muskarac donosi novac domacici..nervira me sto slabo shvataju ili ne zele priznati da je takva unutrasnjost na par km od centra grada

Mislim da ljudi brkaju dvije stvari, a to je ličnost osobe i patrijahalne uloge. Patrijahalne uloge stoje, ali kako će se ko odnositi prema tim ulogama, odnosno igrati ih je već druga stvar. Znam jednu gospođu koja svoju gender ulogu igra na ovakav način. Svakako žive u zajednici tri generacije. Muž donosi pare iz vana, ona obavlja kućne poslove zajedno sa mladom snajom,sad ko nosi veći teret ovih obaveza zna se, muž joj je prepustio i brigu o njegovim starim roditeljima čije inostrane penzije ona uzima na raspolaganje. Muževim roditeljima je neophodna ljekarska njega, međutim osim po koje kućne posjete koju uglavnom i besplatno obavim niko ove ljude ne vodi na sekundarni nivo iako je sasvim očigledno da deda boluje od Parkinsonove bolesti, ima BHP (benignu hiperplaziju prostate), a baka koja se jedva kreće čitav spisak problema ...Baka se žali na jednu torturu kad joj je sin odsutan, a to je uglavnom, i "glumu" po njenim rječima kada je sin prisutan. Sin je introvertna ličnost koji je ženi prepustio da vodi brigu o svemu, sklon alkoholu, međutim svoju gender ulogu obavlja po zidarskim poslovima skoro po čitav dan. Drugi sin, što je baki najžalije nikako ne dolazi.
Zašto dajem ovakav plastički prikaz
Jer unutar našeg patrijahalnog društva, ne možemo reći da su priče jednake na svakom koraku. Međutim, šta je sa ženama koje dobijaju otkaz jer su trudne,koje uopšte ne rade i čija sudbina ovisi o milosti ukućana, koje po noći šetaju po komšiluku jer ih je pijani muž izbacio napolje ... i nemogućnost ovih žena usljed patrijahalne stigmatizacije da se otrgnu iz ovakve sredine. U manjim mjestima, a dijelom i većim ovo je realnost.
Najveći broj visokoobrazovanih se nalazi u velikim gradovima i tu postoji nešto drugačiji problem odsustva želje da se formira porodica uopšte usljed tako raspodjeljenih uloga ... Neko mi je rekao da bijela kuga počinje kad žena osjeti lijep život! Obrazovanje, mogućnost zarađivanja vlastitih para, odlučivanja o vlastitom životu za ženu je nepoželjno sa takve tačke gledišta?!
Postoji i drugačiji način samo on je na našim prostorima izgleda neprihvatljiv...?

Poslednja izmena:
Po vašem mišljenju da li živimo u patrijahalnom društvu? Mislite li da nema ni tragova patrijahalnog, da smo u osnovi patrijahalno društvo; da sve zavisi od porodice do porodice ili ni sami niste sigurni?

Postoji spol i postoji rod (gender). Riječ gender se koristi da se opišu karakteristike, uloge i odgovornosti žena i muškaraca, djevojčica i dječaka koje su društveno konstruisane. Gender je povezan kako se očekuje i podrazumjeva da mislimo i djelujemo kao muškarci i žene zato što je društvo tako organizirano, ne zbog bioloških razlika.
Spol je biologija, sve ostalo je rod.
Zašto spol i rod?
Različite uloge i ponašanje muškaraca i žena u određenoj kulturi je diktirana kulturnim ulogama, normama i vrijednostima koje ističu gender razlike. Mnoge ove razlike ne impliciraju nejednakost, ali neke donose i gender nejednakost. To su norme i vrijednosti koje sistematski nadjačava jednu grupu u odnosu na drugu. Činjenica je da u svijetu žene u prosjeku zarađuju manje nego muškarci.

Koje uloge i odgovornosti u našem društvu nose muškarci, a koje žene; koje djevojčice, a koje dječaci?

Patrijahalno? Zivimo u otimackom drustvu i sve ostalo se uskladjuje i prilagodjava tom sistemu. Ko ima moc ili je jaci taj otima - pravilo nr1 od afrike pa do amerika, a slabiji ako se buni ili negoduje dobija jos dodatne batine.
Odgovornost bilo koga slabijeg je da udovolji jacem. Ovaj sistem jos od kamenog doba uveliko zivi na planeti zemlji, a cim je zemlja siromasnija vise se primeti. Jeste da visoka obrazovanost i zdrav razum jesu velika pretnja ovakvom sistemu, no u Srbiji je to jos uveliko 'normalan' i opsteprihvacen nacin zivota, izmedju ostalog i porodicnog.

E, to sam htela da čujem. On je njoj dozvolio da misli da je glava kuće, i sad više nisu zajedno, priznaćeš, na obostranu štetu.
Smatram da najbolje prolaze brakovi gde žena pusti mužjaka da misli da je dominantan, a ona radi šta hoće. To mu nekako uliva samopouzdanje, i oni su srećni.U svakom slučaju, nemoj da se lažemo, dominacija jednog mora da postoji, priznali mi to ili ne. Pri tom, najteže pada intelektualna dominacija, mnogo više nego finansijska. I to samo zato što živimo u patrijarhalnom društvu, gde je žena vekovima sputavana.

E poserem ti se na muzjaka kome ja treba da ulivam sampouzdanje da bi se on osetio dominantan. Da prostis, na takvog ne mogu da ovlazim - od toga nema nista u startu.

Muzjak ili jeste dominantan ili nije. Da je lako dominirati nad jakom zenom - nije, ali u tome i jeste sva car. Tako zena i razlikuje zito od kukolja :)

Patrijahalno? Zivimo u otimackom drustvu i sve ostalo se uskladjuje i prilagodjava tom sistemu. Ko ima moc ili je jaci taj otima - pravilo nr1 od afrike pa do amerika, a slabiji ako se buni ili negoduje dobija jos dodatne batine.
Odgovornost bilo koga slabijeg je da udovolji jacem. Ovaj sistem jos od kamenog doba uveliko zivi na planeti zemlji, a cim je zemlja siromasnija vise se primeti. Jeste da visoka obrazovanost i zdrav razum jesu velika pretnja ovakvom sistemu, no u Srbiji je to jos uveliko 'normalan' i opsteprihvacen nacin zivota, izmedju ostalog i porodicnog.

slazem se, a uz to bih dodala da je sve to 'zacinio' i patrijarhalni nacin vaspitanja koji nam je ostao ukorenjen u tradiciji i inasledju

Back