Da li zbog nezaposlenosti treba Srbija da prihaviti model koordiniran sa ministarstvom prosvete?

Poruka
19.456
to prakticno rade veliki broj zemalja. izuvevsi zemlje sa roga afrike i slepacke zemlje tipa modavija, albanija, mislim da srbija gresi. u cemu? u tome sto (po mom misljenju) koji jeste krut, drzava mora da donese zakon DA u svakoj profesinalnoj bransi (zanatskoj, ili vise) mora da ONEMOGUCI da u kaficima rade turizmolozi, geodetski tehnicari, znaci kuvar ne moze da bude kuvar BEZ DIPLOME (kursisti su out). licno smatram da je Srbija dopustila takav javasluk gde nije precizno odredila na kojim pozicijama MORAJU da rade kvalifikovani ljudi. kao sto su neke branse oslobodjene od toga. da li je u redu da te priuceni pekar hrani losim pecivom a pri tome na primer u apoteku (to pominjem jer sam iz te branse) farmaceut ili tehnicar MORA da ima licencu?zasto ne postoje licence za sva zanimnja i da se striktno kaze- imas restoran- kuvar i konobar- diploma(ne kurs).. frizer- isto... trgovac- srednja trgovacka...ja licno mislim da smo se uljuljkali time- ma jbg na zapadu samo pokazi sta znas , hebes skolu... mom kolegi je tocak na autu namestao lik koji je zavrsio visu poslovnu i umalo pogibe.. ode tocak... da li tu pravimo gresku.. na brzinu obucavamo ljude, kvalitet, robe i usluga je lo i zato pucamo... vase misljenje?

Poslednja izmena:
govorim o zakonu. suvise lako shvatamo neka zanimanja... opet ponavljam , kuvar, konobar, autolakirer, cvecer... mora imati DIPLOMU... A NE KURS... postali smo zemlja priucenih ljudi i zato pucamo. sad ce neko da kaze- pa snoshaje jbg kona cveta a sve go seljak i polupismen. tacno. ali oni naprave na primer 100000 telefona i imaju prostor za skart. mi pravimo 5000 bojlera za izvoz u sudan- 4600 ne radi... samo se kurcimo oruzjem zastivinim koje kupuje samo kurdistan. i kazahstan.

govorim o zakonu. suvise lako shvatamo neka zanimanja... opet ponavljam , kuvar, konobar, autolakirer, cvecer... mora imati DIPLOMU... A NE KURS... postali smo zemlja priucenih ljudi i zato pucamo. sad ce neko da kaze- pa snoshaje jbg kona cveta a sve go seljak i polupismen. tacno. ali oni naprave na primer 100000 telefona i imaju prostor za skart. mi pravimo 5000 bojlera za izvoz u sudan- 4600 ne radi... samo se kurcimo oruzjem zastivinim koje kupuje samo kurdistan. i kazahstan.
Kakve zakone očekuješ kad državu vode tehnički nepismeni ljudi a i za priču su većina forumaša tehnički nepismeni i samo laju bez veze.

Мислим да си у принципу У ПРАВУ - али ипак би требало одвојити занимања за која је потребна лиценца од оних за које то није потребно...... то је озбиљан посао........

Мислим да си у принципу У ПРАВУ - али ипак би требало одвојити занимања за која је потребна лиценца од оних за које то није потребно...... то је озбиљан посао........
ja bi za forume uveo licencu...ko citira alo kurir ili informer kao izvor informacija moze da bude na njemu... ali samo kao gost.

ne slazem se da treba uslovljavati zaposlenje diplomom

ako vlasnik kafane , recimo , zaposli bravara kao kuvara - njegov problem ,

ako su jela losa - propasce

ali treba skolovati one profile koji su potrebni , tu treba drzava da gleda

pa da skoluje zidare , keramicare , vodoinstalatere , vozace

evo bas gledam za zidara- fasadera ,postoji smer samo u 2 skole po 15 djaka , za celu srbiju

Апсолутно.

Србији недостају нека занимања а многа су у вишку.

Проблем је, али, што би то значило отпуштање Професора Историје Уметности који би кукали по Политици, па се власт плаши тога.

Нарочито јер желе да их воле интелектуалци.

Као што каже Лепа Фахрета: "Интелектуалци од њих нема вајде, они ем то лоше, ем то ретко раде".

ja bi za forume uveo licencu...ko citira alo kurir ili informer kao izvor informacija moze da bude na njemu... ali samo kao gost.
Прво треба да УКИНЕШ ТЕ МЕДИЈЕ као извор било каквих информација па тек онда да једеш вна-го на форуму.......:lol::lol::lol: ......... они доста лупетају али имају и бројне истините информације које НАТО и плаћеници других страних служби ПРИКРИВАЈУ...

Srbija treba ukinuti ministartsvo prosvete, potpuno je nepotrebno na drzavnom nivou.

Struka se stice iskustvom a ne obrazovanjem. Jedini ekonomski razlog za obrazovanje je liberalizacija, da se omoguci pristup onim koji ne mogu biti segrti, pripravnici, kroz trziste; nego da mogu sa diplomom uci u trziste rada. Insistiranje na diplomi je obrnuta diskriminacija, ide protiv izvornog cilja a to je liberalizacija trzista.

20.05.2019. •Srbija Danas
PRVIM TOMAHAVKOM RAZORITI TERAZIJE: Pakleni plan NATO 1999 da uništi centar Beograda
General vesli Klark, komandant NATO 1999 godine tražio da prvi ispaljeni "tomahavk" na Jugoslaviju uništi Terazije, odnosno centar Beograda.
Na ovaj način bilo bi ubijeno 10.000 ljudi, što bi bila nezapamćena katastrofa.

O ovome svedoči i general Nebojša Pavković, tada komandant Treće armije Vojske Jugoslavije (VJ).
Strahovali smo za ljude, nisam bio siguran da neće gađati most na kome su ljudi, kao i bilo koji drugi most. klark je tražio da prvi "tomahavk" koji poleti ka Jugoslaviji razori Terazije. pazite kakvi su to umovi rekao je pavković, koji trenutno na odsluženju kazne zatvora u Finskoj.
Pukovnik Ljubinko Đurković tadašnji komandant odbrane košara potvrđuje postojanje ove vesti.
- Apsolutno je istina to što kaže gebneral Pavković o planu da se gađaju Terazije. da se to desilo imali bismo zločin neviđenih razmera, stradalo bi desetina hiljada ljudi. Od njih ništa bolje i nismo mogčli očekivati, jer je sama odluka da izvrše agresiju na našu zemlju zločin. Pogazili su međunarodno pravo, a onda su kasnije sve to potvrdili jer su pogazili sve međunarodne konvencije o naoružanju i upotrebi kasetbnih bombi, koje su zabranjene. Municijom sa osiromašenim uranijumom učinili su svojevrstan genocid nad srpskim narodom i vojskom, ali i nad budućim generacijama - zaključuje pukovnik Đurković
I general Božidar Delić tadašnji komandant 594. mehanizovane brigade VJ podseća da je gađanje civila zločin
- "Tomahavci" su pogađali Beograd, Novi Sad, Dedinje, Stari Grad, Topčider, da bi kaznili Srbe, a posle neuspeha gađanja vojnih ciljeva, prešli su na civilne, što predstavlja zločin. Postojala je namera da se poruši celokupna infrastruktura u Srbiji i život stanovništva učini nemogućim. Da se spale žitna polja, unište rezervoari vode i kompletan elektroenergetski sistem - kaže general Delić

to prakticno rade veliki broj zemalja. izuvevsi zemlje sa roga afrike i slepacke zemlje tipa modavija, albanija, mislim da srbija gresi. u cemu? u tome sto (po mom misljenju) koji jeste krut, drzava mora da donese zakon DA u svakoj profesinalnoj bransi (zanatskoj, ili vise) mora da ONEMOGUCI da u kaficima rade turizmolozi, geodetski tehnicari, znaci kuvar ne moze da bude kuvar BEZ DIPLOME (kursisti su out). licno smatram da je Srbija dopustila takav javasluk gde nije precizno odredila na kojim pozicijama MORAJU da rade kvalifikovani ljudi. kao sto su neke branse oslobodjene od toga. da li je u redu da te priuceni pekar hrani losim pecivom a pri tome na primer u apoteku (to pominjem jer sam iz te branse) farmaceut ili tehnicar MORA da ima licencu?zasto ne postoje licence za sva zanimnja i da se striktno kaze- imas restoran- kuvar i konobar- diploma(ne kurs).. frizer- isto... trgovac- srednja trgovacka...ja licno mislim da smo se uljuljkali time- ma jbg na zapadu samo pokazi sta znas , hebes skolu... mom kolegi je tocak na autu namestao lik koji je zavrsio visu poslovnu i umalo pogibe.. ode tocak... da li tu pravimo gresku.. na brzinu obucavamo ljude, kvalitet, robe i usluga je lo i zato pucamo... vase misljenje?

To je sve jedno vrzino kolo. Ni prosvetari nisu izuzeti od lažnih diploma, raznoraznih kurseva itd.
To što ti predlažeš nije na nivou događaja u narednim godinama.

20.05.2019. •Srbija Danas/Blic
"Besmisleno je tražiti ostavku Vučića, čovek je uzeo dva miliona glasova": Šapić o tome zašto
nije deo SZS

Predsednik Opštine Novi Beograd i stranke SPAS Aleksandar Šapić izjavio je da je pogrešno i besmisleno tražiti ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da su tim zahtevom učesnici protesta "1 od 5" miliona obesmislili sve svoje prethodne zahteve.

- O dobrom delu zamerki vlastima koje su iznosili u početku, i sam sam govorio proteklih godina: da se promene izborni uslovi, jednaka vidljivost u medijima...A onda, odjednom, hoće ostavku Vučića. Pa čovek je uzeo dva miliona glasova na izborima. Time su obesmislili sve prethodne zahteve. Ne želim da se tako politički preporučujem - rekao je Šapić za "Blic", odgovarajući na pitanje zašto ne učestvuje na protestima "1 od 5 miliona".
Na pitanje šta misli o Savezu za Srbiju i zašto nije njihov deo, Šapić kaže da nije želeo da bude u situaciji u kojoj svako malo mora da objašnjava zašto je neki član nešto uradio ili izjavio, što se često, kako dodaje, i među njima dešava, ali da to ipak ne znači da tamo nema nekih stvari sa kojima se ne slaže.
On ističe da poštuje svačiji stav, ali da je njegov način delovanja drugačiji, "da ne kleveće, ne širi mržnju, ne podmeće".
- Ne želim da urušavam društvo, povlačim poteze koji nisu ljudski, pa makar nikad ne došao na vlast - kaže Šapić.
On dodaje i da bi bilo neozbiljno da isključi koalicionu saradnju sa DSS, sa kojima, kako napominje, ima dobar odnos.
- Međutim, konkretan dogovor još nije blizu, jer nisu blizu ni izbori - rekao je Šapić.

Za nabrojana zanimanja je dovoljan i kurs,problem je u samom odnosu prema radu.
Ako se radi i razmislja ofrlje i da se samo sklepa nece ti pomoci niti jedna diploma.
..................................................
Poznajem stolara sa diplomom vaspitaca,majstor nad majstorima,iako nema nikakvu diplomu i kurs..

Nije ti Kina ilustracija, ni njihova elita, ni ono što su postigli. Zapravno ne mislim da oni mogu biti "uzor" bilo kom, to je toliko specifična stara civilizacija da se ne može skoro ništa od toga adaptirati za bilo koji bjelački narod.

ChairmanMaoAgain.jpeg

Прво треба да УКИНЕШ ТЕ МЕДИЈЕ као извор било каквих информација па тек онда да једеш вна-го на форуму.......:lol::lol::lol: ......... они доста лупетају али имају и бројне истините информације које НАТО и плаћеници других страних служби ПРИКРИВАЈУ...

Opet si u krivu.Oni naivnima prodaju lažne informacije po nalogu NATO plaćenika.Te informacije gutaju naivni iznova i iznova iako se već 1000 puta dokazalo da su netačne.Da li si naivan ili nato plaćenik Mito?

Back