Da li whey protein pomaže u dobijanju telesne težine ili obratno?

Moje misljenje da prvi period recimo godinu dana (a mozda i nikad) ne bi trebalo nikakav suplement da uzimas pa cak ni protein. Moras da se naucus da dobro i kvalitetno jedes, protein napravi losu naviku da preskocis obrok. Samo, da li je pitanje ishrana, mozda slabo treniras, premale tezine, premalo ponavljanja za hipertrofuju? Mada sad vidim ti treniras tek dva meseca? Vezbaj covece i dobro jedi pa se javi za godini dana

Људи имају погрешну представу о протеинима у праху.

Сви мисле, ако пијеш те протеине, да од њих расту мишићи. То баш и не функционише тако.

Протеини у праху служе за "доглављивање".

Шта то значи?

Обично иде прича да је потребно 2 грама протеина (беланчевина) на 1 кг. телесне масе. Па, нпр. код тебе, ако имаш 75 килограма, у току дана би требало унети 150 грама протеина (с обзиром да си почетник, уопште ти не треба толико, јер ће тело да ти реагује и на обичну исхрану, битније ти је вежбање и напредак у понављајима и оптерећењу, а не протеини).

Елем, прашак служи само за доглављивање (прашак ти је обичан млечни производ. Од млека се прави сир, кајмак, јогурт, кефир, кисело млеко, павлака, сурутка итд..итд...па тако и тај прашак се прави од млека ((тј. од сурутке, која је отпадна течност у производњи сира, само што је прашак пречишћен добрим делом од млечних масти и лактозе)).

Идеја прашка је да захваљујући прашку се доглавиш до оних горепоменутих 150 грама протеина (беланчевина) на 75 кг телесне тежине.

Па..нпр. имаш 3-4 оброка дневно. Битно је да у тим оброцима поједеш, нпр. 100-120 грама протеина, а да се прашком доглавиш до 150 грама.

НПр. за доручак поједеш 4 јаја и 200 грама јогурта. 4 јаја, око 24 грама протеина, а 200 грама јогрута је око 6 грама протеина, нпр. за доручак си унео 30 грама протеина (24 од 4 јаја и 6 од чаше јогурта).

За ужину изгрицкаш 100 грама кикирикија (око 30 грама протеина). Укупно до сада 60 грама у току дана.

За ручак поједеш 200 грама меса (то је око 40-50 грама протеина нпр.) плус 200 грама, нпр. грашка (не знам колико грашак има протеина, да не гуглам..нпр. уз грашак си унео још 10-15 грама протеина, дакле, за ручак си појео 60 грама протеина, а за доручак и ужину још 60 то је 120.

За вечеру поједеш 100 грама сира, то је још нпр. 25 грама протеина.

По овом јеловнику (ако неко може толико да једе..нормалан човек обично не једе превише), унео си 145 грама протеина, и прашком негде у току дана се доглавиш са још једном мерицом, која ти да око 20 грама протеина (мање више...исти као и ово горе што си јео). И на тај начин си унео, укупно 165 грама протеина тог дана.

САм прашак се ништа посебно не разликује од протеина из осталих извора, тј. из хране. Мсм..плус, минус...теби није битно да улазиш у састав тих беланчевина из прашка и оних из меса или грашка или јогурта.

Можда сам негде у овим бројевима погрешио, јер сам куцао на брзину и бројао на брзину, али то је суштина.

Не знам шта ти значи до..имам 75, а 'оћу 85. Свако може да се умасти ако хоће. А да напуцаш 10 кила мишића...требаће ти године, а 2 кила мишића и 8 кила масти...то може, релативно брзо.

Pozdrav ljudi!
Vežbam u teretani 2 meseca i imam problema sa dodavanjem telesne težine.
Za 2 meseca sam dodao oko 4,5 kilograma i stao sam na 75kg i ne mogu da ih prevalim (cilj mi je 85kg)
Da li je problem u tome što pijem whey protein sa mlekom posle svakog treninga pa mi ubije glad ili je nešto treće u pitanju?
Šta bi mi preporučili da radim =%=%?
ja sam ti za svinjske proizvode. svargla, krvavica, gronik...
uzimao sam to godinama po licnom nahodjenju. zato mi je podlaktica kao bukva :)
da ne pominjem kozje proizvode. mleko surutka, sir kajmak. samo načuraj bajo moj

Pozdrav ljudi!
Vežbam u teretani 2 meseca i imam problema sa dodavanjem telesne težine.
Za 2 meseca sam dodao oko 4,5 kilograma i stao sam na 75kg i ne mogu da ih prevalim (cilj mi je 85kg)
Da li je problem u tome što pijem whey protein sa mlekom posle svakog treninga pa mi ubije glad ili je nešto treće u pitanju?
Šta bi mi preporučili da radim =%=%?
Protein ne moze pomoci u kilazi. Sluzi kao oporavak nakon treninga i donekle izgradnju misica.
Kg se sticu konstantnim viskom kalorija.

kako da propadne kada je surutka regenerator? :eek:
sta god uradio jetri, posle litar-dve unistava sve lose

Мислим да је хрлећи хтео-ла да каже да си ти, с обзиром на начин исхране, пропала верзија лика који је популаран на друштвеним мрежама, а себи је наденуо уметничко име "Ливер Кинг".

ne jedes dovoljno, postoji samo jedno pravilo a to je jesti na svakih dva sata, naspram ovog pravila sva druga pravila su mlaka voda.
ako ne radis to neces dodati masu nikad.
proteini i sl su gluposti ako se ne zatrpavas hranom, da dodas dest kg moras pojesti kamion hrane.
Ne samo jesti na svaka dva sata. Tako se dodaju kg u pocetnoj fazi, nakon toga krece visekalorijska ishrana jer se nakon pocetnog pomaka u kg sve teze dodaju isti jer potrebno je uneti dovoljno hrane za odrzavanje postojece tezine + napredak ako se tezi daljem napretku.

Ne samo jesti na svaka dva sata. Tako se dodaju kg u pocetnoj fazi, nakon toga krece visekalorijska ishrana jer se nakon pocetnog pomaka u kg sve teze dodaju isti jer potrebno je uneti dovoljno hrane za odrzavanje postojece tezine + napredak ako se tezi daljem napretku.
mozda si u pravu.

vidis i ovde u temi svi su nutricionisti i fitnes instruktori, da li mozes da nam pokazes rezultate tvog rada i znanja i tako das tezinu tvojoj tvrdnji. ako ne mozes, ne zameri, zanimalo me...

mozda si u pravu.

vidis i ovde u temi svi su nutricionisti i fitnes instruktori, da li mozes da nam pokazes rezultate tvog rada i znanja i tako das tezinu tvojoj tvrdnji. ako ne mozes, ne zameri, zanimalo me...
Ne mogu jer moj rad nije zasnovan na obrazovanju.
Moja objava zasnovana je na licnom iskustvu.
Vezzbam nazovimo to rekreativno skoro 11 godina i veomadobro znam kako telo reaguje.
Ogradjujem se od bilo kakvih strucnih izjava, ovo je samo na osnovu licnog iskustva.

Hvala vam na odgovorima ljudi, maniću se whey proteina za ubuduće da vidim da li će mi se otvoriti apetit
ne moras da batalis proteine druze, ali moras da uvedes pravilo da "jedes pre i posle rucka", hocu da kazem da jedes non stop. stomak ce boleti malo, jedes dok ne osetis da ne mozes da dises. lako je trenirati ali jesti je tesko

kada odem iz bg kuci, keva samo sprema klopu a ja jedva cekam da kao odmorim stomak, da ne pojedem nista dan dva...
ovi praznici, svi mi nude klopu a ja objasnjavam da ne mogu i zasto ne mogu...
mnogo srece u daljem treningu, ako bude nedoumica svrati nam opet <3

Ne mogu jer moj rad nije zasnovan na obrazovanju.
Moja objava zasnovana je na licnom iskustvu.
Vezzbam nazovimo to rekreativno skoro 11 godina i veomadobro znam kako telo reaguje.
Ogradjujem se od bilo kakvih strucnih izjava, ovo je samo na osnovu licnog iskustva.
posteno... ja imam iza sebe visedecenijski trening, rekreativa, doduse nije bildovanje ali izgledam bolje od mnogih bildera, fitnes instruktori se ispred mene zakopcavaju do grla... :D

(imas znanja, svaka cast, i dajes dobre savete)

Untitled-1.jpg

Back