Da li vodite računa o pravopisu

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Primetio sam na forumu da se ljudi na različite načine izražavaju tokom pisanja. Neki poštuju velika i mala slova, znakove interpunkcije, služe se ispravno rečima u formi kakve one i jesu u rečniku. Dok drugi ne vode računa o navedenim stvari te pišu sve malim slovima, bez potrebe pišu tri tačke, nemaju tačku na kraju rečenica, menjaju formu reči prilagodivši je više slengu.

Kako se vi snalazite na forumu? Da li vam smeta način na koji neko piše?

Poslednja izmena od moderatora:
Ne smeta mi kod drugih, ali sebi ne opraštam.
Mnogo mi se dopada to što postoji određeno vreme da pregledamo šta smo napisali, i eventualno ispravimo greške.
Volim i formom i sadržajem da pišem što ispravnije, kao što reče:
zato što sam oduvek tako pisao
,
a i jer bi bila moja velika sramota da prema nečemu što volim budem nepažljiva i nonšalantna.

Ja itekako znam da gramatički pišem pogrešno jer sam to davno učio i prosto nema teorije da se setim.
e al bitno ti je i o kakvom se trenutku radi znas ono prema svetcu i tropar...u oficijelni mejlovi mozda tj.u poslovnu korespondenciju mada se tu vise insistira na uctivosti a neke prepiske pravnog tipa tu ti negramaticko moze donet i pogresno tumacenje....mada igra reci u neobaveznost i flert uvijek ostavlja prostora dvosmislenosti ako te se uopce razume...a ako ima volje da prihvati igru eto meraka

Изузетно смета. Идеш толике године у школу да би се обучио да читаш и пишеш, а онда те неко злоставља текстом који мораш да читаш четири пута да би схватио шта је хтео да каже. Буквално вређање саговорника. Једнако као да ти каже - не поштујем твоје очи и време, и хоћу да те малтретирам.

Ja lično se trudim da poštujem pravopis svuda, na forumu, na društvenim mrežama, u dopisivanju, nebitno, ne pravim razliku da li je reč pisana ili istipkana...

Ne smeta mi ako se drugi ne pridržavaju pravopisa strogo, bode mi oči jedino ako vidim da neko ne poseduje elementarno znanje o pravopisu, još ako bez pravopisa piše i bez smisla, onda je prosto bolno.

Ja itekako znam da gramatički pišem pogrešno jer sam to davno učio i prosto nema teorije da se setim.
Pa nije pravopis geografija Južne Amerike ili vladavina Aleksandra Makedonskog, nešto što si učio prije sto godina i više te nije interesovalo. Jezikom se baviš čitav život, ne možeš da zaboraviš stvari ako si ih jednom naučio.

Изузетно смета. Идеш толике године у школу да би се обучио да читаш и пишеш, а онда те неко злоставља текстом који мораш да читаш четири пута да би схватио шта је хтео да каже. Буквално вређање саговорника. Једнако као да ти каже - не поштујем твоје очи и време, и хоћу да те малтретирам.
Tu bih se složio sa tobom. Veoma mi bode oči kad neko ne poštuje pravopis. Kao da nije išao u školu. Razumem da je digitalno doba i da ga je briga kako piše sve dok je poruka jasna. Međutim, kad se mnogo faktora udruži, plus ispisivanje nekih reči tako što ih sakati, prosto moram iznova i iznova da čitam o čemu se radi.

To me veoma nervira.

Pa nije pravopis geografija Južne Amerike ili vladavina Aleksandra Makedonskog, nešto što si učio prije sto godina i više te nije interesovalo. Jezikom se baviš čitav život, ne možeš da zaboraviš stvari ako si ih jednom naučio.
Možda i napišem ispravno, a možda i ne? Nekad moram koristiti google da bih proverio kako se nešto piše jer sam zaboravio.

Апсолутно. У питању је непоштовање саговорника а на крају крајева и самог себе.
Постајеш познат као особа која пише као да јој је неко извадио пола мозга.

Pa, bitno mi je uglavnom da određena gramatička pravila budu ispoštovana, konstrukcija rečenice i tako to... čak nekad i guglam da li je ispravno da se izrazim na određen način pre nego što se rešim da pošaljem komentar. Ali npr. neću uvek staviti početno veliko slovo ili tačku na kraju, sve zavisi od ozbiljnosti konverzacije, žurbe, nekad i raspoloženja itd.

Back