Da li više cenite ljude koji čuvaju ponos po svaku cenu nego ljude koji su pragmatični u nekim situacijama pa progutaju ponos?

• Začetnik teme Začetnik teme PA8
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ponosne ljude uopste ne postujem, jer sam dugo vremena gledao licemerje i probleme koji iz toga izlaze...

Kad mi neko pomene cast, kao ultimativni ponos i sam ponos koji je vise gordost nego sto lici na bilo sta sto bi moglo da se nazove ponos kao pozitivno , isto kao da gledam sugavca..

uostalom u dubljoj filozofiji , postoji podela na ponos ka spolja i ponos ka unutra...
Ka unutra je ponos koji nastaje kad bi bili na pustom ostrvu, obicno usled nekog zavrsetka nekog zadatka koji ste sebi zadali , a svi ostali ponosi ka spolja su vrlo losi i stetni..
To ukljucuje i ponos u odnosu na decu , samo postavite pitanje da li ste ponosni na nesto kod dece a to postoji samo u drustvu ili kad postoji i kad ste sami na pustom ostrvu...
Cesto cujes , ponosan sam na dete uspelo je, kako , onako , kako se moglo , eno ga diluje drogu , poturio dupe za pronevere nego tajkuna, pa visi da li ce u zatvor ili ne, ali obicno ne ode i bude vrlo uspesan...
Ili ponos zbog razlike u odnosu na druge, isto postoji samo u drustvu..

Vrlo jednostavno se utvrdjuje, gledano Moralno , veliko M, i bogougodno , da li je ponos dobar ili kao sto je cesce gordost i los...
Samo se proveri da li je ka spolja ili ka unutra...
Tj da li postoji kad ste na pustom ostrvu grof Montekristo 20 godina...

Ali da pustimo to , za polusvet kakav je u Srbiji , i danas raste po svetu , ovo je suluda prica, nista nece razumeti..

Vratimo na ono sta ce razumeti , da li je dobro ceniti ponosnog..
Naravno da nije...

Zasto , pa ponosan je predvidiv, lako ga mozes manipulisati i provocirati...
Zatim ponosan ce zbog ponosa da pocini dosta zla i stete...
Zatim , svaka sila boga ne moli , tj nepostovati nekog ko kad je prisiljen odustaje od normalnog ponasanja je bezveze...
Naravno polusvet ne razlikuje jer on nema nikakav nacin da razume i razlikuje sta je neko ko je dosledan svojim principima, jer i ne zna sta su principi, ako bolje pogledate, ljudi koji prozivaju druge ljude , obicno pojma nemaju sta su principi , nego se hvataju za doslednost, znajuci da tu mogu da hvataju korist, da nekog dovode u ekstrem gde je visoka cena i gde ce lako pasti i onda ce oni pokupiti korist od pada..

Sve su to igre polusveta koji mnogo toga kalkulise oko ponosa, a u sustini ne razume kodekse ni principe...
Suprotno od kodeksa je logika doslednosti , tu je npr, ako na bilo koji nacin naterate neku devojku na obljubu , , na seks, ona nadalje to uzima kao doslednost i lako postaje i prostitutka, ili ono sto nije ekstremno , a vrlo cesto vazi , ko jednom uleti , uvek ima laksi pristup ....sto je poprilicno tacno...

Medjutim, kad ne radimo sa polusvetom, znaci vecina ovo nece razumeti , video i u ratovima i u vojsci i kod zena i uopste u danasnjem drustvu u srbiji , osobe koje se ne drze ponosa imaju svoje sisteme vrednosti , i to je mnogo pouzdanija odrednica izmedju ljudi ...
Takav ne pada cak ni na mucenje, jer kod mucenja vise nema ponosa...tu ovi sa ponosom pocnu da glumataju , a nema se sta glumatati , tj tu mu ponos postaje inat , a ne ponos..sta ponos kad mu napune usta gov...nima...

Nego tu imamo osobe koje imaju svoje sisteme vrednosti , i vrlo lako se vidi da njima ponos ne znaci nista, ali ih nikad ne mozete slomiti...
I to najveci krimosi postuju , tj sa takvima se ne kace...jer od njega ne mozes naparaviti kujicu, kao sto mozes od vecine polusveta...
Od takvog ne, on ce se saviti , do poda ako hoces, ali mu ne mozes nista...to je ono ne menja veru za veceru...

Ponos je dobra razmena vrednosti i preventiva nasilja kod polusveta i ovako kod budala i glupaka...
To priznajem, jer upozorenje koje prime kao ponos , iako je glumatanje ponosa, npr opsuj majku takvom , nece nikada reagovati ali samo pogledaj nesto sto smatra vrednim i u dva koraka ti sece vrat, neces ni stici da reagujes...

Ali naravno vecina su pozeri i polusvet i zato je ponos dobra komunikaciona izgenerisana stvarcica...dobra je kod kontrole izmedju muskaraca ,sta je dozvoljeno sta nije, npr upadaju klinci koji su besni , neko ih kinjio i otisli kuci po pistolj , i imaju ga, i vide zensku za koju pomisle da je sama, tu pokazivanje ponosa da je sa mnom znaci sprecavanje sukoba i to klinci ispostuju , a odlaze na obracun i tamo ce nekog izbusiti tim pistoljem, kao sto jesu..
Klasican prikaz pregovaranja bez reci preko ponosa..

Sto se tice cuvanja ponosa, npr evo vam Srbija danas, prepuna provokatora koji su sline, ali ce takav da ti zalepi neku etiketu i da te provocira i ljiga je i dalje, nema nikakvu vrednost, ali se igra da te srusi , i toga ima stalno , ja sam imao u osnovnoj skoli napad na mene, krupan jak kao bik decko a ima nekog od 30 kg malu ljigu koja provocira za njega i ovaj ga kao stiti , i ti ces neko vreme da ignorises i da trpis, ali onda ces ljigu da nabijes u korpu sa smece a ovog krupnog ces da krenes da fajtas, iako si duplo slabiji , i jeste zveknuces ga dva tri puta, a on ce da pobedi , napravices i stetu , pocepaces pantalone, ali nema tu nekog branjenja ponosa nego gledas siru sliku , tvoj sukob je sa ovim krupnim, i tu krece prica, jasno mu objasnis da svaki put kad te napadne da ces da ga udaris bar jednom ili dva puta, a doci ce vreme i kad ces da ga pobedis, po svaku cenu ....a za ponos te zabole...

Ponos ostavljas njemu , a mir svoj ostavljas sebi....
Suprotno kad imas ponos , kao neki blentavi krimos a stalno si u strahu da te neko ne likvidira , sta si uradio , zamenio si mir za ponos...
Zato je ponos berza za jajare i polusvet i za to mora i treba da se koristi , ali ne da ti budes rob te berze...
Naravno , ne licitiras ti ludoscu , umesto ponosom, kao sto ce se polusvetu uciniti...ova prica se njima cini kao ultimativna tabela, iznad svakog ponosa je ludilo...
To je u praksi tacno , kad te lud upozorava da ga ne cackas, ode ti ponos kroz prozor u sekundi...ali ne lud lud, nego lud koji brani svoje vrednosti ....od toga se sklanjaju svi , bas svi..ne ebe ponos 2% , a uputio ti je upozorenje, to zvuci vise nego jasno i glasno , taj nema aktivnost koja je zbog gledalaca, kao neko ko igra partiju ponosa...ovaj ti je uputio upozorenje samo 1 na 1.... i tu nema sta vise da mislis....

Sto je vise pustao da pisas po njegovom ponosu pre nego sto te je upozorio , to ti se vise stegne guza....znas da je upozorenje ozbiljnije..

Poslednja izmena:
“Ponosni su zbog svoje skromnosti, ponosni zato što nisu ponosni.”
– Robert Burton
Ne možeš da objasniš. Ako je neki čovek ponosan, postoje samo dve mogućnosti. Taj čovek ili čuva ponos po svaku cenu ili u nekim situacijama proguta ponos. Ne postoji treća mogućnost.

Očuvati ponos po svaku cenu je TVRDOGLAVOST, više nego ponos.
Progutati ponos ISKLJUČUJE PONOS.
Treća varijanta je npr. izaći iz ove diskusije.
Neko može biti ponosan čovek i izuzetno tvrdoglav u svakoj situaciji. Termin “progutati ponos” se koristi za situaciju kada je ponosan čovek pragmatičan. Ponosan čovek koji čuva ponos po svaku cenu nikada nije pragmatičan. Ako je neki čovek ponosan, postoje samo dve mogućnosti. Taj čovek ili čuva ponos po svaku cenu ili u nekim situacijama proguta ponos. Ne postoji treća mogućnost.

Razvalio sam te argumentima. Znam da te to boli i razumem te.

Poslednja izmena:
Na primer, hodaš ulicom kasno uveče, nema nikoga i odjednom se ispred tebe pojavi čovek koji drži pištolj uperen u tebe i vikne ti “Tvoja majka je kurvetina!”. Šta bi ti uradio u tom slučaju?
Ponosno ga odrobijao ,naci ne mozes da mi doakas

Eto vam onaj glumac budala, Lausevic..

Tip je kao ponos i to ponos ka spolja, znaci predstava za publiku , i sta neko mu dira brata , on izvati pistolj ne sme s ti da diras nista sto je moj rod, moj brat i ubije ne znam koliko je ubio ljudi ...
U svakom slucaju je izvrsio eskalaciju sukoba..

Ponos kao predstava za narod uvek dovodi do eskalacije sukoba..
Ali posto je drustvena velicina, obicno se tu umesa novi kreativ, a to je moc u drustvu...
Vrlo cesti su sukobi ljigica, koji se sukobljavaju oko toga ko ima vecu moc, a obe grupe ljigica govore javno o ponosu , neki i o casti , a obicni su lopovi..
vucic Mali , npr.l..

Ja sam imao situacije sa CG , i to puno njih , gde se uhvate za ponos, i resavao sam to na najrazlicitije nacin, ali nikad eskalacijom i nikad ponos...

Bilo je kad me ujutro ceka 20 crnogoraca da me bije, sta ceu pola 8 ujutru 20 crnogoraca tamo gde sam ja...odmah palis alarm, i onda gledas sta ce biti provokacija i sta ce biti dovoljno junacki a dovoljno ne dacackas njihov ponos, jer ebiga na nesto su se nacrtali ,
Posle naravno saznas, neka zenska cerka direktora TV se ljutnula sto sam rekao da crnogorci izazivaju tuce u BG i da malo malo pa polome opremu u diskotekama...sto jeste istina..
Ali ispalo je da su barabe,a ja sam licno video kako pecaju neke na ponos da ih polome u diskoteci , samo sto sam ja dovoljno glup da mene zabole sto me tamo neki pajser vredja, nista ja to ne kontam...
Ali eto ujutro me docekao krmeljivih i pospanih 20 njih i dolazi provokator koji ih je verovatno i pozvao , i pita provokatorski reci mi sta ti imas protiv crnogoraca, i zagrli me , merka kako za kosu da me uhvati i da mi radi udaranje o kiosk ili o stub, a ja lepo , protiv postenih i dobrih nista, a protiv baraba puno toga....u koje se ti ubrajas......i covek je dobio pitanje, mora da se odredi , a nije dobio uvredu na nacionalnom nivou...i onda vidi da ako tu izbije tuca , bice ili su hteli tucu bez obzira na sve ili je bez veze da je nacionalno potegnuto...i covek mahne njima 20 koji su vec poleteli tih 7, 8 m da ugaze....neka neka, u redu je decko..Oni zbunjeni , ali on ih je zvao on odlucuje ko ce da se gazi..

U takvim trenucima kod prosecnih osoba ima veze kako ide tok razgovora i nivo sukoba, cak i kad su bas divljaci , opet ima veze reci koje se kazu..
Ja sam u praksi gledao debila primitivca lupeza i nasilnika koji provocira ljude , i sad u poslednjem trenutku ako proceni da su opasniji krene sa ponudom da se uortace, ali se nekad zavrsava i sa onima koji vide da je smrad i tako sto pocne tuca...A svi su mu u porodici lopovi , mala cerkica od 5 godina mu krade bicikle i lutke po komsiluku , zena krade iako radi u BG u nekoj skoli , sin naskace na automobile da bi izvukao sve iz novcanika onome na cija je kola naskocio , jer ebes ti to kako dokazati da ti je naskocio na kola a da ga nisu navozao na sofersajbnu on ce da kuka i drzi se za lakat i kolena...i blentavi pocetnici u policiji ce da popasu pricu..

Poslednja izmena:
Neko može biti ponosan čovek i izuzetno tvrdoglav u svakoj situaciji. Termin “progutati ponos” se koristi za situaciju kada je ponosan čovek pragmatičan. Ponosan čovek koji čuva ponos po svaku cenu nikada nije pragmatičan. Ako je neki čovek ponosan, postoje samo dve mogućnosti. Taj čovek ili čuva ponos po svaku cenu ili u nekim situacijama proguta ponos. Ne postoji treća mogućnost.

Razvalio sam te argumentima. Znam da te to boli i razumem te.
Ponosno

На теми се измешаше бабе и жабе. Ја сам писао о мирнодопским свакодневним односима и јасно одвојио очување личног интегритета од сујете, која је иначе смртни грех.
У ванредним, по живот опасним ситуацијама, према прилици. И ја сам деведесетих стално носио пиштољ, па нисам био баш беспомоћан, али то не значи да сам решетао сваку будалу провокатора, пошто бих одавно био на робији или у читуљи. Углавном сам пролазио без већих последица, у младости сам добио и нешто батина, али што опева Бора Чорба, "био сам бијен и ја сам тукао". У овим годинама, захваљујући великом искуству, превентивно избегавам конфликтне ситуације, а и нисам више занимљив силеџијама.
Али не може се из своје коже, од таквог сам теста умешен, без обзира на садашње физичке хендикепе. Јутрос у мирној улици млада бараба возећи аутомобил и причајући телефоном, намерно закачи пса који је ишао улицом испред њега. Мучени пас одскича и побеже. Мени скочи притисак, стигао сам само да га гласно опсујем.
Такав ће да закачи и човека. Ко не воли животиње, не воли ни људе.

Back