Da li vi podrzavate Krvnu Osvetu?

Da li podrzavate Krvnu Osvetu?

• Da

glasova: 10 38,5%
  • Ne

glasova: 16 61,5%

• Ukupno glasova
    26
I da se tako nesto ne ponavlja vise, to je poenta krvne osvete ali ne da ispasta onaj koji nije nista skrivio nego onaj ko je skrivio direktno.
Jа сам се осврнуо на онај моменат убиста неког другог члана породице.

Jel mitrovicev sin ubio devojku na pesackom, jeste ...jel odgovarao, nije ....e pa onda
Замисли да важи крвна освета и да је неко због тога легитимно убио Митровићеву ћерку. Након тога нико више неартикулисаном сину не би дао кључеве од кола у руке, а ако је син мало већа будала, одрекао би га се преко новина и разбаштинио, да му случајно неко из породице не страда због будале.

А када би деца знала да их за лоше понашање чека такав третман, пет пута би размислила пре него што ураде нешто будаласто.

Мислим да је поента тога да натера породицу да исправно васпита децу и одржава ред у свом дворишту.
Откуд ја могу да знам да ли си ти крив или ниси ако твоје дете убије моје? Како могу кривицу да свалим на твоје васпитање, а не знам ништа о теби? Можда си сасвим адекватан родитељ и васпитач био и то што ти је дете застранило нема никакве везе с тобом, а ја треба на теби да се светим да би остатак света научио лекцију из васпитања?

Kod nas u Crnoj Gori, u ponedje u sjevernoj Albaniji, vjekovima se praktikuje obicaj Krvne Osvete, "krv za krv" "glava za glavu" po zakoniku "Kanun Leke Dukadjinija" iz srednjeg vijeka.

Obicaj je kad neko ubije nekog tvog rodjaka ili plemenika, da imas pravo ubiti njegovog najblizeg muskog rodjaka. Dok je osveta je toku, cuva se krvava kosulja zrtve, ponekad i vijori na kucu ka barjak, dok se ne vraca dug u krvi. Zene i djeca su zabranjeni.

Da se prekine krv, mora biti "Umir krvi" kada krvnik dodje pred osvetnika na koljenima sa puskom/sabljom oko vrata i moli se za oprost pred svjedocima, tu se pobratime i krv je oprostena.

I dan danas ima nekoliko bratstava i porodica u CG koji su decenijama u aktivnoj krvnoj osveti.

Da li podrzavate krvnu osvetu? Da li je efikasan nacin pravde, efikasniji i bolji od sudova i advokata?

Nazalost iako s prizvukom vitestva i pravde, krvna osveta po lekinim zakonima je toliko losa, da su je cak i cijela plemena zabranjivala a Kamoli drzava. Ne treba je mijesati sa obicnom osvetom niti je romantizirati iako i ja to radim.
Posebno je fascinantan obicaj svetosti kucnog praga, sto je vodilo cijele porodice u izolaciju I tako 35 god.( trajanje duga).Umir krvi je cesto prilika da opljackas drugu stranu. Naravno, umir krvi se mogao izvrsiti i na drugi nacin, kroz kumstvo ,pobratimstvo, razmjenom mladi sl.
Posebna je velicina dozivljaja covjeka koji ide ispred kuce ubijenog i trazi oprost krvi.Bilo ljudi pa prastalo ali ako naidjes na cvrstog covjeka ili necovjeka e bogami. Ovdje necovjek cesto znaci I covjek skrhan bolom koji nije dovoljno covjek da se uzdigne I oprosti a cvrst covjek onaj ko ne popusti pred jacim bratstvom ( koje mu duguje krv). postoje primjerI gdje bratstva prisilil nekog jada (manje od jadnika) da trazi neku ” oštecenu“ djevojku kao nacin izmira Krvi.
Krvna osvete ipak govori koliko su nasi preci stremili nebeskoj pravdi i bili ljudi a ne zene Ipak govorimo o periodu koje se na tim terenima moze nazvati junackim dobom..Takodjer govori o jacini veza medj clanovima zajednice ali i znacaju pojedinca za zajednicu, pa je druga strana mogla Da probere dje najvise boli.

Откуд ја могу да знам да ли си ти крив или ниси ако твоје дете убије моје? Како могу кривицу да свалим на твоје васпитање, а не знам ништа о теби? Можда си сасвим адекватан родитељ и васпитач био и то што ти је дете застранило нема никакве везе с тобом, а ја треба на теби да се светим да би остатак света научио лекцију из васпитања?

Онда се тај други одрекне детета и отера га од куће, па цело село зна са каквом будалом има посла.

Онда се тај други одрекне детета и отера га од куће, па цело село зна са каквом будалом има посла.
Можда је убица већ напустио породични дом. Можда родитељ не може да се одрекне детета, одбија да верује да је оптужба истинита.

Опет питам, ако је већ освета пожељна, зашто се једноставно не фокусирати на убицу уместо на породицу убице? Мора ли увек да се држимо неких иебених традиција из средњег века или откад већ, не умемо боље ништа, не разумем? Увек monkey see, monkey do?

Можда је убица већ напустио породични дом. Можда родитељ не може да се одрекне детета, одбија да верује да је оптужба истинита.
Ако је већ био напустио, то је онда друга ствар.

Опет питам, ако је већ освета пожељна, зашто се једноставно не фокусирати на убицу уместо на породицу убице?
Свакако, али ја причам о томе шта би могао бити мотив да се друштвено толерише и шири опсег освете.

Мора ли увек да се држимо неких традиција из средњег века или откад већ, не умемо боље ништа, не разумем?
Не ми, него нико не уме ништа боље од онога што је већ некад било.

Свакако, али ја причам о томе шта би могао бити мотив да се друштвено толерише и шири опсег освете.
Уклањање убице с лица Земље би требало да буде сасвим довољно.

Не ми, него нико не уме ништа боље од онога што је већ некад било.
Нема простора за унапређење застарелих идеја јер су као такве већ супериорне?

Уклањање убице с лица Земље би требало да буде сасвим довољно.
И шта ако неки антички Митроваикос Дистрибутикос Дигитобациликос сакрије сина или га пошаље у иноземство?

Нема простора за унапређење застарелих идеја јер су као такве већ супериорне?
Хах. Како мислиш застареле идеје? Свака нова идеја у том контексту је само рециклажа нечега што је већ неко негде пробао.

И шта ако неки антички Митроваикос Дистрибутикос Дигитобациликос сакрије сина или га пошаље у иноземство?
Е, ту долазимо до питања коме припада или треба да припада дужност спровођења освете. Ако ћеш да се гањаш лично с убицом и његовом фамилијом по белом свету, требало би да будеш спреман на то да су ти ресурси екстремно ограничени и да нећеш бити способан да спроведеш освету, док држава има неупоредиво више алатки и људства на располагању и следствено томе и далеко веће шансе да ухвати окривљеног.

Хах. Како мислиш застареле идеје? Свака нова идеја у том контексту је само рециклажа нечега што је већ неко негде пробао.
Тако лепо, застареле. Превазиђене. Служиле у времену у ком су служиле и данас су бесмислене. Мислим, мешање појма части са одузимањем живота невиној особи само зато јер је у сродству с убицом, одсецање удова због крађе, каменовање због прељубе...

Е, ту долазимо до питања коме припада или треба да припада дужност спровођења освете. Ако ћеш да се гањаш лично с убицом и његовом фамилијом по белом свету, требало би да будеш спреман на то да су ти ресурси екстремно ограничени и да нећеш бити способан да спроведеш освету, док држава има неупоредиво више алатки и људства на располагању и следствено томе и далеко веће шансе да ухвати окривљеног.
Свакако. Данас наводно постоји држава која има та средста и треба то да ради.

Тако лепо, застареле. Превазиђене. Служиле у времену у ком су служиле и данас су бесмислене. Мислим, мешање појма части са одузимањем живота невиној особи само зато јер је у сродству с убицом, одсецање удова због крађе, каменовање због прељубе...
И те твоје су једнако превазиђене. Неко их је већ пробао пре пар хиљада година, па нису радиле. У противном се не би задржали на овим методама о којима причамо.

Tu moram da te razočaram: Kanon Leke Dukađinija je (naročito Skenderbegova varijanta) uglavnom albanski prevod Dušanovog Zakonika i srpskih feudalnih zakona ...

Мислиш ако је Душанов, онда ћу да га ценим ?
Баш ме поцењујеш !

Крвна освета - убиј било кога из противничког табора ми се не свиђа !
Па макар то ценили сви други Срби.

Међутим, освета према извршиоцу неког дела је већ нешто сасвим друго.
Пример:

Да је Коста убио моје дете,
кад тад бих га нашао ...

Али не неког његовог, јок.
Искључиво њега !
:mafijas:

Мислиш ако је Душанов, онда ћу да га ценим ?
Баш ме поцењујеш !

Крвна освета - убиј било кога из противничког табора ми се не свиђа !
Па макар то ценили сви други Срби.

Међутим, освета према извршиоцу неког дела је већ нешто сасвим друго.
Пример:

Да је Коста убио моје дете,
кад тад бих га нашао ...

Али не неког његовог, јок.
Искључиво њега !
:mafijas:
A sta ako je Kosta neurancunljiv

A sta ako je Kosta neurancunljiv

Тим пре.
Мотив је: Спасити будуће потенцијалне жртве.

Само да се разумемо,
мени је жао тог дечака,
глупо рећи, али ми се срце цепа при помисли да је сад негде затворен,
да га неко проучава, врши експерименте на њему ...

А то се управо догађа !

Али опет да се разумемо,
нисам ни за то да га пусте, а онолика деца побијена.

Па где је решење ?
Решење је да га "успава" неки оштећени родитељ ...

Свакако. Данас наводно постоји држава која има та средста и треба то да ради.
Чему онда потреба за узимањем ствари у сопствене руке?

И те твоје су једнако превазиђене. Неко их је већ пробао пре пар хиљада година, па нису радиле. У противном се не би задржали на овим методама о којима причамо.
На страну сад то што ја нисам предлагао никакве методе, само критиковао спровођење освете над сродницима убице. Каменовање, одсецање удова и сличне гадости уопште немају улогу у превенцији злочина, само служе као казна. Ако причамо о њима у том смислу, онда су беспотребно жестоко претеране, оверкил, јер се спроводе за ситне глупости попут крађе или прељубе, нечега што не завређује казну одузимања живота. Али ако причамо о њима као начину одвраћања људи од злочинства, онда су неефикасне. Можемо хиљаду пута гнусније методе да осмислимо (историја их је препуна) и то опет неће помоћи у превенцији осим можда код јако малог броја потенцијалних починилаца. Казна не може никад да буде ефективна као превенција, без обзира на то колико је строга или окрутна. Ако до сад то нисмо научили, нећемо никад. То је превазиђен поглед на ствари, односно требало је да буде већ одавно превазиђен.

Не. То није правда. То је испаштање врвло вероватно недужног наследника и срце мајке препукло од бриге и пре оплакивања детета. То је чист садизам, уживање у нечијем немиру, у животарењу, у ишчекивању најгорег.
И ако неко помисли да ће то спречити онога ко има лошу намеру, да своје потомке ни не доведе у такаву ситуацију вара се. Ко је склон греху он о другима не брине.
Али реакција најближег у случају неадекватне казне, па чак и пре ње према самом починиоцу злодела ми није страна.

Чему онда потреба за узимањем ствари у сопствене руке?
Па ако онај коме је делегиран тај посао то не ради.

На страну сад то што ја нисам предлагао никакве методе, само критиковао спровођење освете над сродницима убице.
Како ниси... pа дао си своје мишљење о овима о којима се прича и тиме си већ назначио подскуп идеја за који се залажеш.

Каменовање, одсецање удова и сличне гадости уопште немају улогу у превенцији злочина, само служе као казна.
Јеси ли сигуран у то? Можда имају? Нисам ескперт.

Ако причамо о њима у том смислу, онда су беспотребно жестоко претеране, оверкил, јер се спроводе за ситне глупости попут крађе или прељубе, нечега што не завређује казну одузимања живота.
За тебе и мене је можда прељуба ситна ствар, за некога није.

Али ако причамо о њима као начину одвраћања људи од злочинства, онда су неефикасне. Можемо хиљаду пута гнусније методе да осмислимо (историја их је препуна) и то опет неће помоћи у превенцији осим можда код јако малог броја потенцијалних починилаца. Казна не може никад да буде ефективна као превенција, без обзира на то колико је строга или окрутна. Ако до сад то нисмо научили, нећемо никад. То је превазиђен поглед на ствари, односно требало је да буде већ одавно превазиђен.
Све ми се чини да ниси у праву. Да је тако, онда не би постојале такве казне кроз читаву историју. И не би државе које имају Гвантанамо биле ефикасније од оних које имају Чанка и Чеду.

Poslednja izmena:

Back