Da li verujete da postoje

msm, imas li ti druga posla do reklamiranja svog bloga i papazjanija u njemu? aham, nemas.
na drugoj temi si cini mi se malko drugacije pricao o subjektima i objektima a vidim da si ovde okrenuo plocu. elem, tema nije tvoj blog vetj vanzemljaci :mrgreen:

Nisam okrenuo nikakvu ploču. :) A sto se tice vanzemaljaca posto nema ovakvog objektivnog sveta izvan svesti sazanajuceg subjekta, onda i navodni stanovnici drugih svetova nisu nigde spolja ("spolja" ne postoji samo po sebi), vec unutar duha.
Carstvo bozije je u nama" a istrazivati svemir jeste istrazivati u pojavi objektivaciju sopstvenog duha.

"Svet je moja predstava i moja volja"
Sopenhauer

Tako da vanzemaljaca ima u duhu ili mozda j enekom jasnije "kolektivno nesvesnom" ako pricamo Jungovim jezikom. Jung je u svom delu "Leteci tanjiri" nlo pojave okarakterisao kao objektivacije arhetipa sopstva.

Prpblem ovakvih tema jeste sto na njima nastupaju realisti. Realisti su i tkz. "skeptici" i tkz. NLO vernici. Pri cemu imamo pretresanje naucnih nebuloza a sve izniklih iz materijalzma ili aksioma "Svet je realan" ovakav kakvim ga vidimo..
Ako se pojavi onda neko poput mene ko zna da je taj aksiom utemeljen na apsurdu, dolazimo do ovakvih rasprava. Ali ko ne zna da je svet idealan a ne realan neka pretresa svoje materijalisiticke kontemplacije.. Samo bez mene....:mrgreen:

A sto se tice vanzemaljaca nesumnjivo ih ima. Elan vital (zivotna sila) deluje nasuprot inertnosti materije pri cemu gde god ima uslova da elna vital pobedi nuznost to ce se i desiti. Tako da u duhu ima mnogo tendencija volje, mnogo entiteta koji se mogu objektivisati u pojavi pri cemu bismo ih nazvali "vanzemljaci" ili biti izvan mogucnsoti saznanja ili ulaska u forme opazanja ljudskog razuma.

Svemir je kao sto rekoh slika..... necega sasvim drugacijeg a sto nam je opet veoma blisko. Sama osnova naseg bića.

Postoje i te kako ...
76214924.gif

Back