Da li u svakoj knjizi treba koristiti fusnote?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
Dobar dan.

Piskarao sam vec par godina, svakog dana kada bi dobio inspiraciju da nesto napisem. Uglavnom se ticalo kritike obrazovnog sistema.
Napisao sam 52.000 reci tj oko 190 stranica A4 formata lista.
Nisam koristio nikakva fusnote, pozivao sam se na nekoliko strana na odredjene knjizenike i naucnike i njihove reci, ali nisam pisao odakle je tekst. S obzirom da je cela knjiga deo mog mišljenja i razmišljanja, zar mi trebaju fusnote za tih nekoliko stranica? Iskreno sada ne mogu ni da se setim, koliko sam knjiga pročitao odakle je bila baš dotična rečenica iz tog teksta koju sam pozajmio...
Da li je to problem? Da li će mi to praviti problem? I koji mi je korak dalje, da nadjem nekog mentora da pogleda to što sam pisao ili? Pošto bih voleo objaviti knjigu.

Pa valjda, pre nego sto objavis knjigu ides kod izdavaca. On ti je procita i kaze misljenje i dal planira da ti je objavi ili ne. Ako da, onda ti ukaze na te neke greske. Mada mozda bi ti i objavio i da mu se ne svidja, vec kako se dogovorite, koliko ide njemu koliko tebi.

Mada fusnote se stavljaju, kad trebas jos nesto dodatnije da objasnis, kako bi se bolje razumeo tekst.

I sad imam pitanje ja za tebe. Jel si brojao koliko si ukupno reci napisao ili to preko kompa islo, pa vidis nekako? Stvarno nzm

knjiga je valjda nešto slobodno, mada npr mislim čitala sam neku priču o nezvaničnoj verziji za 9/11 ... mislim da je tu čovek uredno navodio sve izvore, tako da on tu sebi diže verodostojnost. knjige takvog tipa vole da navedu literaturu
kad se pišu naučni radovi mislim da možeš da samo nabrojiš literaturu, a nekad se traži da baš citiraš sa fusnotama čini mi se. ako nešto tvrdiš na osnovu nečega staviš fusnotu. a nekad si kao čitao svašta pa si svario
ako misliš da se pozivaš na nešto proveri to nešto prosto ... možda imaš i varijantu nekakvog članka ili rada

Mozes na kraju knjige samo napisati Literatura i navesti knjige iz kojih si uzeo citate a nisi ih oznacavao u tekstu.Citao sam i takve knjige ali su retke i uglavnom iz nekih proslih vremena.Mozda bi to moglo da te donekle pokrije od autorskih tuzbi.
Dobar dan.

Piskarao sam vec par godina, svakog dana kada bi dobio inspiraciju da nesto napisem. Uglavnom se ticalo kritike obrazovnog sistema.
Napisao sam 52.000 reci tj oko 190 stranica A4 formata lista.
Nisam koristio nikakva fusnote, pozivao sam se na nekoliko strana na odredjene knjizenike i naucnike i njihove reci, ali nisam pisao odakle je tekst. S obzirom da je cela knjiga deo mog mišljenja i razmišljanja, zar mi trebaju fusnote za tih nekoliko stranica? Iskreno sada ne mogu ni da se setim, koliko sam knjiga pročitao odakle je bila baš dotična rečenica iz tog teksta koju sam pozajmio...
Da li je to problem? Da li će mi to praviti problem? I koji mi je korak dalje, da nadjem nekog mentora da pogleda to što sam pisao ili? Pošto bih voleo objaviti knjigu.

Pa valjda, pre nego sto objavis knjigu ides kod izdavaca. On ti je procita i kaze misljenje i dal planira da ti je objavi ili ne. Ako da, onda ti ukaze na te neke greske. Mada mozda bi ti i objavio i da mu se ne svidja, vec kako se dogovorite, koliko ide njemu koliko tebi.

Mada fusnote se stavljaju, kad trebas jos nesto dodatnije da objasnis, kako bi se bolje razumeo tekst.

I sad imam pitanje ja za tebe. Jel si brojao koliko si ukupno reci napisao ili to preko kompa islo, pa vidis nekako? Stvarno nzm
preko kompa u wordu, pise sa donje leve strane. Da li znas neku okej izdavacku kucu iz NS?

Back