Happy-ca
Aktivan član
- Poruka
- 1.746
"NE!" koje nije propraceno odgovarajucom akcijom ne znaci nista - i to je najcesca pocetnicka greska kod roditelja.
Znaci, nije u pitanju strah - u pitanju je da je dete potpuno sigurno da tvoje NE znaci NE, a ne znaci MOZDA niti PROMENICU MISLJENJE ZA 5 MINUTA.
Nije u pitanju strah, u pitanju je doslednost.
Uzmimo situaciju, na primer, da dete skace po krevetu. Ako se mama samo dere "Ne, ne, pasces!", to ne znaci nista.
Mama koja mu pridje, kaze "Ne!" i skine ga sa kreveta - e, to je vec druga prica.
Sto ne znaci da ono nece jos nekoliko puta da pokusa da se vrati na krevet, ali posle jedno tri-cetiri ce prestati.
Isto vazi za uticnicu - pridjes, kazes "Ne!" i maknes ga od nje. U najranijem uzrastu nema potrebe da se objasnjava - poenta je da shvate sta tvoje "Ne!" znaci.
Ako se tako radi, negde oko tri godine stizemo do faze kad nije potrebno ni da kazes "Ne!", dovoljno je samo da pozoves dete odredjenom bojom glasa i ono vec zna da je krenulo u nesto sto ne treba...![]()
Da,ali meni Aleksandar obozava da se penje na kompjutersku stolicu,koja se okrece,pa preko nje da se popne na kompjuterski sto da bi dirao monitor,i posto se u tim situacijama,stolica okrene,on naravno krene da pada i onda se i muz i ja bacamo da ga uhvatimo.Tada ja primenim metodu,on na stolicu,a ja NE,pa ga skinem sa stolice,ali malo sutra,on to protumaci kao igru i onda se brze bolje ponovo popne nastolicu,i kad ja pridjem da ga skinem,naravno uz NE,on pocne da cici i vristi od srece,i opet se munjevito popne na stolicu,i tako ja provedem ceo dan skidajuci njega sa stolice,a on se u sebi misli,jao kako se mama i ja lepo igramo.E sad nikada ga zbog toga nisam udarila,to mi je glup razlog,ali kada je jednom pao sa te iste stolice,videla sam da se vise uplasio nego sto se udario i nisam mu prisla,on je tada plakao,udaljio se od stolice,seo na trosed i nastavio da gleda Sundjer Boba,medjutim posle par sati je sve zaboravio,i opet smo se igrali skidanja sa stolice.