DA LI TREBA TUĆI DECU U VASPITNE SVRHE?

Kako po meni izgleda fino i vaspitano dete? To je dijete koje će se uvijek ljubazno javiti starijim ljudima na ulici,obratiti im se sa poštovanjem i persirati. Ono koje će se na javnim mjestima ponašati u skladu sa osnovnim bontonom. Ono koje neće nasrtati na nastavnike ili starije ljude. Takvom djetetu će onda i stariji ukazivati povjerenje i poštovanje.

Tacno tako!
Kada mi je najstarija cera bila osmi razred,jednom prilikom odem do skole i u hodniku sretnem ceru sa drugaricama iz razreda.Jedna od njih mi se obrati recenicom:Gde si ribo!?Svom detetu sam rekla da je ni u ludilu ne cujem da se necijoj majci tako obrati,jer ako ne trazim da me tudja deca tetkaju,ocekujem minimum pristojnosti u obracanju.
Secam se zavrsila sam skolu,udala se i rodila prvo dete,i u gradu se mimoilazim sa bivsom razrednom iz Osnovne,u momentu sam uhvatila sebe daproveravam da li sam pristojno odevena da bih se javila nekoj zeni koja je davno izasla iz mog zivota i nema vise nikakav uticaj na njega!Danasnja deca se na ulici i trenutnim nastavnicima obracaju bez trunke postovanja,a ocekuju da se ispostuju njihova prava!

hhhmmm neznam šta da kažem moje mišljenje je da zaista djeci treba dat male batine(znači malo ih pucnut )djeca od tri do pet godina su stvarno mala slatka neposlušna čudovišta:besna: .UVuku se tako pod kožu da je čoveku prosto žao da ga udari a onda to koriste do maksimuma. I ja mislim da im pnekad zaista treba pucnut ne naravno kao što ima slučajeva za svaku sitnicu djete puf.....;)

Nekada je bilo vaspitno poslati dete u ćošak. Danas je zabranjeno- nije vaspitno-pedagoški,ostavlja traume kod dece i sl. Zato se deca danas šalju u TJMAUT.Odredi se prostor za TAJMAUT ( uglavnom je to deo hodnika,sobe,stepenište..) i dete se tamo odvede(mladje) ili pošalje( starije) da razmisli o svojim postupcima.Iz TAJMAUTa ne mogu izaći dok ne priznaju grešku i ne kažu izvini. Takodje postoji i sistem gde se dete zatvara u sobi onoliko minuta koliko ima godina, pa ako ne shvati grešku sve se ponovi. I sve to bez trauma! ĆOŠAK JE MALA BEBE ZA TAJMAUT!

A kolko dece imas. Teorija. U praksi ne radi. Ajd , napreavi troje dece, pa preobaj pa ces da vidis.
Al samo mi kazi .. kolko imas dece u ovom casu.

kakve veze ima sa ičim-koliko ko ima dece "u ovom času"! upamti, deca uče od roditelja! nevaspitan roditelj-nevaspitano dete! smiren roditelj-smireno dete (jedino ako nije psihički bolesno)! histeričan-bezobrazan roditelj-takvo dete! ili, istraumirano i tužno od gledanja i slušanja "takvog" roditelja! amin!

kakve veze ima sa ičim-koliko ko ima dece "u ovom času"! upamti, deca uče od roditelja! nevaspitan roditelj-nevaspitano dete! smiren roditelj-smireno dete (jedino ako nije psihički bolesno)! histeričan-bezobrazan roditelj-takvo dete! ili, istraumirano i tužno od gledanja i slušanja "takvog" roditelja! amin!
Да, да, тако је, а онда су те пустили у стварни свет...
Није дете линеарни продужетак родитељског карактера, не само што има два конструктора, него некада(а уствари скоро увек) испливају и давнашњи гени, па ендорфини које лучи мајчин мозак у различитим количинама током трудноће, а који протрче ВОРП брзином кроз постељицу и обликују бебећи мозак(зато је прво дете скоро уврек мирније и кад порасте оптимиста-дете љубави!), па начин исхране, па култура у којој одраста, па да ли је и колико дојено...
Сећам се чак истраживања из бивше СФРЈ да су деца рођена у октобру, најдуговечнија.
И да нов сам овде, па ако се нисам већ изјаснио: Наравно да терба тући децу у васпитне сврхе! А и превентивно!!!
Иначе ће бити по оној народној: Убио син оца, ако да бог и ја ћу мог!

Pa zato sto nema nikakve veze sta ti mislis kad nemas dece. Jedin=o zivo iskustvo u ovom slucaju moze da da sve odgovore.

Dakle, nevaspitani roditelji nikako neće moći da vaspitaju decu, te će deca ostati nevaspitana, pa i njihova deca će ostati nevaspitana....
Ako je roditelj imao nesrećno detinjstvo, i njegovo dete i dete njegovog detata.... i tako dalje... će imati nesrećno detinjstvo....

Mislim, čemu uopšte priče o vaspitavanju ako se već zna unapred u kakvog će čoveka koje dete izrasti?

A za "amin" ne znam gde bih ga uglavio u celu ovu priču.

@atakualpa

Dete od 2.5 godine samo u bolnici? Izvinite ali gde to ima? Znate li sta bi se desilo u bilo kojoj normalnoj i razvijenoj zemlji lekaru kome padne na pamet da ogranici vidjanje izmedju 2.5 godisnjeg deteta i roditelja dok je dete u bolnici? Izgubio bi licencu ko nista. Ako se dete operise roditelj ga prati sve dok ga ne uvedu u anesteziju. Kada se dete probudi roditeljima se u najkracem roku omogucava poseta u pitanju su ne dani , ni sati , vac manje od sata. Na zalost kolegam pedijatrima treba malo obuke iz pedagogije.

У Србији. Чему питање?

@Sanovnik

Na nego u Americi nastavnik dolazi na vreme na cas, mama i tata stizu na vreme na posao, komsija stize na vreme na posato , dete stize na vreme u skolu koja je njegov posao zato sto svi oko nega stizu na vreme na svoj posao. U skolu se ne kasni , ne zato sto se time pokazuje ne postovanje prema profesoru, nego zato sto nije lepo kasniti na posao i zato sto za kasnjenje na posao svi koji kasne dobiju kaznu dobije i nastavnik kaznu ako zakazsni, dobiju i mama i tata , i komsija pa i dete ako zakasni na svoj posao. Ako mama i tata nesto pogrese oni snose odgovornost za svoje greske, ako se ogrese o dete oni se detetu izvinu, ako komsija pogresi i on nosi posledice, ako nastavnik nesto pogresi prema djaciam od se izvine i snosi posledice pa naravno u takvoj sredini dete kada pogresi izvine se i snosi posledice. Skola se zavrsava da vi se nesto naucilo.Naravno ima izuzetaka, ima problematicnih porodica i problematicne dece ali njih drustvo jednostavno otstrani. Vidis tamo te dete od 9 godina vuce ujutru i pozuruje da krenete sto pre ako ga vodis u skolu da slucajno ne zakasnite i kaze ti kako svi dobri ljudi u njegovoj zemlji na svoj posao stizu na vreme. U toj zemlji kada dete, djak, student kako hoces kaze profesoru ili nastavniku dobar dan, profesor ili nastavnik jasno i glasno odgovara dobar dan a onda ne retko i zastane da malo poprica i da se rukuje. (U zemlji Srbiji 90% prosvetnog kadra prodje pored ucenika i studenata ko pored turskog roblja)

Vidis greska u Srbiji je sto se od dece ocekuje lepo ponasanje dok se 95% odraslih ponasa nenormalno.

Знала сам да нас лажу у свим оним америчким филмовима у којима приказују беспризорне ученике, туче, дрогу, оружје, проституцију и криминалне банде по школама, професоре који у страху улазе у одељења...
Знала сам, знала сам! :zurka:

Nekada je bilo vaspitno poslati dete u ćošak. Danas je zabranjeno- nije vaspitno-pedagoški,ostavlja traume kod dece i sl. Zato se deca danas šalju u TJMAUT.Odredi se prostor za TAJMAUT ( uglavnom je to deo hodnika,sobe,stepenište..) i dete se tamo odvede(mladje) ili pošalje( starije) da razmisli o svojim postupcima.Iz TAJMAUTa ne mogu izaći dok ne priznaju grešku i ne kažu izvini. Takodje postoji i sistem gde se dete zatvara u sobi onoliko minuta koliko ima godina, pa ako ne shvati grešku sve se ponovi. I sve to bez trauma! ĆOŠAK JE MALA BEBE ZA TAJMAUT!

Ako se tako gleda ja komotno mogu da kazem da bi vise voleo da su me roditelji mlatili nego sto su na meni sprovodili psihicku torturu u vidu svojih sumanutih ideja. Batine prodju za par minuta , psihicka tortura i sumanute ideje ostavljaju trag godinama , dovode do psihickih oboljenja i jako se tesko lece. Naravno generalno jesam protiv batina ali da sam morao da biram batine ili ono sto su mi radili......sada bi se vratio u detinjstvo i tukao bi se sam.

Сад и да хоћете, забрањено је Законом.

Некад ми дође да их ко мачиће лепо подавим, ставим у џак и бацим у Саву, али пошто имамо и кућног љубимца, онда се са њим лепо изјурим и настане мир и хармонија. Један од разлога зашто идем на тренинг је, осим као, да сам у форми, је да изађем из куће и не дозволим да ме прдавци заебавају... :lol:
Против сам тога се деца туку или било како злостављају, али сматрам да је психичко злостављање далеко опасније од васпитне ћушке по дупету... и то из оног страха да само дете не нанесе себи повреде.

Сад и да хоћете, забрањено је Законом.

Некад ми дође да их ко мачиће лепо подавим, ставим у џак и бацим у Саву, али пошто имамо и кућног љубимца, онда се са њим лепо изјурим и настане мир и хармонија. Један од разлога зашто идем на тренинг је, осим као, да сам у форми, је да изађем из куће и не дозволим да ме прдавци заебавају... :lol:
Против сам тога се деца туку или било како злостављају, али сматрам да је психичко злостављање далеко опасније од васпитне ћушке по дупету... и то из оног страха да само дете не нанесе себи повреде.

Niko normalan i nije za batine,ali cuska po guzi je daleko od batina!
Psihicko maltretiranja je nesto sto ostavlja vece posledice i od samih bas bas batina,jer modrice i prodju a psiha se teze leci!

[/COLOR]

Niko normalan i nije za batine,ali cuska po guzi je daleko od batina!
Psihicko maltretiranja je nesto sto ostavlja vece posledice i od samih bas bas batina,jer modrice i prodju a psiha se teze leci!

Не можеш да објасниш страх који осетиш кад ти дете по 2000 пут лети на улицу, као тане које има магнет за аутомобиле у дупету..а то је тек једна мала ствар.
Не вређам их, то мислим да је најважније и не омаловажавам, било да смо само или са другима, али су они сада у фази када усвајају моделе понашања старијих дечака, па и речник, сви су им ретарди, а немају појма шта то значи. Тако се говори у вртићу... пре неки дан у парку су слушали приче 10-тогодишњака који препричавају да су на ТВ видели Карлеушине сисе, онда су скупљали за дечацима кондоме са водом, летос је била забава да убацују кроз прозор напуњене водом. Ко је им продао и где су нашли, питај Бога. Много је тешко све :lol:

Ма јасно, деца свуда скупљају и лепо и ружно.
Псовке су им посебно занимљиве.:lol:
Наш мали тренутно пљује.
Не знам од кога је то покупио. Не верујем да им у вртићу дају да пљују.

Тренутно је болестан. Јуче је горео од температуре. Након попијеног парацетамола и пада температуре почиње да се кревељи ''боли ме, па боли ме, болиииимеее...''...Питам га 100 пута где га боли, а он показује ниво доњих јединица.
Погледам детаљно, нема ништа, чак ни црвенила.
У наредних 15 минута, мислим да је 150 пута поновио ''боли ме''. :confused:
Наравно, врло брзо је постало јасно да се кревељи.
И питам га ја на крају да ли жели да му донесем огледало да сам изврши преглед. :lol:
Каже , хоће.
Донесем му огледало, погледа и у року од три секунде приметим враголасти осмех и снимам га да лиже огледало.
Питање које је уследило је било: ''је л' могу да пљунем на огледало?''
Е, тад ми је већ потпуно било јасно да се измотава. :lol:

Иначе, мој сестрић не реагује на ударац по гузи. Чак се намешта и каже ''удаји ме ту, јако'', након што зна да је згрешио уз смејање.

Како човек да га казни онда?

Покушали смо са чошком. Ни то не ради. Фрајер је у сред казне, изашао из ћошка самоиницијативно да узме парче јабуке да грицка у ћошку, да не губи време.
И то сав увређене фаце је дошетао до стола и непримећујући нас, узео шта је наумио.

Покојни отац моје куме је говоро : ''само моли Бога да не родиш ђавола''. :think:

i ja sam slicnog misljenja,ne zelim da kazem sto bi nekoga uvredilo,ali sta uraditi kada odes sa detetom u prodavnicu i ne kupis detetu ono sto je pozeleo,a on lepo pocne da se baca po podu,da se dere kao da ga mucis,vristi,sta onda ?Da legnes na pod sa njim i da mu pricas?Sve postoji sa nekim razlogom pa i batine(osim naravno preteranih),ali opet pitanje gde je granica u batinjanju.Tukli ne tukli,pricali ne pricali mislim da dok oni sami ne odluce sta ce i kako ce nista ne vredi.

Nisam za psihicko ili fizicko zlostavljanje, nikakve vrste!!!

Ali lupiti ga po kuzi par puta za to jesam!

Mnogo bre roditelji dopustaju deci zato imamo i toliko debila svuda!

Uzasno i drzava je kriva jer ne postoje kazne i nagrade za losa i dobra dela... pa deca ne znaju nista
dobro od loseg? Nasilje svuda je prikazano pa misle da to tako treba...
uzas!

Pozdrav za Koku Helen :cao:

i ja sam slicnog misljenja,ne zelim da kazem sto bi nekoga uvredilo,ali sta uraditi kada odes sa detetom u prodavnicu i ne kupis detetu ono sto je pozeleo,a on lepo pocne da se baca po podu,da se dere kao da ga mucis,vristi,sta onda ?Da legnes na pod sa njim i da mu pricas?i.

Moj brat je imao tu fazu...mama nije htela nesto da mu kupi i on u sred Beogradjanke se bacio na pod i vristao..mama ga je samo ostavila i sakrila se iza staklene vitrine i posmatrala ga..ovaj kada je video da niko ne reaguje na njega i onda je poceo da panici da se izgubio...
i vise nikad nije tako nesto uradio...

А неки их и пренатално пиче! :rtfm:
(Ата) :mrgreen:

Iiiiijaaaaaooooo, pa ja ovo nisam ni videla :eek: Pa, ti mene 'ladno ofiraš da prenatalno vaspitavam dete invazivnim metodama :eek: Paz' kad ne mog' da verujem!!! :p
Nego, uskoro ulazim u sedmi mesec trudnoće, pa se pitam da li je dovoljan leskov prutić, mislim, ipak je to veliko dete, nije više za tako malu dozu :think: Da predjem na vrbov, ili nešto savitljivije, a žilavije? Šta mislite, ljudi, aaaa? :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Iiiiijaaaaaooooo, pa ja ovo nisam ni videla :eek: Pa, ti mene 'ladno ofiraš da prenatalno vaspitavam dete invazivnim metodama :eek: Paz' kad ne mog' da verujem!!! :p
Nego, uskoro ulazim u sedmi mesec trudnoće, pa se pitam da li je dovoljan leskov prutić, mislim, ipak je to veliko dete, nije više za tako malu dozu :think: Da predjem na vrbov, ili nešto savitljivije, a žilavije? Šta mislite, ljudi, aaaa? :zcepanje::zcepanje::zcepanje:
Видим ја, ти ћеш оваквим писањем добити глогов колац од форумаша! :rtfm:
Али, седми месец, озбиљно, тај ако не пева на француском и не каже ,,Љубим руке'', омашила си, сестро!

Нов сам овде па...
:prstic:
Ма наравно, и кад згреше, и превентивно, видим и пренатално...
Од тог деца расту!
:cool:
Уосталом, претпостављам да је већина нас видела како мама мачка ћушне маче кад претера (да не спомињем лавице и лавиће, ала ту неко има тешку шапу:rotf:).

Нови закон ће донети да ће роитељи живети у страху.
Онај ко живи у страху - не може преети много тога позитивног свом детету... :sad2:

Naravno!Jos kad prilikom razvoda CSR da detetu mogucnost izbora kod koga ce,vecina dece to koristi kao ucenu!Cim mu se ne pruzi zeljeno,preti odlaskom kod drugog roditelja.A u Srbiji NE POSTOJI psiholosko savetovaliste za takvu vrstu problema.Ali zato postoje kazne za cusku po guzi.Budzet ce biti pun,smo od tih kazni!:zcepanje:

Naravno!Jos kad prilikom razvoda CSR da detetu mogucnost izbora kod koga ce,vecina dece to koristi kao ucenu!Cim mu se ne pruzi zeljeno,preti odlaskom kod drugog roditelja.A u Srbiji NE POSTOJI psiholosko savetovaliste za takvu vrstu problema.Ali zato postoje kazne za cusku po guzi.Budzet ce biti pun,smo od tih kazni!:zcepanje:

dete nije ničije privatno vlasništvo.
ako roditelji nisu zajedno ne vidim zašto ne bi imalo pravo da bira sa kojim želi da živi.

vd:

dete nije ničije privatno vlasništvo.
ako roditelji nisu zajedno ne vidim zašto ne bi imalo pravo da bira sa kojim želi da živi.

Zato sto ono ne bira onog koji ce ga pravilno usmeriti i vaspitati,jer roditelj treba da bi to postigao biti strog,vec onog kod kojeg ima vece slobode kao i kupovinu skupih bespotrebnih stvari,pa kad se bezpovratno raspusti,popusti u skoli,onda ko je kriv?Dete sto je biralo ili zakon koji mu je omogucio da bira?

Back