DA LI TREBA TUĆI DECU U VASPITNE SVRHE?

Treba kažnjavati ali treba biti dosledan i jasan. A ne da dete dobija batine, a da mu nije jasno šta je pogrešilo. Batne nisu za izbacivanje frustracija, već da shvate da nešto ne sme da se radi, pošto može da ih košta života. Pitam se, kako detetu objasniti rečima da mu je život u opasnosti ako na primer izleti na ulicu, gurne prst u šteker ili slično, što roditelj ponekda, ma koliko pazio, može da ne primeti na vreme. Njgore mi je kada neko za jednu te istu stvar jednom udari dete, a drugi put se cepa od smeha, tipa baš je nestašan. Kakva je to poruka?

Treba kažnjavati ali treba biti dosledan i jasan. A ne da dete dobija batine, a da mu nije jasno šta je pogrešilo. Batne nisu za izbacivanje frustracija, već da shvate da nešto ne sme da se radi, pošto može da ih košta života. Pitam se, kako detetu objasniti rečima da mu je život u opasnosti ako na primer izleti na ulicu, gurne prst u šteker ili slično, što roditelj ponekda, ma koliko pazio, može da ne primeti na vreme. Njgore mi je kada neko za jednu te istu stvar jednom udari dete, a drugi put se cepa od smeha, tipa baš je nestašan. Kakva je to poruka?
E upravo to...Dete treba da shvati gde je pogresilo a ne da ga udaris i ostavis da place. Svaki put kad Stele dobije po guzi sledi i ojasnjenje zasto je dobio po guzi, a onda ga ostavim da oplace malo.
Ili kako ces ti detetu od nepunih godinu dana da objasnis npr. da ne dira vrucu rernu ili steker. Ja sam to radila tako sto sam ga malo, ali jako malo lupila po rukici i kazem NE. Naravno da ga to nista ne boli,ali valjda mu dodje do mozga da se to ne sme.

Ti ocigledno nemas dete/decu.

Mozes vrlo lako da znas sta tvoje dete namerava da uradi i sta je sposobno da uradi. Pa tvoje je dete, ti ga pratis od rodjenja i sasvim ti je jasno kako dete razmislja.

Ako ne znas, onda ti nisi dobar roditelj, a nije tvoje dete lose dete. Uvek sam prisutna kada moj sin hoce da gurne prst u steker (koji inace nisu zasticeni u citavom stanu) i kazem mu da to ne radi. I kada ga vodim u setnju uvek ga ucim kako treba da se ponasa i svaki put kada naidje auto ja to najavim recima (uvek istim) i uvek se na isti nacin sklonimo sa puta. Ne ucis dete batinama, nego moras sistematski da ih ucis stalno, a ne jednom da ih pretuces i kraj price

Ti ocigledno nemas dete/decu.

Mozes vrlo lako da znas sta tvoje dete namerava da uradi i sta je sposobno da uradi. Pa tvoje je dete, ti ga pratis od rodjenja i sasvim ti je jasno kako dete razmislja.

Ako ne znas, onda ti nisi dobar roditelj, a nije tvoje dete lose dete. Uvek sam prisutna kada moj sin hoce da gurne prst u steker (koji inace nisu zasticeni u citavom stanu) i kazem mu da to ne radi. I kada ga vodim u setnju uvek ga ucim kako treba da se ponasa i svaki put kada naidje auto ja to najavim recima (uvek istim) i uvek se na isti nacin sklonimo sa puta. Ne ucis dete batinama, nego moras sistematski da ih ucis stalno, a ne jednom da ih pretuces i kraj price

:roll: jao. bez komentara.

Dete se mora upucivati recima,ne udarcima.Nekim roditeljima je lakse udariti dete,nego mu objasniti.

Upravu si..Evi 1 primer kada sam se vracao sa mora u autobu su je bila neka zena sa 2 male dece jedna cerka ima 3 a druga 4 i ta zena ix je samo tukla prvo 1 samar a potom i drugi ceo put su deca plakala sve dok ja i moj drug nismo ustali i rekli joj ko nevoli decu nevoli ni ljude i poceli smo da se svadjamo... To je tako zalosno zalim tu zeni

Upravu si..Evi 1 primer kada sam se vracao sa mora u autobu su je bila neka zena sa 2 male dece jedna cerka ima 3 a druga 4 i ta zena ix je samo tukla prvo 1 samar a potom i drugi ceo put su deca plakala sve dok ja i moj drug nismo ustali i rekli joj ko nevoli decu nevoli ni ljude i poceli smo da se svadjamo... To je tako zalosno zalim tu zeni

Vi navodite ekstreme i u stvari o tome raspredate. Užas.

Vi navodite ekstreme i u stvari o tome raspredate. Užas.
ahahahhaa
pa meni je udariti dete najekstremnija agresija koju mogu da zamislim

i zanima me da li pocinjete jos dok im stoji onaj pupcani fitilj ili imate neku meru da takvo lemanje pocinje tek kada otpadne ili recimo skinu pelenice ili nesto vec vase specificno

prosto ne znam sta je vama to prihvatlljiva granica, kada covek postaje spreman da ga tuku oni koje voli i kojima veruje

ahahahhaa
pa meni je udariti dete najekstremnija agresija koju mogu da zamislim

i zanima me da li pocinjete jos dok im stoji onaj pupcani fitilj ili imate neku meru da takvo lemanje pocinje tek kada otpadne ili recimo skinu pelenice ili nesto vec vase specificno

prosto ne znam sta je vama to prihvatlljiva granica, kada covek postaje spreman da ga tuku oni koje voli i kojima veruje

:roll:

Да, Трећа, и ти и остали присутни (сем Етотако, наравно) вероватно сте почели да лемате децу још на порођајном столу. Срамите се, насилници! :mrgreen: :lol:
Mislim da sam ovde procitala da treba poceti sto ranije... jer je posle vec kasno da batina urodi plodom... valjda neki poljoprivredni principi primenjeni na vaspitanje

Етотако, јеси ли ти на неким халуциногенима?
Привиђају ти се многе ствари....:roll:
Vrlo rado bih diskutovala na tu temu, ali ukratko posto moram da idem u nedeljni shopping za koji minut...
jesi li ti pre neki dan na temi o dojenju osudila to sto je tvoj stric sisao do pet godina, a citavu stvar spomenula u kontekstu kada sam se ja zalila da me ljudi osudjuju sto jos uvek dojim svog sina
ti si lepo rekla da ti nemas nista sa tim, ali si onako sa visine pricala oo tome kao da je nesto lose

Не, ја сам рекла да су мајке које доје децу лоши родитељи.
А Трећа је рекла да треба што пре почети са лемањем деце.

Иди у шопинг, добро ће ти чинити.
ne, ti nisi REKLA, ti si samo bila sarkasticna sa misterioznim namerama... takodje si odbila da objasnis zasto to govoris i odakle potice takav tvoj stav
pitala sam te da objasnis, a ti si na to odgovorila sa istim sarkazmom, samo malo vecom cifrom u godinama

Nema tu pomoći :mrgreen:
a vi ste gospodzo malo pasivno agresivni, jel tako?

ako zaista mislis da za mene nema pomoci onda to nisi trebala da kazes... ili nisi trebala tako da kazes... osim ako naravno ni samu sebe ne shvatas ozbiljno i mozes tako da se frljas sa glupostima jer se tvoje reci ne racunaju

i gospodzo, lose vam stoji zelena boja na te dzinovske zube

Back