DA LI TREBA PRIVATIZOVATI ZDRAVSTVO?

Arkania

Poznat
Poruka
9.069
U poslednje vreme svi se nesto zale na zdravstvo a rezultati istog iz mog barem okruzenja nisu uopste zadovoljavajuci.

Problema ima na svakom cosku, dovoljno je uci u neku zdravstvenu stanicu da skontas da nesto ne valja.

Kod mene su uveli novi sistem gde penzioneri i ostali zakazuju svoj dolazak pa se tako moze desiti da neko treba da dodje samo po recepte a zakazu ga za 5 dana.
I pored toga sto se ljute sta da im radis kad ih ima velik broj, dodju prvi po otvaranju i odlaze zadnji.

Ovo nase besplatno zdravstvo je postalo veoma nekvalitetno (zadnje u Evropi), uslovi u bolnicama su generalno losi a ljudi se zale i na kvalitet usluge.

Pitanje dakle glasi da li bi bilo bolje da se lepo bar dobar deo zdravstva privatizuje.
Imajte u vidu da vec sada tako funkcionise jedan odredjeni broj klinika, bolnica a primetio sam i porast broja privatnih laboratorija koje rade odma ono sto se u bolnicama ceka po nedelju dana (analize krvi, hormoni i sl.), rezultat se onda samo odnese doktoru.

Dakel pacijenti se zale na stanje i usluge a doktori na plate i stanje.

Zar ne bi bilo bolje da se lepo za osiguranje lepo daju a da tacno znas sta placas i sta dobijas?:think:

Највиши домет цивилизације је бесплатно школство и бесплатно здравство.

Једино су демократе у Србији успели да зауставе цивилизацију и напредак у Србији и да нас врате у 17-ти век.
Jeste ali nase da daje zadovoljavajuce rezultate ne bi se svi zalili konstantno.

A i besplatno je koliko i skolstvo (delimicno i na papiru).

Kod mene je vec pocela praksa da se vecina testova radi u privatnim laboratorijama za nekoliko hiljada.
Kazu u bolnici, mi radimo besplatno ali izvolite doci za nedelju dana.

Privatno sa crvenom bude gotovo za 2 sata...

Neke stvari se ovde u Srbiji cesto prenaglasavaju .

Na primer po meni je to oko zakazivanja sto su uveli dobra stvar , brate bolje je nego ranije , tacno znas kad treba da dodjes i tacka .

Sto se tice uslova u bolnicama ne znam kako je van Beograda ali u Dragisi Misovicu su vrhunski uslovi , dok ni u Klinickom centru nisu uopste losi .

Ne slazem se da je usluga losa . Sigurno da ima i losih lekara ali velika vecina su odlicni i svaka ljudima cast .

Ja kad napisem da se po domovima ceka po nedelju dana sa tendencijom ka sve vecem cekanju, dodje ekipa ova gore i ne procita uvodni post krene da se proserava.

Nista da se ne menja i onda se neko pita zasto je vecna tranzicija.

Nema tu pomoći, to su ljudi odrasli na "nesvrstani-nije bilo strašno-jesi vidio titov sprovod bre" liniji.
Takva je cijela latinska amerika, već 100 godina socijalistički hohstapleri im se izmjenjuju i zamajavaju narod, a Argentina zemlja bogatija od Amerike sa početka 20 stoljeća završi kao danas.

- - - - - - - - - -

Znate ja sam se jako iznenadio kad sam otisAo prvi put kod privatnog zubara, pa mi čovjek u jednom posjetu popravio 4 zuba sa iste strane, vjerojatno bi i vise al nije bilo shebanih s te strane anestezije. Ja nakon svakog čekam, sad ce rec dosta dođi za 3 mjeseca pa cemo nastaviti :hahaha:

Neke stvari se ovde u Srbiji cesto prenaglasavaju .

Na primer po meni je to oko zakazivanja sto su uveli dobra stvar , brate bolje je nego ranije , tacno znas kad treba da dodjes i tacka .

Sto se tice uslova u bolnicama ne znam kako je van Beograda ali u Dragisi Misovicu su vrhunski uslovi , dok ni u Klinickom centru nisu uopste losi .

Ne slazem se da je usluga losa . Sigurno da ima i losih lekara ali velika vecina su odlicni i svaka ljudima cast .

Beograd je centar Serbije i logicno je da je tu najbolje.

Kod mene vec nije tako a na jugu koji ipak cini povrsinsku vecinu drzave citam nema ni zavoja ni lekova u pojedinim mestima.

Ljudi konstantno nesto cekaju,te pregled te rezultate te socijalno da da pecat.

Znate ja sam se jako iznenadio kad sam otisAo prvi put kod privatnog zubara, pa mi čovjek u jednom posjetu popravio 4 zuba sa iste strane, vjerojatno bi i vise al nije bilo shebanih s te strane anestezije. Ja nakon svakog čekam, sad ce rec dosta dođi za 3 mjeseca pa cemo nastaviti :hahaha:

Pa pereš li ti zube uopšte? Šalim se...
Ok je ovo što kažeš ali da li imaš predstavu koliko košta neka ozbiljnija intervencija. Recimo operacija kuka koja je baš česta kod starijih gospođa. li najobičnija katarakta? I koliko je ljudi može da to plati? Čak i kod vas u HR.

Beograd je centar Serbije i logicno je da je tu najbolje.

Kod mene vec nije tako a na jugu koji ipak cini povrsinsku vecinu drzave citam nema ni zavoja ni lekova u pojedinim mestima.

Ljudi konstantno nesto cekaju,te pregled te rezultate te socijalno da da pecat.

Pa nema , kad nam je drzava razorena 300 puta . Zato i dolaze u Beograd .

Ali privatizacija zdravstva ne bi donela nikakav boljitak , cak naprotiv znatno bi nastetila jer masa naroda u Srbiji ne bi imala novac da placa .

Pa pereš li ti zube uopšte? Šalim se...
Ok je ovo što kažeš ali da li imaš predstavu koliko košta neka ozbiljnija intervencija. Recimo operacija kuka koja je baš česta kod starijih gospođa. li najobičnija katarakta? I koliko je ljudi može da to plati? Čak i kod vas u HR.

Imam slabe zube+panični strah od zubara.
Znam, ja i pišem za Zagreb. A imam i u obitelji doktora koji radi u najboljoj bolnici u gradu. Dobro je da ljudi ne znaju ni procijeniti sta bi trebali dobiti a sta dobiju :hahaha:
Doslovno na uputstvu za aparat od proizvođača piše da jedan tretman treba trajati 30 minuta da ima smisla, a ovi u bolnici u pravilniku imaju da tretman traje 7 minuta.
Znam koliko košta zamjena kuka, ali jednako tako znam da cijena nije realna, nego je napumpana zbog državnog liječenja kukova.

- - - - - - - - - -

Ali privatizacija zdravstva ne bi donela nikakav boljitak , cak naprotiv znatno bi nastetila jer masa naroda u Srbiji ne bi imala novac da placa .

Fascinantno je kako ljudi misle da neće imat novaca ali ako državi das onda ona magično stvori da ima novaca.

Imam slabe zube+panični strah od zubara.
Znam, ja i pišem za Zagreb. A imam i u obitelji doktora koji radi u najboljoj bolnici u gradu. Dobro je da ljudi ne znaju ni procijeniti sta bi trebali dobiti a sta dobiju :hahaha:
Doslovno na uputstvu za aparat od proizvođača piše da jedan tretman treba trajati 30 minuta da ima smisla, a ovi u bolnici u pravilniku imaju da tretman traje 7 minuta.
Znam koliko košta zamjena kuka, ali jednako tako znam da cijena nije realna, nego je napumpana zbog državnog liječenja kukova.

- - - - - - - - - -

Fascinantno je kako ljudi misle da neće imat novaca ali ako državi das onda ona magično stvori da ima novaca.

Od kada je neko iz moje porodice imao bliski susret sa tim ,,besplatnim`` sistemom poceo sam da se pribojavam istog....

Nego kolka je plata doktora tamo kod vas?

- - - - - - - - - -

Ali ti ovako placas od plate svaki mesec, kad dodje vreme da potrazis nesto dobijes usranu uslugu (potencijalno, mozda ne ti posto si iz Bg).

Највиши домет цивилизације је бесплатно школство и бесплатно здравство.

Tako je, zato je SSSR tokom tridesetih bio oaza civilizacije, gde je umrlo više ljudi od Tuberkuloze nego u Kongu. :roll:

Država Srbija (Kao i mnoge države širom Evrope) su apsolutno dokazale da ne umeju da vode zdravstvo, u skladu sa tim, privatizacija zdravstva je jedini logičan izbor.

Dakle apsolutan izbor dat građaninu u biranju određene zdravstveno osiguravajuće kompanije, profesionalan kadar a ne onaj državno zaposlen po opskurnim kriterijuma usled manjka osoblja, totalna posvećenost lekara pacijentu, kvalitetnije i bolje opremljene ordinacije, profitabilan zdravstveni sektor koji može da ide u korak sa svetom po pitanju tehnologije, brige o pacijentima, infrastrukture i slično.

Jedna operacija očnog tromba košta oko 5000 funti, a imajući u vidu da prosečna uplata poslodavca državnom zdravstvenom ne verujem da u Srbiji prelazi 200 eura, te se postavlja pitanje, ko nadoknađuje minus od 4800 ? O bolestima koje su mogle da budu identifikovane u ranijim stadijuma ali nisu zbog neredovnosti pacijenta i slično, je suvišno i govoriti. Ne samo da ta osoba ispašta zbog svoje gluposti, već i svi ostali koji sipaju novac u zdravstvo.

Postoji jedna mana, a to je da će biti teško Srbima se objasniti da im nešto NIJE ZAGARANTOVANO SAMIM ROĐENJEM I ČINJENICOM DA IMAJU RESPIRATORNI SISTEM.

Načelno, problem sa svim tim državnim uslugama je sta su one prisilne i sta one distorziraju cijene svega.
Cijene današnje koje privatnici imaju za svoje usluge su potpuno nerealne, kao i cijene osiguranja i svega.
Zamislite da od sutra država odluci nacionalizirati automehaničarske radnje, na način na koje je zdravstvo nacionalizirano. To bi odmah u startu uništilo 80-90% privatnih automehaničara. Ovi koji bi preživjeli bi se na tržištu moralo drugačije pozicionirati jer je država shebala kompletno tržište, i to na način da daju puno bolju uslugu bez čekanja. A ta usluga bi bila puno skuplja. I onda servis vise nebi koštao 50 eura, nego 500 eura jer bi svi privatni mehaničari gađali nišu onih dubljeg džepa, jer je tržište siromašnih uzela država. A državni bi automehaničari bili za q, auti bi kvarniji izlazili iz njih nego štandu dolazili.
I onda bi na krsti se javio NETKO da treba ukinuti državne automehaničarske radnje, pa bi ljudi vrisnuli da ali ko ima 500€ za servis :hahaha:

- - - - - - - - - -

Arkania ne razumem te , sta placas svakog meseca ???

Ja ne placam nista .

- - - - - - - - - -

Ja ne znam dal doktori opste prakse kod nas imaju vise od 500 evra .

Kod nas stažisti imaju 700€

Arkania ne razumem te , sta placas svakog meseca ???

Ja ne placam nista .

- - - - - - - - - -

Ja ne znam dal doktori opste prakse kod nas imaju vise od 500 evra .

Pricam o doprinosima, odnosno malo poznatoj cinjenici da oni cine 60% plate, bar sam tako citao da su pisali na Ekonomiji.

Tacno 54.000, za posao koji se radi i celodnevno bavljenje penzionerima treba bar duplo tolko i beneficirani radni staz.

Back