Da li trans osobe imaju prednost u sportu?

Biloski postoje samo dva roda. Nikakvi hormoni, ni operacije ne mogu da stvore od jednog pola drugi.
Osecaj je nesto sasvim drugo.
U sportu bi i po meni trebali uvestu trecu kategoriju ili prosto neka ucestvuju u sportu sa rodjenim polom.
a što takve osobe moraju da se profesionalno bave sportom? da nećemo da uvodimo zasebna takmičenja za 72 moguća roda?
postoje dva prirodna roda i to je to... ko se ne uklapa u tu podelu ne može da se takmiči i gotovo...
problem je što mtf osoba koja nije imala šanse da napravi karijeru i zaradi novac kao profesionalni sportista u muškoj kategoriji vidi za sebe šansu u ženskoj gde zbog svojih muških karakteristika ima veće šanse da uspe...to je nefer i treba to zabraniti inače rizikujemo da ženski sport postane sport u kome dominiraju mtf osobe a prirodne žene su obespravljene...

Biloski postoje samo dva roda. Nikakvi hormoni, ni operacije ne mogu da stvore od jednog pola drugi.
U sportu bi i po meni trebali uvestu trecu kategoriju ili prosto neka ucestvuju u sportu sa rodjenim polom.
postoji pol i postoji rod. pol je muški i ženski, a rod može biti šta god poželiš po njihovim merilima.

Iskreno ne pratim dešavanja.:rumenko:

Međutim u nekim državama ako si rođen muško a identifikuješ se kao žensko, da li imaš prava da igraš u ženskoj reprezentaciji?
Da li bi u tom slučaju rođeni muškarac u ženskom timu imao fizičke prednosti?

Evo, sada sam na brzinu izguglala...Ima ih već u atletici, tenisu pa čak i u košarci.

Layshia Clarendon

1234736881.jpg

Balian Buschbaum

a-un-clic-1958050.jpg

Skoro sam čitala da mogu da učestvuju ako su primenili pol od 12 do 15 godine, posle puberteta promenjen pol je diskvalifikacija. Zbog nekog plivača je bio skandal pa su onda promenili pravila.

Međutim u nekim državama ako si rođen muško a identifikuješ se kao žensko, da li imaš prava da igraš u ženskoj reprezentaciji?

Evo, sada sam na brzinu izguglala...Ima ih već u atletici, tenisu pa čak i u košarci.

Layshia Clarendon

1234736881.jpg

Balian Buschbaum

a-un-clic-1958050.jpg
Najs

.
Добра тема, актуелна...

Пре неколико година познати тенисер Џон Мекинро објавио је књигу и тим поводом је са њим обављен интервју.

У једном тренутку је на питање водитељке одговорио да је Серена Вилијамс вероватно највећа женска спортисткиња на свету.

На то је водитељка сасвим озбиљно упитала, зашто само женска, зар њени успеси нису у рангу са мушким спортистима.

Мекинро, каквим га је Бог створио, без длаке на језику је одговорио да је то смешно и да би Серена у мушкој конкуренцији била око 700-тог места на листи.

Водитељка је упала у прединфарктно стање и започела сумануту расправу о његовим искривљеним погледима и штајазнам, сада не могу свега да се присетим, али било је више него комично.

Цео догађај је наравно прихватио Интернет и ту се развила жестока расправа, све док неко није ископао да се та дискусија водила и давно пре овог интервјуа и да је чак и организован меч у којем се неки лик који је тада био негде 200-ти на листи појавио у мечу који је играо против Серене и Венус.

Меч је организован да одигра један сет против Серене и други против Венус.

Обе их је умлатио са по 6:1 и то у време када су биле на врхунцу својих способности.

Овим пацијентима разних клиника треба свакако забранити учешће у конкуренцији са женским спортистима јер, шта год они о себи мислили, ту једноставно не припадају.

Њихово учешће ће уништити и потпуно обесмислити женски спорт.

Нека се направи нека међугрупа са својим правилима, овако је гротескно.

Онај лик што се осећа као женско, а који је иначе био осредњи пливач у мушкој конкуренцији оставио је другопласирану девојку за једну и по дужину базена иза себе.

Та девојка која би, да није било овог пацијента, освојила прво место и наставила даље са такмичењем је уништена и сав њен труд и одрицања обезвређени.

.

Bravo! :klap:Ali reci tako nešto na "progresivnom" Zapadu i bit ćeš okarakterizirana kao transfob.
Pa oni se sprdaju sa ženskim sportom! Kako danas stvari stoje dovoljno je za dobar dio sportova reći da se osjećaš kao žensko da bi igrao u ženskoj konkurenciju, što je teški apsurd.

Nego, ako je nekom krkanu dovoljno reći da se osjeća kao žensko da bi ga se tretiralo kao žensko i oslovljavalo ga u ženskom rodu, zašto se npr. ja ne bih mogao izjasniti da se osjećam kao Amerikanac da bih dobio sva prava kao i pravi Amerikanci? Eto, budem hodao uokolo ogrnut u američku zaštavu i žderao hot dog i lokao kolu, ma bit ću veći Amer od pravog Amera. Kako sad to, za promijeniti spol ti je dovoljno da se ti osjećaš kao muško/žensko, no da bi postao Amer nije ti dovoljno da se osjećaš kao Amer?

Back