Da li trans osobe imaju prednost u sportu?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Iskreno ne pratim dešavanja.:rumenko:

Međutim u nekim državama ako si rođen muško a identifikuješ se kao žensko, da li imaš prava da igraš u ženskoj reprezentaciji?
Da li bi u tom slučaju rođeni muškarac u ženskom timu imao fizičke prednosti?

Evo, sada sam na brzinu izguglala...Ima ih već u atletici, tenisu pa čak i u košarci.

Layshia Clarendon

1234736881.jpg

Balian Buschbaum

a-un-clic-1958050.jpg

Ma ne moze da ucestvuju i shlus,koliko su muski jaci od zena, ne moze
a vidiš da učestvuju...

pa sada nije mi baš jasno, sutra se recimo Giannis Antetokounmpo identifikuje kao žena i pređe da igra tamo...mislim kakve šanse ima neka rođena žena protiv njega?

0x0.jpg

ne znam koja su pravila gde, ali mi se ne čini fer, iz čisto fizičkih razloga

jeste, pošto se dešava
da, dešava se to već duže vreme na zapadu i to lgbtq+ aktivisti guraju žestoko i svakog neistomišljenika gaze. hteo sam reći da je pitanje kao pitanje glupo jer je odgovor i više nego jasan. muškarac ima veći kapacitet pluća, veće srce itd itd. kao da staviš T-Rexa protiv medveda.

kako to sprečiti? to je već teško pitanje jer je sve korumpirano i zarad novca će sve dopustiti.

da, dešava se to već duže vreme na zapadu i to lgbtq+ aktivisti guraju žestoko i svakog neistomišljenika gaze. hteo sam reći da je pitanje kao pitanje glupo jer je odgovor i više nego jasan. muškarac ima veći kapacitet pluća, veće srce itd itd. kao da staviš T-Rexa protiv medveda.

kako to sprečiti? to je već teško pitanje jer je sve korumpirano i zarad novca će sve dopustiti.
imam osećaj da ne ide ka tome da se spreči već da se proširi što više...čime se i gubi poenta postojanja ženskog i muškog u sportu

treba spreciti uocavanjem cinjenica na rodjenju

imas pisu - musko si

to sto se ti osecas kao zena , to je lepo i tvoja stvar
jedno je logika, drugo je lobi. ti nećeš 90% amerikanaca ubediti da to što si biološki muškarac, ne možeš nikako promeniti. doduše oni tu kažu: Ok, to je biološki, ali mi govorimo o identitetu. neki idu daleko da tvrde kako je dete po rodjenju gender neutral..

zar je ovo realno pitanje uopšte? da li majk tajson ima prednost u boksu u ženskoj kategoriji. tako nekako glasi pitanje.
bas to..zamisli da se sak oseca kao zensko i da se prijavi u zenskoj kosarci?
svaki napad bi bio kos..on bi samo kampovao ispod kosa i zakucavao..ostali bi samo trebali da mu dobace loptu.

Međutim u nekim državama ako si rođen muško a identifikuješ se kao žensko, da li imaš prava da igraš u ženskoj reprezentaciji?

Evo, sada sam na brzinu izguglala...Ima ih već u atletici, tenisu pa čak i u košarci.

Layshia Clarendon

1234736881.jpg

Balian Buschbaum

a-un-clic-1958050.jpg

Negde su ih pustili ali ih publika ne prihvata.
Uglavnom su to sportisti bez ikakvog rezultata u svojoj prirodnoj kategoriji pa prelaze medju zene gde im je lako da ostvare dobar rezultat a negde i da dominiraju. Muskarci prolaze drugacije krz pubertet od zena sto daje veliku prednost jer su misici jaci i izdrzljiviji.

Bila je situacija da je jedan MMA borac presao u zensku kategoriju i razbio glavu protivnici, morala je na hirusku intervenciju kako bi joj spasili zivot.
U SAD je u plivanju pobedio muskarac u zenskoj konkurenciji i publika ga je izvizdala, bilo je u skoro svim sportskim vestima.

Treba da dobiju svoju kategoriju ako ih ima dovoljno da se takmice ili da se bore sa muskarcima.

Na Tajlandu je pre nekoliko godina jedan bokser promenio pol u zenski ali je nastavio da se bori iskljucivo sa muskarcima gde je imao i dobre rezultate.
Koliko znam to je jedini primer kako bi to moglo da funkcionise.

Layshia Clarendon

1234736881.jpg

Balian Buschbaum

a-un-clic-1958050.jpg
U kakvooom traaaansuuu?

Layshia Clarendon

1234736881.jpg

Balian Buschbaum

a-un-clic-1958050.jpg
Ima i vec su pale prve zabrane.
Opravdano btw.

to malo zavisi da li je u pitanju MTF ili FTM i da li je osoba prošla kroz pubertet sa ili bez hormonskih blokatora. Recimo MTF trnans devojka koja je prošla kroz pubertet bez blokatora je fizički razvoijenija od cis žena iako dosta mišićne mase izgubi kad krene sa hormonskom terapijom...a FTM momak koji je prošao kroz pubertet bez blokatora nikad neće biti fizički razvijen baš kao cis muškarac iako uz hormonsku terapiju može da gradi isto toliko mišićnu masu...Stvar je da ti hormoni u pubertetu utiču mnogo više na nečiji fizički razvoj nego kasnije u životu.

Ništa dok se ne zabrani potpuno, ostaje mišićna masa, koštani sistem, veličina pluća, srca...
mislim da nije rešenje da im se zabrani takmičenje već da se dodaju posebne dve kategorije za mtf i ftm trans osobe jer niti je mtf devojka na istom fizičkom nivou sa cis ženama niti sa cis muškarcima niti sa ftm muškarcima potpuno a isto to važi i za ftm osobe

Back