Svaki narod koga vođa može lako da ubedi da je -
"nebeski narod", ili "izabran narod, ili " iber ales"- i da ga u to ime vodi u sunovrat -
jeste lakoveran i glup narod.
Takve narode život šiba po ušima sve dok ne shvate i utuve da su potpuno isti
kao i svi narodi sveta.
Sve ostalo što takvi narodi misle o sebi ide u njihove mitove, da i dalje
pothranjuju i veličaju njihovu glupost.
Istorija je stroga učiteljica sa štapom u ruci.
Samo najgluplji nikada ne nauči tu lekciju.
Svaki narod je poseban po temperamentu na svoj nacin,pravljenje od toga javni ponos u vidu patriotizma je za mene najveca glupost i prosto mi je muka od toga,ne mogu to da provarim nikako.Ovo je cesto slucaj medju mnogim Srbima.Slazem se u tome da je velicanje jednog naroda kao bozijeg,samo metod iskoriscavanja koga koriste domisljati lideri i profiteri.Mi smo istorijski i kulturno nazalost upali u tu zamku,i dalje smo,ali valjda cemo se opametiti u buducnosti i prestati biti zrtveni jarci.Kao prvo svako od sebe da krene,pa tek onda kolektivna promena,
jer nemos menjati jedno drustvo samo pojedince koji ce promenitti na kraju to drustvo!
Fazon sa istorijom je sto istoriju pisu pobednici i cesto je ona lazna,zamaskirana dezinformacijama,povrsna.Eto na primer,bas kod nas Srba,jedan od najvecih ponosa naseg naroda Kosovski Boj.Svi pricaju kako smo bili hrabri,pozrtvovani,vrhunska vojska,brojcano nadjacana a ipak prodorna i neustrasiva,al smo na kraju navodno izgubili.Sto je cista laz!Znas kolko je sati kad turski istoricari pricaju kako si iz dokumenata u bibliotekama Istambula,pronasli podatke da je srpska vojska pregazila,znaci ne pobedila,nego unistila Turke,ovi nisu znali de se nalaze fakticki.Mislim nije ovo prvi put u istoriji da se dese ovaka "iznenadjenja",Setim ose samo Rima i Kartagine,isti slucaj,zahvaljujuci Hanibalovoj majstoriji vojskovodjenja oni su isto uspeli da razbucaju naizgled nadmocniju vojksu.Ali eto mi Srbi izgubili.Zamisliote kake to same psiholoske i emotivne posledice ostavlja na svim pripadnicicma nacije,kad se isotrija pogresno predaje?