Da li su Srbi iz Hrvatske u stvari "neobicni" Srbi?

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Onog trenutka kada je stao sukob velikih razmera, vreme je počelo da radi za Hrvate. I to ne zbog Vensovog mira kao takvog, nego su prosto oni počeli da se sabiraju, snaže i biraju mesto i vreme udara. Da je bilo sreće i pameti već 1992 bi se tražilo neko rešenje za opstanak Srba, taman i po modelu Erdutske reintegracije.
Kakvo je tvoje mišljenje o Veljku Džakuli? I Babiću, kasnijem izdanju?

Vrijeme je počelo da radi od trenutka kada je vaša strana povjerovala da može da osvoji srpski teritorij toliko daleko od logističkih centara u Srbiji. To je bio uzaludan rat od prvog dana, pitanje je bilo samo vremena kada će se HV naoružati.

Jednake bi bile šanse da je Zagreb planirao da osvaja Negotinsku krajinu ili područje oko Niša. Samo mi smo dovoljno vojnički razumni da to shvatimo i prije nego se upustimo u tako nešto. Zašto to nisu shvatili inteligentniji među vama, ostaje velika enigma.

Onog trenutka kada je stao sukob velikih razmera, vreme je počelo da radi za Hrvate. I to ne zbog Vensovog mira kao takvog, nego su prosto oni počeli da se sabiraju, snaže i biraju mesto i vreme udara. Da je bilo sreće i pameti već 1992 bi se tražilo neko rešenje za opstanak Srba, taman i po modelu Erdutske reintegracije.
Kakvo je tvoje mišljenje o Veljku Džakuli? I Babiću, kasnijem izdanju?

Vrijeme je počelo da radi od trenutka kada je vaša strana povjerovala da može da osvoji srpski teritorij toliko daleko od logističkih centara u Srbiji. To je bio uzaludan rat od prvog dana, pitanje je bilo samo vremena kada će se HV naoružati.

Jednake bi bile šanse da je Zagreb planirao da osvaja Negotinsku krajinu ili područje oko Niša. Samo mi smo dovoljno vojnički razumni da to shvatimo i prije nego se upustimo u tako nešto. Zašto to nisu shvatili inteligentniji među vama, ostaje velika enigma.

Da se nasao neko na pocetku rata ko bi pokazao prstom Srbima u pravcu Zagrebe i rekao "Tamo je neprijatelj !" ni nedelja dana ne bi prosla, a Zagreb bi bio razruen do temelja....NI saveznici Tudjmana ne bi imali vremena da reaguju....Ali, na zalost sve je bilo isplanirano sa "zapadne strane", a Srbi bili nespremni i zbunjeni...
TO JE JEDINA ISTINA!

Ratniče ja sam bio tada živi svjedok pred Zagrebom. Da ste to pokušali do povratka na granicu Srbije nijedan ne bi ostao živ. Znaš li šta znači osvajati velike gradove 500 km daleko od logističke podrške, duboko u teritoriji okružen dobro motiviranim neprijateljima. Pa još ne naročito kompetentna vojska kao srpska. Ja sam to gledao ratniče

Ne znam čemu služe takve pričice, možda vam dižu ego. Ako je tako vjerujte u što hoćete. Vaše familije ipak neka budu zahvalne da se to nije desilo.

Ratniče ja sam bio tada živi svjedok pred Zagrebom. Da ste to pokušali do povratka na granicu Srbije nijedan ne bi ostao živ. Znaš li šta znači osvajati velike gradove 500 km daleko od logističke podrške, duboko u teritoriji okružen dobro motiviranim neprijateljima. Pa još ne naročito kompetentna vojska kao srpska. Ja sam to gledao ratniče

Ne znam čemu služe takve pričice, možda vam dižu ego. Ako je tako vjerujte u što hoćete. Vaše familije ipak neka budu zahvalne da se to nije desilo.
Ma i ja sam bio kolega, ali na drugoj strani...Taman kada bi trebali da krenemo stigla je naredba za povlacenje...Ljudi su se nervirali jer je ocigledno bila izdaja...Bili smo neuporedivo bolje naoruzani i mogli da razrusimo ceo Zagreb, da ga bombardujemo avionima...Ali NEKO nije dao...
Nakon rata sam pricao sa jednim braniocem (Blitvic M.) koji mi je priznao: "Bili smo spremni da se predamo, ali onda su se Srbi zaustavili!"

Ma i ja sam bio kolega, ali na drugoj strani...Taman kada bi trebali da krenemo stigla je naredba za povlacenje...Ljudi su se nervirali jer je ocigledno bila izdaja...Bili smo neuporedivo bolje naoruzani i mogli da razrusimo ceo Zagreb, da ga bombardujemo avionima...Ali NEKO nije dao...
Nakon rata sam pricao sa jednim braniocem (Blitvic M.) koji mi je priznao: "Bili smo spremni da se predamo, ali onda su se Srbi zaustavili!"

Drago mi je da si bio. A drago mi je i da nisi baš realan kao ni suborci ti što je nama tada dalo prednost. Da li ti znaš šta znači osvojiti veliki grad toliko daleko od Beograda i logistike. Bili ste naravno bolje naoružani ali to oružje JNA nije za osvajanje gradova. Vojska alava i neogranizirana. Mogli ste par dana da tučete tenkovima iz udaljenosti po Zagrebu. Na to smo bili apsolutno spremni, u Zagrebu je vladala euforija, nabrijan narod maksimalno.. Ali krenulo bi pola Zagreba na vas i vjeruj ne bi bilo zarobljavanja do srpske granice. Vjeruj ako hoćeš ili ne moraš svejedno. Inače onih par raketa što je palo na Zagreb dalo nam je dozvolu za Oluju. Da li vam se isplatilo ti vidi

Ja ipak znam da je na vašoj strani bilo razumnih starješina koji su znali isto što i ja i nisu čačkali previše mečku. Sve je bilo umjereno, zato je Stipetić bio onakav džentlmen prilikom predaje Krajine. Zahvaljujući takvima mnoge vaše porodice nisu danas u crnini, ali i dosta naših. Ali vaše svakako više

Poslednja izmena:
Naravno da su 'neobični' Srbi kada to i nisu Srbi nego Vlasi pravoslavne vjere. Stoljeće uvjeravanja da su Srbi od njih je napravilo raspolućeni narod. Neka zahvale SPC-u i Slobi koji odavno znaju da to nisu Srbi. Zato ih ostavljaju na cjedilu uvijek onako ležerno i bez razmišljanja. Doći će i njima jednom u glavu
Kako ko. Mojo su znali da su dosli iz Crne Gore. Odakle tacno ne znam ali pokusavam pronaci.

Back