Da li su materijalno sebicni ljudi mozda i emotivno sebicni???

Dakle pitanje je jasno, zanimaju me vasa iskustva, vasa zapazanja da na kraju dodjemo do zakljucka.

Znaci pricamo ovde onim ljudima koji imaju novca ali su materijalne skrtice, znaci cicije, grebatori, itd.... E sad nema veze sto su cicije materijalno nego da li takvi ljudi daju ili mogu da daju drugim ljudima LJUBAV, SAOSECANJA, RAZUMEVANJA, ITD...

Apsolutno jesu. Mnogo ljudi koje znam i koji su bolesne škrtice, nisu se nikad ženili/udavali. To polazi najpre od banalnih stvari - na primer - neću da je muvam jer moram da joj platim piće, a onda to povlači i sve ostalo.

Apsolutno jesu. Mnogo ljudi koje znam i koji su bolesne škrtice, nisu se nikad ženili/udavali. To polazi najpre od banalnih stvari - na primer - neću da je muvam jer moram da joj platim piće, a onda to povlači i sve ostalo.

Ja poznajem jednog koji pliva u novcu ali bukvalno, a uzima gutljaj iz tudje case :eek:
I kako nema veze sto je grebator i cicija?
Naravno da ima. Koliko sam uspela da provalim, taj voli samo sebe, zenu i svoju decu. Ok-lepo je to, ali nije brate za drustvo....neka ne izlazi medju ljude, najbolje.

Kada sam rekao "nema veze sto su cicije i grebatori u materijalnom smislu". Mislio sa gurnemo to u stranu vec da se bavimo da li su i emotivno sebicni?

Znamo da ekstremni bogatasi provode svoj zivot jureci lovu, cak svojoj deci uskracuju roditeljsku ljubav. Medjutim malo nas se druzi sa takvim bogatasima, recimo kome je ovde Piskovic tata i da ima DJELTE holding.:D

Zanima me o ovima koji recimo spadaju dobru srednju visu klasu, nisu siromasni ali ni milioneri. Znaci mogu platiti pice u kafani a stisli se, mogu pomoci nekom a nece, jedan evro im je ko bogatasu jedan milion, itd... Da li su takvi ljudi sposobni da nekom daju ljubav, svoju zrtvu, saosecanje itd...

Znaci materijalni skrtice kakve svakondnevo srecemo ili se cak sa njima druzimo.

Jel jedno je biti materijalno sebican a drugo emotivno sebican, a znamo da ljubav koju dajemo nekom je besplatna u odnosu na proklete pare.

Poslednja izmena:
Ne postoji pravilo, znam jednog skrtca koji je materijalno dobro obezbedjen ali je velika cicija, prvenstveno prema sebi a extra prema drugima, kad mora da odvoji neki dinar to ko da mu cupas zub iz usta.
S druge strane, veoma je brizan roditelj, emotivno veoma vezan za svoju decu i prijatelje, u tom smislu nije uopste stipsa, dobrocudan je i sazaljiv covek, nahranice i gladnog al mu dinar nece dati.

Dakle pitanje je jasno, zanimaju me vasa iskustva, vasa zapazanja da na kraju dodjemo do zakljucka.

Znaci pricamo ovde onim ljudima koji imaju novca ali su materijalne skrtice, znaci cicije, grebatori, itd.... E sad nema veze sto su cicije materijalno nego da li takvi ljudi daju ili mogu da daju drugim ljudima LJUBAV, SAOSECANJA, RAZUMEVANJA, ITD...

E svasta...pa oni i jesu cebicni jer nemaju ljubavi ni prema kome sem prema sebi.

ko su ti drugi ljudi kojima trebaju davati?prema kome su cicije a od koga se grebu?koliko to imaju i po cijoj proceni?
nije na nama da serviramo nekom dal ce trositi na kurrave ili kocku,ako zakidaju svojoj porodici to je druga prica i mislim da se o tome ovde ne radi..ako nama ne placaju pice to je njihov izbor kao i nas da ih eliminisemo ili isto tako ne dajemo

Koliko vas ima ovde ciji su prijatelji materijalne skrtice, cicije?

Da li se njih trebamo otresti ako se uhvatimo teorije da su materijalne i emotivne skrtice isto.

Navedeno je kriterijum koji takve individue (obe varijante) trajno isključuje iz bilo kakvog odnosa sa mnom, a posebno tako visokog statusa da ih smatram svojim prijateljima. Da to su svakako osobe za izbegavanje.

Zanimljivo pitanje... :think:
Nije mi nikada palo na pamet da pravim paralelu izmedju materijalno i emotivno sebičnih, ali evo sad motam film po glavi, i mislim da jeste donekle povezano. Ta sebičnost mu dodje kao neka osobina, karakterna crta, bar kod onih koje sam uzela kao neki parametar. Što ne znači da je pravilo, ima izuzetaka, ali kod većine je čini mi se povezano.

Back