Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Evo ekipa ja sam to sažeo kratko ali precizno koliko god sam mogao, i iznio sam činjenice i samo činjenice, kao što mnogi znaju Arheolog sam i Povijesničar, naravno da priznam različita mišljenja ali sam iznio sam i SAMO činjenice.
Isto tako ću uskoro napraviti video i za Srbiju i Srbe a i za druge okolne narode Živjeli...
Koja su vaša mišljenja na ovu temu i unaprijed zahvaljujem.
Ajde molim te, uzeja si jednog Hrvata (iz BiH) koji ima turanidske karakteristike na sebi glede Antropologije, tako ja mogu uzeti Jelenu Janković i tvrditi svašta, ali znaš da su to gluposti.
Naravno da se potkrade turanidski-avarski gen kod Hrvata ali on je doslovno na razini statisticke pogreške.
Što se tiče Autosomalne DNA (doslovno kompletna slika DNA), Hrvati (IZ HRVATSKE) spadaju evo ovdje na skali Autosomalne (kompletne) DNA:
P.S. E i da, čisto informativno: Sarmati nikakve veze nemaju sa Turanidima, ali doslovno i apsolutno nikakve. Znači sa ovom slikom Kovača si vjerojatno ciljao na Avare (iste one Avare koji odlaze i nestaju sa Europske scene kojih 200 godina prije samih dolaska Hrvata), uostalom rekoh ti, genetika ne laže, tu je sve crno na bijelo, ja sam samo dodao još i povijesni i arheološki kontekst u video. Živio
У видеу се питаш шта значи "краљ Хрвата и Славена ?
Одговор је прост (мора бити логичан јер друге доказе немамо)
када се каже " Хрват и Словен"
то је исто као кад би за Крлежу рекао:
" био је Хрват и Југословен".
У видеу се питаш шта значи "краљ Хрвата и Славена ?
Одговор је прост (мора бити логичан јер друге доказе немамо)
када се каже " Хрват и Словен"
то је исто као кад би за Крлежу рекао:
" био је Хрват и Југословен".
Jasno je to, isto kao što je jasno za Krležu i Jugoslavenstvo, ali to za Krležu i Jugoslavenstvo je očito, pitanje je zašto se bas decidirano razdvajaju Hrvati od Slavena na tim natpisima iz 9og stoljeća i u pismima Pape VIII Ivana.
Definitivno treba uzeti u obzir da je moguće da Hrvati tadašnjeg vremena sebe ne doživljavaju Slavenima uopće te vladaju i ovladavaju Slavenima koji na kraju eto potpadaju pod Hrvate naravno.
A kad ovo povežeš sa onim grčkim pločama iz Tanaisa, pa onda još dodaš i ono glede genetike da je nemoguće da su Hrvati ostali 400 godina drugačiji od slavena poljske a bili su okruženi njima 400 godina, znači nemoguće je da se ne bi izmješali na genetskoj slici sa slavenima tamo, OSIM ako sebe nisu doživljavali drugačijima od slavena. To je poanta.
P.S. Slično vrijedi i za Srbe, ja sam uvjeren doslovno da ni Hrvati ni Srbi PODRIJETLOM nisu Slaveni nego Sarmati, znači plemena Sarmata koja migriraju i postupno se SLAVENIZIRAJU, u prilog tome nam govori i Arheologija i Genetika, genetika bome stavlja tu točku na i.
Jer mi po Y-DNA (ni Hrvati ni Srbi) veze nemamo ni sa Slavenima Europe a ni sa onim narodima juznije od nas poput Grka, Albanaca itd...
Naravno da smo danas Slaveni, pričamo slavenski, ali po mom uvjerenju, mi podrijetlom nismo Slaveni. Ni Hrvati ni Srbi.
A sad naravno da možemo unedogled o ovome ali stvarno eto iznesoh kako stvari stoje koliko god sam to mogao u 10 minuta.
Ajde molim te, uzeja si jednog Hrvata (iz BiH) koji ima turanidske karakteristike na sebi glede Antropologije, tako ja mogu uzeti Jelenu Janković i tvrditi svašta, ali znaš da su to gluposti.
Naravno da se potkrade turanidski-avarski gen kod Hrvata ali on je doslovno na razini statisticke pogreške.
Što se tiče Autosomalne DNA (doslovno kompletna slika DNA), Hrvati (IZ HRVATSKE) spadaju evo ovdje na skali Autosomalne (kompletne) DNA:
P.S. E i da, čisto informativno: Sarmati nikakve veze nemaju sa Turanidima, ali doslovno i apsolutno nikakve. Znači sa ovom slikom Kovača si vjerojatno ciljao na Avare (iste one Avare koji odlaze i nestaju sa Europske scene kojih 200 godina prije samih dolaska Hrvata), uostalom rekoh ti, genetika ne laže, tu je sve crno na bijelo, ja sam samo dodao još i povijesni i arheološki kontekst u video. Živio
Zapravo, Hrvati su pripadali avarskom kaganatu. Što se genetike tiče, da razložimo malo priču oko Nika Kovača. On je negde iz okoline Livna, to jest odatle mu je familija. Mongoloidna genetika mu nije iz prethodne generacije, to jest da su mu tata ili mama bili Kinezi. Takođe, s obzirom na to da je poreklom iz veoma pasivnih krajeva, možemo da isključimo mogućnost da mu je neka prababa bila Kineskinja, prosto ljudi iz takvih krajeva jedva putuju do susednih gradova, a kamoli da odlaze na daleki istok da dovode mlade odatle. To znači da je ova mongoloidna genetika znatno starija, odnosno onakva kakva je bila u originalu. Niko Kovač je nesumnjivo Hrvat, a to što ti možda ne izgledaš tako kao on govori o tome da Hrvati nisu jedinstven narod u originalu, već da su sklepani iz raznih delova, pa stoga i ne mogu da se posmatraju na način kao da su svi poreklom Sloveni, ili da su svi neslovenskog porekla. Neki jesu, a drugi već nisu.
Hrvati su politički narod nastao usled dominacije pohrvaćenih/sloveniziranih Germana nad pokatoličenim Slovenima/Srbima , Romanima i ostalim narodima Habzburše monarhije koji su kolonizovani na ovim prostorima
Da li je nekada postojao narod hrvati, ili je dobio naziv po geografskom pojmu i šta je nekada tačno bila hrvatska nejasno je
Kada prestane politička potreba za njihovim postojanjem vrlo blagim socijalnim inženjeringom i oni će se raspasti i opet će ostati samo geografski pojam, ali sigurno ne za celu sadašnju teritoriju
Питање је да ли су Хрвати пореком Словени, немојте да скрећете са теме у политику. Ако мислите да су пореклом Срби, онда претпостављам да се додаје и питање да ли су Срби пореклом Словени...
Evo ekipa ja sam to sažeo kratko ali precizno koliko god sam mogao, i iznio sam činjenice i samo činjenice, kao što mnogi znaju Arheolog sam i Povijesničar, naravno da priznam različita mišljenja ali sam iznio sam i SAMO činjenice.
Isto tako ću uskoro napraviti video i za Srbiju i Srbe a i za druge okolne narode Živjeli...
Hrvati a i Srbi su u Davnini bili najverovatnije potomci nekog Iranskog plemena iz Saramatske grupe..samo shto su Hrvati pokupili i malo vishe Avarskih gena i neku mongoloidnu crtu sa njima..problem je u tome shto nauka josh uvek nezna kojoj grupi naroda pripadaju oni shto nazivaju Avarima..da li Mongolskoj..Turanskoj..Kavkaskoj ili su kao plemenski savez bili mesavina svega toga..
Hrvati a i Srbi su u Davnini bili najverovatnije potomci nekog Iranskog plemena iz Saramatske grupe..samo shto su Hrvati pokupili i malo vishe Avarskih gena i neku mongoloidnu crtu sa njima..problem je u tome shto nauka josh uvek nezna kojoj grupi naroda pripadaju oni shto nazivaju Avarima..da li Mongolskoj..Turanskoj..Kavkaskoj ili su kao plemenski savez bili mesavina svega toga..
Slovenski narodi se dele na Zapadne -Poljaci , Slovaci , Česi
Južne-Bošnjaci , Bugari , Makedonci , Slovenci , Crnogorci , Srbi i Hrvati
Istočne-Belorusi , Rusini , Ukrajinci i Rusi
У тежњи што сажетијој елаборацији (болест модерног времена, некако сву науку стрпати у пет, шест реченица) један баналан осврт са превише нетачности и произвољних тврдњи,гдје је доминантна водиља "што је баби мило, то јој се снило".
Идемо редом.
Танаис није грчка колонија на Криму, већ име ријеке (данашњи Дон) која у античкој географији раздваја Европу и Азију, исто тако европску и азијску Сарматију, Постојао је и град-колонија Танаис управо на простору делте Танаиса (Дона), значи много сјевероисточније од Крима.
Хрвате не помињу антички извори, Плиније (I вијек нове ере) у својој шестој књизи поглавње VII (књига и та страница овдје);
пише да на обалама ријеке Танаис (Дон) обитавају Сармати који (по њему) воде поријекло, од Медијаца или Међана (ПС; Медијци су ирански народ који је у VIII вијеку п.н.е. формирао моћну државу која је обухватала простор од данашњег Ирана преко Анадолије до Кавказа), и који су се подијелили у бројне нације, набраја посебно те нације, једно од тих племена има назив гдје постоји сличност са именом Хрвати, а сличност је та да почиње истим почетним словом "Х".
У истом поглављу Плиније помиње и народ Сербе, историчар Нико Жупанич је из тог рукописа развио теорију о сарматском поријеклу Срба и Хрвата (овдје, стр 104) но код народа Серби из Плинијевг рукописа произилази да не спадају у сарматска племена.
Не постоји нити један извор, рукопис (ако постоји да га видимо) који би дао потврду о миграцији Хрвата (посебно што се народ под тим или сличним именом ни у једном рукопису не помиње) у II-III вијеку на простор Моравске и Пољске те да су се ту задржали четири вијека. Произвољне и ничим утемељене тврдње аутора теме.
Е сад генетика. То је често веома клизав терен посебно што су људи склони, као и аутор видео клипа, "тумачити" историјске процесе на основу генетских тестирања данашње популације. Генетска тестирања данашње популације.могу помоћи да методом поклапања резултата дођемо до блискости (или дистанце) међу данашњим народима, али да би имали бољи увид у историјске процесе и етнографска кретања неопходно је имати резултате тестирања скелета из тих неких епоха.
За сада је то још превише мали, миноран број тестираних скелета, када је у питању "сарматска теорија" о поријеклу Срба и Хрвата и то што имамо сазнања о генетици Сармата (овдје)
A genetic study published in Nature Communications in March 2017 examined several Sarmatian individuals buried in Pokrovka, Russia (southwest of the Ural Mountains) between the fifth century BC and the second century BC. The sample of Y-DNA extracted belonged to haplogroup R1b1a2a2. This was the dominant lineage among males of the earlier Yamnaya culture.[42] The eleven samples of mtDNA extracted belonged to the haplogroups U3, M, U1a'c, T, F1b, N1a1a1a1a, T2, U2e2, H2a1f, T1a, and U5a1d2b.[43] The Sarmatians examined were found to be closely related to peoples of the earlier Yamnaya culture and to the Poltavka culture.[44]
A genetic study published in Nature in May 2018 examined the remains of twelve Sarmatians buried between 400 BC and 400 AD.[45] The five samples of Y-DNA extracted belonged to haplogroup R1a1, I2b, R (two samples), and R1.[46] The eleven samples of mtDNA extracted belonged to C4a1a, U4a2 (two samples), C4b1, I1, A, U2e1h (two samples), U4b1a4, H28, and U5a1.[47]
A genetic study published in Science Advances in October 2018 examined the remains of five Sarmatians buried between 55 AD and 320 AD. The three samples of Y-DNA extracted belonged to haplogroup R1a1a and R1b1a2a2 (two samples), while the five samples of mtDNA extracted belonged to haplogroup H2a1, T1a1, U5b2b (two samples), and D4q.[48]
A genetic study published in Current Biology in July 2019 examined the remains of nine Sarmatians. The five samples of Y-DNA extracted belonged to haplogroup Q1c-L332, R1a1e-CTS1123, R1a-Z645 (two samples), and E2b1-PF6746, while the nine samples of mtDNA extracted belonged to haplogroup W, W3a, T1a1, U5a2, U5b2a1a2, T1a1d, C1e, U5b2a1a1, U5b2c, and U5b2c.[49]
In a study conducted in 2014 by Gennady Afanasiev, Dmitry Korobov and Irina Reshetova from the Institute of Archaeology of the Russian Academy of Sciences, DNA was extracted from bone fragments found in seven out of ten Alanic burials on the Don River. Four of them turned out to belong to yDNA Haplogroup G2 and six of them possessed mtDNA haplogroup I.[50]
In 2015, the Institute of Archaeology in Moscow conducted research on various Sarmato-Alan and Saltovo-Mayaki culture Kurgan burials. In these analyses, the two Alan samples from the fourth to sixth century AD turned out to belong to yDNA haplogroups G2a-P15 and R1a-z94, while two of the three Sarmatian samples from the second to third century AD were found to belong to yDNA haplogroup J1-M267 while one belonged to R1a.[51] Three Saltovo-Mayaki samples from the eighth to ninth century AD turned out to have yDNA corresponding to haplogroups G, J2a-M410 and R1a-z94.[52]
Не даје покриће генетске блискости Сармата са данашњим Србима и Хрватима.
Од тестираних скелета из сарматских гробница имамо неколико узорака који припадају (значи гледамо мушку линију, Y-ДНА тестирања) R1a-Z645 (данас веома заступљена грана међу словенским и иранским народима), R1a-Z94 (подграна која је доста заступљена међу иранским народима), R1b1a2a2, G2a, Q1C-L332 (грана заступљена међу иранским и туркијским народима), те тек два тестирана узорка припадају I2 хаплогрупи, али грана I2b, односно немамо нити један (за сада) тестирани узорак скелета из сарматских гробница који би припадао I2a1b-L621 (тзв динарик) грани ове хаплогрупе која је процентуално доминатна међу Србима и Хрватима, и "веза" на којој инзистира аутор видео-клипа.
Генетска тестирања за сада не дају покриће "сарматској теорији" о поријеклу Срба и Хрвата, но још увијек је то премали узорак тестираних сарматских скелета, видјећемо какве ћемо резултате добити у будућности.
Елем, "сарматску теорију" о поријеклу Хрвата и Срба не треба одбацити, и неки српски историчари су флертовали са том теоријом, но за сада по мени све то је још превише "мршаво", а свакако је и пожељан опрез прије закључака.
Опет у хрватском корпусу постоји та нека грозничава тежња отклону од слоенства (те били би Остроготи, те Илири, те Персијанци, те Сармати само никако Словени), у тим вратоломијама око поријекла илити "подријетла" се и преплићу и саплићу, но то је њихов избор.
Ma nisu to germanski geni, to tudumi pricaju, to je slicno ali daleko od toga, to je kao da kazes da su bicikla i auto isti jer su oboje prijevozno sredstvo, toliko su ti geni slicni. Ali napravim video bas o tome veceras samo sto cu pricat o germanskim genima kod srba.
Kod srba ima 10% I1 Y dna za kog pouzdano mozemo reć da je od germana, najvjerovatnije Gepida.
Isti taj gen je kod hrvata 5%.
Sto se tice dominantnog gena kod hr i srba I2a1b, on jest srodan I1, ali "samo" ga djeli 4000 godina jedno od drugog hahaha. Samo toliko
Zapravo, Hrvati su pripadali avarskom kaganatu. Što se genetike tiče, da razložimo malo priču oko Nika Kovača. On je negde iz okoline Livna, to jest odatle mu je familija. Mongoloidna genetika mu nije iz prethodne generacije, to jest da su mu tata ili mama bili Kinezi. Takođe, s obzirom na to da je poreklom iz veoma pasivnih krajeva, možemo da isključimo mogućnost da mu je neka prababa bila Kineskinja, prosto ljudi iz takvih krajeva jedva putuju do susednih gradova, a kamoli da odlaze na daleki istok da dovode mlade odatle. To znači da je ova mongoloidna genetika znatno starija, odnosno onakva kakva je bila u originalu. Niko Kovač je nesumnjivo Hrvat, a to što ti možda ne izgledaš tako kao on govori o tome da Hrvati nisu jedinstven narod u originalu, već da su sklepani iz raznih delova, pa stoga i ne mogu da se posmatraju na način kao da su svi poreklom Sloveni, ili da su svi neslovenskog porekla. Neki jesu, a drugi već nisu.
Nema naroda na ovome svijetu koji je homogen, čak ni Islandjani, ali tvrditi da hrvati poput Nike Kovača su neki faktor u Hr, mos mislit znas to i sam.
Nema naroda na ovome svijetu koji je homogen, čak ni Islandjani, ali tvrditi da hrvati poput Nike Kovača su neki faktor u Hr, mos mislit znas to i sam.