Da li su dovoljno uradili 1999.???

Znaš ti koji.Ojdanić,Pavković...
Taj cinizam oficira koji su tvrdili i sada palamude da su od nato avijacije pravili budale dok su okolo ginuli civili,dok nam je zemlja uništavana,e to je razlog zašto se postavlja pitanje.
Ko je svakoga dana rata objavljivao da je obarano po desetak nato aviona,ko je izjavljivao da su oborene stotine krstarežih raketa,da je bombardovana tuzla,tirana ,rim,da ćemo ako i jedna bommba padne na srbiju bombardovati rim ,beč itd.

ivane,zanemarujes osnovnu cinjenicu da rat ne vodi vojska nego drzava, a vojska je samo instrument drzave.Ni jedna vojska na svetu nikada nije vodila rat, vec drzava.Nije mi poznat tvoj obrazovni profil, ali vidim da ti neki osnovni pojmovi nedostaju u obrazovanju.Polako, nemoj da se palis, ne vredjam te, samo kontatujem.prouci pojmove rat, borba, sukob, intervencija, drzava, organi upravne vlastie, organi izvrsne vlasti, sistem bezbednosti, namena oruzanih snaga i posebno njenih delova-vojske, policije, i delova specijalizovanih sluzbi-civilne zastite i sl.Nije ti , recimo, poznat podatak da je rat `99 finansiran od strane drzave sa 0,00 dinara.Cekaj, kad se proglasi ratno stanje, drzava prelazi na sistem ratnog finansiranja i proizvodnje, jer treba da se finansitra odbrana drzave.A ovde nije tako bilo.Od vojnog budzeta, koji je izglasan kao neuspeli abortus i nije sadrzao stavku `vanredne situacije i zadaci`, isplacivani su hrana, dnevnice i oprema i gorivo za brojno stanje koje je visestruko naraslo u odnosu na ono za koje je projektovan budzet.Oprema, naoruzanje i municija koji su troseni, troseni su iz rezervi koje nisu dopunjavane /btw, ni danas se ne dopunjavaju/ a koje nisu bile popunjene ni onda.Cercil je rekao da je`rat suvise vazna stvar da bi ga vodili generali`, sto je jedan od osnavnih postulata u kategorijama za koje ti predlazem da proucis.To sto nase emocije cesto zarobe razum je jedno, a ono sto je bilo-drugo.Nermoj da se zezamo, Generalstab je samo strucan organ jednog ministarstava koje je deo vlade.Sefovi drzave su znali u kom stanju je nasa odbrambena moc/a u to se ne racuna samo vojska, vec i mobilizacijski potencijali, moral drustva, podrska stanovnistva garnituri na vlasti,ekonomski potencijali i ostalo/i odlucili su da se upuste u av avanturu.Nije mi poznat podatak koliko fgodina imas i koliko si imao u vreme 94-97, i dali si mogao da onda sagledas koja je situacija bila u odnosima prema opremanju vojske i prema opremanju policije.Policija je bila forsirana iz vise razloga-jedno je bila teznja da sebe odrzi na vlasti pa mu je bio potreban jaci represivni aparat a drugi, i po meni vise nego opravdan je procena da se na delu drzavne teritorije sprema pobuna, sto je po ustavi zadatak policije, sve dok ne dodje do fakticke pobune i mesanja stranog faktora.
Ej bre, vojne nauke se izucavaju kroz citav spektar prirodnih i drustvenih nauka i porocene se donose na naucno zasnovanim principima, a ne pausalno.Kakav god da je u politickom smislu, kao covek ili po drugim kriterijumima, ope je general neko ko je osposobljen da procenjuje i donosi odluke i to ne radi sam, vec uz pomoc citavog tima specijalizanata za razlicite oblasti.Ali, general se pita tek kad je politicar vec odlucio da krene u avanturu.Vojska je mnogo toga sta, ali nije to sto ti ovde pokusavas da definises da jeste.

Ne ,nemam se zašto ljutiti na nikog.Ipak je ovo mesto da se neke stvari raspravljaju.
Priznajem da verovatno gledam na to malo "pliće" nego neko drugi ali činjenice koje sam izneo(i koje je na kraju krajeva iznela vojska), i neprekidno idealizovanje vojske u ovoj državi su, po meni, dve stvari koje ne mogu ići jedna sa drugom.Imam utisak da je tada država postojala radi vojske a ne obratno.
Možda se sada nešto menja po tom pitanju.

Pjer_Nis:
Mislim da malo preterujes. Sa MiG-21bis na F18? Pa daj to je kao da ides s motkom na tenk. Da je u Vojsku ulagano kako je trebalo, i da je ona bila u stanju da efikasno brani celokupnu teritoriju drzave od napada iz vazduha, do agresije ne bi ni doslo. Ovako, Vojsci je bilo napetnuto da trpi udare najmocnije sile na svetu, i mislim da je uradila i vise nego sto se od nje ocekivalo. Ona je pruzila nasoj diplomatiji dva i po meseca vremena da nadje nekog ko ce za nas da kaze neku lepu rec, ali je to izgleda bilo malo. Pazite, NIJEDNA zemlja nase velicine ne bi mogla bog zna sta da uradi protiv takve koncentracije sile, propagande, novca. Ni vece od nas. Vojsku niko nije pitao da li da se bijemo ili ne, i da li je sposobna ili ne, jer je bilo jasno koji bi odgovor usledio. U takvoj situaciji, ratni komandanti su radili ono sto su mogli, gledali su da zastite ljudstvo, pokretnu imovinu, stvore utisak kod neprijatelja da smo gotovi, iako unistava lazne ciljeve, neutralise OVK, tu i tamo da pokusa da obori nesto, a da ne izgubi i ono malo opreme koja je ostala u funkciji.
Ono sto je mene najvise fasciniralo, je to sto nije bilo panike, bar u prva dva meseca, Vojska je funkcionisala, linije komunikacije su odrzane, veza je radila, ja sam licno ocekivao totalno rasulo, ali se to nije desilo. Ja nisam bio na nekom visokom polozaju, ali kao obican rezervista, bio sam svedok dogadjanja u mom gradu.
Svakako, slava palima, ranjenima i svima koji su u to vreme pokusavali da spasu sta se spasti da.

Nisam imao zivaca ovo da pročitam do kraja jel toliko lupaš da to nije normalno kao prvo imali smo desetak migova 29 ( sada manje od 5 ) zasto nisu poleteli zato sto 1)nemaju navigaciju ( radari se nisu palili) prema tome lete bez radara slepi su 2) imaš avaks na granici koji čim nešto poleti signalizira vazdušnim bazama i one šalju avione koji su tu za 3 do 4 min i manje 3) mig 29je odlična mašina ali je naoružan raketama relativno malog dometa pa protivnički avion mu i neudje u domet dok je ovaj već ispalio rakete i pobegao pa ti sedi u avion i brani svoj grad

Zna se broj 29-tki koje je naše rv imalo do tada.
Ali niko nije znao u kakvom su stanju.Ne bi se ni znalo da piloti koji su preživeli obaranja nisu progovorili.Vojska je prvo njihove priče demantovala(pozivali su se na knjige održavanja po kojima su avioni bili ispravni)a zatim su stidljivo priznali te činjenice.
Niz takvih podataka i priča je nezavršen i to je jedan od razloga što je moj problem u osnovi nepoverenje u vojsku kao instituciju.

SONY:
Pjer_Nis:
Mislim da malo preterujes. Sa MiG-21bis na F18? Pa daj to je kao da ides s motkom na tenk. Da je u Vojsku ulagano kako je trebalo, i da je ona bila u stanju da efikasno brani celokupnu teritoriju drzave od napada iz vazduha, do agresije ne bi ni doslo. Ovako, Vojsci je bilo napetnuto da trpi udare najmocnije sile na svetu, i mislim da je uradila i vise nego sto se od nje ocekivalo. Ona je pruzila nasoj diplomatiji dva i po meseca vremena da nadje nekog ko ce za nas da kaze neku lepu rec, ali je to izgleda bilo malo. Pazite, NIJEDNA zemlja nase velicine ne bi mogla bog zna sta da uradi protiv takve koncentracije sile, propagande, novca. Ni vece od nas. Vojsku niko nije pitao da li da se bijemo ili ne, i da li je sposobna ili ne, jer je bilo jasno koji bi odgovor usledio. U takvoj situaciji, ratni komandanti su radili ono sto su mogli, gledali su da zastite ljudstvo, pokretnu imovinu, stvore utisak kod neprijatelja da smo gotovi, iako unistava lazne ciljeve, neutralise OVK, tu i tamo da pokusa da obori nesto, a da ne izgubi i ono malo opreme koja je ostala u funkciji.
Ono sto je mene najvise fasciniralo, je to sto nije bilo panike, bar u prva dva meseca, Vojska je funkcionisala, linije komunikacije su odrzane, veza je radila, ja sam licno ocekivao totalno rasulo, ali se to nije desilo. Ja nisam bio na nekom visokom polozaju, ali kao obican rezervista, bio sam svedok dogadjanja u mom gradu.
Svakako, slava palima, ranjenima i svima koji su u to vreme pokusavali da spasu sta se spasti da.

Nisam imao zivaca ovo da pročitam do kraja jel toliko lupaš da to nije normalno kao prvo imali smo desetak migova 29 ( sada manje od 5 ) zasto nisu poleteli zato sto 1)nemaju navigaciju ( radari se nisu palili) prema tome lete bez radara slepi su 2) imaš avaks na granici koji čim nešto poleti signalizira vazdušnim bazama i one šalju avione koji su tu za 3 do 4 min i manje 3) mig 29je odlična mašina ali je naoružan raketama relativno malog dometa pa protivnički avion mu i neudje u domet dok je ovaj već ispalio rakete i pobegao pa ti sedi u avion i brani svoj grad

Da nisi ti možda promašio poruku na koju odgovaraš?
A uz to, radar ima malo ili nimalo veze sa navigacijom.

ivan24:
Vidim da ste skrenuli na ovo u mojoj prošloj temi o pilotu Milenku Pavloviću.
Moje mišljenje je da je vojska brinula 99 posto vremena za svoju sigurnost a ne za sigurnost države i civilnih objekata(osim Kosova i metohije).
Na to me navodi i intervju koji je Nebojša Pavković dao na BK televiziji pre oko mesec dana(ili manje)gde je rekao da kada ga je milošević pitao kako da završe taj konflikt sa nato ovaj rekao da će" vojska izdržati koliko treba,na šta je sloba izjavio "da ,ali Srbija ne može ".Pavković mu je tada rekao:"Pa što smo onda to i započinjali".
Još jedna stvar mi ne ide u glavu:Kako to da setačno zna koliko je poginulo vojnika i policajaca a za civile se govori imedju 2 do 3 hiljade?ivane,jos si mlad,ko zna i dal si bio u vojsci.jedino mig 29 moze da parira njihovim avionima.sve ostalo je nista.vojska da bi cuvala narod mora da obrati paznju i na sebe.ma nama je trebao i treba kralj.kakav slobo,kakvi bakraci.
U tom intervjuu,Pavković kaže da smatra da vojska nije izgubila rat jer je,pored ostalog imala male gubitke u ljudstvu i tehnici.Ja to shvatam kao posredno prinanje da vojska tu nije računala i civilne žrtve koje je po ustavu i zakonu trebala na neki način da spreči tj. da civilno stanovništvo i civilne objekte(zgrade, kuće, fabrike,mostove itd.)zaštiti.
Postavljam pitanje zašto su na zadatke poleteli samo mig-29 a ne i ostala lovačka flota.Ko je naredio da se oni žrtvuju.i ako su oni smatrali da je to njihova dužnost gde je osećaj te dužnosti bio kod ostalih pilota lovaca.

Ivan 24, nemoj mi zameriti ali imam utisak da vec duze vremena pokusavas da nam objasnis neke cinjenice: da smo slucajno oborili dva aviona; da smo se gubili kao koze u ratu 1999; da su nas Ameri pustili fore i da su se vise zezali sa nama; da je izginulo milion nasih vojnika (samo se krije); da su tomahavci koji su pali, pali samo slucajno. Nisam pristalica propagande sa nijedne strane, volim cinjenice. Ali, nije mi jasna tvoja misija. Da li si ti Amerikanac?

Back