- Poruka
- 42.825
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Tako je i obrnuto.Mislim da ne,
U Pravoslavlju je dovoljno da kum bude kršten
Југославе, не постоји тако нешто о чему ти пишеш.Naravno da može, obje crkve međusobno priznaju sve sakramente, mislim da bi većih problema bilo da je kuma protestantkinja.
РИА77, то што пишеш је тако било до Другог ватиканског сабора. Од тада Римокатоличка црква у свакој држави (где има више верника) има своју епископску конференцију и устројством се донекле приближила православном устројству.Југославе, не постоји тако нешто о чему ти пишеш.
Обострано признање не постоји.
Говори у своје име.
У православљу нема јединствене праксе. Негде се нпр бивши римокатолик који прелази у православље крштава поново. А негде не.
Друго - постоји римокатоличка црква па која год да је. Нема потребе наглашавати, немају римокатолици ту поделу на хрватску римокатоличку цкркву и сл.
Jasno mi je da nemaju, ali SPC i katolička crkva u Hrvatskoj ipak imaju specifičan odnos.Југославе, не постоји тако нешто о чему ти пишеш.
Обострано признање не постоји.
Говори у своје име.
У православљу нема јединствене праксе. Негде се нпр бивши римокатолик који прелази у православље крштава поново. А негде не.
Друго - постоји римокатоличка црква па која год да је. Нема потребе наглашавати, немају римокатолици ту поделу на хрватску римокатоличку цкркву и сл.
...Jasno je da vjernik nekatoličke istočne Crkve (pravoslavac) pri tome mora imati sve one uvjete koje smo prethodno naveli da bi mogao kumovati, dok članovi ostalih Crkava ili crkvenih zajednica (npr. protestanti) ne mogu kumovati, te mogu biti samo svjedoci.
Нема то везе са овим што ти ја кажем. Хрвата имаш свуда. Има их у Босни и Херцеговини, има их у дијаспори, има их свуда, питање је опште, није везано само за стање у држави Хрватској.Jasno mi je da nemaju, ali SPC i katolička crkva u Hrvatskoj ipak imaju specifičan odnos.
Ти пишеш са твоје тачке гледишта, са православне не постоји тако унификован и упрошћен став који важи за све.Btw. bio sam u pravu kada sam napisao da bi veći problem bio krsni kum protestant.
Nije moja točka gledišta, već sam citirao kanonske zakone.Нема то везе са овим што ти ја кажем. Хрвата имаш свуда. Има их у Босни и Херцеговини, има их у дијаспори, има их свуда, питање је опште, није везано само за стање у држави Хрватској.
Ти пишеш са твоје тачке гледишта, са православне не постоји тако унификован и упрошћен став који важи за све.
Naravno da može, obje crkve međusobno priznaju sve sakramente, mislim da bi većih problema bilo da je kuma protestantkinja.
Југославе, Југославе, свашта ти пишеш. Како од сад не знаш а до сад си знао.Kako to točno izgleda u pravoslavnoj crkvi to ne znam,
Znam da obje crkve međusobno priznaju sakramente, samim time mi logika nalaže da ako može kod katolika, može i kod pravoslavaca, ali OK, idem prekopati kanonske zakone SPC pa se javim.Југославе, Југославе, свашта ти пишеш. Како од сад не знаш а до сад си знао.
U pravoslavnoj crkvi sve leži na odluci episkopa. On može i zaobići kanone - ikonomija.Znam da obje crkve međusobno priznaju sakramente, samim time mi logika nalaže da ako može kod katolika, može i kod pravoslavaca, ali OK, idem prekopati kanonske zakone SPC pa se javim.
Evo čitam malo o svemu tome, praktički se stvari svode na diskrecijsku odluku svećenika i svstko tumači kakone kako mu se sprdne.U pravoslavnoj crkvi sve leži na odluci episkopa. On može i zaobići kanone - ikonomija.
Ali čak ni to nije skroz dorečeno, zbog toga što kumstvo postoji samo kod krštenja, dok su kod vjenčanja svjedoci.Inače, koliko mi je poznato, pravoslavni vernik može biti kum na vjenčanju, ali na krštenju ne može.
Православна Црква нема документ којим признаје туђе сакраменте. Не постоји опште обавезујуће правило.Znam da obje crkve međusobno priznaju sakramente,
Recimo episkopa više nego sveštenika. Nedavno su u SPC uvedene dispense za sve i svašta, platiš tarifu za kuma rimokatolika na venčanju, platiš tarifu za crkveni sprovod za samoubicu, utopljenika... Ova SPC i ona od pre 20-30 godina nisu iste. Sve se liberalizovalo, pa čak otišlo i u smeru indulgencija. Gledam i čudim se promenama iz decenije u deceniju, iz godine u godinu.Evo čitam malo o svemu tome, praktički se stvari svode na diskrecijsku odluku svećenika i svstko tumači kakone kako mu se sprdne.
Sve se svodi na sveštenika kako će postupiti. Rimokatolička crkva i njene novotarije nisu osuđene ni na kakvim saborima. Međusobne anateme su postojale, ali su povučene. Jedinstvo posle povlačenja anatema nije uspostavljeno, vode se pregovori... Nema još definitivnih stavova ni po čemu.Ali čak ni to nije skroz dorečeno, zbog toga što kumstvo postoji samo kod krštenja, dok su kod vjenčanja svjedoci.
Ovo pitanje bi trebalo postaviti kvalitetnom teologu, a ne popovima koji lupetaju po svome.
nemoj tako dugačak post života ti, ko će to da čita sve