Da li ste za Tursku u EU?

Da li ste za Tursku u EU?

• Da

• Ne

• Pa misim sve mi je jedno..

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Turska je silno jaka zemlja. Imaju ekonomiju među prvih 15 i 4. najjaču vojsku na svetu, a u okviru NATO-a, drugu posle SAD-a.
Imaju sjajan geografski položaj koji im omogućava da budu ključni faktor saradnje Evrope i Bliskog Istoka i Azije uopšte.

Uopšte mi nije jasno zašto se zaleću u EU. Ajde dobro nas kontam, mi nemamo druge, ali oni?!

na zalost izgleda da to vecina ovde ne zna.
a tek kad se setim kakvi su bili pre 30-tak godina....
mislim da ni jedna zemlja nije napravilatakav boom kao turska.
jos kada bi nekako izgladili te nesporazume sa kurdima, bili bi ....

pa ako bi primili Tursku , mi vise ne bi bili najgori tamo , a i onako ne bi Turci kod nas dolazili da peku donere nego malo severnije i zapadnije :D
,uostalom svaka treca rec nam je turska , muzika nam je turska , hrana nam je turska , ,a o genima da ne pricam ...tako mi ne treba da brinemo za to ako se sloze oni koji imaju mnogo manje dodirnih tacaka sa njima:mrgreen: mada sve jedno od toga nema nista , sto je opet dobro

Uopšte mi nije jasno zašto se zaleću u EU. Ajde dobro nas kontam, mi nemamo druge, ali oni?!

stari san nikada ne mre
probali su evropu da osvoje vosjkom bezuspeshno
ovako ako udju osvojitje je bez ispaljenog metka qurcem emigranata po raznim nemachkama francuskama itd.
mada ja ne verujem da ce EU ikada neku zemlju u kojoj je islam dominantna religija primit
to bi bilo samoubistvo jer muslimane je nemoguce "pripitomiti" i integrisati u evropski nachin zivota,2,3.generacije alzirskih divljaka rodjenih u francuskoj koje prave novogodishnji vatromet od automobila po pariskim predgradjima su dobar pokazatelj
Turska se fura kao da je sekularna drzava al je ipak to pre svega drzava sa dominantno muslimanskim stanovnishtvom...na duze staze sve Ataturkove reforme bitje dzaba i desice se neka verzija Teherana 79.

Možda će neko ko je bolje upućen u vojnu analizu tvrditi drugačije, ali ne drastično. Eto, recimo da je Indijska jača, zbog brojnosti. Naravno, tu je uvek i faktor nuklearki koje Turci nemaju, ali ostali faktori govore u korist ovoga što sam rekao.
Njihova vojska je tradicionalno stub društvenog poretka i uvek je bila jaka.

Јесте стуб друштвеног поретка то сам и ја горе рекао, али тврдити да је четврта је неозбиљно. У привих десет да. Али ту су још Индија, Израел, Француска, Немачка, Енглеска...

Јесте стуб друштвеног поретка то сам и ја горе рекао, али тврдити да је четврта је неозбиљно. У привих десет да. Али ту су још Индија, Израел, Француска, Немачка, Енглеска...

Indiju sam i ja uzeo u razmatranje. Neka još ispred postavimo SAD, Rusiju i Kinu.
Izrael jeste naoružan, ali je 7-8 puta manji od Turske.
Već pomenuh, a to je fakat, da je turska vojska 2. najveća u NATO-u. Pošto imaju najmodernije naoružanje (koje se bez problema poredi i sa nemačkim, britanskim i francuskim, a koje sponzoriše Ujka Sem), daleko više konflikata od pomenutih evropskih zemalja, daleko veću ulogu od većine vojski na svetu da se zaključiti da moja pretpostavka nije daleko od istine, ako nije istina.

Zaista bih molio komentar nekoga ko barata solidnim činjenicama da se uključi u diskusiju. Ja sam čitao o Turskoj i razgovarao sam sa Turcima i odatle dolaze moje pretpostavke, ali neću ih uzeti za fakat, dakle, otvoren sam kritici - argumentovanoj.

Indiju sam i ja uzeo u razmatranje. Neka još ispred postavimo SAD, Rusiju i Kinu.
Izrael jeste naoružan, ali je 7-8 puta manji od Turske.
Već pomenuh, a to je fakat, da je turska vojska 2. najveća u NATO-u. Pošto imaju najmodernije naoružanje (koje se bez problema poredi i sa nemačkim, britanskim i francuskim, a koje sponzoriše Ujka Sem), daleko više konflikata od pomenutih evropskih zemalja, daleko veću ulogu od većine vojski na svetu da se zaključiti da moja pretpostavka nije daleko od istine, ako nije istina.

Zaista bih molio komentar nekoga ko barata solidnim činjenicama da se uključi u diskusiju. Ja sam čitao o Turskoj i razgovarao sam sa Turcima i odatle dolaze moje pretpostavke, ali neću ih uzeti za fakat, dakle, otvoren sam kritici - argumentovanoj.

Ајде да избацимо из дискусије аутоматски Русију, Америку и Кину.

Као прво нуклеарно оружје. Француска, Енглеска, Израел и Индија су у огромној предности, ту Турци одахиспадају из игре.

Друга битна ствар је зависност, Турска нема војну иднустрију развијену као поменуте земље. Завинсост од иностранства игра битну улогу, јер ко најбоље зна мане и врлине оружја ако не произвођач. Опет отворено је и питање и уредног снабдевања и позајмљивање технологије.

Треће опрема. Могао бих се сложити да имају модерно, али опет заостају у бројним сферама. Индија има су30, Израел ф15, Франзузи су испред са Рафалом, Немци и Енглези ту и тамо са еурофајтером... Све у свему то су играчке какве Турци тренутно немају, а мислим да су на чекању за новије генерације ф16 и ф35. Морнарица, ракете малог и средњег домета су битни фактори.

Јаки јесу, али...

Poslednja izmena:
zaboravlja li se ovdje na strateski polozaj turske? kontrolise prelaze izmedju istoka i zapada u uskom grlu bosfora. evropa sebi nemoze dozvoliti dzamahiriju pred pragom i ulaganjima u ekonomiju i vojsku podrzava razvoj turske kao sekularne drzave i vojske kao oslonca tog poretka. bez takvog razvoja antalija bi lako mogla postati kandahar. zato je bolje sprijeciti nego ljeciti.

Turska je silno jaka zemlja. Imaju ekonomiju među prvih 15 i 4. najjaču vojsku na svetu, a u okviru NATO-a, drugu posle SAD-a.
Imaju sjajan geografski položaj koji im omogućava da budu ključni faktor saradnje Evrope i Bliskog Istoka i Azije uopšte.

Tebi danas izgleda nije nikako dobro :hahaha:

Sto se tice ekonomije, oni su trenutno negde na 55 mestu
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita;
to se ocenjuje po tome kolika je kupovna moc stanovnistva, a ne koliki je izvoz nacije koja izrabljuje svoje "kmetove" :D

Sto se tice vojne sile ne da si me nasmejao, nego svaka cast :ok: Sta kazes, 4 na svetu, drugi u okviru NATO u kojem su nuklearne sile poput Velike Britanije, Francuske i Nemacke :klap:

Velika je to nacija, ali kako ih opisa taman da si Turcin ;) :twisted: you never know :rotf:

stari san nikada ne mre
probali su evropu da osvoje vosjkom bezuspeshno
ovako ako udju osvojitje je bez ispaljenog metka qurcem emigranata po raznim nemachkama francuskama itd.
mada ja ne verujem da ce EU ikada neku zemlju u kojoj je islam dominantna religija primit
to bi bilo samoubistvo jer muslimane je nemoguce "pripitomiti" i integrisati u evropski nachin zivota,2,3.generacije alzirskih divljaka rodjenih u francuskoj koje prave novogodishnji vatromet od automobila po pariskim predgradjima su dobar pokazatelj
Turska se fura kao da je sekularna drzava al je ipak to pre svega drzava sa dominantno muslimanskim stanovnishtvom...na duze staze sve Ataturkove reforme bitje dzaba i desice se neka verzija Teherana 79.

Potpisujem.

Najbolji post na ovu temu. Sve je rečeno u njemu i sad 'ladno može tema lock.

Sinoc bas gledao HRT i vesti iz Poljske o tome kako roditelji ostavljaju decu u sirtista i pale iz Poljske u potrazi za boljim zivotom. Pa zar ta Poljska nije u EU? Ja sam cuo da je Boris Tadic pricao da kad se udje u EU da skace standard,poboljsava se zdravlje stanovnistva,smanjuje nezaposlenost.....

Слажем, се са тобом, али ниједна земља не може да опстане без страних инвестиција, а Турској су потребне инвестиције, ко сувој земљи киша... тако све је могуће...

Sta mislite da li Izrael treba da postane clane EU ? Nastupa u svim evropskim sportskim takmicenjima, pesma evrovizije, itd. bas kao i Turska, a u Evropi je koliko i 95% Turske (teritorije), pa sto ne i oni :D

treba. neka otvore jedan deo u londonu i neka ga nazovu izrael pa neka postanu clan eu. :mrgreen:

a shto se turske tiche, da li che turska da postane chlanica eu ili obrnuto, ja mislim da che biti obrnuto. :mrgreen:

Tebi danas izgleda nije nikako dobro :hahaha:

Sto se tice ekonomije, oni su trenutno negde na 55 mestu
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita;
to se ocenjuje po tome kolika je kupovna moc stanovnistva, a ne koliki je izvoz nacije koja izrabljuje svoje "kmetove" :D
Naravno, ekonomija ima različite načine ocenjivanja i tvoj je jedan od njih, ali onda ispada da su Slovenija, Irska ili Katar jače ekonomsle sile, što može biti, kako to vi preko bare kažete - misleading.
Ovakvi načini ocenjivanja bi bili malo svrsishodniji:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
Turska na 17. mestu po sva tri izvora (IMF, WB i CIA)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
Turska na 15. mestu po sva tri izvora.

Sto se tice vojne sile ne da si me nasmejao, nego svaka cast :ok: Sta kazes, 4 na svetu, drugi u okviru NATO u kojem su nuklearne sile poput Velike Britanije, Francuske i Nemacke :klap:

Velika je to nacija, ali kako ih opisa taman da si Turcin ;) :twisted: you never know :rotf:
Kao prvo, Nemačka nije nuklearna sila, zapravo, raspolažu nuklearnim naoružanjem onoliko koliko i Turska, no o tome malo detaljnije na kraju ovog posta.

Turska

The TAF, with a combined troop strength of 1,054,750 soldiers,[3] is the second largest standing force in NATO (after the United States).[4][5] Currently, 36,700 troops are also stationed in the north of Cyprus.[citation needed]

European Union officials state that the addition of the Turkish Armed Forces into the EU Military Framework will enable it (the EU) to be a true global player and super power.[6] The TAF already participates in European Union battlegroups under control of the European Council, as a part of the Italian-Romanian-Turkish Battlegroup, which will be on standby for duty during June–December 2010. It also contributes operational staff to the Eurocorps multinational army corps initiative of the EU and NATO.

NATO officials also state that the modern day Turkish Armed Forces are "very experienced and well-trained".[6]

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Armed_Forces

Francuska:

With a reported personnel strength of 779,450 in 2006 (259,050 regular force[1], 419,000 regular reserve[2], and 101,400 law enforcement Gendarmerie[3]), the French Armed Forces constitutes the largest military in European Union, second largest in Europe (after Turkey) and the 20th largest in the world by number of troops. The French Armed Forces however have the 2nd highest expenditure of any military in the world, as well as the 3rd largest nuclear force in the world, only behind the United States and Russia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_France

Ja pre svega govorim o veličini vojske, njenoj tehničkoj opremljenosti, uvežbanosti...
Faktor kao što je nuklearno naoružanje jeste vrlo bitan, ali ja ga ne mogu uzeti kao odlučujući. Pakistan i S. Koreja takođe imaju nuklearke, ali to njihovu vojsku ne čini boljom ili lošijom. Rusija još uvek ima više bojevih glava od SAD-a, znači li to da imaju bolju vojsku?

Uostalom:

Under NATO nuclear weapons sharing, the United States has provided nuclear weapons for Belgium, Germany, Italy, the Netherlands, and Turkey to deploy and store.[62] This involves pilots and other staff of the "non-nuclear" NATO states practicing handling and delivering the U.S. nuclear bombs, and adapting non-U.S. warplanes to deliver U.S. nuclear bombs.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_with_nuclear_weapons#Nuclear_weapons_sharing

P.S.
Zaista ne shvatam u čemu je poenta da se sagovornik spusti time što mu se smeje ili se podcenjuje njegovo pisanje. Recimo, ti si svojom izjavom da je Nemačka nuklearna sila takođe rekao glupost, jel ja sad treba da ti se smejem jer si napravio grešku ili nisi upoznat?
Malo poštovanja u diskusiji nikome ne bi bilo na odmet.
Ne ciljam samo na tebe. Smatram da bi Forum bio mnogo lepše mesto kada bi jedni druge samo malo više poštovali.

Ovo je bilo onako moderatorski :lol:

Uzdravlje :D

cek bre

pa jevropa nema alternativu

Ako te ne mrzi, pročitaj moj post iznad.

Druga po veličini u NATO.

U pravu si.... Ipak je druga u svetu, samo nisam bio siguran.... Ma koliko to nekima čudno zvučalo.... Preko 80 miliona stanovnika... Nije to malo...

Sem toga vojska im čuva državu, odnosno sekuarno uređenje... Pravo je čudo da nije izvršan puč pre neku godinu, kad je za premijera došao čovek, čija je žena "zavijena", odnosno nosi feredžu...

Back