DA LI STE ZA RAVNOPRAVNOST MEDJU POLOVIMA???

Betty:
GagaCarica:
ja smatram da ne postoje razlike tipa:muskarci su glupi,zene su pametnije...ali ni one zene su za kuhinju a muskarci su za ostale poslove..budimo realni

ne kapiram.....nismo ravnopravni? Pa i nismo, U mesto da gledamo svoja posla SAD MORAMo da radimo i muske i zenske poslove. Samo smo natovarile sebi bedu na vrat :?
Istina... ali sta ces...

Ravnopravnost? Apsolutno ZA. Ovde je neko rekao da je ravnopravnost “neprirodna”. Ravnopravnost ne posmatram kroz fizicko-intelektualne sposobnosti između čoveka i žene, već kao mogućnost da ukoliko neko želi da nešto kaže (bio muško ili žensko, crn ili beo…) kaže slobodno, da radi određenu vrstu posla, da ima ravnopravan položaj u društvu u svakom smislu. Ako žena radi u rudniku SSSR to ne može biti dokaz da je ona potpuno emancipovana, ali mora postojati mogućnost da ako neka žena želi da radi u rudniku, da joj se to omogući. Ili ako želi da ide u vojsku, da bude pilot, kosmonaut, bilo šta…Danas (u Srbiji) se javlja jedan konkretan problem muške populacije, naime oni teško mogu da dobiju posao u “Gradski-urbano” orjentisanoj industriji. Mislim konkretno na (pekare, prodavnice, supermarketi, kafići i sl.) jer se uglavnom traže žene. Sa druge strane, (govorim za Srbiju) postoji konkrentno problem sa nedostatkom ženske populacije u nekim drugim oblastima poslovene sfere. (npr. tek se sada govori o zakonu- 30% žena u skupštini) što je nekada bilo nemoguće zamisliti od “mačo-balkanaca”. Ako se pogleda i sa još neke strane na taj odnos ravnopravnosti, brzo se uvidi da postoji problem kod zaposlenih žena koje nisu u ravnopravnom položaju jer muškarci (direktori) ih često posmatraju ne kao ličnost, već kao fizički objekat. Po meni danas, ta ravnopravnost se ogleda (ne kroz odmeravanje fizičke snage (da podigne regal i sl.), postoji izreka: “Dajte mi jednu tačku oslonca ja ću polugom podići Zemlju!!!”. Ta tačka oslonca je MOGUĆNOST-ŠANSA da se pokaže ljudska sposobnost čoveka. Ako žena nema tu mogućnost (pravo) onda je apsurdno pričati o bilo čemu. Ne bih se ovde složila ni sa nekima koji su rekli da zbog porodiljskog odsustva “posao trpi”, “mesečno 3 dana nije pri sebi”…To prosto nije tačno.
Da, žene jesu možda emotivnije u tom periodu, ali to nikako ne znači da su zbog toga su ogromni gubici na poslu!!! Da li su muškarci u mesecu 30-31 dan uvek pri sebi???Zar oni nisu ponekad razdražljivi,osetljivi, grubi, čak ponekad pod dejstvom alkohola…itd…itd…Porodiljsko odsustvo je nešto najnormalnije što mora da postoji u svakoj zemlji. Ako porodiljsko odsustvo raste, raste i životni standard ljudi, jer je ekonomija OK, plate visoke, ljudi lepo žive, planiraju više dece. Ovde ode žena 1 put u 40 god. na porodiljsko: “Jao, preduzeće će bankrotirati!!”. Podela poslova na “muško-ženske” je najveća glupost. Sve se da naučiti. Čovek mora da zna sve pomalo. Ne treba žena da kuka ako joj se pokvari TV, niti muškarac ako od hrane u frižideru ne ume ništa da spremi. Mene nije sramota da kad mi se pokvari auto, stanem i pred hiljadu ljudi popravljam auto ili menjam gumu. Ni muškarce ne treba da bude stid ako treba nešto da izađu iz stana do komšije u kecelji. Sve je to deo života. Nije sramota ako nešto neznaš da uradiš, sramota je ako ti neko danas pokaže, a ti sutra to ne znaš da primeniš. Zato ne treba razdvajati “muško-ženske” poslove, nego kad zatreba da znaju i jedni i drugi da se snađu u životu.

Kao dete i kao student mislila sam da smo ravnopravni.Sada u petoj deceniji znam da nismo.Muskarci u ovom drustvu imaju prava na zivot a zene na onakav kakav im oni odrede.Zakon je na njihovoj strani.Makar u tome sto im pomaze da dokazu da vise privredjuju i vise rade.Pri deobi imovine u brakorazvodnoj imovinskoj parnici vreme dok odrzava trudnocu ili doji dete i ne privredjuje ne donosi joj nista.Oni u braku mogu da biju imaju svalerke donose polne zaraze da te iscrpu kao krpu.A kad zena pozeli da to sve ostavi to traje onoliko dugo da moze samo da umre dok je nase sudije podele.ZAKON???? sTA JE TO?????? :?: :?: :?: :twisted: :twisted: :( :( :(

Betty:
GagaCarica:
ja smatram da ne postoje razlike tipa:muskarci su glupi,zene su pametnije...ali ni one zene su za kuhinju a muskarci su za ostale poslove..budimo realni

ne kapiram.....nismo ravnopravni? Pa i nismo, U mesto da gledamo svoja posla SAD MORAMo da radimo i muske i zenske poslove. Samo smo natovarile sebi bedu na vrat :?
Slazem se.

Ja sam ZA POSTOVANJE POLOVA,samim tim i za razumevanje razlika koje ih cine onakve kakvim su.Glupost koje su feministkinje natukle svima nam se obila o glavu,tako da danas zena mora da bude i muskarac da bi prezivela u ovakvom svetu a muskarci preplaseni od ovako agresivnih zena gube svoje karakteristike i pretvaraju se u pickice i pedere.hm....ipak preterah malko :roll:

Back