Ravnopravnost? Apsolutno ZA. Ovde je neko rekao da je ravnopravnost “neprirodna”. Ravnopravnost ne posmatram kroz fizicko-intelektualne sposobnosti između čoveka i žene, već kao mogućnost da ukoliko neko želi da nešto kaže (bio muško ili žensko, crn ili beo…) kaže slobodno, da radi određenu vrstu posla, da ima ravnopravan položaj u društvu u svakom smislu. Ako žena radi u rudniku SSSR to ne može biti dokaz da je ona potpuno emancipovana, ali mora postojati mogućnost da ako neka žena želi da radi u rudniku, da joj se to omogući. Ili ako želi da ide u vojsku, da bude pilot, kosmonaut, bilo šta…Danas (u Srbiji) se javlja jedan konkretan problem muške populacije, naime oni teško mogu da dobiju posao u “Gradski-urbano” orjentisanoj industriji. Mislim konkretno na (pekare, prodavnice, supermarketi, kafići i sl.) jer se uglavnom traže žene. Sa druge strane, (govorim za Srbiju) postoji konkrentno problem sa nedostatkom ženske populacije u nekim drugim oblastima poslovene sfere. (npr. tek se sada govori o zakonu- 30% žena u skupštini) što je nekada bilo nemoguće zamisliti od “mačo-balkanaca”. Ako se pogleda i sa još neke strane na taj odnos ravnopravnosti, brzo se uvidi da postoji problem kod zaposlenih žena koje nisu u ravnopravnom položaju jer muškarci (direktori) ih često posmatraju ne kao ličnost, već kao fizički objekat. Po meni danas, ta ravnopravnost se ogleda (ne kroz odmeravanje fizičke snage (da podigne regal i sl.), postoji izreka: “Dajte mi jednu tačku oslonca ja ću polugom podići Zemlju!!!”. Ta tačka oslonca je MOGUĆNOST-ŠANSA da se pokaže ljudska sposobnost čoveka. Ako žena nema tu mogućnost (pravo) onda je apsurdno pričati o bilo čemu. Ne bih se ovde složila ni sa nekima koji su rekli da zbog porodiljskog odsustva “posao trpi”, “mesečno 3 dana nije pri sebi”…To prosto nije tačno.
Da, žene jesu možda emotivnije u tom periodu, ali to nikako ne znači da su zbog toga su ogromni gubici na poslu!!! Da li su muškarci u mesecu 30-31 dan uvek pri sebi???Zar oni nisu ponekad razdražljivi,osetljivi, grubi, čak ponekad pod dejstvom alkohola…itd…itd…Porodiljsko odsustvo je nešto najnormalnije što mora da postoji u svakoj zemlji. Ako porodiljsko odsustvo raste, raste i životni standard ljudi, jer je ekonomija OK, plate visoke, ljudi lepo žive, planiraju više dece. Ovde ode žena 1 put u 40 god. na porodiljsko: “Jao, preduzeće će bankrotirati!!”. Podela poslova na “muško-ženske” je najveća glupost. Sve se da naučiti. Čovek mora da zna sve pomalo. Ne treba žena da kuka ako joj se pokvari TV, niti muškarac ako od hrane u frižideru ne ume ništa da spremi. Mene nije sramota da kad mi se pokvari auto, stanem i pred hiljadu ljudi popravljam auto ili menjam gumu. Ni muškarce ne treba da bude stid ako treba nešto da izađu iz stana do komšije u kecelji. Sve je to deo života. Nije sramota ako nešto neznaš da uradiš, sramota je ako ti neko danas pokaže, a ti sutra to ne znaš da primeniš. Zato ne treba razdvajati “muško-ženske” poslove, nego kad zatreba da znaju i jedni i drugi da se snađu u životu.