Da li ste se osigurali?

И на овој, и на многим другим темама које се тичу осигурања и личне сигурности, писали смо о будућности ПИО фонда и тренутном поверењу(и знању) из области осигураних фондова. И до ми причамо, верујемо, не верујемо, знамо и не знамо, дошло је време(и брже него што сам очекивао), да ММФ тражи смањивање пензија за 50%.

И шта кажете на ово?

Пензиони фонд или фонд међугенерацијске солидарнсти обезбеђује приходе онима који су свој радни век завршили, тј отишли у пензију. Фонд је настао пре 130 година.
У пензиони фонд се слива новац који се узима од бруто плате запослених у одређеном проценту. Када је овакав фонд настао, однос запослених и пензионера је био 7:1. Дакле, седморо је радило, од њих се узимао проценат плате, а један пензионер је добијао пуну пензију, без донација. Овакав фонд функционише све док најмање троје запослених убацују новац а један користи. Дакле, однос 3:1, Све испод тог односа озбиљно ремети нормалан рад пензионог фонда. Код нас је тај однос обрнут: један ради, двоје користе. Значи, више новца изађе из фонда, него што се убаци. То није издрживо, и зато се за наше пензионере новац дотира из буџета републике, који је и иначе празан. И све се то дешава јер данас има мало запослених, људи се касније запошљавају него раније, дужи је животни век..итд...и да напоменем, за ово нам нису криви ни Динкић, ни Тадић, ни Милошевић...једноставно има мање запослених од пензионера, и то је то.

Због тога држава већ дуго опомиње народ да нађу алтернативни вид пензије, приватни пензиони фонд, животно осигурање...или нешто треће, јер овакав пензиони фонд неће још дуго трајати. Једноставно, ни улазак у ЕУ неће бити могућ са оволиким бројем незбринутих грађана, нити ће се још дуго одобравати позајмице и кредити за дотирање пензија....
Али то је сада друга и опширна тема....

Yagi prica nam je poprilicno ista, mozda radimo za istu firmu :D Dodao bih samo, da bi ovi ljudi jos imali realnu sliku o cemu se tu tacno radi, sledece: ono sto mi izdvajamo mesecno za PIO, je u proseku oko 105e - prosecna penzija je 240e = razlika je 135e. Kada se to pomnozi sa 1500000 penzionera, dobije se jedna prelepa suma koja mora da se stvori nekako iz budzeta svaki mesec (a MMF nece dozvoliti jos dugo da se investicioni krediti koriste za penzije), pa vi vidite sta ce biti sa nama kad odemo u penziju jednog dana, i bude nam isplacena samo iz realnih izvora (onih 105e ce tad mozda porasti na 150e) pa ti prezivi...

Yagi prica nam je poprilicno ista, mozda radimo za istu firmu :D Dodao bih samo, da bi ovi ljudi jos imali realnu sliku o cemu se tu tacno radi, sledece: ono sto mi izdvajamo mesecno za PIO, je u proseku oko 105e - prosecna penzija je 240e = razlika je 135e. Kada se to pomnozi sa 1500000 penzionera, dobije se jedna prelepa suma koja mora da se stvori nekako iz budzeta svaki mesec (a MMF nece dozvoliti jos dugo da se investicioni krediti koriste za penzije), pa vi vidite sta ce biti sa nama kad odemo u penziju jednog dana, i bude nam isplacena samo iz realnih izvora (onih 105e ce tad mozda porasti na 150e) pa ti prezivi...

Није битно где радимо, битно је да је неки посао више мисија него посао :mrgreen:

Back