Da li ste psihopata?

u 50 posto knjizevnih dela a sad se zadrzavamo na tome je neka forma psihopatologije nekog od glavnih junaka...antiheroj, negativac ili kako se vec zove, motiv je oko koga se vrti cela umetnost. uzmi svoje delo tango macabre pa objasni raciom postupak glavne junakinje koja izmedju seksa i deteta bira seks...psihopatologija je prisutna u svakom domenu bilo cije svesti a najprisutnija kod onih koji tvrde da su od nje operisani

Idemo dalje.

Izvod iz knjige The Sociopath Next Door, Martha Stout, Ph.D.:

"Zamislite – ako možete – da nemate savjesti, nimalo; nemate osjećaja krivice, žaljenja ili griže savjesti bez obzira na to šta radite; nemate onaj obzir za dobrostanje drugih, bilo da se radi o strancima, prijateljima ili čak članovima vaše porodice. Zamislite da se uopšte ne morate da bakćete sa stidom, da se niste čak nikada u svom životu imali priliku postidjeti, bez obzira na sve vaše sebične gestove ili ružne stvari koje ste drugima činili.

Zamislite takođe da je pojam – odgovornost, vama potpuno nepoznat, osim kao jedan suvišan teret kojeg drugi nose na svojim leđima, kao neke obične budale.

Sada ovoj čudnoj fantaziji dodajte i jednu svoju sposobnost da sakrijete od drugih ljudi činjenicu da je vaš mentalni sklop potpuno drugačiji od njihovog. S obzirom da svako jednostavno pretpostavlja da je savjest stvar koja je univerzalna među svim ljudskim bićima, skrivanje činjenice da je vi uopšte nemate, vama će biti veoma lako.

Osjećaj krivice ili stid ne može vas da odvrati od bilo koje vaše želje, jer ga nemate, a drugi vam se nikada nisu otvoreno suprostavili zbog te vaše hladnokrvnosti. Ledena voda koja teče kroz vaše vene je toliko bizarna, toliko izvan vaših ličnih iskustava, da rijetko kome pada na pamet da posumnja u vaše psihičko stanje.

Drugim riječima, vi ste potpuno oslobođeni od svih unutrašnjih smetnji, tako da vas ništa ne ometa da radite sve upravo onako kako se to vama sviđa, bez ikakvih ‘napada’ griže savjesti, a što je najzgodnije u svemu, vanjski svijet to nije u stanju kod vas da primjeti.

Vi možete da radite šta hoćete a pored svega toga ta vaša čudna prednost nad većinom drugih ljudi koje njihova savjest drži na uzdi, s njihove strane najvjerovatnije neće biti otkrivena.

Kako ćete vi da živite svoj život?

Šta ćete da uradite sa ovim svojom tajnim ‘adutom’, svjesni da su drugi ljudi hendikepirani, što se toga tiče (jer imaju savjest)?

Odgovor će uveliko zavisiti od toga kakve su to želje koje vi imate, jer nisu svi ljudi isti. Čak ni oni koji su potpuno beskrupulozni nisu svi isti. Neki ljudi – bilo da imaju savjest ili ne, - više vole miran život, dok su drugi ispunjeni snovima i divljim ambicijama. Neka ljudska bića su veoma pametna i talentovana, druga su glupa, a većina, sa savješću ili bez nje, nalaze se negdje u sredini. Postoje nasilni ljudi i mirni ljudi, postoje individue koje motiviše njihova glad za krvlju a postoje i oni koji nemaju takav apetit. [...]

Ukoliko vas nikakva sila ne zaustavlja, onda možete da radite šta hoćete."

kako ovo podseca na nekoga ko ima vlasnicke prerogative te moze da radi sta mu padne na pamet

Da,Hareova skala je mozda i najpouzdaniji dijagnosticki instrument za ispitivanje psihopatije. Sad je bas ucim za ispit z:D
Evo malo i o Americkom psihijatrijskom udruzenju. DSM-4
Psihopatija je prema DSM-4 svrstana u poremecaje licnosti.

hehe prokleti operacionalizam :)
Samo "postojanje" ličnosti je arbitrarnog tipa, kao onaj etalon kilograma...
E sad... koliko može biti poremećeno nešto čega najverovatnije nema je drugi problem.

Prema ovoj klasifikaciji,sustinska odlika psihopatije je da psihopatska osoba,vodjena svojom devijantnoscu vrsi stalno povredjivanje drugih i krsi zakonske norme.
Ovaj model povredjivanja drugih pocinje jos u detinjstvu i ranoj adolescenciji a nastavlja se u odraslom dobu.
Antisocijalni poremecaj licnosti obuhvata: psihopatiju,sociopatiju i disocijalni poremecaj licnosti.
Samo puko razvrstavanje radi lakše (ne tačnije ili preciznije) dijagnostifikacije kvaziporemećaja.
Da je to zaista poremećaj, svi milioneri/milijarderi, 99% političara, većina policajaca, sudija, lekara, profesora... bi do sada morali biti tretirani nekako jer ispoljavaju takve karakteristike. No, to je izgleda izmišljeno kao kleptomanija npr i selektivno primenjivano po sistemu - nemaš moć - psiho si, imaš moć (čitaj pare) - nisi psiho :) to je i kroz istoriju i u današnjici toliko očigledno da mi je muka.

Da bi bila postavljena ova dijagnoza,osoba mora da bude punoletna,mora imati ispoljene simptome poremecaja ponasanja pre petnaeste godine i nije konformirana socijalnim i zakonskim normama ponasanja.
Deindividualizacija. Stepen konformisanosti ekstremno utiče na asertivnost, Asertivnost povlači visoke moralne i društveno odgovorne kvalitete te iskrenost i poštovanje tuđeg integriteta.

Kriterijum 1. Ponovljeno vrsenje prekrsaje.
tako ljudska osobina... e sad, kakvog prekršaja je drugo.
Socijalni - sociopatija je adekvatniji (ne manje rogobatan termin)
Zakonski - delikvencija
Kriterijum 2. Neiskrenost i manipulativnost kako bi se ostvario sopstveni profit.
Ovo je krajnje licemerno
Kriterijum 3. Impulsivnost se manifestuje nedostatkom planiranja unapred.
Planiranje ne može biti nikakva karakteristika globalnog tipa usled različitosti senzibiliteta i stila života.
Kriterijum 4. Ponovljeno ulazenje u fizicke sukobe.
Agresivno ponašanje može biti rezultat hiljadu drugih stvari, od ranog učenja do soijalnih iskustava.
Kriterijum 5. Bezobzirnost prema sigurnosti sebe i drugih.
Kriterijum 6. Ekstremna neodgovornost.
Kriterijum 7. Ne pokazivanje znakova krivice i kajanja.
Aje za 5 i 7 da kažemo da malo drže vodu. Što se neodgovornosti tiče... ona je redundantna budući da se nalazi u 5 i 7.

Psihološke definicije ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo.
Iako ima mnogo mnogo mesta za poboljšanje istih, nasilna operacionalizacija usled metodoloških nedostataka je više zla nego dobrog donela psihologiji.

eh što ne volem akademsku indoktrinaciju :lol:
Sva moja priča za cilj ima bar da se pokuša sagledati druga strana i sama istinitost
"poremećaja" i definicija istih.
:)

Uvek aktuelna tema.

Nešto sam malo istraživala: zbunjujuće je što, s jedne strane, imamo tvrdnje da je psihopata isto što i sociopata, a sa druge da ipak postoje izvesne razlike.
Takođe, termini psihopata i sociopata takoreći se više i ne koriste, nego se koristi naziv POREMEĆAJ LIČNOSTI.
Evo šta piše u stručnoj literaturi:
1. psychopathy
n. An archaic term for a mental disorder characterized
by lack of guilt and remorse, impulsiveness,
rule breaking, and disregard for
others which is prevalent among violent criminals
who repeat their offenses and which was
originally called moral imbecility.
2. sociopathy
n. The cognitive style and behavioral patterns
of persons suffering from antisocial personality
disorder, including ignoring the rights of
others, having no conscience, and generally
acting impulsively and self-centeredly independently
of the perspectives of their culture
and the needs of people around them.
3. antisocial personality disorder Also called psychopathy or sociopathy.
The term describes persons who get into continual trouble with society, are
indifferent to others, are impulsive, and have little concern for the future or
remorse about the past.

(The Cambridge Dictionary of Psychology)

Međutim, postoje razlike između psihopatije i sociopatije, o čemu piše ovde:

Slusajte ovako: Ja sam psiho to je vec dokazano i ne ne treba mi psihijatar! Ovaj test kazu smislio psiholog al dal kapirate da ga nije mogao smisliti a da nije bio psiho? Ovako psihopate mogu i ne moraju da budu ubice bas nam je sve jedno ako nas iznerviras mrtav si i tolko. U ostalom psihopate imaju nadprosecnu inteligenciju to je kljucni razlog zasto policija tesko pronalazi prave psihopate. I zbog toga u glavnom ljudsko telo znamo perfektno. Psihopate imaju tako nazvati neke "darove" kao ja na primer procenu ljudi na bukvalno prvi poghled.

Test: Da li si psihopata?

Procitaj pitanje, razmisli o odgovoru i spusti se na kraj poruke da vidis rezultat.

Ovo nije trik-pitanje.

Zena, na sahrani svoje majke upoznaje nepoznatog muskarca.

Smatra da je muskarac predivan, toliko slican muskarcu iz njenih snova,

da se u trenutku zaljubljuje, ali ne pita za telefonski broj niti vise

moze da ga pronadje.

Nekoliko dana nakon toga ona ubija svoju sestru.

Pitanje: Koji je bio motiv da ubije sestru?

(Dobro razmisli pre nego sto odgovoris!!)

Odgovor:

Nadala se da ce se muskarac ponovo pojaviti na sahrani.

Ako ste tacno odgovorila na pitanje, razmisljate kao psihopata.

Ovo je pitanje koje poznati americki psihijatar postavlja pri testiranju

da li osoba ima mentalitet ubice.

Mnoge uhvacene ubice, koje su ucestvovale u testiranju, odgovorile su tacno.

Ako ste odgovorili pogresno, bravo za Vas.

Ako ste odgovorili tacno,molim vas da posetite najblizu ludnicu,ili policijsku stanicu... z:lol:

ja reko zato sto je to sestrin novi deckoXDDDDDDDDdbuahahaha blizu samal nisamXDDDDDddd

Ali pazite ovako,kad vidite ovakav naziv teme,hteli ili ne vi osecate da su pitanja zamka i odgovarate kao tezak bogomoljac i ne zelite priznati sebi sta stvarno mislite...
U zivotnim situacijama mozda bi drugacije odlucili i pola od vas, i mozda ja bi bili psihopate...U nekim situacijama mi se dogadjalo da mi se nisu probudile emocije,a mislim da je trebalo,stoga mozda jesam malo psihopata,grese ljudi xD

ja odgovorih da je njena sestra uzela broj i smuvala se sa njim...pa je ubila svoju sestru iz napada ljubomore...

....možda jedino nisam psihopata zato što su oni hladni i proračunati, a ja sam ubila u afektu (emocije mi prevažu), otišla i zatekla ih na gomili, sestra mi krila da se viđa sa nekim koga ja znam, ja joj ispričala ranije da sam se zaljubila u lika na sahrani, ona isto to uradila ali je krila od mene jer sam joj se prva poverila, ja došla kod nje, uhvatila ih, i eto dar mar nastao, razočarenje u sestru, svađa, suze, bang-bang i ode muškarac naših snova! :zkez:

...
eto ti ga sad nisam psihopata ali potencijalni ubica iz nehata! :eek:
strašno! :lol:
ovaj test me je sad jako zabrinuo, jedino što imam brata...srećom, ali ko će ga znati..

Procitaj pitanje, razmisli o odgovoru i spusti se na kraj poruke da vidis rezultat.

Ovo nije trik-pitanje.

moze da ga pronadje.

Odgovor:

Ako ste odgovorili tacno,molim vas da posetite najblizu ludnicu,ili policijsku stanicu... z:lol:

ovo je tako passe a vi koji se čak i šalite s ovim ste takve ložane
ovom temom se bave svi vrhunski psihijatri, psihoterapeuti, psiholozi i bavili su se decenijama unazad da bi došao neki debil i napisao debilno pitanje uz naznaku: e sve ubice/silovatelji su baš odgovorili u skladu sa stanjem uma koje poseduju
psihopatija je ozbiljna stvar ne bavi se time makar ko niti makar ko ume da je prepozna, ima je svuda, a da li je ima među običnim svetom - ima. Manje ili više. Ekstremi se nalaze u novinama i u zatvorima; ali svako kome krene da gori pod nogama ne bira sredstva

Ovo nije trik-pitanje.

moze da ga pronadje.

Odgovor:

Haha... brines se o mentalnom zdravlju foruma :lol:

p.s.- Nisam psihopata :-)

Back