Da li Srbija treba ukinuti i rasformirati Vojsku ?!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mene samo zanima zasto vi svi ne izadjete na ulice i ne zahtevate da se Vojska Srbije ukine i raspusti. Kako vam samo nije zao da izdvajate stotine miliona, milijarde ili koliko vec za budzet vojske, a predsednik drzave, ministar odbrane i vlast otvoreno kaze da Srbija nikad nece ratovati i birati rat kao opciju pa i u slucaju da je napadnuta ili joj deo teritorije nasilno bude otudjen ??????????

Eto, meni je to nekako logicno, ne znam kako je vama, ali ozbiljno pitam sve koji su voljni da odgovore .....

p.s. u ovom slucaju cak bi se mozda neko od vecih sila sa strane i sazalio pa i zastitio malu banana drzavicu od potencijalnog agresora.

Vala, BabyfaceKiller, potpuno si u pravu.

Ova vojska koju imamo može samo lokalnim političarima da treba i da njome preti. Znači, pored policije, još jedno sredsvo za uterivanje straha nevaljalom narodu.
Zbog dupliranja funkcije prisile i reda jedno treba ukinuti. Ono skuplje. Od kasarni napravimo dečije vrtiće, a profesionalne vojnike u osoblje za ista. Budžet će odjednom biti veliki tako da ćemo imati para i nove i savremene WC-e da pravimo. Na čelu s Đilasom, naravno. A Tadića, za dožovotnog generalnog direktora lanca "Vrtići Srbije".

Vojska, nekad i sad. Ratovanje, nekad i sad. Ona stara ,,boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka,, je modernizovanjem naoružanja i vodjenjem nekakvih drugačijih ratova, prevazidjena i ostaše ispisane reči.

Velika instutucija poput JNA nije mogla ostati netaknuta pred politčkim kolebanjima, cesesijom i raspadom. Moralo se to odraziti prvenstveno na promenu kadrovske strukture, a kasnije se uvidelo da je potrebno promeniti strategiju odbrane. Insitucija koja je za preduslov aktivnosti imala spoljnog neprijatelja, nije imala šanse u gradjanskom ratu kakav se odigrao na teritoriji bivše SFRJ. No, ni to nje bilo dosta, već se i 19-ak zemalja NATO-a u akciji ,,Milosrdni andjeo,, obrušilo na ono što ostade.

Ne može se reći-ukinuti vojsku, ili policiju. To bi značilo, de facto i de jure, ukinuti državu.

Može se reći - reformisati vojsku. Za takvu aktivnost potrebno je da uredjena država ima koordinirane aktivnosti svih institucija. Bilo kakva politčka nestabilnost je pogubna.

Ne treba se bazirati samo na brojnost. Ima i drugih momenata koji su veoma važni.

Prvo i osnovno, vojni objekti sa ljudstvom ne smeju biti locirani u naseljenim mestima. To se, na žalost, pokazalo pogubnim 1999. gde je dejstvo po vojnim ciljevima nužno proizvelo dejstvo i po civilnim ciljevima, tzv. kolateralna šteta.

Materijalno-finansijski položaj vojske treba da bude usmeren na izgradnju vojnih baza (naših), gde bi jedinice bile izmeštene van sadašnjih lokacija. Opremanje naoružanjem i ostalom vojnom opremom mora biti efikasno, u kontinuitetu i u skladu sa strategijom. Ako nemamo avione, nemamo ni protiv-vazdušnu odbranu. Jednostavno. Medjutim, tada mora da postoji modus kontrole neba nad Srbijom. Ali kako? Sistemi koji se ovde pominju su veoma skupi i niko ih ne poklanja. Ako vojska ne može da dobije novca za zarade zaposlenih, onda se teško može govoriti o strategiji odbrane.

Ako treba, svi smo armija! Rado Srbin ide u vojnike! Razumljivo je da mi emotivno doživljavamo sve te situacije, nekad i sad, ali sve što je lišeno profesionalizma je teško održivo.

Treba shvatiti da je vojnik zanimanje, posao kao i svaki drugi. Kod koga je oružje, kod toga je odgovornost za upotrebu istog. I nemojte zaboraviti - vojska funkcioniše po sistemu naredjenja, a ne ispunjava naše želje u datim istorijskim momentima.

Efikasna, opremljena i nestranačka - to je imperativ. Ne čine vojsku deca rodjena iste godine, već profesionalci obučeni i plaćeni za taj poziv.

Vojska, nekad i sad. Ratovanje, nekad i sad. Ona stara ,,boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka,, je modernizovanjem naoružanja i vodjenjem nekakvih drugačijih ratova, prevazidjena i ostaše ispisane reči.

Velika instutucija poput JNA nije mogla ostati netaknuta pred politčkim kolebanjima, cesesijom i raspadom. Moralo se to odraziti prvenstveno na promenu kadrovske strukture, a kasnije se uvidelo da je potrebno promeniti strategiju odbrane. Insitucija koja je za preduslov aktivnosti imala spoljnog neprijatelja, nije imala šanse u gradjanskom ratu kakav se odigrao na teritoriji bivše SFRJ. No, ni to nje bilo dosta, već se i 19-ak zemalja NATO-a u akciji ,,Milosrdni andjeo,, obrušilo na ono što ostade.

Ne može se reći-ukinuti vojsku, ili policiju. To bi značilo, de facto i de jure, ukinuti državu.

Može se reći - reformisati vojsku. Za takvu aktivnost potrebno je da uredjena država ima koordinirane aktivnosti svih institucija. Bilo kakva politčka nestabilnost je pogubna.

Ne treba se bazirati samo na brojnost. Ima i drugih momenata koji su veoma važni.

Prvo i osnovno, vojni objekti sa ljudstvom ne smeju biti locirani u naseljenim mestima. To se, na žalost, pokazalo pogubnim 1999. gde je dejstvo po vojnim ciljevima nužno proizvelo dejstvo i po civilnim ciljevima, tzv. kolateralna šteta.

Materijalno-finansijski položaj vojske treba da bude usmeren na izgradnju vojnih baza (naših), gde bi jedinice bile izmeštene van sadašnjih lokacija. Opremanje naoružanjem i ostalom vojnom opremom mora biti efikasno, u kontinuitetu i u skladu sa strategijom. Ako nemamo avione, nemamo ni protiv-vazdušnu odbranu. Jednostavno. Medjutim, tada mora da postoji modus kontrole neba nad Srbijom. Ali kako? Sistemi koji se ovde pominju su veoma skupi i niko ih ne poklanja. Ako vojska ne može da dobije novca za zarade zaposlenih, onda se teško može govoriti o strategiji odbrane.

Ako treba, svi smo armija! Rado Srbin ide u vojnike! Razumljivo je da mi emotivno doživljavamo sve te situacije, nekad i sad, ali sve što je lišeno profesionalizma je teško održivo.

Treba shvatiti da je vojnik zanimanje, posao kao i svaki drugi. Kod koga je oružje, kod toga je odgovornost za upotrebu istog. I nemojte zaboraviti - vojska funkcioniše po sistemu naredjenja, a ne ispunjava naše želje u datim istorijskim momentima.

Efikasna, opremljena i nestranačka - to je imperativ. Ne čine vojsku deca rodjena iste godine, već profesionalci obučeni i plaćeni za taj poziv.

Evo ruka tacy za ovaj post:|
82k9ll5.jpg

vojska srbije samo po imenu a u stvari jugoslovenska vojska.
od nesto manje od 800 generala u vojsci srbije samo je 10% iz srbije.
zasto tako?

Zavisi kako gledas na Srbiju..ja Srbiju posmatram u njenim prirodnim granicama..dok ti kroz BG pasaluk..zato se i pitas i konstantujes da ima samo 10 % iz Srbije..po meni su 100% iz Srbije..kada bi se u Izraelu tako gledalo..nebi bilo ni 1% iz Izraela..

Zavisi kako gledas na Srbiju..ja Srbiju posmatram u njenim prirodnim granicama..dok ti kroz BG pasaluk..zato se i pitas i konstantujes da ima samo 10 % iz Srbije..po meni su 100% iz Srbije..kada bi se u Izraelu tako gledalo..nebi bilo ni 1% iz Izraela..

....ali Srbija nije Izrael, Srbija nije Svajcarska, kakvo ti je to poredjenje....Kurdi i Cigani su isto narod pa nemaju drzavu, sto Srbija mora da postoji, i eto ako BAS MORA da postoji, zasto ne moze biti mala Srbija.... :roll: ;)

....ali Srbija nije Izrael, Srbija nije Svajcarska, kakvo ti je to poredjenje....Kurdi i Cigani su isto narod pa nemaju drzavu, sto Srbija mora da postoji, i eto ako BAS MORA da postoji, zasto ne moze biti mala Srbija.... :roll: ;)

Zato sto tako ostavlja 50% svojih Srba van granica...i kao mala nikom nije od koristi ni nama u Srbiji ni njima koji su u otcepljenim delovima Srbije..

Песма Светог Николаја коју је прочитао о.Петар (Улемек) на прошлој трибини Двери:

'' Буди храбар и слободан, рече Господ Навину
Ја ћу за те војевати, само држи истину
Истина је са слободом нераскидно везана
О бојима од Срба је једна песма спевана.

За Крст часни и слободу
То је српска лозинка
Без тог двоје живот што је
Срб нема починка.

То и данас Господ збори
сваком правом Србину
Ја ћу за те војевати,
само држи истину. ''

ONI TITOVI GENERALI IZ BIVSIH JUG. REP. KOJI SU DOBILI TUDJE KUCE I TUDJE STANOVE SU I DO 400% IZ SRBIJE.
KOJE SU TO PRIRODNE GRANICE SRBIJE I STA JE TO BG PASALUK?

Srbija se ne može porediti sa ostalim evropskim državama, iz prostog razloga - Kosovo, a sutra ?
Vojska je degradirana potezima kao što je civilno služenje...Opšta sprdnja!

Niko neće biti oštećen zbog 6 meseci vojnog roka (žene minimum 3), ali u uniformi i pod oružjem. Kakvi proigovori savesti, kakva verska ubeđenja, kakvi bakrači...Ovako gledam te jadnike kako "služe" vojni rok po vrtićima i JP...Sprdnja!

U našim uslovima, može se (a i trebalo bi tako da bude) služiti vojni rok u mestu u kom živiš, s tim da imaš pravo na svakodnevni odlazak kući, ukoliko tvoje obaveze to dopuštaju...Liberalno 100% ! :D

Iako ja ne podržavam civilno služenje, to je država morala da uvede zbog pristupa Savjetu Evrope (u kome danas nije samo Bjelorusija...) - ne možeš natjerati nekoga da nosi oružje ako neće.

A vojsku treba u potpunosti profesionalizovati.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back