Da li smo toliko zaostala ( primitivna ) nacija?

Truman

Elita
Poruka
23.393
Naglašavam da ova tema nema veze sa politikom već me upravo zanima psihološko tumačenje. Elem, dogodilo se to što se dogodilo u nedelju. Par hiljada nasilnika razlupalo je Beograd. I sad će neko reći - u svakom društvu imaš ekstremiste, samo je pitanje da li je vlast u stanju da se obračuna sa njima. Međutim, koliko sam nakon tog događaja pratio komentare naroda za mene neshvatljivo veliki broj ima reči opravdanja za to što se dogodilo. Gomila njih komentariše - pa dobro, ipak su to radili jer su hteli da biju pedere (?!:roll:). Prvo, da l to znači da opravdavamo prebijanje homoseksualaca. Drugo, da li to znači da opravdavamo fizički obračun sa neistomišljenicima. I treće, da li to znači da nalazimo opravdanje za urnisanje grada, napad na trudnice i sl.

Nakon ovoga čovek koji nije previše emotivno vezan za sopstveni narod ( koji sebe više vidi kao individuu bez vezivanja za nacionalni identitet ) mogao bi se zapitati koji je nivo svesti ove nacije, da li smo toliko primitivni, netolerantni i agresivni? Zar smo toliko duhovno bedni? A onda se setim kako mi vidimo sebe - kao divan, topao, tolerantan narod i blablabla...

da čujemo šta vi mislite...

Sve te generalizacije su glupost. Ali iskreno vise volim da vidim ljude koji prikazuju nezadovoljstvo necim, nego one koji samo konformisticki gledaju svoje dupe. Ovo bar oznacava jedno a to je da kod nas jos uvek postoji zajednica pa makar i u takvom misljenju. Svi drugi prate moto "dok je meni lepo bas me briga sta se desava". Takav nacin razmisljanja mi se gadi.

Tako da, dublje gledano, bolje je i biti primitivan nego egoistocno sebican.

Ne slažem se. Ako 30-40 posto ljudi podržava ono što se dogodilo nije to nikakva generalizacija nego nažalost - surova stvarnost. A nezadovoljstvo nečim se pokazujem tako što izađeš na miran protest ( kao što su uradili u subotu ), a ne tako što divljaš...Druge nacije bi to uradile na mnogo civilizovaniji način, u tome je ''caka''.

Da li samo emotivno nevezan (za svoj narod) covek moze da donese takav zakljucak? Od subjektivnosti ne boluju samo emotivno vezani za nekog ili nesto, niti vazi obrnuto, tako da za dolazenje do odredjenih zakljucaka uopste i ne treba potezati pitanje emocija. Ali da boli, to jeste istina. Kao sto je cinjenica i da istina boli. A ona govori ne samo o zaostalosti (ne govorim o stavu prema homoseksualizmu), vec o potpunom gubljenju sebe kao ljudskih bica koja deluju iskljucivo zivotinjskim nagonom (ko je pri tom ugrozen, diskutabilno je). Samouteha o toplini, divotnosti, tolerantnosti i ostalim blabla vanrednim osobinama, nevidjenim u drugim nacijama, dokaz je ljudske gluposti (individualne i kolektivne). Savrsenstvo ne postoji ali postoji savrsen dokaz da neki nikada nece biti ni blizu dobrom. Valjda to po zasluzi ide...

Samim tim sto su ljudi podeljeni na stranke koje zucno brane , pa na religiju, pa do najsitinijih misljenja i te svoje stavove naturaju na silu ostalima vodi u propast vrednosti svakog coveka ne znajuci zasto to ustvari radi. Umesto da svako radi ono sto voli , ali da je izrazena slobodna volja i svesnost svakog pojedinca i kolektiva u isto vreme. Tako bi se na primer ne bi desavalo da se naslednici jednog rezima ponasaju jos gore od prethodnog i da imamo toliko tipova ljudi koji su stereotip za Srbiju.

Te podele i sve to sto si naveo su POSLEDICA, a mene zanima sta je UZROK. Genetika, istorijske okolnosti, X faktor...

Pa pre svega neznanje i nemoc da se prodre u sustinu stvari, odatle se radja zabluda koja vodi dalje u forsiranje zabluda na silu itd... Nekako je takva i opsta kolektivna svest da ljudi i nemaju zelju da se oplemene, cak misle i da to nije moguce...

Sigurno.
Posledica geprafije dinarskog mentaliteta i istorijskog razvoja .
Petovekovnog ropstva.
Mi u Vojvodini smo drugaciji.
nije potrebno reci ko je bio centar duhovnosti i kulture srpskog naroda.
Usled mentaliteta , drugacijeg sivilizacijskog prostora ....i razvoja
i onda su nas sastavili sa srbijom ..da propadamo i placamo cenu
suludih i paranoicnih ideja i politike koja se ovde vodi stotinama godina...

Sigurno.
Posledica geprafije dinarskog mentaliteta i istorijskog razvoja .
Petovekovnog ropstva.
Mi u Vojvodini smo drugaciji.
nije potrebno reci ko je bio centar duhovnosti i kulture srpskog naroda.
Usled mentaliteta , drugacijeg sivilizacijskog prostora ....i razvoja
i onda su nas sastavili sa srbijom ..da propadamo i placamo cenu
suludih i paranoicnih ideja i politike koja se ovde vodi stotinama godina...

Hmm, zanimljivo da je stanovnistvo u Vojvodinu naseljeno posle pustosenja i etnickog ciscenja koje se desavalo u vise navrata. Najvise je se Kosova i Metohije, Crne gore i Bosne... I da , svi ti ljudi su upropastili prosperitet ovih sto su streljani i vesani i klani tamo itd itd... I molim te nemoj svoje fasisticke ideje da iznosis ovde , tema je dobra.

Slažem se, ne umemo da se kontrolišemo. I izgleda da smo nesvesni toga. Htedoh reći da oni koji su u procesu individuacije neće svoj identite vezivati za nacionalni, ali to je druga tema tako da možda i bolje da je ne pokrećem.

Ali druge nacije ne zive u trecerazrednim socijalnim uslovima. Druge nacije ne brinu o tome sta ce deca da im jedu i dal ce da plate racune ovog meseca. Mozda brinu, ali ni u najmanju ruku kao mi. Stvar je u tome sto je na Srbina izvrsen toliki pritisak sa svih strana da je normalno da puca. Animalizam se upravo izrazava u takvim nehumanim uslovima za zivot.

Prilicno je povrsno da pricamo o tome, jer postoje mnogo segmenta i uglova gledanja. Treba uracunati mnogo faktora da bih se videlo zasto bas dolazi do ovakvog ponasanja. Mi sa strane zaista delujemo agresivno ali ja ti kazem bolje je da smo agresivni i da izrazavamo nezadovoljstva nego da cutke prihvatamo sve. Onda bi nas i Mujo gazio a ne bi smo nista rekli.

Nemojte toliko da ocrnjujete svoje ljude jer su vam oni jedino vredno. Jedini brat koji ti moze biti to ce biti Srbin, a ne neki stranac ma iz bilo koje zemlje. Retkost.

..na ulicu nisu izashli oni koji brinu o rachunima i deci..
..niti oni koji zive u nehumanim uslovima..
..na ulicu su izashli oni koji su rodjeni pochetkom devedesetih,
koji ne pamte ni tita, ni slobu, ni ratishta, ni sankcije,
oni koji su sricali prva slova 2000. i kojima je punjena glava
dechjim pravima, pp sluzbama, rasterecivanjem gradiva,
a koji nemaju dovoljno mozga da shvate da uz prava idu i obaveze,
da je pp sluzba ispomoc a ne izgovor,
ali polako postaju svesni da je ono shto imaju u glavama nedovoljno za bilo kakvu
smislenu buducnost..
..a opravdanja im nude oni koji gaje iste takve u svojim kucama
i koji, od sramote i pred njima i pred samim sobom shto su ih doveli na ovakav svet,
ubedjuju zdushno i bez pokrica taj svoj podmladak da su neshto neopisivo posebno,
da su dovoljno zaduzili svet samim svojim postojanjem
pa im sve ostalo sleduje samo po sebi, od shkole, od drzave, od drushtva uopshte..
..poshto sami to nisu u stanju da im priushte, niti da ih osposobe da to sebi steknu..

Yes, vala... jesmo vrlo zaostala (primitivna) nacija ! kao posledica genetskih promena kroz vekove
a izazvanih fizičkim oduzimanjem najkvalitetnijih primeraka (u periodu pod turskim ropstvom) i
nemogućnošću da se od nekvalitetnog ostatka proizvodi zdravo i kvalitetno potomstvo... !!!

ukratko, imamo fizički mentalnu psihičku i duhovnu degeneraciju na većini današnjih ''proizvoda''
a jako je mali broj kvalitetnih i neoštećenih primeraka koji se spasiše čudom prirode !!!

Ma to je pre Turaka neki fazon ovde, sa druge strane Turaka je u Srbiji bilo puno manje nego sto se misli , najvise je bilo poturica i Siptara i tako tih sluga... Medjutim i od vremena 13.-14. veka je tako ovde, poznat je onaj slucaj kad je kralj Milutin obecao presto dvojici princeva iz Grcke - Vizantije i oni kad su dosli i videli o cemu se radi , prvo je odbio jedan pa drugi... Jednostavno , to je njima bio bahat i prgav i nezgodan narod i rekli su da ga nece za svoje kraljevstvo... Opet je tad u to vreme Rim objavljivao krstaske ratove na Srbiju , Vizantija napadala i tako prilicno sve svetske super sile slicno kao danas. To je za istoriju....

Tacno je da smo izgubili dosta potencijala u broju ljudi i bilo bi Srba mnogo vise da je bilo manje ratovau zadnjih 700 godina , ali ja mislim da je isto velika mana sto se ovde nije desila renesansa koja bi u velikoj meri oplemenila ceo fazon naroda ovde. Vec su zbacene zurle i primitivna kultura Turaka , pocelo se normalizovati stanje i opet ratovi , komunizam koji je nacisto unistio i to malo duhovnosti i onda nastavak Turske kulture preko Pinka i slicnih medija tako da nam danas velika vecina devojaka izigrava one fukse pevaljke, a momci mafijase uz zurle ,bahacenje i lance ....

Hmm, zanimljivo da je stanovnistvo u Vojvodinu naseljeno posle pustosenja i etnickog ciscenja koje se desavalo u vise navrata. Najvise je se Kosova i Metohije, Crne gore i Bosne... I da , svi ti ljudi su upropastili prosperitet ovih sto su streljani i vesani i klani tamo itd itd... I molim te nemoj svoje fasisticke ideje da iznosis ovde , tema je dobra.

O cemu ti pricas ?
Zna se ko je cinio stanovnistvo u Vojvodini.
U kakvoj smo zemlji ziveli mi a u kakvoj srbijanci.
I zato imaju drugi mentalitet.
u vecitoj paranoji i puni kompleksa zbog petovekovnoj ropstva.
Zna se gde smo bili mi a gde vi kada ste nas "oslobodili '.
U vecitim zabludama i kolektivnoj paranoji i zeljom za teritorijama.
i mi placamo tu cenu.
Sulude politike koja se vodi decenijama.
Pobegli svi glavom bez obzira i ostala samo Vojvodina da placa cenu
dinarskog mentaliteta i opravdanja da je za sve kriv neko drugi.

Naglašavam da ova tema nema veze sa politikom već me upravo zanima psihološko tumačenje. Elem, dogodilo se to što se dogodilo u nedelju. Par hiljada nasilnika razlupalo je Beograd. I sad će neko reći - u svakom društvu imaš ekstremiste, samo je pitanje da li je vlast u stanju da se obračuna sa njima. Međutim, koliko sam nakon tog događaja pratio komentare naroda za mene neshvatljivo veliki broj ima reči opravdanja za to što se dogodilo. Gomila njih komentariše - pa dobro, ipak su to radili jer su hteli da biju pedere (?!:roll:). Prvo, da l to znači da opravdavamo prebijanje homoseksualaca. Drugo, da li to znači da opravdavamo fizički obračun sa neistomišljenicima. I treće, da li to znači da nalazimo opravdanje za urnisanje grada, napad na trudnice i sl.

Nakon ovoga čovek koji nije previše emotivno vezan za sopstveni narod ( koji sebe više vidi kao individuu bez vezivanja za nacionalni identitet ) mogao bi se zapitati koji je nivo svesti ove nacije, da li smo toliko primitivni, netolerantni i agresivni? Zar smo toliko duhovno bedni? A onda se setim kako mi vidimo sebe - kao divan, topao, tolerantan narod i blablabla...

da čujemo šta vi mislite...
Poremecaj moralnih vrednosti...
Sa jedne strane neki koji osudjuju homoseksualizam, spremni su na ubijanje...
Sto je daleko nemoralnije...
Takodje netolerancija...
I pre svega preveliki ponos..

I Takodje je strasno to kako mnogi vide sebe ..
Poremecaj licnosti...

Poslednja izmena:

Back