Da li smo mi programi programera

Ne govori se o tome. Govori se o informatičkom kodu postojanja svega oko nas, a ne samo nas kao jedinke. Mi smo programirani kroz DNK. A to može biti softver koji je neko pisao. Može biti greška u kodu to što se neko rađa sa nekom bolešću koja ne bi trebala da postoji. Na to se odnosi. A ne na realizam o kojem ti govoriš i o "programiranju". Ovo je IT sektor i striktno govorimo o IT mogućnostima. Nije filozofija ili psihologija

Ne govori se o tome. Govori se o informatičkom kodu postojanja svega oko nas, a ne samo nas kao jedinke. Mi smo programirani kroz DNK. A to može biti softver koji je neko pisao. Može biti greška u kodu to što se neko rađa sa nekom bolešću koja ne bi trebala da postoji. Na to se odnosi. A ne na realizam o kojem ti govoriš i o "programiranju". Ovo je IT sektor i striktno govorimo o IT mogućnostima. Nije filozofija ili psihologija
Jasno, pardon. ☺️

Po Teoriji Evolucije MORA da postoji greška u kodu koja varijacijama stvara nove vrste, kljuca kao ćorava kokoška i kroz milione godina stvara nove vrste.

Imaš i Nuklearnu Teoriju Evolucije! Ako ti je DNK sklepan i od nekoliko radiaktivnih atoma, kada se oni raspadnu, to je već druga struktura. Pitanje je kako će se to onda i u šta da transformiše....

sve ukazuje da jesmo

zapravo jeste, to je jedno od najpopularnijih i suštinskih filozofskih pitanja tkd pripada na tome potforumu

Па добро, днк јесте један врхунски програм иза кога стоји програмер. Е сада грешке у програму се могу јавити из више разлога. 1. Велики број копија. 2. Оригинални, одлични услови за рад програма више не постоје. Лоша и вирусна средина доводе до оштећења програма. Мм?

Ako uzmemo u obzir da je taj programer Bog, onda je smisleno da je u našem DNK kodu zapisano kako se kopiraju ćelije, kako se milijardu stvari događaju u našem telu. To zvuči sasvim okej. Zašto dolazi do starenja onda? Kada se ćelije kopiraju tokom godina, one vremenom počinju da prave greške u kopiranju i čovek počinje da stari dok ne dođe do smrti. Jer ako nema greške u kopiranju, kako umreti ako nam svaki organ radi savršeno? To je fizička komponenta. A duhovna komponenta?
To je neki kompleksniji dizajn.

Kompleksnost jedne ćelije je neverovatna. Život sam od sebe ne može nastati. Čak biolozima da daš sve gradivne elemente ćelije, sve proteine, celu strukturu nukleida oni ne mogu da stvore život iako su pokušali.
Organski hemičar je objasnio da "teorija" kojom objašnjavaju da su hiljadama godina steroidi bombarodovali Zemlju ide nasuprot teorije nastanka života. Jer postojanost ćelije je kratka. I što je veći vremenski period, to je manja šansa da nastane život, a ne veća.
I druga stvar, sama činjenica da postoji niz instrukcija kako se ćija ponaša je pitanje (odakle ona sama zna šta da radi). I kada ne uspe da nastane život, onda opet ide proces pokušaja, ali se ne pamti ono prethodno gde je neka ćelija pokušala da stvori život. To se briše, opet mora. A kako zna ta ćelija OPET način da počne.

Šteta pa sam izgubio taj video.

Bog je koncept za nekoga ili nešto što je znatno iznad nas.
ne nužno

Nelogično je da se ovako kompleksan ževot napravio sam od sebe.
nije bitno šta je nama ''logično'' ili ne, antropocentrizam

Ako odgovorimo da je bog oduvek postojao, onda je nepotreban zato sto mozemo reci i da smo mi oduvek postojali,
ali mi nismo oduvek postojali

Kompleksnost jedne ćelije je neverovatna. Život sam od sebe ne može nastati. Čak biolozima da daš sve gradivne elemente ćelije, sve proteine, celu strukturu nukleida oni ne mogu da stvore život iako su pokušali.
non sequitur, to što naučnici ZASAD nisu to uspeli, ne znači da NIKAD neće. možda i može sam od sebe nastati, otkud znaš. a i zavisi kako definišeš ''sam od sebe''

ne nužno

nije bitno šta je nama ''logično'' ili ne, antropocentrizam

ali mi nismo oduvek postojali

non sequitur, to što naučnici ZASAD nisu to uspeli, ne znači da NIKAD neće. možda i može sam od sebe nastati, otkud znaš. a i zavisi kako definišeš ''sam od sebe''
Sam od sebe: Mi stvaramo milione spojeva koji NE postoje na Zemlji. Kako to radimo? Slažemo atom po atom kao LEGO kockice, ili samo stvorimo uslove za to, i ta jedinjenja 'sama' nastanu! Tako je možda i sa nastankom života?

Mi šta god da smo stvorili, to je takvo kakvo je. Bez svesti, bez života. Nije život. Možemo napraviti najkompleksnije zgrade, ali to je samo razumevanje fizike, matematike. Ali ta zgrada nema misao. Ona neće napraviti nove zgrade.
A odakle čoveku DNK informacija kako da stvori sebe samog i da ZNA da postoji proces reprodukcije. Pa kolika je kompleksnost DNK koda, a tek celokupnog sistema kako radi čovek. I plus svest kako kaže @fosilvaso . To onako slučajno nastalo. Po teoriji evolucije, je l' da?

Back