Da li se uopšte isplati hibrid auto?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.078
Gledam cene Tojote Jaris i vidim da je hibrid barem 7000 evrića skuplji od običnog benzinca. Dobro, tu ulazi i (obavezni) automatski menjač umesto ručnog, ali opet, koliko se isplati?

Koliko mogu da vidim, potrošnja po gradu je bolja za nekih 1 litar na 100 km. Ako je benzin oko 1,5 evra to znači da treba da pređeš oko 46.000 km da počneš da štediš na benzinu?

1706952552830.png

Gledam cene Tojote Jaris i vidim da je hibrid barem 7000 evrića skuplji od običnog benzinca. Dobro, tu ulazi i (obavezni) automatski menjač umesto ručnog, ali opet, koliko se isplati?

Koliko mogu da vidim, potrošnja po gradu je bolja za nekih 1 litar na 100 km. Ako je benzin oko 1,5 evra to znači da treba da pređeš oko 46.000 km da počneš da štediš na benzinu?

Pogledajte prilog 1492995
Ista šema ko sa dizelima po pitanju isplativosti. Uglavnom trocilindrični motor koji troši abnormalno puno po gradu pa kao hibrid smanji.

Uglavnom isto kao pređašnja generacija malolitražnih motora.

A cene trostruko veće.

Ja sam čitao najave tih evropskih svetskih saveta za ekologiju da će do npr 2030 biti eliminasana benzin i dizel vozila, već 2035 hibridna i ostaju samo električna.Tako da ako već imaš para za takve stvari kupi električni i miran si narednih 30 godina što se propisa tiče
Ne postoji u Srbiji mreža stanica za punjenje elektičnih automobila niti će se verovatno instalirati u skorijem roku. Mislim da mu hibrid završava posao.

Ne postoji u Srbiji mreža stanica za punjenje elektičnih automobila niti će se verovatno instalirati u skorijem roku. Mislim da mu hibrid završava posao.
e , aj da se ne lažemo, takve mreže ne postoje nigde u svetu , sve je to još u eksperimentalnoj fazi , zagađenje atmosfere sveukupno na svetskom nivou od emisije štetnih izduvnih gasova svih vrsta motora na unutrašnje sagorevanje je samo 13% , gde je ono drugo , a drvlje i kamenje na automobile , samo da skrenu pažnju sa druge zagađivače koji im nose nenormalne profite
ovako su našli modus kako da još više zarade na novotariji , a i gledajući sa geo strateškog značaja kako bi se oslobodili zavisnosti od proizvođača i imaoca naftnih svetskih rezervi
sve je u igri , zabole njih za ekologiju i dobrobit čovečanstva

e , aj da se ne lažemo, takve mreže ne postoje nigde u svetu , sve je to još u eksperimentalnoj fazi , zagađenje atmosfere sveukupno na svetskom nivou od emisije štetnih izduvnih gasova svih vrsta motora na unutrašnje sagorevanje je samo 13% , gde je ono drugo , a drvlje i kamenje na automobile , samo da skrenu pažnju sa druge zagađivače koji im nose nenormalne profite
ovako su našli modus kako da još više zarade na novotariji , a i gledajući sa geo strateškog značaja kako bi se oslobodili zavisnosti od proizvođača i imaoca naftnih svetskih rezervi
Kako ne postoji, pa vidiš da se električni automobili voze po Zapadu. Slabije postoje u manje razvijenim zemljama. Ta struja kojom se pune ti električni automobili dobija se uglavnom iz fosilnih goriva i nuklearnih elektrana a manjim delom iz hidropotencijala i iz obnovljivih izvora energije. Tako da su ti električni automobili isto zagađivači kao i hubridni automobili. Vazduh struji celom planetom Zemljom.

Kako ne postoji, pa vidiš da se električni automobili voze po Zapadu. Slabije postoje u manje razvijenim zemljama. Ta struja kojom se pune ti električni automobili dobija se uglavnom iz fosilnih goriva i nuklearnih elektrana a manjim delom iz hidropotencijala i iz obnovljivih izvora energije. Tako da su ti električni automobili isto zagađivači kao i hubridni automobili. Vazduh struji celom planetom Zemljom.
dobro je , znači isto razmišljamo , uspešno si proširio tezu o ne tolikoj dobrobit od elektromobila :ok:

Tako je, znači posle toga ćeš biti u plusu koji će se samo povećavati. Jednog dana kad ga budeš prodavao za njega ćeš dobiti više nego za običnog - još povećan plus. U međuvremenu ćeš se voziti mnogo prijatnije. Nemaš menjač, a i buka je manja.
Da li se isplati? Naravno!

Pa ..po meni se isplati Corola karavan hibrid trosi oko 5l a po gradu trosi jako malo jer svako kretanje se odvija el motorm a i do 50km/h je pretezno el ako ne stisnes papucicu do poda ..Tako da ne verujem da je razlika 1l . Taksisti koji ih voze ovde kod mene kažu da je za grad odlican a za auto put ne bas . Druga stvar je održavanje kod te hibrid Toyote je izbačeno dosta delova koje imaju obični SUS motori.. Mislim da je Toyota jako malo radila na reklamiranju tog jako tehnicki dobro određenog sistema .. Meni se sviđa ali ne u Yarisu već u većim autima

Poslednja izmena:
5 litara je velika potrošnja za grad ako je u pitanju hibrid. Po meni je prihvatljivo max 3-4 litra. Svi koje poznajem i menjaju auto svakih 5 godina kažu da im ne pada na pamet da doplaćuju 15-20.000 evra jer je hibrid u pitanju.

Zašto? Vrlo jednostavno oni ne vide nikakvu razliku u tih 5 godina niti uštedu.

Већ се увелико јавлја проблем одлаганја старих истрошених батерија
Маса осигуравајућих кућа неће да их осигурава због све чешћих случајева самозапалјиванја

Ja sam čitao najave tih evropskih svetskih saveta za ekologiju da će do npr 2030 biti eliminasana benzin i dizel vozila, već 2035 hibridna i ostaju samo električna.Tako da ako već imaš para za takve stvari kupi električni i miran si narednih 30 godina što se propisa tiče
Pa neće biti zabranjena Hibridni i vozila s motorom na sagorijevanje nego se neće više proizvoditi. Savjet da se sada kupi El. vozilo da bi kasnije bio miran baš i nije dobar savjet. Ja sam ugrubo računao da ja s mojim plinasem mogu tankati plina sljedećih 10 godina , novcima kojima bi nadoplatio za električno vozilo. Nakon deset godina bit će set baterija gotov, pa di je tu ušteda?

5 litara je velika potrošnja za grad ako je u pitanju hibrid. Po meni je prihvatljivo max 3-4 litra. Svi koje poznajem i menjaju auto svakih 5 godina kažu da im ne pada na pamet da doplaćuju 15-20.000 evra jer je hibrid u pitanju.

Zašto? Vrlo jednostavno oni ne vide nikakvu razliku u tih 5 godina niti uštedu.
Prosek je 5l a u gradu ako vozis eko trosi jako malo ..Sve zavisno koliko el energije imas ..Uglavnom nove mogu oko 70-75km na el i to se koristi do 50km/h a to je najvuse gradska vožnja.. Tako da se itekako isplati

Ma kakvi i za tih 5 godina će da rikne hibridni pogon i baterija što je i logično kako bi te opljačkali ponovo.

Ovde ljudi koji imaju pare su mnogo inteligentniji od eu proseka.
Nemaš nikakvu povratnu informaciju i samo naglabas napamet. Tih Toyota kod mene imaš gomilu na taxiju posto se vise čisti motor na sagorevanje ne može registrovati kao taxi ..imaš ih već sa 500-600k km .. Tako da to o čemu pricas nema veze a I Toyota slabo pravi nesto sto traje par godina.

Back