Da li se Ukrajina treba odreći teritorije zarad mira?

Da li se Ukrajina treba odreći teritorije zarad mira?

• DA

glasova: 22 66,7%
  • NE

glasova: 11 33,3%

• Ukupno glasova
    33
Bi li se ti odrekao Kosova?
Све има своју цену, ако би светски играчи одлучили рецимо да понуде припајање РС Србији, одрекао бих се КиМ, уз неке гаранције које морају да се испоштују на КиМ.
Боље је изборити се за етнички чисту територију, него добити поново назад другу, где увозиш проблем.

Нуђено је и Милошевићу и Туђману, па нису хтели. Ми смо то платили губитком КиМ и делимично РС, а Хрвати губитком ХБ.
Русија није хтела да нам помогне војно, а касније Путинова Русија не помаже ни дипломатски и тако смо дошли до исламске тзв. државе Косово и дистрикта Брчко, као отворено кршење изворног Дејтона.
Русија је захваљујући том дилу са С.А.Д. добила право на источни блок, где они могу да глуме НАТО и да чак и војно реагују у околним својим државама, а Србе ко је%е продали су нас и жртвовали западном блоку.

На сву срећу западни НАТО није уништио Србију, колико је Русија и њен ''источни НАТО'' уништио Украјини и вратио у средњи век, али Путин је ту најмање крив, јер Зеленски је као мањи и слабији играч на политичкој сцени је изабрао ту судбину, уместо да је преговарао и дипломатски се борио за бољи статус Украјине унутар источног блока.
Овако, изгубио је део народа, део територија и опет неће ући ни у НАТО, ни у ЕУ.

Ти имаш право да верујеш у западну хегемонију и да је величаш, али она распада, видимо како Трамп напада чак и западне земље, рецимо Данску.
Амерички утицај који је постојао на Балкану се повлачи, али то не значи да ће уместо њих ускочити неко ко ради за наше интересе, јер ЕУ и ВБ то нису.
У блиској будућности кинески утицај ће бити све већи, али Кинези ти већ годинама уназад говоре, да су њихови интереси на првом месту, да неће бомбардовати шиптаре на КиМ и муслимане у БиХ, јер њима одговара статус кво како би ширили свој економски утицај.
То смо видели и 1999. када су им Американци бомбардовали амбасаду, а они нису урадили баш ништа.
Руси током 90тих нису могли ни за себе да се снађу, а камоли нама да помогну.
Исто како су код нас у то време настали новобогаташи - тако су и код њих. Једина је разлика што се тамошњи означавају олигарсима.
Тек доласком Путина је поново успостављен ред, а то се догодило после бомбардовања нас, тако да није могло да има утицаја.
А да ли је бомбардовање нас имало утицаја на руски систем (тајне службе) да пожуре са проналаском доброг кандидата... Не знам, може да се дискутује о томе.

Није баш званично, али би обавештење о догађањима на оних првих два сата преговора у петак требало да изгледа овако:

Почетно је турски министар иностраних послова посредовао да разговор почне, делегације су, свака на свом језику рекле своје основне циљеве.
Потом је турски министар изашао, а преговори су настављени само на руском.
Украјинци су захтевали примирје.
Руси су одговорили да је минимални услов за примирје да се украјинске снаге повуку из делова четири области које још увек контролишу.
Украјинци одговарају да је то сасвим нереалан захтев.
Шеф руске делегације подсећа да су Руси спремни да истрају колико год је потребно (подсећајући на 21-годишњи рат против Швеђана), и да ако Украјинци неће да прихвате да се повуку из четири области, да ће у следећим преговорима Руси тражити осам области.

Сматра се да је руска делегација сада много тврђа него она из 2022. године. Шеф делегације Медински и још један члан су и раније учествовали, а остатак делегације је замењен много тврђим преговарачима.

Украјинску делегацију пре пар дана је предводио министар одбране Умеров.

Преговарало се директно, иако су Украјинци издали декрет којим се тако нешто забрањује.

Исто како су код нас у то време настали новобогаташи - тако су и код њих. Једина је разлика што се тамошњи означавају олигарсима.
Тек доласком Путина је поново успостављен ред, а то се догодило после бомбардовања нас, тако да није могло да има утицаја.
А да ли је бомбардовање нас имало утицаја на руски систем (тајне службе) да пожуре са проналаском доброг кандидата... Не знам, може да се дискутује о томе.
Добро, пијани Јељцин није могао да помогне, а шта Путина спречава да помогне, када влада скоро 3 деценије и ништа нам није помогао. Причам о дипломатији и економији.
И не рачунам почитичку помоћ када је помогао Тадићу и сада када помаже Вучићу и Додику, да се задрже што дуже на власти.
Сутра ће политички подржавати и студенте и опозицију, али суштински и даље ништа не помаже држави и народу.
Човек који свакога подржава, заправо не подржава никога, него само гледа руске интересе и као Јеврејин мери и јаја на кантару.

Добро, пијани Јељцин није могао да помогне, а шта Путина спречава да помогне, када влада скоро 3 деценије и ништа нам није помогао. Причам о дипломатији и економији.
И не рачунам почитичку помоћ када је помогао Тадићу и сада када помаже Вучићу и Додику, да се задрже што дуже на власти.
Сутра ће политички подржавати и студенте и опозицију, али суштински и даље ништа не помаже држави и народу.
Човек који свакога подржава, заправо не подржава никога, него само гледа руске интересе и као Јеврејин мери и јаја на кантару.
Није Јељцин био пијан него болестан.

Руска помоћ... па... После деценије у "црној рупи" не можеш да се направиш да се ништа није догодило. Док су Руси опет дошли "изнад нуле", морало је да прође неко време. А свет није стајао. То је направило још већу разлику.
Руси се боре тек да имају неки вид контроле над простором бившег СССРа, што је прилично кратко (и то са 25 година Путина на власти).

Дипломатска помоћ... Шта нама значи што Руси и Кинези могу да пишу све, када је три вета против тога. Или обрнуто, два вета. Решење није тамо.

Видиш и сам да Руси не могу ни комерцијалну робу да довезу код нас, а камоли шта више од тога.
Нама неће сметати ако су Руси јачи.
Ни њима неће сметати ако смо ми јачи.
Само, без чекања. Свако ради своје.

Ми ћемо помоћи сами себи тако што ћемо да одустанемо од слепих очекивања да неко треба да нам помогне. Тиме ми признајемо да не умемо или не можемо. А уједно нас и остали, од којих не тражимо помоћ, третирају као банана републику.
Да ли ми можемо да окренемо вијуге од "ми и _____" на "Србија може" ?
Наравно, да бисмо више могли ако државни систем постоји, уместо ове брљотине где увек један диктира, па колико је тај способан... А један сам не може све, није физички могуће.

Није Јељцин био пијан него болестан.

Руска помоћ... па... После деценије у "црној рупи" не можеш да се направиш да се ништа није догодило. Док су Руси опет дошли "изнад нуле", морало је да прође неко време. А свет није стајао. То је направило још већу разлику.
Руси се боре тек да имају неки вид контроле над простором бившег СССРа, што је прилично кратко (и то са 25 година Путина на власти).

Дипломатска помоћ... Шта нама значи што Руси и Кинези могу да пишу све, када је три вета против тога. Или обрнуто, два вета. Решење није тамо.

Видиш и сам да Руси не могу ни комерцијалну робу да довезу код нас, а камоли шта више од тога.
Нама неће сметати ако су Руси јачи.
Ни њима неће сметати ако смо ми јачи.
Само, без чекања. Свако ради своје.

Ми ћемо помоћи сами себи тако што ћемо да одустанемо од слепих очекивања да неко треба да нам помогне. Тиме ми признајемо да не умемо или не можемо. А уједно нас и остали, од којих не тражимо помоћ, третирају као банана републику.
Да ли ми можемо да окренемо вијуге од "ми и _____" на "Србија може" ?
Наравно, да бисмо више могли ако државни систем постоји, уместо ове брљотине где увек један диктира, па колико је тај способан... А један сам не може све, није физички могуће.
Izvini, rekao bih da diskutuješ sa jednim od onih koji svesno šire defetizam pod maskom “zabrinutosti”: Brozova Druga Srbija koja je njegovoj Jugoslaviji već jednom sve žrtvovala, pa bi sad opet.

Нуђено је и Милошевићу и Туђману, па нису хтели. Ми смо то платили губитком КиМ и делимично РС, а Хрвати губитком ХБ.
Русија није хтела да нам помогне војно, а касније Путинова Русија не помаже ни дипломатски и тако смо дошли до исламске тзв. државе Косово и дистрикта Брчко, као отворено кршење изворног Дејтона.
Русија је захваљујући том дилу са С.А.Д. добила право на источни блок, где они могу да глуме НАТО и да чак и војно реагују у околним својим државама, а Србе ко је%е продали су нас и жртвовали западном блоку.

На сву срећу западни НАТО није уништио Србију, колико је Русија и њен ''источни НАТО'' уништио Украјини и вратио у средњи век, али Путин је ту најмање крив, јер Зеленски је као мањи и слабији играч на политичкој сцени је изабрао ту судбину, уместо да је преговарао и дипломатски се борио за бољи статус Украјине унутар источног блока.
Овако, изгубио је део народа, део територија и опет неће ући ни у НАТО, ни у ЕУ.

Ти имаш право да верујеш у западну хегемонију и да је величаш, али она распада, видимо како Трамп напада чак и западне земље, рецимо Данску.
Амерички утицај који је постојао на Балкану се повлачи, али то не значи да ће уместо њих ускочити неко ко ради за наше интересе, јер ЕУ и ВБ то нису.
У блиској будућности кинески утицај ће бити све већи, али Кинези ти већ годинама уназад говоре, да су њихови интереси на првом месту, да неће бомбардовати шиптаре на КиМ и муслимане у БиХ, јер њима одговара статус кво како би ширили свој економски утицај.
То смо видели и 1999. када су им Американци бомбардовали амбасаду, а они нису урадили баш ништа.
Šta je to “nuđeno”? Gde? Na razgovoru u kafani ‘Druga Srbija’?

Vode rat za deo teritorije koji ne mogu da vrate. Ajde da je to pola države ili veći deo nego radi se valjda o 20% teritorije. Ako bi Rusi krenuli da im uzimaju ostale regione uvek mogu voditi odbrambeni rat na bolji način. Ovo kako sada vode ne deluje mi smisleno, Rusi sporo napreduju ali Ukrajinci ne mogu ništa da vrate. Ima i ovakvih rezona, tipa ako se odreknu ovoga onda će čitava država postepeno da im ode ali ne vidim da Rusi imaju kapacitet da im sve uzmu. Ni opcija da im zavlada proruska opcija poput Janukoviča nije realna.

https://www.danas.rs/svet/volodimir-dubovik-ukrajina-krim/

Ukrajina ne namerava da javno, formalno ili trajno prizna da su te otete teritorije, uključujući Krim, de jure deo Rusije.

Kijev nije u poziciji da odlučuje koje teritorije može da „pokloni“, a koje ne, i predsednik Volodimir Zelenski je jasno poručio da je svaka rasprava o ustupanju Krima i legitimizaciji njegove aneksije – neprihvatljiva.

Jedan očigledan način da Ukrajina opravda svoj stav jeste da bi takav korak bio protivustavan. Međutim, neki bi mogli reći da bi okončanje ovog užasnog rata zahtevalo bolne odluke od strane Ukrajine – uključujući i one koje bi značile kršenje njenog Ustava.

Ipak, ustupanje bilo koje teritorije otvorilo bi Pandorinu kutiju kada je reč o svim ostalim sadašnjim ili potencijalno okupiranim oblastima.

Jednom kada neka država počne da trguje svojim teritorijama, ona se nalazi na opasnoj nizbrdici – presedan je stvoren, a zaustavljanje tog procesa postaje znatno teže.
Šta, ti računaš Ukrajinu za državu ?

Pa ona je već odavno pod hipotekom Blek Roka i ostalih zapadnih lešinara.

Zelenski je sve to već odavno rasprodao svojim mentorima koji su ga i doveli na vlast da to učini. :kafa:

56DC9BC0-A19A-4408-91B7-854ED3A128D2.jpeg

Страшно !
- треба да се боре до последњег за сваки педаљ своје земље
- ни хиљаду квадратних километара није вредно једног живота

Који став подржати ?
Први или други ?
Мислим да је дилема интересантна и логички решива.

Али ћу то препустити Укрима.
Ma tu nema sta da se razmislja- zivoti ljudi su najpreci a ionako prepustanje tih teritorija bi bilo samo dok Putin ne umre i to je to.

једино не мислим нити би рекао да су руси ишта научили из нашег примјера
вјероватно су на нас гледали као "европска Африка"

једино не мислим нити би рекао да су руси ишта научили из нашег примјера
вјероватно су на нас гледали као "европска Африка"
90тих Руси нису знали ни шта ће са самима собом... Ми смо били иза хоризонта.

Данас је стање другачије, мада не тврдим да је обавезно повољно по нас или Русе.

90тих Руси нису знали ни шта ће са самима собом... Ми смо били иза хоризонта.

Данас је стање другачије, мада не тврдим да је обавезно повољно по нас или Русе.
слажем се, само кажем да ништа не уче ни из своји примјера а камоли из нашега

Da im pošaljemo tebe kao pojačanje?
neka, kaZu dovoljna je municija, i aljekovo zalaganje za celovitost - ukrajine,a ne kosova, njega je prodao, a vec prodaje i uzu srbiju za rudnike treba evropi, da nas svaba ne okupira kako kaze vas bizon djuka

ali kada stignu rafali, onda saljemo pojacanje, obecao aljek siftar bratu zelenskomn, samo da izdrzi do tada, eu ce se zaloziti u koju z'inat idemo - oni srbiji migrante, a srbija eu zdravstene radnike, sta ima srbi da se lece vise, kada su bolesni u glavu svi kao sns sekta? ostace samo doktor smrt i profiterije da opadaju decu da su zlo

слажем се, само кажем да ништа не уче ни из своји примјера а камоли из нашега
То је све било, али 90тих.

Погледај Путинов утицај.
Први рат у Чеченији је био изгубљен - други је добијен, са премијером РФ Путином.
Сада у Москви добије 50% гласова, у Чеченији 80%.
Јесу ли "ошамарили" Грузију одмах 2008. када су пожелели у Нато?
И било како да СМО означавају спором и свашта још, ипак су Руси стигли у Украјину пре Нато.

Сада су Руси сасвим уређени, имају систем поново.

Back