Da li se Srbija poseljačila?

Не бих се сложила.

Какви смо, такви смо.

Сељаци, брђани, господа, јапији, рокери, Карлеушићи, Илићи, Ражнатовићи, трубачи, филхармонисти, љубитељи Гуче, љубитељи Егзита, пљескавицожедери, вегани, трактористи и бесни возачи још бешњих кола...

Не можемо бити оно што нисмо.

Можемо се само потрудити да променимо неке навике, а ко шта слуша, његова ствар.

Ja sam prosao EU uzduz i popreko mnogo je tamo kulturnije, ima pojedinaca seljaka ali ovde je preslo svu meru...To ce ti svako potvrditi ko je imalo zaburio na zapad. Pa cak i na istoku je kultura, citao sam putopise iz Japana, Kine... Zna se tamo sta je kultura...

I ne slazem se da treba da ostanemo seljaci da se ne menjamo, treba da se menjamo na bolje, treba za buduce generaciji da gradimo moral, postenje, kulturu...

Zivela kultura, upravo kultura coveka uzdize , uzdize ga kao vrstu bica visu od zivotinja. Pa ako ne treba da se menjamo treba da ostanemo u pecinama i da zaboravaimo hiljade godina evolucije.

Ti pricas o oktabru festu kao neku seljakluk pa pogledaj nase vasare, pa ovo nema ni u Pakistanu ili Avganistanu...

Ja sam prosao EU uzduz i popreko mnogo je tamo kulturnije, ima pojedinaca seljaka ali ovde je preslo svu meru...To ce ti svako potvrditi ko je imalo zaburio na zapad. Pa cak i na istoku je kultura, citao sam putopise iz Japana, Kine... Zna se tamo sta je kultura...

I ne slazem se da treba da ostanemo seljaci da se ne menjamo, treba da se menjamo na bolje, treba za buduce generaciji da gradimo moral, postenje, kulturu...

Zivela kultura, upravo kultura coveka uzdize , uzdize ga kao vrstu bica visu od zivotinja. Pa ako ne treba da se menjamo treba da ostanemo u pecinama i da zaboravaimo hiljade godina evolucije.

Ti pricas o oktabru festu kao neku seljakluk pa pogledaj nase vasare, pa ovo nema ni u Pakistanu ili Avganistanu...

Ја сам и написала у претходном посту да неке ствари треба да мењамо, али то се не ради преко ноћи.

Култура се носи, пре свега, из куће.

Али има много простора за надоградњу.

Оно што је битно јесте да научимо да се не стидимо ако смо различити, и да не пристајемо на све како бисмо се уклопили.

Онда би се видело какви смо заправо.

Ја сам и написала у претходном посту да неке ствари треба да мењамо, али то се не ради преко ноћи.

Култура се носи, пре свега, из куће.

Али има много простора за надоградњу.

Оно што је битно јесте да научимо да се не стидимо ако смо различити, и да не пристајемо на све како бисмо се уклопили.

Онда би се видело какви смо заправо.

Pa zbir svih Srba cini ovu Srbiju.. Upravo moramo poceti da se menjamo u sopstvenim domovima, kucama...

Osecati stid radi ovolike nekulture i primitivizma je prva stepenica procesa menjanja i odbacivanje nekulture...

Makar za pocetak moramo pricati o ovoj nekuluturi , primitivizmu da bi se razlika napravila, mi smo danas svedoci da je nekultura , prostakluk nesto sasvim normalno. Gledamo na tv prostakluke kako su jos kao moderni, pozeljni...

Mi ne treba da se menjamo radi drugih nego radi sebe, da ovu bednu jadnu Srbiju ucinimo makar nesto boljoj za zivot...

To što u Srbiji preovladava turska kultura,čak i rečnik je razumljivo i nije nekulturno! Turska kultura je itekako i stara i
razvijena-ništa ne zaostaje za japanskom,recimo...Treba čitati Orhana Pamuka (Crvena-recimo!) i sagledati filigranstvo i obimnost turske
kulture,ali i posetiti Istanbul koji je pored Bagdada i Damaska najveće trgovačko raskršće Bliskog istoka,a u Europi je...

Nešto drugo nas čini nekompatibilnim urbanizaciji,a to sam već napomenuo:ubrzano prevođenje u kapital odnose ne prati i kulturni prevrat-kulturno
prilagođavanje novom društvenom poretku i plaćamo danak niskom ulaganju u kulturu!
Taj Mišković i Kostić idu u San Remo svojim jahtama na neka kulturna događanja jer se tamo ulaže u njih!Ta događanja su veličanstvena,za razliku
od,recimo,festivala na Paliću koji ne posećuju jer ni Palić nisu uspeli da prečiste,a kamo li da na njegovoj obali naprave veličanstven festival!
Exit je uspešan,ali ne naravno,zahvaljujući daru nebesa-takav nije mogla da napravi "elita" s Dedinja-razjedinjena u svojoj oholosti i čemeru jalovog bogatstva...
Najveće dostignuće je Cecin koncert s njenim orjentalnim pesmama u vokabularu splavarskih iživljavanja erotiziranih života...Pusto tursko...:lol:

Sve dok tebe zanima sta radi elita i dok skacete na svakoga ko ima neke pare niko nece da ulaze javno.
Drzava im ionako otima koliko moze.
Drugo nesto ne cujem da je Turska nekulturna, Spanija slicna, a o italijanima na jugu da ne govorim.
Vama smeta prase peceno, pavacica na stolu i neuredjena vasarista, ne smeta vam sto vam skole nisu normalne, sto grade po celom gradu, sto vam otimaju pare, maltretiraju ljude na ulici i svi cute. To je seljastvo prijatelju.

- - - - - - - - - -

Pa zbir svih Srba cini ovu Srbiju.. Upravo moramo poceti da se menjamo u sopstvenim domovima, kucama...

Osecati stid radi ovolike nekulture i primitivizma je prva stepenica procesa menjanja i odbacivanje nekulture...

Makar za pocetak moramo pricati o ovoj nekuluturi , primitivizmu da bi se razlika napravila, mi smo danas svedoci da je nekultura , prostakluk nesto sasvim normalno. Gledamo na tv prostakluke kako su jos kao moderni, pozeljni...

Mi ne treba da se menjamo radi drugih nego radi sebe, da ovu bednu jadnu Srbiju ucinimo makar nesto boljoj za zivot...

Lako je menjati one koji ne rade 9 meseci teske poljske i fizicke radove kojim pravom i kako menjati ljude, ako im oduzimas materijalni status?

Ne skačem ja na one koji imaju pare,već na one koji ih štampaju!:cool:
Njima kultura lanjski sneg...Zabole Vučića za kulturu,važno mu da mu opada troškovna strana budžeta,
a prihodna da raste...
Što je potkačio i kulturnjake-zabole ga ispod brade...
Pa...neka ostane nekulturni balkanero i on zajedno s nama...:cool:

Ne skačem ja na one koji imaju pare,već na one koji ih štampaju!:cool:
Njima kultura lanjski sneg...Zabole Vučića za kulturu,važno mu da mu opada troškovna strana budžeta,
a prihodna da raste...
Što je potkačio i kulturnjake-zabole ga ispod brade...
Pa...neka ostane nekulturni balkanero i on zajedno s nama...:cool:

Otkad je Vucic elita? Zloupotrebljavas forum za politiku.

- - - - - - - - - -

Znas li ko je elita?

Na izmeni svesti, kulture, obrazovanja radilo se u posletarnom periodu (misli se na II svetski rat) mnogo se polagalo na podizanje kulturološke sveti u svim socijalističkim zemljama. U trci sa Zapadom, da se pokaže socijalistički model kao najidealniji model društva, ideološke vođe su se povodile za socijalističkom krilaticom : osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja. Vodilo se računa o obrazovanju, opismenjavanju, odražavanju pesničkih večeri, izdavalačkoj delatnosti, moralu, radio i TV emisijama. Tako je bilo i sa našom zemljom i uporedo sa tim kulturnim procvatom, radilo se na ekonomskom prosperitetu i moralu.

Danas se sa galopirajućim siromaštvom, nezaposlenošću ili prekovremenim radom izvesnog broja stanovnika, forisira jeftina zabava i etička nakaradnost. Pospešuje se primitivizam i jeftina zabava jer je praznim glavama tako lakše da funkcionišu. Što bi se ljudi bavili životnim pitanjima kad je lakše da se prate baljezgarije na televiziji?

Gledam pre par dana neke kretene koji se javljaju iz Beograda da postave uživo pitanja onom šljamu u "Parovima".
Jedan pita hoće li ljubavna veza tamo nekog debila i neke debilke iz tog rijalitija biti nastavljena i nakon emisije.
Još se taj momak hvali da je rijaliti pratio do 4 sata ujutro. Uz to, taj momak (vidi se da nema preko 25 godina) kaže da ima dete i ženu.
I sad se postavlja pitanje : šta je tvoja žena radila dok si ti gledao emisiju do 4 ujutro; ili ideš li ti na posao ujutro; ili vodiš li ljubav sa svojom ženom ili sediš uz TV, brineš li o svom braku ili brineš o nekom šljamu koji s.ere 24 sata dnevno pred kamerama.

Poslednja izmena:
Oktobarfest je institucija za nase vasare....

:think:

Kako da ovo okarakterisemo?

Svajcarkinja:
svaj.jpg

Svabica:
svab.jpg

Ili ovo:

Poslednja izmena:
Problem je u mentalnoj strukturi našeg naroda, koju ja ne bih nazvao "seljačkom", ali objašnjava i daje odgovor na pitanje. Srbi su izuzetno veseo, šaljivdžijski, otvoren, nagao, brzoplet narod. Nismo takvi bili pre turskog ropstva, ali smo pod Turcima i nakon njih i nakon oslobodjenja poprimili takvu "crtu" ličnosti, oličenu u kafanama, muzici zasnovanoj na zadovoljenju površnih i lakih emocija, na nekoj vrsti slovenskog "volšmerca", slovenske patnje, ali i naglih radosti, ali na turski način, uokvirene u turski, orijentalni tip zabave prilagodjen nama na Balkanu. Kasnije pod komunizmom je to drastično metastaziralo, pa iako je bilo rokenrola - u devedeset odsto slučajeva najpopularniji su bili oni umetnici koji su mešali to bezbrižno veselje sa narodnjačkim melosom i rokenrolom. Otud Bijelo Dugme na vrhu, Riblja Čorba itd. Drugi bendovi su se zapatili ali nikad nisu dobili takvu publiku, sem Azre koja je bila prilagodjena balkanskom roku i temama, ali imala i nenormalno harizmatičnog frontmena i odličnu poeziju. Ljudi koji su kasnije došli "EKV" recimo, postali su kultni ali nikad na tom nivou. I tada su najpopularniji bili narodnjaci, Lepa Brena, Vesna Zmijanac itd. Najpopularnije tv emisije i serije su bile Žikina dinastija, Paja i jare itd., koje baš oslikavaju taj mentalitet brze zajebancije, šaljivdžijske otvorenosti i slično koju naš čovek najviše voli. Danas više nema Jugoslavije, tokom ratova sve je dobilo svoju meru, i sada imamo ovo što imamo. Englezi recimo vole Monti Pajtona, mi volimo Kursadžije, priče o seljacima, parove. Sve što je brzo, svakodnevno, bez neke dublje poruke, naglo, to vole naši ljudi. U Hrvatskoj je ipak malo drugačije npr. jer oni nisu bili pod Turcima nego pod Habzburškom monarhijom, pa se sve to drugačije razvijalo. Mi Srbi volimo svadbe, trubače, zabavu non stop, turbo folk jer je lagan i dobar za zezanje i opijanje, ludiranje, ciganske svirače, kafane, emisije tipa "ko je koga prevario", kursadžije, turske serije, napijanje na svadbama i slično. Možda se usled pojave interneta kad isčezne ta eks ju generacija i promeni nešto, videćemo, mada sumnjam.

Poslednja izmena:
Ne moras proci svijet da bi Srbe uporedio sa ostalima,zna se ko su Srbi a ko ostali,kao i ko je danasnja srpska omladina i nema smisla da raspravljam vise. Ja sam to rekao jednostavno,ali zbog toga dobih blokadu.

Poslednja izmena:
U našem društvu je jak trač. Jer smo društvo bez slobode, i onda u takvim uslovima sve se radi krišom i šapatom. Niko nema hrabrosti da dođe na trg i stane na kutija i kaže ono što misli. Ali zato u kafani smo najbolji političari, najbolji treneri, najbolji jebači... E onda zbog toga dobiješ ovakvo društvo palanačkog voajerizma. Svi se nešto zgražavaju, morališu, seru, a kad masa postane kritična onda dobiješ situaciju kao onaj šabački vašar. A na ulici ne smiješ ni džoint ispušiti da te ne proboli vilama.

Problem je u mentalnoj strukturi našeg naroda, koju ja ne bih nazvao "seljačkom", ali objašnjava i daje odgovor na pitanje. Srbi su izuzetno veseo, šaljivdžijski, otvoren, nagao, brzoplet narod. Nismo takvi bili pre turskog ropstva, ali smo pod Turcima i nakon njih i nakon oslobodjenja poprimili takvu "crtu" ličnosti, oličenu u kafanama, muzici zasnovanoj na zadovoljenju površnih i lakih emocija, na nekoj vrsti slovenskog "volšmerca", slovenske patnje, ali i naglih radosti, ali na turski način, uokvirene u turski, orijentalni tip zabave prilagodjen nama na Balkanu. Kasnije pod komunizmom je to drastično metastaziralo, pa iako je bilo rokenrola - u devedeset odsto slučajeva najpopularniji su bili oni umetnici koji su mešali to bezbrižno veselje sa narodnjačkim melosom i rokenrolom. Otud Bijelo Dugme na vrhu, Riblja Čorba itd. Drugi bendovi su se zapatili ali nikad nisu dobili takvu publiku, sem Azre koja je bila prilagodjena balkanskom roku i temama, ali imala i nenormalno harizmatičnog frontmena i odličnu poeziju. Ljudi koji su kasnije došli "EKV" recimo, postali su kultni ali nikad na tom nivou. I tada su najpopularniji bili narodnjaci, Lepa Brena, Vesna Zmijanac itd. Najpopularnije tv emisije i serije su bile Žikina dinastija, Paja i jare itd., koje baš oslikavaju taj mentalitet brze zajebancije, šaljivdžijske otvorenosti i slično koju naš čovek najviše voli. Danas više nema Jugoslavije, tokom ratova sve je dobilo svoju meru, i sada imamo ovo što imamo. Englezi recimo vole Monti Pajtona, mi volimo Kursadžije, priče o seljacima, parove. Sve što je brzo, svakodnevno, bez neke dublje poruke, naglo, to vole naši ljudi. U Hrvatskoj je ipak malo drugačije npr. jer oni nisu bili pod Turcima nego pod Habzburškom monarhijom, pa se sve to drugačije razvijalo. Mi Srbi volimo svadbe, trubače, zabavu non stop, turbo folk jer je lagan i dobar za zezanje i opijanje, ludiranje, ciganske svirače, kafane, emisije tipa "ko je koga prevario", kursadžije, turske serije, napijanje na svadbama i slično. Možda se usled pojave interneta kad isčezne ta eks ju generacija i promeni nešto, videćemo, mada sumnjam.

Istina, doduse zapisana u zvezdama, ali kad znas da citas sta pise, nije problem saznati istinu.

Šta si ti prošao? Pričaš priče ovde o "kulturi" a dovoljno je samo u Amsterdam da odeš da vidiš svu onu "kulturu" alkoholičare, narkomane, žene dovedene iz istočnih zemalja koje se htele da rade na zapadu a napravili su od njih "profesionalne" *****. Da ne pričam šta se sve može videti Nemačkoj i Fransuckoj. Kakvi putopisi, šta pričaš ti, znam ljude koji su živeli u Japanu i Kini. Japanci za strance uvek glume opasnu uglađenu gospodu a u realnosti kada se opuste uz alkohol nisi upoznao bezobraznije, učmalije, umišljenije i goropadnije osobe. O Kinezima ne vredi trošiti reči. Sedeo ortak u busu u Šangaju, preko puta njega stariji čovek, najednom čovek digne nogu i prdne iz sve snage i spusti nogu kao da se ništa nije desilo a sedi direkt preko puta mog ortaka.

Seljačine a ne seljaci dečko, nauči razliku.

Kakve pećine ti stalno spominješ svega ti?

[/SIZE]

Poslednja izmena:
Нек је у Србији и Републици Српској кафана нек је тарапана ,и нек је 400 званица на свадбама, и нек је веселијех будала на свим прославама , због силних сврики на тим манифестацијама једна ствар је сигурна:

Србија је је светска велесила у свирању на хармоници, и има чак представнике у самом руководству у светском комитету за хармоникаше поред Русије и Украјине.

Поносан сам што сам Србин са боравиштем у Шведској, јер је мој народ наследник Византијске културе и православља са огромним фолклорним наслеђем, лепим књигама, узгојем квалитетног меда и ракије, велесила у кошарци, тенису, ватерполу , узгоју малина и још много чему другом вредноме.

Странци кажу да смо пријатан народ и да се лепо може провести време у Србији и видети много шта.

Шведски краљевски лист пише да је Београд у погледу културе нови Берлин, па је Норвиџиан авион био пун шведских туриста који су ишли на одмор у Србију.

Свим Србима, породицама и пријатељима Срба среће, здравља , љубави и потомоства ма где они били.

поздрав из Штоколма.

Kako je interesantno kada drugi misle bolje o tebi nego ti sam o sebi ili
mozda neko misli previse dobro o sebi da bi znao da nisu svi ljudi isti.
Koliko je kulturno misliti da je kultura u onome sto je vidljivo?
Da li se kultura ogleda samo u estradi i desavanjima?
Da li je svet ponudio nesto bolje ovom narodu, pa da ocekuje da se on menja?
Nije. Sve sto se radi i prodaje kao kultura radi se za pare i prestiz i normalno je da se narod radije drzi Guce,
nego da gleda samozvanu elitu kako drema u Sava centru, Narodnom pozoristu ili
da slusa stranu propagandnu muziku koju ne razume, jer mu je elita ogranicila obrazovanje.

Šta si ti prošao? Pričaš priče ovde o "kulturi" a dovoljno je samo u Amsterdam da odeš da vidiš svu onu "kulturu" alkoholičare, narkomane, žene dovedene iz istočnih zemalja koje se htele da rade na zapadu a napravili su od njih "profesionalne" *****. Da ne pričam šta se sve može videti Nemačkoj i Fransuckoj. Kakvi putopisi, šta pričaš ti, znam ljude koji su živeli u Japanu i Kini. Japanci za strance uvek glume opasnu uglađenu gospodu a u realnosti kada se opuste uz alkohol nisi upoznao bezobraznije, učmalije, umišljenije i goropadnije osobe. O Kinezima ne vredi trošiti reči. Sedeo ortak u busu u Šangaju, preko puta njega stariji čovek, najednom čovek digne nogu i prdne iz sve snage i spusti nogu kao da se ništa nije desilo a sedi direkt preko puta mog ortaka.

Kakve pećine ti stalno spominješ svega ti?

Imaš gorih stvari u Pakistanu i Avganistanu, samo ne dozvoljavaju da se snima, a evo nešto i sa vrlog nam zapada:

Sta ti pricas pa nije Amsterdam cela Evropa, to je jedan grad gde je namenski napravljen du u njemu budu i sa konca i sa konopca a cim izadjes iz Amstredam i odes do Den Haga ili Roterdama tamo je prica druga...

A sta se moze videti u Nemackoj i Frnacuskoj, lepis mi tu neke slike pojedinca koje se napile na nekom koncertu e vice eto vam EU a nasa stoka kolektivno nacija se po Guci valja u blatu pa nikom nista...
O Kini i Japnu imas najmanje da pricas, cuj kinez digao nogu i pustio leptira pa ako nisi znao to je u njiohovo kulturi i tradiciji dopusteno..A sta nasi rade, u nas autobus tramvaj ne mozes leti uci koliko narod smrdi jer se ne kupa, tuku se oko sedista, svuda se oseti beli luk.A sto nisi rekao da je Japan najcistija drzava, sa tolikom paznjom na svoj bonton da je to neshvatljivo...

Ovo o Pakistanu i Avganistanu nemam sta reci, malo se Srbija od njh razlikuje, samo tamo neces naci pijane klinke od 15 godina kako idu polugole ulicom sa splavova...

Sta ti pricas pa nije Amsterdam cela Evropa, to je jedan grad gde je namenski napravljen du u njemu budu i sa konca i sa konopca a cim izadjes iz Amstredam i odes do Den Haga ili Roterdama tamo je prica druga...

Kakva druga priča? Isti sistem kao i u Amsterdamu samo sa manjim skupom ljudi i eventualno ograničenijim "resursima". Čekaj znači "kulturna evropska država Holandija" je namenski od svog glavnog grada napravila najveće svratište narkomana, podvodača i kriminilaca u Evropi. Svaka im čast.

A sta se moze videti u Nemackoj i Frnacuskoj, lepis mi tu neke slike pojedinca koje se napile na nekom koncertu e vice eto vam EU a nasa stoka kolektivno nacija se po Guci valja u blatu pa nikom nista...

Nisam ja lepio slike ali lepo prikazuju svu zapadnu "kulturu" . Šta pišeš gluposti? Kakvo "kolektivno valjanje po blatu", par mojih drugara svake godine ide tamo pa se nikada nisu valjali po blatu ili pravili tako neke gluposti kao uostalom i 90% posetilaca Guče. Jesi li nekada bio na koncertu u Engleskoj, tamo je faktički normalno da se valjaju u blatu, da ne pričam kada njihovi turisti dođu u NS na Egzit kako se čude kako je tvrđava tako čista. Da ne pominjem Špance i Nemce i ostale. Studentski dom Bajić iznajmljuje sobe ljudima iz inostranstva koji dolaze na Egzit a pošto se zna desiti da pojedini studenti zbog ispita ostanu u domu do 15. jula (inače se dom prazni 5. jula) dešavalo se da se sreću sa tim strancima. Stranci se valjaju ispred doma, spavaju ispred doma, povraćaju po hodnicima, jednom drugaru su ispišali i posrali na sred tuš kabine. Toliko o stranoj kulturi i ponašanju.

O Kini i Japnu imas najmanje da pricas, cuj kinez digao nogu i pustio leptira pa ako nisi znao to je u njiohovo kulturi i tradiciji dopusteno..A sta nasi rade, u nas autobus tramvaj ne mozes leti uci koliko narod smrdi jer se ne kupa, tuku se oko sedista, svuda se oseti beli luk.A sto nisi rekao da je Japan najcistija drzava, sa tolikom paznjom na svoj bonton da je to neshvatljivo...

Pošto poznajem ljude koji su tamo živeli, neki i još žive, mogu daleko više da pišem ali nema poente pošto je onaj jedan primer dovoljan. Za tvoju informaciju, puštanje gasova na javnim mestim (prdež, podrigivanje, pljuvanje) ništa od toga nije dopušteno njihovoj tradiciji zato ne piši gluposti, to što ima nekulturnih pojedinaca kao i kod nas to je jednostavno tako. Kakav beli luk, šta lupetaš, vozam se stalno busevima a ponekad tramvajem, nikada nisam osetio beli luk ili bilo koje drugo povrće u autobusu a vozam se do sela redovno. Da ne pričam da se znoj i mirisi osete u bilo kom natrpanom autobusu, tramvaju ili nekom drugom prevoznom sredstvu bilo gde na svetu. Idi se vozi ponekad japanskim prenatrpanim metreoom pa ćeš videti šta su mirisi. Drugarica se nije umalo onesvestila kada je jednom tako putovala u Japanu. To što ti zaključke o tim državama donosiš na osnovu televizije i japanske reklame to je čist dokaz koliko nisi upućen u to što pišeš. Japanski "bonton" postoji za strance a među sobom su totalno drugačiji ljudi, ali kada popiju i pred strancima postanu potpuno drugačiji ljudi, pogotovo oni što su po svojoj prirodi nekulturni.

Ovo o Pakistanu i Avganistanu nemam sta reci, malo se Srbija od njh razlikuje, samo tamo neces naci pijane klinke od 15 godina kako idu polugole ulicom sa splavova...

Mnogo se Srbija razlikuje od njih, hvala Bogu, tamo klinke od 15 godina su već u braku 3 godine i imaju dvoje - troje dece. Sunce vide jednom mesečno kada ih muž izvede napolje a ne skidaju one marame sa glave ni kada se kupaju a kamoli nešto drugo kada rade. Toliko o kulturi.

Opet kažem možete komotno zaključati ovu temu, apsolutno je besmislena.

Poslednja izmena:
Kakva druga priča? Isti sistem kao i u Amsterdamu samo sa manjim skupom ljudi i eventualno ograničenijim "resursima". Čekaj znači "kulturna evropska država Holandija" je namenski od svog glavnog grada napravila najveće svratište narkomana, podvodača i kriminilaca u Evropi. Svaka im čast.

Nisam ja lepio slike ali lepo prikazuju svu zapadnu "kulturu" . Šta pišeš gluposti? Kakvo "kolektivno valjanje po blatu", par mojih drugara svake godine ide tamo pa se nikada nisu valjali po blatu ili pravili tako neke gluposti kao uostalom i 90% posetilaca Guče. Jesi li nekada bio na koncertu u Engleskoj, tamo je faktički normalno da se valjaju u blatu, da ne pričam kada njihovi turisti dođu u NS na Egzit kako se čude kako je tvrđava tako čista. Da ne pominjem Špance i Nemce i ostale. Studentski dom Bajić iznajmljuje sobe ljudima iz inostranstva koji dolaze na Egzit a pošto se zna desiti da pojedini studenti zbog ispita ostanu u domu do 15. jula (inače se dom prazni 5. jula) dešavalo se da se sreću sa tim strancima. Stranci se valjaju ispred doma, spavaju ispred doma, povraćaju po hodnicima, jednom drugaru su ispišali i posrali na sred tuš kabine. Toliko o stranoj kulturi i ponašanju.

Pošto poznajem ljude koji su tamo živeli, neki i još žive, mogu daleko više da pišem ali nema poente pošto je onaj jedan primer dovoljan. Za tvoju informaciju, puštanje gasova na javnim mestim (prdež, podrigivanje, pljuvanje) ništa od toga nije dopušteno njihovoj tradiciji zato ne piši gluposti, to što ima nekulturnih pojedinaca kao i kod nas to je jednostavno tako. Kakav beli luk, šta lupetaš, vozam se stalno busevima a ponekad tramvajem, nikada nisam osetio beli luk ili bilo koje drugo povrće u autobusu a vozam se do sela redovno. Da ne pričam da se znoj i mirisi osete u bilo kom natrpanom autobusu, tramvaju ili nekom drugom prevoznom sredstvu bilo gde na svetu. Idi se vozi ponekad japanskim prenatrpanim metreoom pa ćeš videti šta su mirisi. Drugarica se nije umalo onesvestila kada je jednom tako putovala u Japanu. To što ti zaključke o tim državama donosiš na osnovu televizije i japanske reklame to je čist dokaz koliko nisi upućen u to što pišeš. Japanski "bonton" postoji za strance a među sobom su totalno drugačiji ljudi, ali kada popiju i pred strancima postanu potpuno drugačiji ljudi, pogotovo oni što su po svojoj prirodi nekulturni.

Mnogo se Srbija razlikuje od njih, hvala Bogu, tamo klinke od 15 godina su već u braku 3 godine i imaju dvoje - troje dece. Sunce vide jednom mesečno kada ih muž izvede napolje a ne skidaju one marame sa glave ni kada se kupaju a kamoli nešto drugo kada rade. Toliko o kulturi.

Opet kažem možete komotno zaključati ovu temu, apsolutno je besmislena.

Nema potrebe da pises ovao opsirno. Ti izgleda nisi dalje otisao od svog grada ili sela a sve sto znas o ostatku sveta znas preko svojih nekih tamo "prijatelja" . Vidi se da nisi otisao dalje od Srbije jer ne pises nigde da si ti bio , ti video, nego ti si samo cuo...Ali da ti ja objasnim...

Tacno je da se neki tamo na zapadu valjaju u blatu po koncertima ali koliko tamo procenata stanovnistva slusa neku tamon seljacku muziku a koliko u Srbiji ovde slusaju makar 70% ako ne vise... Guca je sinonim prostakluka, zderanja, povracanja, seljacke zabave.... To je cinjenica...Jedno se valjati po blatu u Guci a jedno na koncerto Roling Stonsa.

Ova za Japan i Kinu si izmislio da kod njih podrignuti nije dopusteno u njihovoj tradiciji. U Japanu smes glasno srkati kad jedes supu jer to je znak da je supa ukusna a u Kini bili bi dobro da posle jela dobro podrignes jer to je kompliment kuvru da je jelo bilo ukusno...
A ovo da ne osetis nikada smrad znoja ili belog luka u autobusima to je jos jedna tvoja izmisljotina, svako je makar par puta godisnje pozlilo od smrada nekih putnika. Na zapadu kad se neko oklzne na ledu odmah svi trce da pomognu doko kod nas se smeju, segace...

Bez obzira sto se u Iranu zene udaju mlade, to nema veza sa kulturom vec sa demokratijom, religijom. Uostalom i nase bake su se malde udavale tada je jos vreme i bilo moralno...

Tema po tebi treba zakljucati jer ti si negde tamo cuo, mozda od imaginarnih prijatelja kako su svi na zapadu najveca stoka a mi Srbi najveca kultura i civilizacija...

Ja ipak mislim da sam tebe moza povredio sa ovom temom jer mozda si se prepoznao u nekim manama naseg drustva...

Back