Да ли се спрема нови рат у БиХ?

Nije NATO obarao samo avione VRS, već je pružao i misije vazdušne podrške snagama UN uništavavši položaje i tehniku VRS
Uveli embarho na oruzje ,vi puni ko brod oruzja ostali nemaju pustili vas skoro 4 godine da radite sta hocete i ne valjaju.Francuski predsjednik doputavao licno u Sarajavo da dokaze da nije potrebna vojna intervencija i opet ne valjaju ?

Samo opomene a svi tenkovi granate artiljerija iz Srbije roka po Bosni dok mi imamo embargo na oruzje od istih i to je dokaz da vas mrze ?

Ako me secanje dobro sluzi, embargo na oruzje je formalno vazio za sve drzave i zaracene strane na prostorima SFRJ, a u praksi se primenjivao iskljucivo prema Srbima gde god da su...

Као што рекох, те општине су по свему судећи препуштене политички, било је ту много манипулисања.

Verovatno je i to bio faktor, ali ponavljam, govorio sam o tome u kontekstu odgovornosti vlasti RS za pad RSK.

Gde je to NATO bombardovao vojsku Hrvatske i Armiju BiH? Šta su uništili od vašeg vojnog hardvera kako bi sprečili napredovanje prema Banjaluci?

Koliko znam američki F/A-18 Horneti i E/A-6 Prowleri su izvršili SEAD napade na radarske i komunikacione sisteme RSK u prvim satima "Oluje"
Nisu Amerikanci u oluji borbeno dijelovali po položajima SVK to je izmišljotina.
U prvom satu oluje su 2 hrvatska miga 21 pogodila repetitor Ćelavac na Velebitu i korpusi SVK su ostali međusobno bez veze.
Jedini put kad su Amerikanci borbeno dijelovali po RSK je u novembru 94 bombardovali aerodrom Udbina.

Rusija i Kina nažalost trenutno ne mogu ništa pomoći Republici Srpskoj. Rusija, ne radeći ništa i ne preduzimajući konkretne mere da zaštiti etničke Jermene iz Nagorno Karabaha, je takoreći, iz svoje orbite izbacila Jermeniju koja je bila članica ODKB-a. Od Rusije i Kine možemo jedino da očekujemo sazivanje hitne sednice saveta bezbednosti UN, i nekakav diplomatski angažman.

Što se tiče Republike Srpske, NATO trupe su ionako prisutne u Bosni u okviru misije Althea misije pod okriljem EUFOR-a koje bi sprečile pobunu srpskog naroda ukoliko političko Sarajevo povuče neki radikalni potez (ukidanje Dayton-skog sporazuma, kao i entiteta RS i Brčko) Glasovi iz Sarajeva uveliko zagovaraju ukidanje Republike Srpske, i to čak ni ne kriju

Ne treba zanemariti ni maligni uticaj Turske koja ima ozbiljne neo-otomanske aspiracije potčinjavanja Balkana prvenstveno kroz meku moć (turske serije, investicije, kapital), kao i vojno preko svojih proxy aktera (Muslimani u Bosni, južnom Raškom i Zlatiborskom okrugu, muslimana u Severnoj Crnoj Gori, Šiptari sa Kosova, i Albanija). Turska već uveliko naoružava navedene vazale, i time pokušava da naruši odnos snaga u regionu.

Dodik, ko Dodik je nebitan, i ko god postane sledeći predsednik Republike Srpske, neće odgovarati političkim akterima iz Sarajeva. Idu na potpuno ukidanje RS-a i to im je zacrtan cilj. Etnički čista Bosna.

Manevarski prostor nam je sužen, ali postoji opcija intervencije po svaku cenu zaštite Srba u Republici Srpskoj, koja bi nam dovela ponovni vojnu sukob sa NATO, sankcije od EU, i ukidanje investicija od strane Turske.
Postavlja se pitanje, da li će vredeti?
RS, KiM, pa i sama Srbija se mogla braniti optuzbama za genocid u Jasenvcu, Oluji, Bratuncu i za etnicko ciscenje Srba, ali sa ovakvim izdajnickim mastermajdom na celu drzave, koji je dao sve za nista, nema nam lakog spasa. Naravno, uspio je da navuce gnijev svih relevantnih sila na Srbiju, varajuci i sibicareci gdje god je mogao, pokusavajuci da bude sluga zapada, kroz rasprodaju suvereniteta i kljucnih drzavnih resursa.

Ni jedno ni drugo.Mit.VRS je imala sama dugačku liniju fronta i bila je razvučena.
Poslije pada RSK je palo i 13 opština u zapadnom dijelu Republike Srpske.
Проблем је што су најснажније крајишке јединице дјелимично или у потпуности биле ангажоване источно, треба потражити одговор зашто је то тако било, иако је највише војника имао управо западни дио.

Проблем је што су најснажније крајишке јединице дјелимично или у потпуности биле ангажоване источно, треба потражити одговор зашто је то тако било, иако је највише војника имао управо западни дио.
Je zapadni dio imo najviše ljudstva i tehnike,ali 1kk VRS,a ne 2kk VRS u čijoj su se zoni odgovornosti nalazile ovih 13 opština.
2kk VRS je bio najslabiji korpus VRS i brojem ljudi i MTS.

Poslednja izmena:
Nisu Amerikanci u oluji borbeno dijelovali po položajima SVK to je izmišljotina.
U prvom satu oluje su 2 hrvatska miga 21 pogodila repetitor Ćelavac na Velebitu i korpusi SVK su ostali međusobno bez veze.
Jedini put kad su Amerikanci borbeno dijelovali po RSK je u novembru 94 bombardovali aerodrom Udbina.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Storm
Screenshot_20250811_141327_Chrome.jpg

Ako me secanje dobro sluzi, embargo na oruzje je formalno vazio za sve drzave i zaracene strane na prostorima SFRJ, a u praksi se primenjivao iskljucivo prema Srbima gde god da su...

Verovatno je i to bio faktor, ali ponavljam, govorio sam o tome u kontekstu odgovornosti vlasti RS za pad RSK.
То и говорим, нису падале територије на истоку, већ искључиво на западу, а јединице из западног дијела су биле ангажоване на источном дијелу, што је прилично симптоматично и ја мислим на власти РС.

Pa vi ste te 91. imali 90% cjelokupnog naoruzanja JNA ( četvrte vojne sile u Europi)....zato sam napisao kada sa sedam,osam mjeseci niste bili u stanju ostvariti ratne ciljeve
( Karlobag,Ogulin,Karlovac,Virovitica) kasnije sa orobijanjem blokada to je bilo sve manje ostvarivo...na kraju krajeva Britanci su vam i dali 7-8 mjeseci da to odradite.

Emargo je vazio za sve strane a Srbi puni oruzja od JNA a ja sa lovackom puskom, da li bi se mijenali .Ako si bio u ratu vidio si da su 1992,93 samo Srbi granatarali a ostali u podrumima drhtali, situacija se vremenom mijenjala i kad je dosao krah srpske vojske zbog oluje Amerikanci zaustavise direktno rat.

Emargo je vazio za sve strane a Srbi puni oruzja od JNA a ja sa lovackom puskom, da li bi se mijenali .Ako si bio u ratu vidio si da su 1992,93 samo Srbi granatarali a ostali u podrumima drhtali, situacija se vremenom mijenjala i kad je dosao krah srpske vojske zbog oluje Amerikanci zaustavise direktno rat.
Jedino što su Amerikanci zaustavili je da ne nestane BiH s karte.

Back