Tonci Provala
Buduća legenda
- Poruka
- 28.769
Znam na sta mislis, samo je pitanje da li sve fizika i hemija?
Razlika izmedju zive I nezive materije je svesnost ili narodski receno dusa.
Ok, znam i ja sta ti mislis, s tim sto ja mislim da je dusa, tj. svest ili nazovi to kako hoces direktan proizvod te hemije ili fizike kako god hoces.
Celija nema svest, 10 celija nema svest, ali recimo 10 000 celija ima NEKAKVU svest koja je mozda primitivna, ali je svest.
Dobar primer za to su neuronske mreze - iz sveta racunara.
Pod tim podrazumevam one procese koji ne razmisljaju samo da li je nesto 0 ili 1, vec da li je nesto slicnije 0 ili da li je slicnije 1....ovo je vrlo prosto tumacenje, ali je otprilike tako.
Dodavanjem jos neurona (povecanjem kompleksnosti), dobijamo jos bolje neuronske mreze koje umeju da prepoznaju i glas.
I sad...pogledajmo coveka cija je neuronska strukturuja neuporedivo kompleksnija nego bilo koja neuronska mreza danas dostupna - i on ima svest.
Dakle, ja svest kapiram kao jako slozene procese, a ne nesto sto je neko tek tako udahnuo nekom zivom bicu.
To onda znaci da smo mi samo vrlo slozene masine.
bas to

Sta je sa energijom? Svako nezivo telo tezi svom minimumu energije, zasto se onda svi mi ne zaustavimo nego skupljamo energiju i trosimo je na kretanje da odrzimo i prosirimo kolicinu zive materije u biosferi?
Zato sto mi nismo staticni objekti i sto nam je energija potreba da bi opstali, jeli, lovili, napravili potomstvo.