Da li se ljudi mogu menjati?

Ne, po toj teoriji mozemo se menjati samo u granicama koji su odredjeni nasledstvom ili genetikom.
Nikakvim vezbanjem ne moze se razviti, naucili funkcija za koju nema naslednih osnova. To je dokazano uporednim gajanjem bebe coveka I mladunceta simpanza (L.A.Kellog&W.N. Kellog; N.L. Koc).

pa kod ljudi je to prilicno rastegljivo sta su nasledne osnove? ajde daj primer. znaci ako su ti svi bili u porodicnom stablu sajdzije, nema sanse da budes mesar? s tim sto do danas tu se nakupilo zanimanja ihaha

Ne,nazalost...
Ljudi se ne mogu menjati...samo mogu mala deca do 5 godine,a to zavisi od roditelja...
ali neke karakterne osobine,nazalost ne mogu.Svako je licnost za sebe,sa dobrim i losim manama...ako nam je zaista stalo do te osobe,''zazmuricemo'' na sve njene mane i nedostatke.

Ne,nazalost...
Ljudi se ne mogu menjati...samo mogu mala deca do 5 godine,a to zavisi od roditelja...
ali neke karakterne osobine,nazalost ne mogu.Svako je licnost za sebe,sa dobrim i losim manama...ako nam je zaista stalo do te osobe,''zazmuricemo'' na sve njene mane i nedostatke.

Ja sam uspeo promeniti neke mane, ali mi se često vraćaju, pitanje je dana kada će se opet vratiti skroz ili nestati zauvek...

ne moze biti necija sustina sa 10 ,30 ,50 god ista..a ne mozemo reci da je neko sa 10 bio ubica ako je sa 50 to iz njega izaslo i uradio u nekim okolnostima..to nije sustina i ne moramo uopste sa psiholoske strane posmatrati ocigledne promene..ja sam protivnik pusenja a ko zna da li cu nekad propusiti..ne pijem opet ne znam sta sutra nosi..imam jak karakter a nekad popuste kocnice

Da li je moguće da osoba koja je bila lenja, počne da radi, osoba koja je bila glupa postane pametna, osoba koja je bila "smotana", postane sposobna, dešnjak postane levak itd..?

Karakter se ne moze menjati,moze se donekle kontrolisati,tj nauciti se samokontroli za onaj deo naseg karaktera za koji sami priznajemo da nisu dobri po nas,porodicu ili okolinu.A lose navike su nesto sasvim drugo,i one se mogu menjati,pri tom mislim na pusenje,alkohol,kocku,svaleraciju....tj na sve stecene poroke u kojima je neki nas slab deo karaktera uzivao ili trazio neku luku i lazni spas.

Čovek može da se menja i menja se tokom čitavog života. Postoje naravno neke predispozicije i nešto sa čime se radjamo, postoje i one stvari koje su nam usadjene kao neki model u ranom detinjstvu, ali od nas samih + nekih okolnosti, zavisi kako i u kom pravcu će se to kasnije razvijati. Suštinski, mi ostajemo mi, ali je ogromna razlika izmedju toga da li iz sebe izvučemo neki maksimum (u nekom segmentu) ili potonemo do minimuma.
Jakom voljom i vežbom su moguće promene, čak i veće.

Čovek može da se menja i menja se tokom čitavog života. Postoje naravno neke predispozicije i nešto sa čime se radjamo, postoje i one stvari koje su nam usadjene kao neki model u ranom detinjstvu, ali od nas samih + nekih okolnosti, zavisi kako i u kom pravcu će se to kasnije razvijati. Suštinski, mi ostajemo mi, ali je ogromna razlika izmedju toga da li iz sebe izvučemo neki maksimum (u nekom segmentu) ili potonemo do minimuma.
Jakom voljom i vežbom su moguće promene, čak i veće.
Ovo uvecano ipak znaci da i dalje ostajemo ono sto smo,samo naucimo ili ne,da sakrijemo svoje mane,pod uslovom da smo istih svesni!
Lenj covek,tesko da ce postati radoholicar!
Zavidan,tesko da ce to prestati,moze nauciti kako sakriti,ali i dalje to ostaje!
Ljubomoran,takodje.
Zloban,sadista,tesko da ce postati andjeo!

Ovo uvecano ipak znaci da i dalje ostajemo ono sto smo,samo naucimo ili ne,da sakrijemo svoje mane,pod uslovom da smo istih svesni!
Lenj covek,tesko da ce postati radoholicar!
Zavidan,tesko da ce to prestati,moze nauciti kako sakriti,ali i dalje to ostaje!
Ljubomoran,takodje.
Zloban,sadista,tesko da ce postati andjeo!
Pa možda se ne može promeniti iz krajnosti u krajnost, ili malo teže, ali svakako su promene moguće, i na bolje i na gore.
Suštinski ostajemo mi, ali vremenom stičemo nova iskustva, i neke stvari prosto usvajamo i one postaju deo naše ličnosti.
Ima naravno svari koje se malo teže menjaju jer smo ih donekle i nesvesni, i malo više su potisnute, kao npr. ljubomora i zavist, ali radom na sebi može i to da se menja.
A neke se menjaju mnogo lakše, recimo lenj može itekako da se natera da postane vredniji, aljkav da postane pedantniji isl.

Da li je moguće da osoba koja je bila lenja, počne da radi, osoba koja je bila glupa postane pametna, osoba koja je bila "smotana", postane sposobna, dešnjak postane levak itd..?

ne.
ne može. dobiješ takav DNK i tu nema promene.
nije izvodljivo, recimo, da usporena mrcina postane energična, brza, odsečna.
mogu neki "eksperti" da te lažu da bi ti uzimali pare..... i treba da šišaju takve ovce, prodane duše, koji žele preći tamo gde je bolje.
poenta je ostati odan svojoj suštini.
ako mi se palo da budem *****, iako se sam sebi gadim, radije ostajem *****, nego da sam ***** koje glumi da je čokolada.

Back