Da li se ljudi iz Majkrsofta dogovaraju sa proizvođačima računara?

Meliot

Elita
Poruka
24.263
Windows 11 ne zahteva neku preteranu konfiguraciju što se tiče RAM memorije, brzine procesora i broja jezgara, grafičke kartice i drugih komponenata, a ipak na računaru koji ima u sebi neku generaciju i7 procesora i 32 GB RAM memorije neće da se instalira. Dodao bih da računar ima i zadovoljavajuću grafičku karticu, ne neku za igrice, ali prosečnu grafičku karticu. Mene samo nosi misao da se određeni ljudi iz kompanije Majkrsoft dogovaraju za proizvođačima računarskih komponenti i za to dobijaju određenu proviziju. A Bil Gejts ne mora nužno biti upoznat sa svim tim. A poenta je da ljudi koji žele da pređu na noviju verziju operativnog sistema moraju kupiti novi računar. Vaše mišljenje?

Windows 11 ne zahteva neku preteranu konfiguraciju što se tiče RAM memorije, brzine procesora i broja jezgara, grafičke kartice i drugih komponenata, a ipak na računaru koji ima u sebi neku generaciju i7 procesora i 32 GB RAM memorije neće da se instalira. Dodao bih da računar ima i zadovoljavajuću grafičku karticu, ne neku za igrice, ali prosečnu grafičku karticu. Mene samo nosi misao da se određeni ljudi iz kompanije Majkrsoft dogovaraju za proizvođačima računarskih komponenti i za to dobijaju određenu proviziju. A Bil Gejts ne mora nužno biti upoznat sa svim tim. A poenta je da ljudi koji žele da pređu na noviju verziju operativnog sistema moraju kupiti novi računar. Vaše mišljenje?
Postoji razlog za to... Windows 11 je zbog sigurnosti uveo zahtev da kompjuter mora podržavati TPM čip (hardverski ili softverski, svejedno), a on je kod procesora uveden tek sa 8. generacijom Intel procesora (iz 2018-te i ove kasnije) a kod AMD-a od serije 2000 i ove kasnije.

Naravno, ovo ograničenje lako može da se zaobiđe, ja sam instalirao bez problema na mnooooogo starijim procesorima od Intelove generacije 8.

Postoji razlog za to... Windows 11 je zbog sigurnosti uveo zahtev da kompjuter mora podržavati TPM čip (hardverski ili softverski, svejedno), a on je kod procesora uveden tek sa 8. generacijom Intel procesora (iz 2018-te i ove kasnije) a kod AMD-a od serije 2000 i ove kasnije.

Naravno, ovo ograničenje lako može da se zaobiđe, ja sam instalirao bez problema na mnooooogo starijim procesorima od Intelove generacije 8.
Pa ako se baviš piraterijom onda može, ali većina ljudi ne zna to da uradi.

softverasi nabijaju zahteve da bi hardverasi zaradili

odavno je uocljivo

crysis iz 2007 je skoro savrsenstvo sto se tice grafike

mozda jos 10 posto napredovanja

kompjuter iz 2015 je dovoljan da je tera izuzetno dobro

kompjuter iz 2015 je ono sto treba 99 posto korisnika

neoptimizacijama i namerno su doveli do toga da to ne radi kako treba

milijarde dolara su u pitanju

google is your friend, izem ti nekog ko ne moze da izgugla resenje za 10 minuta... :P
To jeste tačno, nije poenta u novijoj verziji Windows-a, meni nije potrebna, desetka mi je i više nego dovoljna, poenta je u tome što mnogi ljudi neće posegnuti za tim rešenjm već će od 2025. godine kada ističe podrška za desetku početi kupovati nove računare. Ali ne sede ni ovi skrštenih ruku, naći će način i to da spreče. I oni znaju gugl da koriste, mnogo bolje nego ja i ti.

To jeste tačno, nije poenta u novijoj verziji Windows-a, meni nije potrebna, desetka mi je i više nego dovoljna, poenta je u tome što mnogi ljudi neće posegnuti za tim rešenjm već će od 2025. godine kada ističe podrška za desetku početi kupovati nove računare. Ali ne sede ni ovi skrštenih ruku, naći će način i to da spreče. I oni znaju gugl da koriste, mnogo bolje nego ja i ti.
U pravu si TPM ne bi smelo biti mandatorno.

softverasi nabijaju zahteve da bi hardverasi zaradili

odavno je uocljivo

crysis iz 2007 je skoro savrsenstvo sto se tice grafike

mozda jos 10 posto napredovanja

kompjuter iz 2015 je dovoljan da je tera izuzetno dobro

kompjuter iz 2015 je ono sto treba 99 posto korisnika

neoptimizacijama i namerno su doveli do toga da to ne radi kako treba

milijarde dolara su u pitanju
Dobro sad ulazimo u sasvim drugu teritoriju povećanja profita po svaku cenu... naravno da proizvođačima hardvera odgovara da se postavljaju novi zahtevi. Ovaj zahtev za TPM čipom u smislu sigurnosti sistema za samog kupca nije loš... ali recimo smanjivanje čokolade sa 100 na 80 gr jeste loše i sasvim neopravdano za kupca... a u oba slučaja povećava se prodaja i profit.

Nije piraterija jer je Vindovs besplatan, ali kao što rekoh naći će oni foru kasnije da to ne može da se isključi. Pretpostavljam da hoće.
Neaktiviran Windows je besplatan, ako te ne mrzi da gledaš non stop u donjem desnom uglu ekrana ovu poruku

1693819820714.png

Ako hoćeš da ga aktiviraš, onda nije besplatan.

tmp uveden i ranije tj prije 2018..za win 11 je potreban tpm 2-ojcica..

И не само Microsoft него и Аpple учествује у томе само што је Microsoft видљивији. Кад сам купио тобож "празан рачунар" тек пошто сам убацио Gentoo image могао сам да видим неки празан мали sdd где се налазио Microsoft-ов и Apple-овом firmware. Како сам то слатко потаманио... :hahaha:

Back