Da li se isplati kupovati na veliko?

Pa sve zavisi od toga šta kupuješ, koliko proizvod može da traje, koliko gubi na svežini. Kontam da je ok uzimati konzerviranu hranu na taj način. Samo treba uzeti u obzir da negde treba i smestiti sve to što kupiš.

A što bi kupovao na veliko, jel se dobija neki popust, ili misliš da će da raste cena proizvoda? Ili je nešto treće, tipa da ne bi išao prečesto u prodavnicu?

Upravo to je i moje iskustvo. Kupiš neko meso koje ne možeš da izedeš i baciš pola. Gde je tu ušteda?
Bacio sam pre par dana deset komada jaja,ziv sam se pojeo....
Greh je bacati hranu....

Bile su pre emisije na nekim kablovskim kanalima o smaku sveta i kupovinama ogromnih kolicina namirnica,koje bi posluzili ako bi doslo do apokalipse.
Uglavnom imali su zalihe flasirane vode,wc papira,hemije,hrane itd za godinu dana.
Secam se da su skupljali kupone i onda su dobijali nekakve nenormalne popuste neshvatljive za ove prostore.
Sve u svemu totalno ludilo,skladistiti toliku kolicinu namirnica u podrumima....

Poslednja izmena:
Desilo mi se puno puta da kupim na veliko i da mi se na kraju pokvari jer ne stignem da ga konzumiram na vreme.

To mi je deda pričao da rade Amerikanci, a svega je par meseci sastavljeno u različitim godinama i sezonama tamo proveo. Na određen dan Amerikanci imaju slobodan dan, tad ne idu na posao, to im je day off i idu u veliku kupovinu. Tad ne gledaju šta kupuju, sve im je jeftino, sve im paše jer sledeći day off sigurno neće provesti u takvom mučenju.
E, onda bacaju mnogo te hrane jer je nemoguće pojesti i popiti sve što su natovarili u frižidere i zamrzivače, prosto nema dovoljno usta.
Bacaju, bacaju, bacaju... i osećaju se dobro.
Koja sirotinja, pa ti si platio ceh da ne budeš kao oni i ne treba da se osećaš loše: bacaj, bacaj, bacaj i ne sažaljevaj se na prvog koji viri u kontejner, on prosto nije bio tvoje sreće.

Nikad ne kupujem na veliko,niti pravim neke velike zalihe.Nemam potrebe za tim.
Čak rijetko kupujem velika pakovanja npr.jogurta.
Najčešće što kupim na veliko je deteržent za veš ili tablete za mašinu za suđe...ono xxl pakovanje.To se ne može pokvariti,a i jeftinije je veće pakovanje.

Bile su pre emisije na nekim kablovskim kanalima o smaku sveta i kupovinama ogromnih kolicina namirnica,koje bi posluzili ako bi doslo do apokalipse.
Uglavnom imali su zalihe flasirane vode,wc papira,hemije,hrane itd za godinu dana.
Secam se da su skupljali nekakve kupone i onda su dobijali nekakve nenormalne popuste neshvatljive za ove prostore.
Sve u svemu totalno ludilo,skladistiti toliku kolicinu namirnica u podrumima....
Da, da, to su oni takozvani prepersi. Koji li je to nivo paranoje... Ali s obzirom na današnja vremena, možda i nisu toliko ludi :D

Svakako se isplati nekvarljiva roba na akciji,mislim ne treba neki mozak za to ako kupujes iste stvari a ides u vise prodavnica i uporedis cene,sad isto ako je manje pakovanje stoji pored cena za kg,a za vece pakovanje je manja cena po kilogramu onda je logicna usteda,nema sta meso da se uzima na vise osim ako se ne zamrzava
Kad vec idem za grad onda gledam sto vise da kupim da ne moram cesto ici

Mislim da su i veliki megamarketi djelimično uzrok takve paranoične kupovine.
Prvo što za kupovinu u njima trebaš izdvojiti vrijeme.
Ne možeš ući u veliki market i samo kupiti npr. sok,jer prvo dok ga nađeš na polici treba ti vremena,onda dok čekaš na kasi...znači,ne isplati se kupovati "sitnice".
Drugo,kad imaš ogroman izbor proizvoda kupiš i šta ti treba i šta ti ne treba.Teško je biti racionalan sasvim.
Ja volim što kod nas još uvijek postoje male prodavnice "na ćošku" gdje možeš usput kupiti nešto što ti treba,bez odlaska u megamarket i gubljenja vremena tamo.
Onda se ne gomilaju bespotrebne zalihe.

Mislim da su i veliki megamarketi djelimično uzrok takve paranoične kupovine.
Prvo što za kupovinu u njima trebaš izdvojiti vrijeme.
Ne možeš ući u veliki market i samo kupiti npr. sok,jer prvo dok ga nađeš na polici treba ti vremena,onda dok čekaš na kasi...znači,ne isplati se kupovati "sitnice".
Drugo,kad imaš ogroman izbor proizvoda kupiš i šta ti treba i šta ti ne treba.Teško je biti racionalan sasvim.
Ja volim što kod nas još uvijek postoje male prodavnice "na ćošku" gdje možeš usput kupiti nešto što ti treba,bez odlaska u megamarket i gubljenja vremena tamo.
Onda se ne gomilaju bespotrebne zalihe.
Uporedi cene u maloj prcvarnici na cosku pa izadjes sa usima magarca,najjetinije mleko kod mene preko 100din,znaci 20/30% skuplje,nikad necu uci u tu radnju jer oni bas znaju sta se na sitno kupuje i to je dranje,ono sto cesto nestane ili grickalice,to se od radnje do radnje lancano nadje na akciji,uzmi plazmu na pr,600g platim 300din,a koliko je na trafici ili pumpi,klep klep po usima

Uporedi cene u maloj prcvarnici na cosku pa izadjes sa usima magarca,najjetinije mleko kod mene preko 100din,znaci 20/30% skuplje,nikad necu uci u tu radnju jer oni bas znaju sta se na sitno kupuje i to je dranje,ono sto cesto nestane ili grickalice,to se od radnje do radnje lancano nadje na akciji,uzmi plazmu na pr,600g platim 300din,a koliko je na trafici ili pumpi,klep klep po usima
Naravno da su cijene više,ali ne baš toliko...bar ovde kod mene.I skuplje ili nekvarljive stvari ili sredstva za ličnu higijenu tu i ne kupujem uglavnom.
Ali neću zbog jednog mlijeka ili jogurta ići do megamarketa da bih uštedjela.
Ebi ga,sve se plaća...i blizina i dostupnost,ušteda vremena.

Mleko ima dugotrajno pa uzmes vise,necu jogurt platiti u prcvarnici iz principa 120 neki najeftiniji koji u megamarketu kosta 80,tako isto mleko u plasticnoj ambalazi najkraceg roka trajanja kosta kao najskuplje organsko i marketu i tako je za sve za sta se uvatis,poenta je da ne ostanes bez tih osnovnih namirnica koje svakodnevno koristis,ja to kevi nisam mogao da objasnim koja potrosi pola penzije u jednoj kupovini sto pojede za par dana,voce i povrce normalno ne traje dugo pa jednom nedeljno sveze

Ne znam što se točno smatra pod "velikim" u ovom slučaju. Ono što ja radim, to je da recimo kupim 3-4 pakiranja mlijeka kad je na akciji (sa 6kn na 4.5kn, tj. sa 93.5din na 70din). I to imam 1.5-2 mjeseca i čekam slijedeću akciju. Meso isto tako, evo sad je svinjska lopatica na akciji 17.99kn (280din), kupim par kila, pa stavim u zamrzivač. I takve stvari. Konzerve isto tako po 10-tak komada. Ali kako je netko rekao, problem je gdje sve to skladištiti. 😁

Ne znam što se točno smatra pod "velikim" u ovom slučaju. Ono što ja radim, to je da recimo kupim 3-4 pakiranja mlijeka kad je na akciji (sa 6kn na 4.5kn, tj. sa 93.5din na 70din). I to imam 1.5-2 mjeseca i čekam slijedeću akciju. Meso isto tako, evo sad je svinjska lopatica na akciji 17.99kn (280din), kupim par kila, pa stavim u zamrzivač. I takve stvari. Konzerve isto tako po 10-tak komada. Ali kako je netko rekao, problem je gdje sve to skladištiti. 😁
zar mleko može toliko dugo da stoji da se ne pokvari?

zar mleko može toliko dugo da stoji da se ne pokvari?
Naravno. 6 mjeseci može trajati. Kupljeno krajem prošle godine, prije Božića, čini mi se. I potrošeno ove godine sve iz paketa.
IMG_20211230_210220.jpg

Desilo mi se puno puta da kupim na veliko i da mi se na kraju pokvari jer ne stignem da ga konzumiram na vreme.

Kad se promislim, zar nije bolje kupovate na malo, kad ti zatreba, jer je onda (barem relativno) sveže?
Zavisi u koje svrhe kupuješ na veliko.
Trgovcima koji kupuju robu na veliko i kasnije je preprodaju se svakako isplati, jer dobijaju povoljniju cenu na veću količinu robe.
Da praviš kod svoje kuće zalihe robe, to baš i nije.Kupiš eventualno za mesec dana unapred, najviše.

Ja sigurno naopako radim. Svi me kritikuju . Imam svoje teorije zavisno od menadzera prodavnica .
Isplati se kupovati na veliko ali pre toga imati plan . To medjutim znaci da menjate navike. Nije uvek lose jer I sami menjate meni sezonski. Neke stvari me kupujem na vise. Cipele I kosulje kupujem x2 kad mi se svide.
Hranu samo sa planom a dugotrajnu hranu tipa gazirano i cokolade mogu jer ne utice na potrosnju , ali keks, voce , sokovi ne . Max 2 nedelje potreba. Koristim zateznu kamatu 10% . Tj ako kupujem za dalju buducnost , korist mora da predje 10% . Trebao bih engleski sistem racunovodstva da koristim , ali to bas retko.
Korist od kupovine na vise je u izbegavanju pikova cena kratkotrajnih nestasica.

Ja sigurno naopako radim. Svi me kritikuju . Imam svoje teorije zavisno od menadzera prodavnica .
Isplati se kupovati na veliko ali pre toga imati plan . To medjutim znaci da menjate navike. Nije uvek lose jer I sami menjate meni sezonski. Neke stvari me kupujem na vise. Cipele I kosulje kupujem x2 kad mi se svide.
Hranu samo sa planom a dugotrajnu hranu tipa gazirano i cokolade mogu jer ne utice na potrosnju , ali keks, voce , sokovi ne . Max 2 nedelje potreba. Koristim zateznu kamatu 10% . Tj ako kupujem za dalju buducnost , korist mora da predje 10% . Trebao bih engleski sistem racunovodstva da koristim , ali to bas retko.
Korist od kupovine na vise je u izbegavanju pikova cena kratkotrajnih nestasica.
I koliko ustedis sa tim silnim racunanjem i analiziranjem?

Back