Да ли се данас исплати бити добра особа?

Fiamma

Iskusan
Poruka
6.964
За провокаторе и за све оне који намеравају да кажу да је тема глупа: Продужите даље! :hvala:

Дакле, да ли се у данашњем друштву исплати бити добар, пожртвован, помагати свима којим можемо да помогнемо иако унапред знамо да то већина не цени? :think:
Да ли је тачно да људи који чине добра дела заправо не маре за то да ли ће то неко ,,видети'' и рећи им ,,Свака част''...?

:?:

За провокаторе и за све оне који намеравају да кажу да је тема глупа: Продужите даље! :hvala:

Дакле, да ли се у данашњем друштву исплати бити добар, пожртвован, помагати свима којим можемо да помогнемо иако унапред знамо да то већина не цени? :think:
Да ли је тачно да људи који чине добра дела заправо не маре за то да ли ће то неко ,,видети'' и рећи им ,,Свака част''...?

To nema veze sa isplativoscu, mada je jedna moja stara i dobra pok. komsika tvrdila da se "postenje uvek isplati"...paradoksalno, ali kad sam razmislila shvatila sam da je u pravu.

ja činim dobro. ne znam koliko se isplati, ali imam tu neku potrebu, jer stvarno volim da učinim nekome ako već mogu.
naravno, ne dozvoljavam da me ljudi iskorišćavaju, ali to i umem da procenim pa ne dolazim u takvu situaciju.
i najmanje od svega mi je bitno da li će neko to da vidi ili da pohvali. jednostavno, drago mi je ako mogu ikako nekome da pomognem.

А то би био потврдан одговор на друго питање?

Sitnice su dobra dela. Velike medijske pompe,humanitarni fondovi,koncerti su marketing. Pogotovu kod tzv.multimedijalnih licnosti koji pored toga sto glume,pevaju,spasavaju planetu,usvajaju decu stignu i da se slikaju sa babama izbeglicama u nekom zabacenom selu.Aludiram na Andjelinu Dzoli. Mislim da je nju i slicne i te kako briga da li ce bitividjeni u humanosti na delu.

Је л' можеш да наведеш пример?

Nema tu primera. Celokupno ponasanje je u pitanju.

Naprimer, iako se ne guras medju prve, ti opet izbijes na prvo mesto i sl.

Zatim neka dobra istina o tebi izbije kad tad.

Zatim ako si vredno ucio i dobar si u svojoj struci, i to izbije na videlo kad tad.

Poslednja izmena:
U danjasnjem drustvu se ne isplati biti dobar, iskren, pozrtvovan..itd.
Ali to nije ni stvar isplativosti (iako razumem sta si time htela da kazes), ja cinim dobro jer tako osecam a i ne umem drugacije sve i da hocu.
Hiljadu puta sam shvatila da ljudi obicno koriste tacnije zlouptrebe iskrenost i dobrotu i da malo ko to ume da ceni
ali ja jednostavno osecam da je dobrota jedna od vrednosti (ma koliko danas bila devalvirana) koje treba slediti.

Pošten i budala-jedno te isto

meni se tako jednom desilo da se posvetim nekome, jer sam kao čuo da je kul imati prijatelje za ceo život, kako treba biti požrtvovan bla bla, i ajde da probam

i ono, bilo je kul u početku, ali onda se desilo nešto, i to nešto me vratilo na stare staze

msm, te floskule o skromnosti, poštenju, dobroti - to pričaju ljudi koji nisu spremni na velike izazove, bez uvrede... po principu lisice koja ne može da dohvati groždje, pa joj postane kiselo, kao i ljudi kojima je lakše da saviju ledja i trpe, uz misao "jednom će mi se isplatiti"

a veliki izazovi podrazumevaju velika odricanja, i u psihičkom, i u emocionalnom, pa i u telesnom smislu ponekad

ljudi moraju da nauče da odvoje privatno-od javnog, i moraju da nauče da praštaju - ali sa primerenom kaznom

i dobrota je relativna stvar - kako neko reče, za mene nije dobar neko ko se slika po svim svetskim televizijama dok usvaja decu iz Etiopije i Kambodže, nego neko ko pomogne stanovnicima spaljenog sela bez kamera i magnetofona iza sebe

takvim ljudima se divim, jer sam nisam takav, ali bar nisam licemerno dobar i pažljiv prema svima živima, kao neki psihijatrijski slučajevi koje poznajem.

Ako ćeš da budeš dobar zarad toga da drugi vide da si dobar, onda to i nema neku vrednost, barem prema mom mišljenju.
Ja recimo verujem u karmu, i mislim da se sve vraća u nekom obliku. I zato ne pravim razliku da li sam možda pomogla nekome ko mi znači, ili nekome ko mi ne znači ništa. Na taj način ulivam poverenje drugima.
Što se više opterećujemo činjenicom da niko ne ceni ono što činimo za druge, to ćemo biti sve gori ljudi. Recimo da posmatramo to činjenje zarad toga da se i meni nekad, od nekog, iz vedra neba pojavi nešto dobro, što će mi značiti, i zbog čega ću biti srećna.

Ne moze se nekome isplatiti da bude dobra osoba, jer se zalaze za drugoga, drugi time dobija korist, a i iskrena dobra osoba, ne zeli da joj se to isplati, jer inace ne bih bila dobra...bila bi advokat, recimo:)
Isto tako, u maniru teme, recimo da ako osoba hoce da se okoristi, svojim kvalitetima, u kojima neki vide nesto dobro, i kao takvu je prepoznaju, ona za mene to nikako ne moze biti dobra osoba, bar po mome shvatanju.
Danas postoji mnogo ljudi kojima je potrebna pomoc, i bice ih sve vise i vise,i ljudi su prosto lenji da pomognu svakom,kao da je to besmisleno, Sizifov posao i sl...

Isplati u svim vremenima, pa i danas. Treba činiti dobro djelima svakome, koliko se može, a ako se ne može djelima dovoljno je i mišlju. Savjesne osobe će uvijek biti zahvalne za učinjenu dobro. Nesavjesne osobe će uvijek gledati da iskorite dobročinitelja kao naivnu osobu. (Gle apsurda, od njih potiče izreka: dobar i budala su isto). Međutim, dobročinitelja to ne treba da obeshrabri, jer će uvijek na kraju imati dobru platu (biće, bar, mirne savjest, a i dobro će mu se vratiti na drugi način), dok će zlobnik koji dobro zloupotrebljava uvijek imati rđavu platu (u svakom pogledu).

Važno je raditi onako kako ti misliš da je najbolje, ne obazirujući se na većinu. Jadan je onaj koji mjenja svoje postupke prema mišljenju većine. Ako je to tvoj stav onda postaje pitanje integriteta, a ne isplati se biti povodljiva osoba, na duge staze ne..
Kontrolisati svojom misaonom korom agresivnu ili licemjernu kombinaciju misli i adrenergičkih neurotransmitera jeste genetički, ali i faktor na koji je okolina uticala
Nisu svi od malena slušali da su iskrenost, držanje svoje riječi, moralnost, najveće ljudske vrijednosti..Izbor onih koji su kasnije uspjeli povezati ovakve stavove prezentovane u djetinjstvu sa rezultatima koje su dobivali u realu i čiji je to najoptimalniji životni odabir, postaje pitanje hrabrosti..

Back